Vad har ni i kvarnen just nu?

Jonken

Well-known member
Moderator

Serverat på 4 vis av Mark på:


...i fabriken i Hongkong :)

Två väldigt trevliga koppar med Cremina-profilen, som jag antar var de som justerats in. Kanske inte helt olik något av Gringos bättre SOE men det var väldigt blommigt och gott. Samma bönor som de dricker ~38minuter in här:

Väl värt ett besök om man råkar ha några timmar till över i Hongkong - lite äventyr att hitta dit men inte allt för svårt.
 
Senast ändrad:

Andreas75

Active member
Beställde en påse Filicori Zecchini Classico från detta Bolognarosteri. Verkar vara 100 % robusta från Vietnam, men ett fantastiskt gott kaffe, robust som sig bör men inte det minsta förgrovat. Det här rosteriet kan sina saker, märks att de rostat kaffe i över 100 år.
Varifrån beställde du detta kaffe?
 

Spider

Well-known member

Serverat på 4 vis av Mark på:


...i fabriken i Hongkong :)

Två väldigt trevliga koppar med Cremina-profilen, som jag antar var de som justerats in. Kanske inte helt olik något av Gringos bättre SOE men det var väldigt blommigt och gott.

Väl värt ett besök om man råkar ha några timmar till över i Hongkong - lite äventyr att hitta dit men inte allt för svårt.
Häftigt!
 

Satyricon

Well-known member
Varifrån beställde du detta kaffe?
Från Filicori Zecchinis egen sajt. Frakten låg på ca 125 kr.
Jag gillar deras kaffe, känns som hög kvalitet och inte dyrare än Lavazza på Hemköp.
De har en blandning med indisk kvalitetsrobusta på 340 g-påse som jag blir lite sugen på att testa. Tänker för övrigt beställa deras standardblandning med robusta (”Classico”) fler gånger, 107 SEK för ett halvkilo är rätt överkomligt.

 
Senast ändrad:

Satyricon

Well-known member
Prövade ett halvkilo bönor från ett rosteri jag inte kände till, men som ändå har över ett halvsekel på nacken, Caffè Krifi från Ferrara.

Blev nyligen besviken på Espresso Houses ”signaturblandning” för espresso, köpt på rabattkupong – den smakade mest syra och jag ville återställa jämvikten med något rivigare italienskt. Jag har inga säkra uppgifter om fördelningen, men det verkar vara rätt mycket robusta i den här blandningen. Har druckit två koppar, blev positivt överraskad: bra crema, kärvt som kaffet på det gassande torget i en glömd italiensk småstad och väldigt lite syra. Ferrara ligger ju i det högrövade Norditalien, men det här smakar mer som livet i Neapel.
 

Bilagor

  • Skärmavbild 2025-08-05 kl. 12.32.38.png
    Skärmavbild 2025-08-05 kl. 12.32.38.png
    440.3 KB · Visningar: 7

nept

Well-known member
Inte i kvarnen men jag är i Storbritannien på besök och har hittills blivit bjuden tex bryggkaffe gjort på lavazzas mokkamalna kaffe (och klordoftande vatten), och snabbkaffe med mjölk (de frågade inte ens). Det får det där brända kontorskaffet hemma att framstå som riktig finsmakarlyx i jämförelse :)
 

nilsap

Well-known member
Gringo Nordics Prime Brew, ekologiskt. Otroligt gott både som brygg och espresso tycker jag!

Jag bor i Göteborg, där Gringo rostar. Tyvärr köper jag från Sjöbo (Baristashopen) eftersom de är drygt 20% billigare. Käns inte helt bra, men tycker ändå prisskillnaden motiverar.

Hur tänker ni andra kring sånt här?
 

Thomas

Well-known member
Gringo Nordics Prime Brew, ekologiskt. Otroligt gott både som brygg och espresso tycker jag!

Jag bor i Göteborg, där Gringo rostar. Tyvärr köper jag från Sjöbo (Baristashopen) eftersom de är drygt 20% billigare. Käns inte helt bra, men tycker ändå prisskillnaden motiverar.

Hur tänker ni andra kring sånt här?
Baristashopen är ju kanon och gör mycket gott för kaffe-kulturen i Sverige. Mer engagerad ägare får man leta efter. Handla på där! Om du nu kan köpa det billigare där så kan du ju köpa fler påsar. Kanske från andra Svenska märken också. Sandby rosteri gillar jag själv. Lundarost är underskattat. Funkar fint både till Espresso och brygg. Kafferävens husblandningar är bra också. Det ör i den där mellanklassen jag tycker jag har hittat mycket jag gillat genom åren.
 

Satyricon

Well-known member
Inte i kvarnen men jag är i Storbritannien på besök och har hittills blivit bjuden tex bryggkaffe gjort på lavazzas mokkamalna kaffe (och klordoftande vatten), och snabbkaffe med mjölk (de frågade inte ens). Det får det där brända kontorskaffet hemma att framstå som riktig finsmakarlyx i jämförelse :)
Var många år sedan jag var i England, men minns att kaffet inte var särskilt gott, sämre än i Finland. Maten var faktiskt inte heller på topp, mycket salt och peppar, lövbiff och tråkiga potatisar. Däremot är engelsmännen duktiga på marmelader och sötsaker.
 

Thomas

Well-known member
England är stort och dålig mat är ju mest ett historiskt minne för oss som gillar att resa dit. Britten i allmänhet (speciellt utanför de större städerna) är kanske inte några finsmakare (billigt pås-thé säljer fortfarande bra i Imperiets hemvist), men knalla in hos Monmouth coffee i London och smaka på något underbart säger jag bara.
 

Tobbe

Well-known member
Ny utmaning i kvarnen just nu.
Drop Coffee Limoncillo Nicaragua som jag försöker få till på V60. Går inte fram några smaker. Knappt ens med koppning.

Dessutom så sätter den väldigt lätt igen filtret trots SSP MP malskivor.

Senast så bryggde jag den enligt detta receptet men blir ändå underextraherad.
15g/250g 96 grader
6.1 Fellow Ode SSP MP
0:00 +45g vatten
1:00 +45g
Fyra sista på sked för att inte sätta igen filtret.
2:00 +40g
2:30 +40g
3:00 +40g
3:30 +40g
 

arto

Well-known member
Vad får man absolut inte missa att fylla kavrnen med hösten 2025? Trender, något nytt, mest omtalade?
 

Satyricon

Well-known member
Prövade en nyhet i Lavazzas ekologiska och rättvisa Tierra!-serie, Tierra for Africa, som innehåller en hel del robusta. (Den ursprungliga Tierra! är 100 % arabica och för mesig för mig, som så många ekologiska blandningar.) Den här for Africa-blandningen var däremot god, lite syditaliensk i stilen, kärv men inte utan syra, mycket fin crema, helt enkelt ett kaffe som lyser upp i höstmörkret genom att minna om Medelhavets sinnliga fröjder och glittrande vattenspeglar. Det finns tydligen fler blandningar i Tierra!-serien, men dem har jag inte sett röken av. Och faktum är att jag köpte sista påsen av for Africa på Ica Maxis hylla; måtte den inte redan ha utgått ur sortimentet, men så grym kan väl inte världen vara?
 

Bilagor

  • tierra.jpg
    tierra.jpg
    265 KB · Visningar: 6

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
15,213
Inlägg
159,778
Medlemmar
19,750
Senaste medlemmen
CurtisThuct
Topp