De däringa La Pavoni...

martink78

Well-known member
Pfff, de trådarna har jag ju läst för länge sedan! :)
Skall försöka sammanställa lite av rekommendationerna från olika håll så kanske, kanske jag kan få ut något drickbart. Om det nu blir affär vill säga. Och det blir det nog om allt verkar ok. En grej jag inte gillar är att jag inte kan maskinen och att tjejen som säljer den inte heller verkar kunna den. Det hade liksom varit lättare att bara kunna säga: visa mig hur du gör en bra shot. Hade då något inte funkat hade det visat sig. Jag menar, om jag försöker göra en kopp är ju oddsen rätt låga att jag lyckas något vidare på första försöket...
Jaja, hur fel kan det bli? Maskinen i sig är ju inte direkt spjutspetsteknologi...

Du kan ju fortfarande dra en shot, går det så är det i alla fall inget fel på maskinen. Bra shots är sdan en övningssak som hänger på dig och inte på maskinen.
 

Eugene Tooms

Well-known member
Jaha, efter mycket om och men är maskinen min!

Skulle egentligen tittat på den i lördags morse men eftersom jag vaknade med vinterkräk natten till lördag kändes det rätt att vänta lite... Åkte och kollade på söndagmorgonen och fick demonstrerat hur man trycker vatten genom löst packat bryggmalet kaffe för att sedan snabbt dra loss filterhållaren och blåsa ut kaffet i halva köket. Fick maskinen nerpackad i en Nespressokartong (!) för hemfärd. Väl hemma packade jag upp grejjorna och försökte övertala min fru om att Pavonin inte alls ser ut som ett mikroskop. Lyckades inget vidare med det där sista. Kände mig febrig igen och gick och lade mig.
Nu idag har jag tagit de första staplande stegen i min bana mot barista, dragit två skott genom maskinen.
Nr 1 flöt igenom aldeles för snabbt och lätt, ingen crema att tala om.
Nr 2 maldes lite finare (på trean på min MDF) och där fick jag fint motstånd, tog väl ungefär en halvminut att klämma igenom med rejält tryck. Klart bättre crema.
Drack inget nämnvärt av något av skotten, känner mig fortfarande rätt skör i kistan så kaffe är inte det som står högst i kurs just nu. (Dessutom ackompanjerades bryggningsprocessen av att hustrun ulkade ute på toan, jajjemän, det går i familjen.)
Gött iallafall att se att maskinen verkar funka!

En sak som gjorde mig lite förvånad var när jag skulle dra andra skottet. Satte i filterhållare utan filter och lyfte spaken för att köra i lite varmvatten i koppen. Först och främst var det väldigt trögt att lyfta spaken, kändes som att jobba mot vakuum. När sedan spaken kom upp i läge och vattnet släpptes på så FORSADE det verkligen. Inte alls lämpligt att hålla händerna i närheten. Är detta normalt?

Citronsyra, var köper man det? ICA?, Apotek? Färghandel?

Well, kära vänner, så här långt är jag väldigt nöjd! Stort tack för all hjälp! :D
 

HE

Well-known member
Stort grattis till bra val!
Ja, kokar vattnet är det bra tryck nät man lyftet spaken och vakumkänslan skall vara där.

Jättekul att fixa med kaffemaskin när man varit dålig i magen :)

jag brukar låta maskinen vara någon minut innan jag lossat filtret. man får lossa försiktigt så märker man om det är tryck kvar.
 

martink78

Well-known member
Motståndet och forsandet beror på att det är tryck i kokaren. vattnet är ju varmt.. utan åtminstånde lite tryck så kommer det inget vatten alls. Så det är normalt!

Citroncyra finns på ICA, vanligtvis bland kryddorna.

Hur ser av och på kontakten ut? Är det en eller två?
 

