De däringa La Pavoni...

HE

Well-known member
Om det bubblar där kokaren möter foten (på ovansidan) beror detta alltså på dropp. Kokarhuset löper en bra bit ner i foten och det enda som måste hålla tätt är packningen mellan kokarhuset och värmeelementet.

Japp!:lol:
 

attis

Well-known member
Nu när vi ändå är inne på detaljer så måste jag fråga om packningsbyte vid nivåglaset. ;)
Min Pavoni har börjat bubbla vid den nedre delen på nivåglaset. Det är en gammal 80-talare som jag nyligen köpt. Läste lite på http://www.pavoniexpress.com/sealrepl.html om eventuella risker. Tyckte dock det var lite svårt att följa på engelska. Är det någon som vet var jag börjar? Och är det så lätt att ha sönder glaset som han påstår?
 

HE

Well-known member
Som det ser ut på bilderna han lägger ut så stödjer han upp yttersidan med en träbit och två tvingar, så inte allt skall vrida sig och då lär ju glaset knäckas. Eller ta en stor skiftnyckel på utsidan och hålla emot på själva metalldelen och sedan lossa med ringnyckel eller spärrnyckel på insidan.
Allt det här kanske du redan räknat ut:)

Allt går om man vill.
 

HE

Well-known member
När jag tittar närmare på min sena 80-talare så sitter det ju en stor spårskruv (ser det ut som) längst upp på röret. Undrar vart den går?

I annat fall skulle jag nog bara lossa den nedre metallhållaren underifrån och sedan dra ut hela röret och byta packningarna. Den enda packningen som inte byts blir ju mellan kokare och metallhållaren. Frågan är om det behövs. Det verkar lurigt att komma åt från insidan. Men när man ändå kommit så långt så kanske man ändå ska stöka med den också.
 

attis

Well-known member
Vet inte varför, men jag missade helt att det var länkar till bilder. Nu känns det ganska solklart :)
Tror dock jag provar den enklare varianten först, eftersom det är nedre delen som är otät.
 

Lapavoni

Active member
Jag gissar att Lapavoni pratar om 4 och 6 i sprängskissen.
http://www.lapavoni.com/PDF/RIC_EuropiccolaProfessional.pdf

Jag tror att 4 och 6 endast behövs för att slippa metall mot metall-kontakt mellan kokaren och foten då man gängar fast kokaren med 7 (Anello fissaggio caldaia).

Den enda packning som måste hålla tätt i botten av kokaren är den mellan kokaren och värmeelementet.

OK !

8:an har jag bytt nu var det 4:an och 6:an jag ville byta, egentligen bara för att de var med i packningskit:et

Nu verkar den inte behöva bytas så jag lägger inte mer tid på detta.

Tack för all hjälp och ursäkta om jag var otydlig, skulle naturligtvis hänvisat till ritningen direkt för att undvika all missförstånd!
 

attis

Well-known member
När jag tittar närmare på min sena 80-talare så sitter det ju en stor spårskruv (ser det ut som) längst upp på röret. Undrar vart den går?

Insåg nu när maskinen svalnat att det bara var den "muttern" som sitter runt nivåröret som på något sätt lossnat. Bra när det är så enkla saker :)
Skruvade dock loss spårskruven i övre delen och hittade dels en packning men också en konstig liten metallbit. Som satt lite på halvsniskan, piggen nedåt (se bild). Kan inte hitta den delen på sprängskissen som det länkas till i denna tråd.
Någon som vet vilken nytta den gör?
 

Bilagor

  • bit.jpg
    bit.jpg
    44.5 KB · Visningar: 44
  • skruv.jpg
    skruv.jpg
    101.8 KB · Visningar: 43

HE

Well-known member
Skum metallbit. Jag har ju inte rivit i de delarna så jag har ingen aning.
 

johey

Well-known member
Vet inte heller, men man sätter ju koktrycksmätare där. Kanske det är någon rest utav en sådan, alternativt ett tillbehör vars funktion uppenbarar sig när man monterar en mätare?
 

attis

Well-known member
När lusten faller på så kan ni väl skruva loss skruven på era maskiner och kika. Vill ju veta om man har ett unikt ex :lol: Kanske montören som la ner det bara därför att? (lite som loskan i hamburgaren)

Han jag köpte den av hade inte använt den många ggr, så det verkar osannolikt att han monterat på en tryckmätare och sen plockat bort den (och lämnat en metallbit kvar).
 

attis

Well-known member
Muttrarna inne i kokaren verkar ju omöjliga att lossa utan nån sorts hylsnyckel och spärrskaft?!

Jag tänkte mest på skruven uppe på nivåröret. Krävs bara en skruvmejsel av större sort.

Muttrarna inne i kokaren får vänta till det behövs, synd att paja något som fungerar :cool:
 

Eugene Tooms

Well-known member
Jaha, ibland har man ju huvudet under armen! Beställde en 51mm tamper för någon månad sedan från Te och kaffehuset i Malmö... I helgen hade jag tillfälle att prova en 50mm tamper i mitt filter. Döm om min förvåning när den bara gick ner någon mm i filtret!
Min maskin är tydligen äldre än jag trodde, premilennium uppenbarligen.
Hehe, här jobbar man med skjutmått var och varannan dag men att ta med ett hem och prova alternativt ta med filtret till jobbet har ju inte blivit av.

Om någon har en 49mm som ligger och dräller är det bara att säga till!
 

johey

Well-known member
Det kan säkert vara 51 mm du har ändå. Tamprar tenderar att vara rätt tighta ibland. Min 49 mm-tamper passar bra i ett par av mina 49 mm-korgar, och inte alls i ett par andra, till synes likadana.
 

Eugene Tooms

Well-known member
Du tänker att tampern jag provade inte håller 50mm utan att den kanske i verkligheten är 51,5 eller något? Eller menar du att mitt filter är 51mm men att det ändå inte går att få i en 50mm tamper?
Italiensk precision?

Jag skall ta med filtret till jobbet och mäta det idag så jag får rett ut det här! Det är ändå bara dubbelfiltret jag använder så det räcker att tampern passar till det.

När det gäller modellerna, premillennium och postmillennium, är det några andra uppenbara olikheter man kan skilja dem åt på? (Årtal saknas på insidan.)
 

johey

Well-known member
Jag tänkte att du köpt en 51 mm tamper till din 51 mm korg, och att tampern är några tiondels mm för stor. Ta med och mät!
 

Eugene Tooms

Well-known member
Nä jag provade en 50mm tamper till vad jag trodde var ett 51mm filter, det borde alltså varit en mm glapp men den gick inte ner öht.

Tog med filtret till jobbet och mätte:

Let him who hath understanding
reckon the number of the filter
for it is a human number
it's number is fourtynine point five.

49mm bör alltså funka bra. Kollade om Rakapparatspecialisten (de säljer kaffemaskiner också) här i Malmö hade någon inne men det hade de inte. Däremot en sprillans ny Pavoni. Kunde jämföra mitt filter med den nya maskinens och mitt är klart mindre.
Premillenium verkar det som.
 

Forumstatistik

Trådar
14,708
Inlägg
155,948
Medlemmar
19,387
Senaste medlemmen
Masic01
Topp