De däringa La Pavoni...

Eugene Tooms

Well-known member
Hur är det egentligen med en sådan där helt manuell maskin typ La Pavoni Europiccola, är de väldigt svårkörda?
Jag är ju helt ny i den här världen och hade egentligen tänkt mig en Gaggia Classic eller liknande. Så såg jag en bild på en La Pavoni och kände att den kunde bo i mitt kök... Att de sedan har fått gott betyg i reviews och dessutom inte verkar kosta så förfärligt mycket gör ju inte saken sämre.

Ni som har erfarenhet, vad tycker ni? Är detta något jag bör undvika som komplett nybörjare eller? (Min erfarenhetsnivå när det gäller espressobryggande är: Har tittat på hyfsat noga en gång när en espresso tillreddes. Jag skojjar inte, det är ett svart hål där min kunskap borde vara.)

Tacksam för synpunkter innan jag gör något jag ångrar...
 

Sir Anselm

Well-known member
Med en bra kvarn och bra teknik på distribution och tampning är det inte svårt alls. Tycker jag. Blev faktiskt lite förvånad över att det inte var svårare än det var.

Den enda riktiga nackdelen för mig var att den gav så lite kaffe :cool:
 

johey

Well-known member
I vissa aspekter är de lättare att använda än en elpumpmaskin. Du kan ju kompensera för feldoserat eller felmalet kaffe med pumptrycket som du själv styr under hela extraktionen. Till viss del i alla fall. Dessutom blir den varm snabbare än de flesta elpumpmaskiner.

Det du istället bör väga in är Pavonins begränsningar vad det gäller prestandan. Du kan göra två espresso på raken utan problem, men sen är den överhettad och måste kylas. Pavonis spec som säger 16 koppar på rad är ren bs. Du kan ånga mjölk för två cappuccino eller en caffè latte sen är den kall.

Jag har en Europiccola som min enda espressomaskin och kommer aldrig göra mig av med den.
 

bodaniel

Well-known member
Jag var nybörjare i konsten att tillverka espresso när jag skaffade min La Pavoni Europiccola. Man måste ha en del tålamod, och resultatet blir helt klart stabilare med tiden. Genom att ställa frågor och titta hur andra gör med sin Pavoni kommer du att få till riktigt bra kaffe inom snar framtid.
 

Eugene Tooms

Well-known member
Hur länge ungefär behöver den svalna innan man kan köra vidare då? Jag skall ju inte öppna café så låg produktionstakt är inget jätteproblem. Är mest bekymrad över att bli stående med en maskin som, i mina okunniga händer, bara levererar skit.
Å andra sidan, om jag hade varit ute efter en snabbfix hade jag köpt en Nespresso. Nu är jag ju faktiskt ute efter hantverket.
 

Mathias

Well-known member
Ytterligare en begränsning i mitt fall är påfyllning av vatten. För att fylla på vatten måste man släppa ut trycket till skillnad från en pumpmaskin som har en vattentank på lågtryckssidan. Nivån i kokaren påverkar de termodynamiska egenskaper hos maskinen så det är därför lämpligt att hålla nivån någorlunda konstant. Alltså behöver man fylla på efter att ha gjort 3-4 dubbelskott.

Om jag skulle köpa nytt skulle jag köpa en Zacconi istället för Pavoni. Det anses ha en bättre kvalitet och göra bättre espresso. Förr hade de en anslutning till vattenledningsnätet. Jag har inte kollat om de fortfarande har det. Det förenklar påfyllandet om man vill ha maskinen påslagen under längre tid alternativt 24/24.

http://www.zacconi.net/en/index_en.html
 

HE

Well-known member
Min maskin är från slutet av 80-talet och har därmed ingen termostat. Den står och flåsar ånga tills man är klar. Jag gör max två espresso per tillfälle. Det tar sin lilla tid i och med att det ska malas också. Har man fler gäster så får det bli te och brygg. Hade en gaggiamaskin förut. Om jag ser tillbaka med facit i hand så skulle man ju hoppat på Pavonin direkt.
Jag kan starkt rekomendera aeropress också som ett trevligt allternativ tillsammans med Pavonin. ;)
 

Sir Anselm

Well-known member
Om jag hade sug på en Leva igen så skulle jag försöka få tag på en Gaggia Achille tror jag. Annars så är väl Ponte Vecchio rätt poppis? Om det är just det manuella du är ute efter menar jag. Men Pavoni är ju snygga helt klart...
 

Eugene Tooms

Well-known member
Mathias, intressant synpunkt!
Efter några koppar behöver maskinen alltså både mer vatten och en stunds kylning.
Zacconin såg tjusig ut. Köpa nytt är dock inte aktuellt och att ansluta till vattenledningsnätet känner jag mig inte mogen för ännu... För att inte tala om hur omogen min fru är för ett sådant arrangemang i köket!

HE, är också inne på att fler gäster = bryggkaffe. Att det tar tid att göra en kopp eller två kommer man väl knappast ifrån med en halvautomat heller?

Sir Anselm, att jag skrev La Pavoni var nog mest att det var de modellerna jag hade sett. Är leva ett samlingsbegrepp för manuella maskiner? Leva som i spak?
 

HE

Well-known member
Nej, det är nog sant, då kanske man skall upp lite i prisklass på maskiner. Gaggian jag hade lyckades jag väl trycka fram x antal latte och cappu, det var väl 8-9 gäster.

Man kan ju hitta en Pavoni för 2000 +-500kr. Jag kan tycka man får mycket för pengarna. Och som du sa innan, hantverket. Det finns en stjäl i maskinen:lol:
Det tar inte så mycket längre tid att producera, på den.
Jag hittar inte mer argument. Nu ska bara damen din övertygas :huh:

/HE
 

Eugene Tooms

Well-known member
HE, damen och jag har en deal.
Vi bodde i lägenhet innan, där fanns inte plats för en kaffemaskin. Nu bor vi i hus... Muahaha!
Vore det inte för att jag fick ökade boendekostnader i sb med husköpet och i samma veva bytte till ett betydligt sämre betalt jobb som, som ytterligare knark på laxen, gav mig högre resekostnader etc, så hade jag kunnat ha en hel maskinpark. Utrymme är inget problem men jag får hålla i pengarna i ett par år...
Nu har jag köpt en beggad kvarn och letar efter en maskin runt 2k. Det verkar fullt möjligt att få tag på om man har lite tålamod, frågan är bara om det blir en halvautomat eller en manuell.
 

HE

Well-known member
Jag är jävig i det här fallet:D Men om du letar efter halvautomat, så kan nog Gaggia classic vara en bra maskin. Du kan ju bara stänga av när det ska sluta rinna på Gaggian. Pavonin ger som sagt mindre mängd, där tvistar de lärde om hur mycket en dubbel espresso ska vara.
Men vill man åt hantverket så... Vi finns här för dig!;)

För övrigt gillar jag människor som gör "downshifting" i sitt yrkesliv. Även om inte du kanske gjort det, men ändå.
 

Mathias

Well-known member
....... och att ansluta till vattenledningsnätet känner jag mig inte mogen för ännu...

Har den anslutning så klarar den att köras både med och utan användning av anslutningen.

Det var för övrigt Zacconi som tillverkade grupperna till de äldre Olympia Cremina och jag är rätt säker på att det gör den nuvarande också. Olympia monterar i stort sett bara ihop delar de köper.

Olympia/Sama/Pavoni: alla dessa borde gå att förse med en vattenslutning och medelst kran påfyllas med vattenledningstryck. Då min Cremina är i originalskick frå 1972 tar det emot att sätta borren i kokaren. Jag har tom original kartongen till den med alla tillbehör, inklusive den udda påfyllnigstanken som monteras i stället för "korken" till kokaren. Praktiskt skulle dock vara.
 

macahekee

Active member
Jag gjorde come-back ikväll och köpte en pavoni. Har haft en tidigare för några år sedan men hade precis en svacka i kaffekarriären och nöjde mig med Nespresso ett halvår. Tyckte kapslarna var ok i början men saknade en manuell maskin ändå efter ett tag och möjligheten att köpa precis vilka bönor som helst.

Jag har haft på la pavoni europiccola och gaggia classic tidigare och jag tyckte det var ett lätt val att välja pavoni nu när jag skulle köpa en maskin igen. Så länge man bara ska göra 2 dubbla så är den perfekt. Ytterligare 2 går att klara av med lite trixande. Fler än så gör man ju knappast med handkraft men då använder jag pressbryggaren i stället. För dagligt användande tycker jag pavoni är optimal. Den blir varm snabbt på morgnarna och kaffet blir bättre än jag druckit ur någon annan espressomaskin hör hemmabruk. Den är enklare och roligare att hålla ren än andra maskiner. En gaggia classic kan man ju putsa på hur länge som helst men den blir ändå inte snygg..
 

jonasy

Well-known member
Ursäkta en nybörjare, men vad exakt är det som är manuellt med La Pavonin och vad är det som gör det så mycket svårare än en halvautomat?

Sen undrar jag hur det kan bli mindre kaffe än med andra maskiner, nu har jag visserligen bara använt familjens Gaggia Classic, men där är det ju bara att stänga av när man är nöjd med mängden ... går det inte att pressa mer bara?
 

johey

Well-known member
Ursäkta en nybörjare, men vad exakt är det som är manuellt med La Pavonin och vad är det som gör det så mycket svårare än en halvautomat?

Sen undrar jag hur det kan bli mindre kaffe än med andra maskiner, nu har jag visserligen bara använt familjens Gaggia Classic, men där är det ju bara att stänga av när man är nöjd med mängden ... går det inte att pressa mer bara?

Pavonin har ingen elpump. Du drar in vatten i en kolv genom att lyfta upp en hävarm, varefter du pressar ner armen hårt för att bygga upp bryggtrycket. När vattnet i kolven är urpressat är det slut.

Jag ser förövrigt inte påfyllningsproblemet som stort. Bara att se till att maskinen är påfylld när man börjar så räcker det. När man dragit ut ett par skott är den för varm och behöver ändå kylas, och då passar man på att släppa ut trycket genom att öppna ångvredet.

Pavonin använder man som sagt inte för att bjuda laget runt. Den serverar morgonkaffe åt en själv och någon man tycker om, som är värd en extra fin espresso.
 

HE

Well-known member
Man kan ju dra upp spaken igen och pressa i mer vatten men det blir nog inte lika gott. Har inte testat så många gånger så jag kan lämna ett ärligt besked.

Jag tror det finns en tråd som behandlar ämnet angående mängd i en dubbel espresso. Är en dubbel =6cl eller ca4cl???
 

Eugene Tooms

Well-known member
Jaha, det verkar som att det blir en Europiccola...
Vad skall jag kolla när jag köper begagnat? Kokare? Packningar?
Har förstått att man kan bränna värmeelementet genom att glömma maskinen på, hur kollar man detta?

Shit, känner att jag är ute på både tunn is och djupt vatten!

Macahekee, var det du som köpte maskinen i Löddeköpinge?(Blocket) Den försvann snabbt...
"En gaggia classic kan man ju putsa på hur länge som helst men den blir ändå inte snygg.. " Word.
 

Forumstatistik

Trådar
14,708
Inlägg
155,947
Medlemmar
19,387
Senaste medlemmen
Masic01
Topp