Vad har ni i kvarnen just nu?

Tallinn

Well-known member
Den stora bärkassens uppackande, Del 2: De Sica

Gjorde en enkel. Inställningarna på kvarnen från La Bomba oförändrade. Gav lite långsammare extraktion, ca 30 sek av snygg mussvans. Wow tänkte jag, detta kan aldrig bli fel.

Men det var inte sådär superrätt heller. Creman lite tunn och smaken inte heller som förväntad. Lite blekt, ganska snyggt men blekt.

Med La Bomba har jag kortat ner tiden mellan flush och extraktion, tyckte det blev bättre. Kan De Sica behöva högre temp? Eftersom jag vet att flera här dricker De Sica tänkte jag att jag frågar innan jag experimenterar bort alla mina 250 gram...
 

Tallinn

Well-known member
Den stora bärkassens uppackande, del 3: Arcaffé Roma

Fick aldrig till De Sica riktigt och när inte Roma heller levde upp till mina minnesbilder, gamla sådana iofs, så var det dags att se över saker på allvar, fram med vågen, nu skulle allt kollas!

Det visade sig att jag hade krupit uppåt i kaffemängd i och med bytet av kaffe. Ca 10 gram gav en normallång extraktion men med taskigt kaffe... Så finare malning och 8,5 gram, bättre. Men inte bra. Med La Bomba hade jag kortat ner tiden mellan flush och brygg för att få lägre temperatur (där är vi ense Arto!). Jag hade testat att öka lite med De Sica men inte några grövre förändringar så nu testade jag en minut blankt, som Bella Barista rekommenderar i sin Andreja-booklet. Till slut började det likna nåt...

Jag får fortfarande inte den där mulliga creman och den där rätta tjockheten i espresson som jag får med t.ex Lavazza Grand'Espresso men det blir godkänt. Några tips om hur jag kommer närmare mitt koffeinstirriga nirvana någon?
 

zix

Well-known member
Om du ökar trycket kan du få mer crema. Men då blir också kaffet lite bittrare.
 

Tallinn

Well-known member
Trycket låg på 10 bar när jag fick maskinen men då hade jag andra problem, sänkte till 9 och tycker generellt att jag får godare kaffe.

Det är en sak att man anpassar temperaturen efter kaffet men ska man behöva anpassa även trycket? Det börjar bli krångligt att få sig en kopp kaffe nu...
 

Tallinn

Well-known member
Den stora bärkassens uppackande, del 4: Etiopisk Yirga Cheffe

Omtalat kaffe, klart spännande! Reagerar på att bönorna är så ljust rostade men vi snackar ju inte Segafredo här så det är säkert som det ska vara...

Ljusa bönor brukar betyda fin malning men eftersom jag ställde ner för Roma så behöll jag inställningarna för just nu.

Första blev väldigt snabb men jag gjorde en ny med lite hårdare tampning, Roma innan fick jag bäst med ganska lös tamp.

Andra blev fin, 25 sek, nästan curryfärgad crema. Intensiv smak! Lite socker i resulterar i total obalans. Gör en ny med väldigt lite socker, funkar inte heller. Gör en cappucco och NU klarnar det! Funkar grymt med mjölk!

Provade att göra en dubbel med naket pf ner i ett Pavina-glas, så snyggt! Men jag får inte det hela att funka med socker och det är för vasst för mig helt utan.

Till sist kommer flickvännen hem och jag gör två macchiati, perfekt! Yirga och mjölk är mums!
 

Eddie

Active member
Har precis avslutat en påse 5E och måste säga att den är lite för len i smaken.
Jag provade både 7 och 8 gram och extraherade från 25-35 sekunder.... ingen större skillnad. Vill gärna pröva en sort med lite "bett" i. Några förslag?
 

arto

Well-known member
Eddie: La Bomba, Mauro Concerto. Båda biter och vrider bra när dom görs små och heta.
 

Tallinn

Well-known member
Den stora bärkassens uppackande, del 5: Bella

Efter mer exotiska äventyr var det dags för mer traditionell espresso, J&N:s Bella.

Första shoten blev lite snabb, så en gnutta finare malning jämfört med Yirgan och den delen var snabbt ordnad. Juste sandfärgad crema blev resultatet i nästa försök. Klassisk rund arabicasmak, kanske lite snäll. Jag är ju en robust kaffeälskare...
 

Tallinn

Well-known member
Den stora bärkassens uppackande, del 6: Monsun Malabar

Eller skulle den kallas för J&N Cremabomb? Tror aldrig jag sett nåt likande!

Med inställningarna kvar från Bella blev pf överfullt, typ det hade räckt till en singel och en dubbel! Men grovt och poröst så trots att jag lyckades tampa och klämma ner det mesta så fyllde jag kopparna på 10 sek...

Två nerställningar av kvarnen senare så var jag i alla fall uppe på 20 sekunders extraktion så att jag tog kopparna och vi satte oss ner för att dricka, flickvännen och jag. Det är då jag inser att den översta cm är bara crema! Rena skummet!

Får labba vidare när jag är mindre koffeinstirrig...

Smaken var lika speciell som allt annat med det här kaffet, den markerade sötman hjälptes säkert upp av att jag avbröt extraktionen lite tidigt men "sirapslik" som det står på påsen är ingen stor överdrift.

Om jag egentligen tycker att det är gott eller bara speciellt får vi återkomma till efter några shots till!
 

Joakim C

Well-known member
San Roberto

Och så har jag kommit igenom mitt andra cup of excellence kaffe - San Roberto. Det vann 2006 i El Salvador och köptes in på Te och Kaffehuset i Malmö för modesta 150kr/250g (samma pris som El Pedregal ska tilläggas). Jag måste säga att detta fall mig mer i smaken än det tidigare nämnda. Nästan ingen beska alls och en massa syrlighet, men inte så att det blir för mycket. Det funkade faktiskt finfint till både Espresso och Cappu men det var klart i koncentrerad 3cl form det smakade som bäst. På det stora hela var detta en mycket angenäm bekantskap jag klart rekommenderar.
 

treefinger

Well-known member
Riktigt roligt att fler o fler går in på cup of excellencekaffen. Kul att det smakade bra. Vilka var det som rostat kaffet, J&N, Estate Coffee eller någon annan?
 

Dunne

Well-known member
Eller skulle den kallas för J&N Cremabomb? Tror aldrig jag sett nåt likande!

Så blir den främst när den är nyrostad. Sist jag var på kaffemaskinen så fick jag tips om att monsunen skulle vara extra bra just då för den började bli lite gammal :). Han sa att kaffet är rostat 6 månader innan bäst före datumet så då har man lite koll på hur nytt det är, om kaffet bara var några veckor rekommenderade han att lufta dom lite.
 

Dunne

Well-known member
Jag och arto sprang ner en snabbis till ICA och skulle kolla efter Daterra & Minita kaffet från estatecoffe då dom säljer sånna 250grammare för 69 spänn. Dom hade inte den så vi tog en Ngong Hills Kenya AA. Lite för arabica för oss men iaf.

Körde samma kvarninställning som med bomban och fick en riktigt kort en. Smaken var bra underlig, först fick man en fruktig, citrusaktig smak. Den var riktigt bra, det värsta var att den återföljdes av en hemsk syra :).

Arre rattade lite på kvarnen men tampade för hårt och fick ut några droppar. Har ni druckit Piratens Beska så skulle ni känna igen eftersmaken :).

Rattade lite mer, fick normalstora espressos och dom smakade lugnare. Bättre balans mellan sötma och syra. Kaffet är dock för tunnt för mig.

Tyckte det smakade bäst som en kortis då det gav lite speciella toner.

Arre håller med.
 

Tallinn

Well-known member
Så blir den främst när den är nyrostad. Sist jag var på kaffemaskinen så fick jag tips om att monsunen skulle vara extra bra just då för den började bli lite gammal :). Han sa att kaffet är rostat 6 månader innan bäst före datumet så då har man lite koll på hur nytt det är, om kaffet bara var några veckor rekommenderade han att lufta dom lite.

Klart att jag inte har kvar påsen då...

Några tips förresten innan jag öppnar min påse 5 estates?
 

treefinger

Well-known member
Jag har ett tips.. dundra på så mycket du kan i portafiltret, och låt den komma kort, kort kort.. det ska vara så den kryper ur ditt portafilter... låt den kämpa på ett bra tag innan den dubbla förvandlats till 4-5 cl ojligt kaffe.
 

treefinger

Well-known member
Jag tycker verkligen 5 Estate tappar mycket om man gör den för slapp o tunn. Lyckas du med skottet kommer du känna en väldigt påtaglig nötighet.
 

Forumstatistik

Trådar
15,100
Inlägg
158,869
Medlemmar
19,670
Senaste medlemmen
fmark
Topp