Eugene Tooms

Well-known member
Ok, skönt att höra att det var normalt. Upplevde att det var skillnad mellan första och andra skottet, det var mest det som gjorde mig fundersam.
Provade att vicka lite på filterhållaren när jag tog loss den, så fort minsta glapputrymme fanns. Då märktes det lätt att den fortfarande var under tryck. Ganska lätt att släppa ut det lilla övertryck som fanns efter några minuter när man var medveten om det. Jag fick ju nysningen demostrerad av säljaren i dennas eget kök så det tycker jag inte jag absolut måste prova själv :) Lär väl också glömma mig någon dag och få städa.

Det är modellen med en strömbrytare. Filterdiametern verkar vara 51mm (mätt i filtrets överkant, insidan). Har inte letat efter något årtal, vill minnas att det skall gå att utläsa om man skruvar loss bottenplattan eller hur det nu var. Antar att maskinen är från senaste årtiondet, dvs inget direkt att visa på antikrundan men förhoppningsvis en stabil kaffemakare.

Citronsyra åker upp på inköpslistan, lite oklart hur mycket rengöring maskinen varit med om på insidan.
 

johey

Well-known member
Jag köper citronsyra hos lokala turken. En burk på uppskattningsvis 150-200 gram för 15 kr i kontrast till ICA:s småpåsar med kilopris på tusenlappar.
 

attis

Well-known member
Jag fick hem min begagnade Pavoni i fredags. Blev snabbt aningen orolig eftersom säljaren inte använt den på väldigt länge och insidan av kokaren var täckt med tjock grön ärg (samt lite årgångsvatten på botten). Körde dock med 50% vinäger som fick stå över natten. Slog på båda knapparna och pumpade ut härligt blått vatten. Upprepade vinägerkuren en gång till, sen var den faktiskt ren från ärg.
Annars så verkar den fungera fint, ägaren påstod att den var inköpt på 80-talet men knappt använd sedan dess (nyskick). Vilket verkar stämma ganska bra. Trodde att jag skulle behöva skaffa packningar, men den verkar tät (kan det stämma?).
Tyvärr så kan jag inte skryta med någon mästershot ännu. Har ingen vettig kvarn ännu så det blev en färdigmald historia på affärn. Så än så länge kan jag skylla på kaffet.
Kvarn och bättre kaffe ska inhandlas inom kort.
Maskinen känns dock helt rätt, och eftersom den leverarar en ny överaskning varje gång man drar i spaken passar det mig perfekt :)
 

Eugene Tooms

Well-known member
30g citronsyra i full tank vatten fick stå och dra ett par timmar. Värmde upp och blåste igenom systemet.
Mums! Inte helt olikt grönsakssoppa.
Blev iallafall rent och fint i kokaren.

Uppe där man fäster filterhållaren (kallas väl gruppen?) sitter något som mest liknar ett duschmunstycke. Runt detta sitter en stor o-ring. Det här området är inte helt fräscht, hur gör man bäst för att få rent det? (Dessutom sitter inte munstycket helt rakt.)
 

HE

Well-known member
Lossa sprinten ovanför där hävarmen är och muttrarna, så att du kan pressa ner axel och kolv rakt ner. Då trycker du ut filtret och o-ringen som sitter där. Förmodligen svart och fint. När allt ska tillbaka sätter du först filtret och sedan o-ringen, vill jag minnas.
 

johey

Well-known member
Sitter spridaren inte rakt? Kan du ta en bild på det?

Det kan vara en synvilla. Eftersom man vrider in handtaget kanske det kan se lite snett ut med tanke på att fästet är format lite som principen av en kil.

Men som HE säger trycker man ut spridaren med kolven genom att lossa sprinten upptill och pressa. Man kan behöva ta i lite. Är maskinen från 60-talet behövs dock en annan metod, men jag tror jag är ensam på forumet om att köra retro. :)
 

Eugene Tooms

Well-known member
Jag får prova att ta isär grejjorna, lite bekymrad över låsringarna som håller hävarmen bara.

Johey, den är nog rak, tror det var en synvilla. Provade att fota rakt upp och då såg det bättre ut.

Just nu är maskinen magmavarm efter ett par koppar Etiopiskt så skruvandet får vänta.(godkänt betyg av hustrun men hon är ffa te-drickare så det kan betyda vad som helst...)

Jag har klara crema problema! Lyckas få kaffe med någorlunda smak men creman är mkt tunn och skingras ganska snabbt. Har provat olika malningsgrader och olika tamptryck men det blir ungefär samma. Spontana råd?

En kompis kommenterade maskinen med orden "Kromglans i ordets näst mest perversa betydelse." Jag tog det som en komplimang.
 

HE

Well-known member
Låsringarna tar du smidigt med en näbbtång. Ena näbben mot lilla sprinten och andra näbben mot öppningen på låsringen. Har du ingen tång tar du en bred platt skruvmejsel och trycker av låsringen. Lätt som en plätt :)

Angående kromet, jag har köpt en microfibertrasa från varumärket ZACK, Luxor tror jag trasan heter. Helt galet bra resultat. Lite dyr!? Ja, men det går att putsa annat i köket. Helt vattentätt när man ska övertala damen. :)

arabicabönor ger inte lika mycket crema som robustan. Kanske en liten anledning.
 

Eugene Tooms

Well-known member
Sådär!
Låsringarna var som sagt inget att oroa sig för. Plättlätt.
När kolven kom ut och allt gammalt danskt guck skurats bort fick jag en positiv överraskning, mässing! Hade utgått från att den skulle vara i syntetmaterial. Lite småpill att få o-ringen på plats men nu verkar allt ok. Får väl se, läcker kanske som ett såll imorgon ;)

Ang microfiberduk så har vi det hemma om än inte av just det märket.

Jag vågar inte skylla på bönorna... Det är nog skit bakom spaken.
 

Lapavoni

Active member
Kaffemaskinen HAR packningar, eller hade, jag köpte sista kittet med 17 packningar för 400 förra veckan när jag renoverade maskinen efter 30 år. Jag kan lova att den var smutsig då den aldrig gjorts ren utan endast avkalkats kanske 5 gånger.

Smått otrolig skillnad på kaffesmaken efteråt. Några av packningarna var lite luriga, men är man normalhändig så fixar man det mha sprängskissen på maskinen som man laddar ner på tillverkarens hemsida.

Gällande teknik fins det en massa på youtube för den intresserade. En del där drar 2 gånger ve och fasa!

Det är en maskin jag ärvt och jag kommer aldrig göra mig av med den. Då jag gör 1-2 espresso på morgonen passar den mig perfekt!
 

Mathias

Well-known member
....... Jag kan lova att den var smutsig då den aldrig gjorts ren utan endast avkalkats kanske 5 gånger......

Ett enkelt trick att hålla maskiner utan 3-vägs ventil ren är att klippa till rondeller av vanliga kaffefilter och lägga ett sådant ovanpå filterkorgen innan handtaget sätts i maskinen. På min Cremina använder jag filtret som mall för att få lagom storlek. Allmännt kännt som "Demi-pod".

Metoden har två fördelar:

-Den håller "shower screen" (och cylinder/kolv i en leva maskin) renare då oljor och malt kaffe har svårare att passera upp i maskinen.

-Filtret hjälper till att distriburera vattnet, speciellt en leva maskin där det första dropparna anländer ganska våldsamt (blandning av vatten och ånga).
 

HE

Well-known member
Men... Hur blir det då med allt snack om div. oljor och smaker som sugs upp av filtret? Vad vi skulle behöva är väl ett guldfilter?
 

Mathias

Well-known member
Nej, du lägger filterdisken ovanpå filterkorgen, det är alltså bara vattnet som passerar filtret innan det träffar/passerar det malda kaffet....
 

Forumstatistik

Trådar
14,592
Inlägg
155,175
Medlemmar
19,303
Senaste medlemmen
Sebastianocarlsson90
Topp