Vad har ni i kvarnen just nu?

Tallinn

Well-known member
Den åker i imorgon, börjar jag ikväll kommer jag aldrig att kunna somna...

Temperaturhintar? Knappast La Bomba-"kallt" vatten?
 

Tallinn

Well-known member
Ett intryck som jag aldrig prövat mer noggrannt och inte heller läst, tror jag...

Arabica fungerar bättre ett par grader högre och mer robusta blandningar passar något lägre?

Fix idé eller generellt sant?
 

arto

Well-known member
Mjo, det är nåt som jag brukar starta med när jag labbar. Ser det mörkt och robustigt ut så sänker jag tempen, är det torra & ljusa blandningar så höjer jag tempen.

Men sen så kan det sluta nästan hur som helst när jag väl fått det bra.

Alltid trevligt att nån rutin att börja labba med iaf, ibland funkar det bra så :)
 

Tallinn

Well-known member
Den stora bärkassens uppackande, del 7: 5 Estate

Man sparar det bästa till sist, 5 Estate och Mauro Deluxe...

Och nu var det dags för 5 Estate. Kom fram till att jag faktiskt inte tyckte om Monsun Malabar. Efter den första intressefasen konstaterade jag att jag aldrig var ivrig att göra mig en kaffe. Kul att ha provat och kan säkert göra en blandning mer intressant, annars inget för mig.

5 Estate gav genast ett mer lockande intryck, lite mörkare och glansigare bönor, inte napolimörkt och inte oljigt men med fin espressokänsla. Lite grövre malning än för monsunen, i med lite extra för att följa Artos råd. OPV-ljud i bakgrunden men stabilt fint rinn. Generös crema för att vara ren arabica. Inte perfekt men ingen dålig morgoncappu...

Kunde knappt få i mig frukosten snabbt nog så att jag kunde göra mig en snabb enkel. Lite grövre malning till och ytterligare lite mer mängd kaffe. Resultatet blev tjockt och gott, när det tar en sekund för kaffet att fylla den ytterst lilla botten på en Lavazzakopp bara för att det rinner så trögt, mm, då vet man att man har en kaffeupplevelse på g!

Smaken då? Elegant, lite syrlig, kanske lite snäll? Såpass söt så att det är svårt att välja om man ska sockra eller inte. Dricker normalt med socker men det här passar nog bättre utan. Känns som ett kaffe som man kan komma att gilla mer och mer?
 

JvD

Well-known member
Olika men lika

Testade Estate Coffees Rio Verde (Yellow Bourbon, Bras) och Santa Cruz (mex) nu på morgonen. De är förvisso båda latinamerikaner men skiljer sig ändel ändå. Dels är de rostat helt olika, dels för att de har lite olika ursprung.
Utan att lägga ut texten allt för mycket så är det rätt traditionella arabica-kaffen, den ena mörkrostad och den andra lite mer försiktigt rostad. Efter bara att snabbtestad dem och gjort en lite kanna Eva Solo på Rio Verde så måste jag säga att båda är riktigt trevliga. Rio Verde är rätt milt men men en rätt god lång eftersmak där man kan förnimma lite sötma och lite nötsmak, inte så nötig som jag hoppats dock (kan dock bero på att jag underdoserat något). Bättre lycka nästa gång kanske. Santa Cruzen var också trevlig, även här lite nötiga toner, kanske lite träig/jordig också, dock inte negativt menat. Ger de båda en ny chans lite senare under dagen då jag skall dosera lite annorlunda.
 

Bilagor

  • KAFFE_SMALL.jpg
    KAFFE_SMALL.jpg
    105.6 KB · Visningar: 61

treefinger

Well-known member
Härliga bilder! Har inte testat Santa Cruzen än, men rio verden var kärlek vid första slurpen må jag säga.
 

JvD

Well-known member
TACK! Kameran låg framme så jag tänkte, varför inte föreviga en av många morgonkafferitualer :) Ja, jag kanske inte koppar varje dat, det är väl att ta i ;-)

Ja, nu gjorde jag kanna två och denna gång doserade jag annorlunda och visst, Rio Verde är verkligen rysligt trevlig. Använde 53gr kaffe och bara 8,5dl vatten (för den som nu använder andra framställningsmetoder än espresso).
 

Lars

Well-known member
Mycket snyggt collage! Santa Cruzen är väldigt bra. Det mesta från Estate Coffee håller hög klass, sedan är det dock inte säkert att man gillar allt.
 

JvD

Well-known member
Ja, jag hade faktiskt lite större ambitioner med att göra ett riktigt bra lite mer ambitiöst collage men jag hade inga stativ framtagna så det blev lite mycket att hålla i.

Nåja, JA Santa Cruzen var riktigt bra. Rekommenderas verkligen. Och JA, Estate Coffee (EC) är duktiga att rosta.

En liten fråga till er som är lite mer rostkunniga. Riktigt nyrostat skummar ju ordentligt när det kommer i kontakt med det varma vattnet. Så brukar det vara när jag specialbeställer halvkilospåsar från J&N från min lokala kaffepusher samt när jag (dock sällan numera) rostar själv. Men så var det inte med dessa två från EC. Inget skummande. Dock så trodde jag de var fräsha när jag såg på datummärkningen. Någon som kanske vet hur de datumstämplar sina påsar, är det 6mån hållbarhet eller mer kanske. Det skulle möjligen förklara frånvaron på skummet. ELLER så är jag bara ute och cyklar.
 

Molarin

Well-known member
Har just hällt i lite Mito i kvarnen. Var förbi Marmelad efter jamet på Kaffemaskinen i onsdags och köpte med mig lite av deras egen blandning.

Det är en spännande blandning. Om man dricker med mjölk är den fyllig, söt... Känner lite marsipantoner och (det är säkert mig det är fel på) popcorn!

Utan mjölk är den lite för fruktig för mig. Vindruva och som sir Tos(?) sagt, grapefrukt.
 

lupoo

Well-known member
Har kört en påse med Ionia Cinque Stelle (som jag nu kalllar "Kinkiga Stelle":huh: ). Var ett krävande kaffe som tarvade att jag nästen fick gå ner till 0 på kvarnen, mycket känsligt när det gäller dosering. De gånger allt stämde så kom det ut ett smakrikt fruktigt (mer arabica än i övriga Ionia blandningar) kaffe, bra bett i slutet också. Men ack så lätt att det blev surt och bränt. Kinkigt var namnet...

Nu är jag inne på en De Sica och det är ett mer förlåtande kaffe, även det smakrikt och med de underbara tonerna av madel.

Har nu fått upp mer kaffen på listan som bör porvas:
DC tävlingsblandning "smak av jordgubbe:unsure:"
Mito "marsipan popcorn och grapefrukt!"
 

mrjohan

Well-known member
Är tillbaks till Montano Gran Miscela efter ett år med andra kaffen hemma. Vilket underbart kaffe att jobba med! Man blir lycklig! :D
 

treefinger

Well-known member
DC's blend, bellissima är väldigt väldigt speciell. Doften av det nymalda kaffet är något jag aldrig känt i någon annan blandning.. helt sanslöst spännande.
 

treefinger

Well-known member
Hur smakar den? Finns den att köpa på webben?

Svår att beskriva, men jag tycker den känns väldigt väldigt bärig i smaken, så söt, nästan så att den blir sliskig i en cappuccino, men gumman min blev alldeles förtjust i cappuccinon. Personligen tycker jag att den var kalasgod som espresso.

Jag skulle väldigt gärna vilja prova mer. Intressant blandning är nog bara förnamnet :)

Tror inte att den finns att köpa än. Kanske om man tar sig bort till Falkenberg?
 

Forumstatistik

Trådar
15,100
Inlägg
158,869
Medlemmar
19,670
Senaste medlemmen
fmark
Topp