De däringa La Pavoni...

martink78

Well-known member
I sådana fall är det förmodligen så att det tar stopp i pucken och trycket i kokaren inte räcker för att trycka in mer vatten.
Samma effekt får man om man doserar för mycket, pucken blir för tät och kokartrycket räcker inte för att övervinna motståndet i pucken. I ditt fall så ligger du förmodligen på gränsen så att det går bra med en torr puck men när den är fuktig så blir motståndet för stort.

Prova att dosera mindre.
Det är iaf vad jag tror..
 

Eugene Tooms

Well-known member
Skall testa att dosera lite mindre. Ligger på ca 14g +- en del, har ju ingen knarkvåg, i dubbeln nu och har ingen koll på tampningen med plasttampern. Ser fram mot ett bättre liv när min nya tamper anländer.

Tänkte kolla hur det ser ut under bottenplattan, någon som vet vad den typen av skruv heter som sitter under droppbrickan? (för det är väl den som håller fast bottenplattan?) Ser ut som en insex vid hastig anblick men har en knopp i mitten och 5-6 små hål i en ring. Hehe, nä jag fattar inte håll dig borta-piken från konstruktören!
 

martink78

Well-known member
På min av den gamla modellen (dvs 49 mm korg) så brukar gränsen gå vid ca 12,5 g för när det börjar bli svampig känsla när man drar ned spaken första gången. Vanligtvis försöker jag hålla mig under det.
 

Eugene Tooms

Well-known member
Torksskruv? En korkskruv har jag men det hjälper ju inte så mkt...
Får ta en bild och ta med till järnaffären.
 

martink78

Well-known member
Jag tror inte det är torx, den har nämligen ett hål i mitten som inte torx har (inte de jag sett i alla fall). Jag fick köpa ett set med 100 bits på Teknikmagasinet eller om det var Claes Ohlson för att hitta sådana (ursprungligen för att skruva på min iRoast)..
 

HE

Well-known member
Ajdå! Så kanske det är. Eugene Tooms lägg upp en bild så vi får se.
 

martink78

Well-known member
Om jag kommer ihåg det kan jag kolla vad det står i bitsettet på just den modellen när jag kommer hem.
 

Teddy

Active member
Jo det är en Torx skruv, tyvärr så har den en pinne i mitten (tamper profing) men Claes Ohlson har haft Torx bits med hål i spetsen som passar. Vet inte om de har dem i dag.
 

Lapavoni

Active member
En annan fråga, min lilla skylt som är inringad på bifogad bild, lossnar emellanåt. Jag har testat med epoxy och superlim men den sitter inte mer än ett par veckor. Om jag minns rätt satt den ursprungligen med någon form av kontaktlim. Skall jag prova med detta?
 

Bilagor

  • IMG_5845-1.jpg
    IMG_5845-1.jpg
    20.7 KB · Visningar: 59

johey

Well-known member
Jag köpte ett torxset på Biltema för typ 50 spänn, för sådär 5 år sen. Den har bitar med och utan hål.
 

Eugene Tooms

Well-known member
La Pavoni. Ett alternativ om metallen under skylten är blank och fin är ju att inte ha skylten där alls. Knappen är ju ganska informativ som den är med läge I och II. Ok, allt eftersom maskinen blir äldre kan intresset för att bibehålla den i originalutförande öka så det kanske är synd att ta bort den.
Att få klister att binda kan vara lurigt. Ett problem på en kaffemaskin är att du får en termisk expansion och kontraktion i metallen när den värms upp respektive kallnar. Risken är att den förändingen, hmm, "knäcker cementlåset", kallar vi det på mitt jobb, vet inte vad det heter på vanlig svenska :)
Rimligtvis borde ett lite mer elastiskt lim funka bättre än ett hårt. Satt skylten med kontaktlim från start är det förstahandsalternativet imo. Om du verkligen vill att skylten skall bli kvar kan du ju alltid borra några hål i metallen under skylten. Där kan limmet rinna in och på så vis få bättre fäste.

Jag hade nog hoppat över att sätta tillbaka skylten om metallen är snygg under. Spara den någonstans om dina barnbarn vill sätta tillbaka den när maskinen har ärvts vidare några generationer!

Ang. torx. Jag skall se om jag kan hitta ett set, nu vet jag ju vad jag letar efter iallafall! Tackar för info!
Biltema blir det nog inte... Jag och biltema brukar inte ha samma uppfattning om acceptabel passform och kvalitet ;) Prova gärna deras takräcken om ni känner er på onödigt gott humör.
 

Eugene Tooms

Well-known member
La Pavoni. Trevligt att någon kan sin X-files! (Hade varit bra att ha hans förmåga när man skall rengöra Pavonin inuti...)

Johey, ok, även en blind höna osv.
 

Eugene Tooms

Well-known member
Jaha, en T20H straight outta Bauhaus så fick man lätt loss bottenplattan. Hade hoppats på att hitta ett tillverkningsår men så lätt gick inte det. Planerar att byta ut sladden som är lite sliten. Det verkar ju inte vara något övermänskligt projekt.
 

Lapavoni

Active member
La Pavoni. Trevligt att någon kan sin X-files! (Hade varit bra att ha hans förmåga när man skall rengöra Pavonin inuti...)

Johey, ok, även en blind höna osv.

Jag blev varse om att x-antal bultar på insidan av kokaren inte var att leka med så du har en poäng där i att vara Tooms ;D
 

HE

Well-known member
Jag tog en bild på min maskin och mailade direkt till La Pavoni. Fick ett trevligt mail tillbaka om ungefärligt årtal.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,772
Inlägg
156,500
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp