De däringa La Pavoni...

dan nilsson

Well-known member
Ett enkelt trick att hålla maskiner utan 3-vägs ventil ren är att klippa till rondeller av vanliga kaffefilter och lägga ett sådant ovanpå filterkorgen innan handtaget sätts i maskinen. På min Cremina använder jag filtret som mall för att få lagom storlek. Allmännt kännt som "Demi-pod".

Metoden har två fördelar:

-Den håller "shower screen" (och cylinder/kolv i en leva maskin) renare då oljor och malt kaffe har svårare att passera upp i maskinen.

-Filtret hjälper till att distriburera vattnet, speciellt en leva maskin där det första dropparna anländer ganska våldsamt (blandning av vatten och ånga).


Filter till Aeropress har en diameter på 62 mm, kanske för stort eller för litet, om det passar sparar ni en massa klippande..
 

Lapavoni

Active member
Tack för det tipset Mathias, detta skall jag prova!
Antar annars att kolven skall göras rent ganska ofta då den egentligen är väldigt lätt att plocka ur?
 

Eugene Tooms

Well-known member
Lapavoni. Vad roligt med en ärvd maskin! Så länge det finns packningar att få tag på borde ju maskinen kunna hänga med några generationer...

Var inne på te och kaffehuset i malmö igår och beställde en riktig tamper. Skall bli väldigt skönt att slippa den lilla plastiga!
 

StefanEngelien

Well-known member
Hei!

Har også blitt eier av en Europiccola nylig, en 1998 modell som jeg fant på finn.no til 250kr(!). Det er en pre-millenium, men den har plastkolv... :huh: Er likevel godt fornøyd med kjøpet :)

Et spørsmål til dere erfarne Pavoni-eiere: Er det noen triks for å ikke miste filteret når man slår ut pucken? Har prøvd å holde det fast med en finger, men det er jo noe varmt og klønete. Eller er det knock-box som gjelder?

Prøvde ellers min nybygde trykkmåler på Europiccolaen i dag, og gjorde noen interessante observasjoner - det er fullt mulig å få ca 9 bars trykk, men da må jeg ta godt i. Med normalt, bestemt trykk på leveren lå jeg rundt 6 bar.

Filteret har 3/8" gjenger, og dermed kunne jeg bruke trykkmåleren jeg bygde til Expobaren.
 

Bilagor

  • DSC_2272_small.jpg
    DSC_2272_small.jpg
    61.1 KB · Visningar: 62

HE

Well-known member
Stort grattis till 250kr. :)
Plastkolven kan du ju köra med tills den går sönder sedan är det bara byta.
Jag har alltid en fuktig disktrasa som jag håller mot korgkanten när jag slår ut pucken. Funkar bra för mig. Jag har inte hört något annat sätt att sätta fast korgen på.
Intressant med tryckmätaren, jag brukar ta i rätt mycket. Det är nästan så själva vattenbehållaren sviktar lite gent emot själva foten.
 

Lapavoni

Active member
En fråga (nu kanske jag hädar) om man inte orkar tömma ut vattnet mellan gångerna, för det är rätt tungt att vända på maskinen å hälla ut, blir det stor försämring av kaffets smak om man kör vidare på det "gamla" vattnet?

Nu har det inte hänt hittils iof men ändå nyfiken om någon testat/observerat.
 

Lapavoni

Active member
En annan fråga, vad är den rätta malgraden till denna maskinen? Mitt ex från 1980. Jag har märkt att hård tampad vanlig LaVazza från ICA pressar man lätt igenom medans färdigmald från Bar Italia blir helt stopp även efter lätt tampning.

Så vilken kvarn och vilken malgrad funkar för er?
 

johey

Well-known member
Den tar ganska finmalet kaffe. Finare än vår HX på jobbet, och vad jag minns av Silvian så tog hon inte lika finmalet som Pavonin. Du kanske hört det förut, men utan en bra kvarn får du inget bra kaffe.

Måste gratulera till din maskin! Mycket vackert exemplar. Var rädd om hantagen på hävarmen och portafiltret! Det finns att köpa ersättare, men då får du den nya stilen utan retrokänsla.
 

HE

Well-known member
Vattnet tömmer jag aldrig ut. Det är snarare att jag får fylla på en gång om dagen, dock inte fullt. Man ser ju hur mycket det är kvar, vet man att man bara ska köra ett skott så hoppar jag att fylla på. På så sätt tömmer man ut mycket vatten och får rulle på allt.

Kaffesorterna hänger mycket på kaffets färskhet. Färskt kaffe mycket motstånd....

Kvarn: Jag har en rockykvarn som jag är mycket nöjd med. Den kan mala finare än jag behöver. Men den låter en del om man jämför med dyrare kvarnar.
 

Eugene Tooms

Well-known member
Stefan, 250 norska kr är väl ungefär 2000 svenska? ;) Snygg barometer!

"Intressant med tryckmätaren, jag brukar ta i rätt mycket. Det är nästan så själva vattenbehållaren sviktar lite gent emot själva foten. "

Jag tycker alltid att det gungar lite i godset när man trycker... Nu får jag alltid olika hård tampning eftersom jag har en skittamper men allt som oftast får jag hänga en försvarlig del av mina 74kg på spaken för att överhuvudtaget få ut något. Det här är ju extremt luddigt och tekniskt svårt att mäta men ungefär hur hårt trycker ni? Så att fötterna lättar från golvet? Så att ni känner blodsmak?

Ang malningsgrad, jag brukar köra på fyran på min MDF men som sagt, tampningen är ojämn så jag skall mixtra mer med malningsgraden när jag kan hålla tampandet mer konstant.

Lite OT, vad roligt att vi har ett gäng norrmän som medlemmar! Shit vilka grymma skidåkare ni har!
 

johey

Well-known member
Enligt google: 250 Norwegian kroner = 302.583258 Swedish kronor

Jag brukar mala så pass fint, dosera så pass mycket och tampa så pass hårt att det blir duktigt motstånd i hävarmen. Jag trycker mig dock inte grön i ansiktet, utan tar det istället lugnt och väntar snällt på att vattnet ska tränga igenom kaffet. Det får ta sin tid. Först brukar det komma ingenting en bra stund, följt av en droppe, sen tre till, sen börjar det formera sig till en mussvans och där försöker jag få det att bestå. Kör jag arabica låter jag det gärna ta 40 sekunder (inklusive 10 sekunders pre-infusion) att dra ett skott.
 

martink78

Well-known member
Pröva att dosera mindre, det gör i alla fall för mig större skillnad än både tampning och hur fint man maler. Jag kör med sån där knark-våg som mäter 1/10 gram och ett halv gram gör väldigt stor skillnad på hur man får trycka..
 

Eugene Tooms

Well-known member
Knarkvåg åkte direkt upp på önskelistan!
Johey, jag tror du har satt kommat ett steg för långt åt vänster. Skämt åsido, jag vill minnas att du någon gång har skrivit att du får ut någon droppe redan på preinfusionen. Eller blandar jag ihop saker nu? När du säger 40s, är det för en dubbel med två drag?

Hmm, är manometer och barometer samma sak eller vad säger ni? Jag har en barometer i min klocka men hade manometrar på min dykutrustning, alla mäter tryck... vad är skillnaden?
 

johey

Well-known member
Det brukade komma en droppe redan vid preinfusion, men numera vill jag ha lite hårdare puckar. När jag säger 40 sekunder spelar det ingen roll om det är en singel eller trippel, men jag brukar använda dubbelfiltret och trycka till första droppen och därefter dra upp och ladda om.
 

Eugene Tooms

Well-known member
Johey, jag har känslan av att man måste ha passerat något läge med spaken för att det skall fyllas på mer vatten när man drar upp spaken igen, kan det stämma? Om jag bara pressar en bit och sedan drar upp spaken igen får jag inte något motstånd förrän i det läget jag var tidigare, och misstänker följdaktligen att det inte kommit in något ytterligare vatten i cylindern.

Testade att skumma mjölk för första gången igår. Gick över förväntan. Katterna gillade inte det ljudet kan jag säga... Om latten var latteart är jag en färgblind Miró.
 

johey

Well-known member
Sålänge du har tryck i kokaren kommer det pressas in vatten i cylinderhuset när du drar upp spaken. Du fyller på, var så säker, men det är ju inte så mycket andra draget.
 

martink78

Well-known member
Man måste upp en bit med spaken för att vattnet skall släppas på, inloppet sitter en bit upp och blockeras när spaken är i nedfällt läge. Pröva utan pf så ser du direkt i vilket läge det rinner.
 

Eugene Tooms

Well-known member
Martin, jodå så långt är jag med. Utan filter i märker man väldigt tydligt när vattnet kommer. Även med filtret packat brukar det märkas tydligt när cylindern kommer under tryck.
Det jag menar är att det inte känns som att det fylls på när jag drar upp spaken i topp igen efter att ha pressat tex halva vägen till botten. Jag drar spaken hela vägen upp, väntar några sekunder och trycker ner igen. Inget motstånd alls förrän jag är i samma läge som innan jag lyfte spaken. Skall testa igen imorgonbitti och hålla spaken uppe lite längre tid.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,655
Inlägg
155,644
Medlemmar
19,353
Senaste medlemmen
Massor
Topp