Whiskytråden - berätta om era favoritwhisky

S

Slane

Guest
En sådan som den som står längst till vänster har jag, med enda skillnaden att min är tappad på flaska 1997 istället för 2003, men alltså en G&M-Ardbeg 1974.

Vad tyckte du om den? Min är förstås rariteten i min samling, och mycket god, men har väldigt kraftig fatkaraktär. Jag tänker mig att sex år till på fatet borde ge den än mer karaktär därav.

Självklart var även den en höjdare. Den saknade lite i smaken aningen mildare än de andra. Men den hade allt man annars kan förvänta sig av en gammal Ardbeg. Sen att den inte höll Cask Strength gjorde den mildare i sitt sällskap.
Gav den 93/100 vilket är ändå riktigt bra.
 

Björn

Well-known member
Självklart var även den en höjdare. Den saknade lite i smaken aningen mildare än de andra. Men den hade allt man annars kan förvänta sig av en gammal Ardbeg. Sen att den inte höll Cask Strength gjorde den mildare i sitt sällskap.
Gav den 93/100 vilket är ändå riktigt bra.

Skall jag tolka detta som att du späder cask strength mindre än till 40%? Även på en provning? På en provning skulle jag nog prova även 40%-aren utspädd, och cask strength på samma nivåer, ungefär.
 
S

Slane

Guest
Skall jag tolka detta som att du späder cask strength mindre än till 40%? Även på en provning? På en provning skulle jag nog prova även 40%-aren utspädd, och cask strength på samma nivåer, ungefär.

Jag späder aldrig min whisky. Gör några undantag då jag blir rekomenderad att testa med en liten skätt vatten. Men det finns de som med miniräknare sitter och listar ut sin vattenmängd för att att de alltid vill ha sitt glas med 40%. Har testat en som höll hela 65% och den bet ifrån lite, drack man små mängder så tycker jag att även den inte ska behövas spädas något.
 

Björn

Well-known member
Jag späder aldrig min whisky. Gör några undantag då jag blir rekomenderad att testa med en liten skätt vatten. Men det finns de som med miniräknare sitter och listar ut sin vattenmängd för att att de alltid vill ha sitt glas med 40%. Har testat en som höll hela 65% och den bet ifrån lite, drack man små mängder så tycker jag att även den inte ska behövas spädas något.

Viskyns smaker framträder ju bättre vid lägre alkoholstyrkor, eftersom alkoholen bedövar smaklökarna. Därför skulle jag rekommendera dig att åtminstone på en provning pröva vid lägre alkoholnivåer liksom vid högre. Cask strength är avsedd att spädas, så det är inte fel i att göra detta.

Eller som det gamla skotska ordstävet lyder: "Never steal a man's wife, and never water his whisky.", vilket inte skall utläsas som att man ej skall ha vatten i viskyn, utan att mängden vatten är högst personlig.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Tycker helt klart att whiskysmaken framträder mer om man duttar i en skvätt vatten i glaset. Det är ju inte styrkan man primärt är ute efter när man smuttar whisky, utan den goda smaken.

Styrkan får man ändå eftersom man dricker upp hela glaset oavsett om det är 8cl outspätt eller 9-10cl med vatten iblandat...:cool:
 

Maglite

Well-known member
Whisky drickes med eller utan vatten. Det är ju helt personligt.

När jag provar whisky brukar jag:
  1. Spana in färgen, brukar ge hint om fat eller sockerkulör.
  2. Dofta. Är det cask strength brukar det bli mest alkohol, men även en del annat kan komma fram.
  3. Smaka. Ett litet litet smakprov. Är det starkt så späds det ut en del med saliven vilket får ner procenten så att det går att känna någon som helst smak på det. En del äldre (>25 år) whisky brukar gå att dricka även om procenten överstiger 40%.
  4. Späd med vatten. Här får man köra lite på känsla hur mycket en whisky klarar. När jag var på Bruichladdich och provade en quadruple destilled som låg på 87% så kände jag att det gick att späda rätt mycket :).
  5. Dofta igen. Oftast har det kommit fram nya dofter.
  6. Smaka igen. Samma här. Nya smaker framträder.
  7. Om du känner att whiskyn tål mer vatten, gå tillbaks till fyra. Annars njut.
Jag vattnar alltså nästan alltid whiskyn. Men det finns undantag. Risken man tar är att man övervattnar whiskyn så att den blir blaskig. Om man då är hemma så brukar det ju finnas mer whisky att fylla på med så att man får upp procenten lite igen. Om man däremot sitter på en provning såsom Ardbeg-provningen ovan så är jag betyldigt mer försiktig. Där får man nämligen inte mer whisky om man övervattnar.

Men som sagt, gillar man whisky utan vatten ska man dricka det så!
 

Maglite

Well-known member
Näe, det blev nog lite klantigt formulerat. Det jag menade var nog att man kan få en hint om fatets karraktär, alternativt så är det sockerkulör och då vet man ingenting. Tyvärr är det ju rätt många som tillsätter sockerkulör, även om det inte är speciellt många som erkänner att dom gör det...
 

Boris

Well-known member
http://upload8.postimage.org/220614/photo_hosting.html

På bilden finner du:
Ardbeg G&M 1974-2003 40%
Ardbeg OMC Sep 1974 - Feb 2001, one of 252 bottles 50%
Ardbeg OB Cask 4547, 10/10.1974 - 25/09.2006, 133 bottles 48%
Ardbeg OB Provenance 1974-1997 55,6%,(för Europa)
Ardbeg OB Provenance 1974-2000 55,0% (för Asien)


Jag har en OMC (Douglas Laing & Co alltså) mar 1967- jan 2000 som stått och väntat sedan jag köpte den i Skottland 2000. Det vete 17 när jag kommer att korka upp den, men det blir väl någon gång... :D

Hur var den variant som ni hade på provningen?
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp