Silva - Första dagen!

Teddy

Active member
Aproppå att rinna för snabbt. Jag har provat några billiga espressomaskiner o de har en tendens att bara skjuta ett hål genom kaffesatsen i porta filtret om man tampar för hårt. Följden blir dåligt eller inget skum samt att vattnet rinner igenom alldeles för snabbt.
När jag har tampat relativt löst så har det gått hyfsat. Men dessa billiga maskiner har inte gjort tillräckligt bra kaffe, jämfört med lite durare maskiner som jag har provat.

För att utnyttja sin maskin till fullo så måste man labba mycke med malningsgrad o tampningskraft.
 

moparman

Well-known member
Silvian är dock inte svår att få till hyffsade shots fort.
Betydligt fortare än jag trode det skulle gå iaf :)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
För att utnyttja sin maskin till fullo så måste man labba mycke med malningsgrad o tampningskraft.

Nja, jag tror nog mest det har att göra med kvarnen. Det man ska göra är:

1) Skaffa en bra kvarn - räkna med runt 2,5k för en ny

2) Se till att kvarnen är rätt inställd - tänk på att bönorna ändrar karaktär med tiden

3) Malgrad är viktigare än tampningskraft - jag körde otampat (bara jämnad yta) och fick en extraktionstid endast 5 sekunder kortare än motsvarande tampad puck. Smaken var lite lenare, men lika fullödig!

Sedan finns det ju skräpmaskiner (som du säger) som kan göra espresso (kanske till och med på gränsen till OK espresso), men detta med cremafilter har jag inte riktigt förstått vitsen med. Är detta en ren kostnadsinsparande åtgärd? Min Silvia gör alldeles utmärkt crema utan implatat...

//Stefan (som om bara några timmar står och njuter av Kent på Conventum Arena här i Örebro)
 

MartinForsberg

Well-known member
Håller med helt och fullt om tampningskraftens storlek!

Efter allt testande jag gjort så upplever jag det som att det viktigaste är att kaffet är "jämnt" malt, dvs att kornen till större delen är lika stora - dvs en konsistent malningsgrad - och det finns det många artiklar om på Internet som också påpekar och utreder detta!

Om man har ett "ojämnt" malt kaffe med olika kornstorlek så är det svårare att få till en bra extraktion och tampningskraften spelar en större roll - om man har ett "jämnt" malt kaffe så rinner vätskan ungefär lika trögt genom hela pucken men om man har ett "ojämnt" malt kaffe så rinner vätskan efter den lättaste vägen!

Om min känsla för kanalisering är rätt så är det just kanaler som uppstår om vätskan hittar en "lättare" väg att rinna genom ett "ojämnt" malt kaffe!

Därför kan det ofta vara bättre att mala lite grövre och då få en jämnare malningsgrad och på så vis en bättre extraktion än om man försöker mala finare men som blir en ojämnare malning!

Allt enligt mina egna upplevelser och tester, plus lite funderande efter vad jag läst mig till på Internet, utan att vara underbyggt av några forskarrapporter!

Huvudsaken för mig är att testa mig fram till det jag tycker blir gott oavsett hur man skall göra enligt konstens alla regler!
 

Fabian

Well-known member
Nämnde att jag skulle skicka Rocky på service. Skickade den i måndags, tänkte att det skulle väl ta några veckor. Idag kom den tillbaka och det var ju en glas överraskning! Men redan när jag kom hem med paketet slogs jag av känslan att den snabba lagningen säkert berodde på att de inte fixat den. Mycket riktigt, de hade inte ens vart och jobbat med det jag så utförligt på ett pappaer beskrev till dem var fel. I deras rapport stod det: "Böjd skruv. Åtgärdat." Jag öppnade och såg att de har bytt min krökta stoppskruv mot en rak. Det gjorde mig riktigt konfunderad. Ska den vara rak? Eller? Är era stoppskruvar det? Min såg så naturligt böjd ut att jag antagit att det ska vara så. Hur som helst, malskivorna träffar fortfarande varandra på en punkt, inte över hela skivorna som det ska vara. Detta omöjliggör de fem finaste malningsstegen på kvarnen.

Ringde och förklarade problemet, de skickar ett nytt adresskort att klistra på kartongen på måndag. Får se hur lång tid lagningen tar den här gången...

Man blir så uppgiven. Det här sabbade hela min dag. Vill inte veta av den här kvarnen längre! Känner mig extra utsatt då jag lämnade in en nyköpt mobil på lagning i vintras, fick tillbaka den med samma fel och fick vänta flera veckor en gång till.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Min skruv var då spikrak (no pun intended). Det är den fortfarande. Där den ligger i sin påse. I skåpet ovanför kvarnen... ;)

//Stefan (som tycker att det inte är konstigt att folk pular själva när man inte får felen åtgärdade på verksta'n)
 

AJ

Well-known member
Nu har inte jag min kvarn framför mig men är övertygad om att min stoppskruv är böjd den med. Trist med serviceverkstäder/företag som inte vet vad de hålle på med. Lider med dig.
/A
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Kanske är det så att fabriken kröker skruven en aning för att få fast hoppern i ett läge. Anledningen till att jag tog bort min skruv (som är rak; jag kollade nyss) var ju att det inte gick att sätta fast hoppern i det läge jag ville: nollan...

//Stefan (som är för trött för att komma på nå't att skriva här nu)
 

MartinForsberg

Well-known member
Vem skickade du den till Fabian?

Jag har varit med om exakt samma sak på ett par serviceställen här i Sverige, de vet inte hur kvarnen fungerar (eller borde fungera) i detalj så de kan inte laga vad som är fel.

Får du problem så hör av dig till mig!

Om inte kvarnen är totalt felmonterad från början så skall skruven inte behöva böjas. Men eftersom de inte garanterar hur gängningen av det övre stycket blir, och int eheller hur det monteras, så kan det säkert bli så att de måste böja den för att få till nollan eftersom jag misstänker att de klistrar dit skalan på hoppern på måfå!
 

moparman

Well-known member
Min stoppskruv är också ordentligt böjd...
Edit
Känns inte så betryggande att min är på väg till samma ställe med samma fel
 

moparman

Well-known member
Mm..Ibland undrar jag om dom ens läser vad man skriver :unsure:
Jag skrev

Rocky fungerade bra till en början men nu så klarar det inte av att mala nog fint.

Fast jag fyller ordentligt med kaffe och tampar hårt och maler så fint som det bara går innan skivorna nuddar så

rinner kaffet så fort att ett helt drickesglas fylls på 30 sekunder.
Även provat andra kaffesorter..Samma resultat.


Fick svaret

Hej,

Mycket ovanligt med problem med Rocky. Menar du att du inte kan vrida inställningen på kvarnen ned mot nollan? Då blir kaffet mycket finmalet


Fick iaf en adresslapp och har skickat iväg den så..
Får väl se om min också kommer tillbaka med samma fel
 

Fabian

Well-known member
Mm, det känns riktigt mysko, de måste ha lossat hoppern, sett skruven och tänkt, "Öööh. Den ser böjd ut", bytt den mot en rak, monterat på hoppern igen och skickat tillbaka kvarnen till mig. När de får den nästa vecka igen är skruven i alla fall rak, då kanske de kan börja leta efter det verkliga felet...

Det var Centralservice i Osby, tror jag det hette. Ursprungligen köpt av Kaffegrossisten i slutet av december.
 

MartinForsberg

Well-known member
Hej och hå, ledsamt att höra era storys! Hade liknande problem med flera servicefirmor i Stockholms/Göteborgsområdet så till slut fick jag lära mig allt jag behövde om Rocky för att laga dem själv.

Det skulle varit skitroligt att ha en gammal Rocky kvarn och mixtrat med den, för att se om det finns något generellt som alla servicefirmor gör fel. Jag misstänker att det till stor del är monteringen av motorn i relation till malskivorna - det är det fel jag själv haft på flera kvarnar och även bekanta haft.

Så är det någon som har en gammal Rocky som inte används (och som helt men inte nödvändigtvis uppvisar felet) och som kan tänka sig att låna ut den till mig så jag kan ta en titt på den så hojta till!

Jag har dessutom några ideer på hur man kan modifiera både en Rocky men också min gamla Granmacinino så man kan justera malningsgraden steglöst - men det kräver lite tillägg av några detaljer på kvarnarna. Har ju satt ut min Granmacinino till salu här på sajten nu när min MAzzer Mini E mod B är på G in. På en Rocky finns det två möjligheter, enkelt beskrivet, 1: Borra och gänga upp ett hål i gjutgodset där man kan montera en gängad stång som låser den övre malskivehållaren där man vill samtidigt som man spärrar malknappen i sitt nedre läge, 2: Montera en extra mässingsring ovanpå den övre malskivehållaren som höjer bönhållaren och sedan montera en hållare för en gängad stoppspkruv ovanpå kvarnens hölje + låsa malknappen i sitt nedre läge. På Granmacininon kan man montera en motsvarande hållare för stoppskruv på ovansidan av kvarnen eftersom den har en stor aluminiumrondell som är synlig ovanpå kvarnen och också här spärra ner malknappen. Allt utom de hål man behöver göra i en enkel lösning går att ta bort igen, gör man en lite snyggare lösning kan man göra den utan att det syns att den suttit monterad (förutom möjligen lite repor och märken). Finns det någon som har tillgång till en mekanisk verkstad kanske vi kan ta fram en lösning tillsammans!

Ni som sett kvarnarnas utseende förstår säkert hur jag menar i min enkla beskrivning ovan!
 

moparman

Well-known member
Har fått tillbaka min kvarn idag..

Stod att den var OK
Maler så fint som de går..


Nu har jag bara hunnit testa nåra shot och det rinner uta bara h*lvete.
Tvivlar start att dom testat att göra espresso.
Funderar på att lägga upp en tråd och fota kvarnens inställning när den är på lägsta läget den kan mala+hur de ser ut när jag tampat och sen fota när jag gör en shot med timer brevid och mäta upp så ni ser hur mycket glaset rymmer.


Kan säga att jag är fruktansvärt besviken av service firman.

Edit
Bor nån i Piteå och är sugen att svänga förbi och testa nån dag så är ni välkommen :)
Känns som att det vore kul om nån som verkligen kan kunde prova att dra nån shot.
Vet varken ut eller in...är de verkligen inget fel på kvarnen?
Är de Silvia? eller jag?
Eller ska ja kanske testa att skicka in den igen ?
Säga att skivorna bara nuddar att dom verkar vara i obalans?
Tycker ju att dom borde ha kollat upp det när ja skrivit att den inte verkar mala nog fint
 

Stefan Böna

Mr Microtext
[edit] Ah, nu läste jag lite mer noggrant. Fick det till att kvarnen malde fint som i OK, men att det inte gick att få det finmalet nog... När jag ringde Grosshandlar'n om spoutsen, så hade de aldrig hört talas om ett sådant problem. Uppenbarligen läser de inte på forum o dyl, för sedan (när de gjort det) "upptäckte" de att det fanns detta problem... :unsure: [/edit]

Har du testat hur nollan ligger? Vad kör du för kaffe? Hur mycket doserar du?

Jag gjorde rent min kvarn nu ikväll och min nolla justerades ytterligare ett steg minus. Gjorde en sexa på läge 10 (från nollade nollan räknat) och den rann igenom på 29 sekunder utan blondning... Doserade, WDTade och tampade som vanligt.

Du ser ju i vänsterkanten vilket kaffe jag kör...


//Stefan (som inte kan släppa stoppskruven och som alltid skyller på den uppenbarligen)
 

Fabian

Well-known member
Det är ett skämt hur dåliga kaffegrossisten verkar vara på att reparera Rocky. Skickade in min för andra gången i fredags förra veckan, ska bli otroligt spännande att se vad de gjort när den återvänder. Ser inget annat alternativ än att kräva pengar tillbaka, alt. få en sprillans ny kvarn om de inte lagat den.
 

moparman

Well-known member
Kör samma kaffe som dig Stefan Böna..
Fast ja hade no lite annan blandning
Doserar så att när de är tampat är de nåra mm från kanten..Uti strecket.
Doserar rätt mycket..Ibland har man sett spår av skruven i kaffet.
Även testat dosera mindre..

Har inte hunnit öppna å kolla vars 0 är..
Men jag skulle tro att den är på samma ställe där den var förr.
Nu jobbar ja hela helgen så ja får se när jag har tid.

Ska dra upp nå kort så är de lättare att se hur fort de rinner imorrn om ja hinner
och törs kolla var ja har 0..

Edit
Ska testa över helgen sen måste jag nog höra av mig till kaffegrossisten..
Måste säga att jag har inget dåligt att säga om dom..Svarat fort på mail åså..
Men hur som helst är det ju inte bra reklam.
Kan säga att jag skulle just nu inte rekommendera andra att köpa där när det verkar så pass svårt att få sin kvarn fixad
 

.:bagge:.

Member
Ursäkta att jag sparkar igång en gammal tråd, men det känns som att den klingade av och jag är nyfiken på upplösningen. Hur gick det för Fabian och moparman med sina Rocky?

Varför undrar jag? Jo, det hela började med att jag, efter att ha rengjort min Rocky för första gången (malt totalt 500 g bönor), noterade att min riktiga nolla hamnade på cirka -19 (!!) på skalan. Alternativt lyfter jag hoppern rakt upp, roterar den en tredjedels varv motsols (så att skruvarna passar i nästa gänga) och får då min riktiga nolla på cirka +11 (!!). Antingen har jag gjort något kapitalt fel, eller så har det varit en firmafest utan dess like (läs: MYCKET grappa) i fabriken.

Har sökt och läst många trådar och fastnade lite extra på denna, eftersom jag kan konstatera att min kvarn troligtvis lider av samma fel som Fabians och moparmans gjorde, dvs det låter "chug chug chug" snarare än "skraaaap" när skivorna börjar gå ihop. Om det sedan har att göra med att min riktiga nolla är totalt wackotobacco, det är kanske en annan femma. Jag är hur som helst nyfiken på hur det gått för övriga, med problemet "chug chug chug".

Edit: Hittade en videosnutt på Youtube - precis exakt så här låter det när jag närmar mig nollan.
http://www.youtube.com/watch?v=UMhbXh6s8X8
 

Almapeso

Well-known member
Ursäkta att jag sparkar igång en gammal tråd, men det känns som att den klingade av och jag är nyfiken på upplösningen. Hur gick det för Fabian och moparman med sina Rocky?

Varför undrar jag? Jo, det hela började med att jag, efter att ha rengjort min Rocky för första gången (malt totalt 500 g bönor), noterade att min riktiga nolla hamnade på cirka -19 (!!) på skalan. Alternativt lyfter jag hoppern rakt upp, roterar den en tredjedels varv motsols (så att skruvarna passar i nästa gänga) och får då min riktiga nolla på cirka +11 (!!). Antingen har jag gjort något kapitalt fel, eller så har det varit en firmafest utan dess like (läs: MYCKET grappa) i fabriken.

Har sökt och läst många trådar och fastnade lite extra på denna, eftersom jag kan konstatera att min kvarn troligtvis lider av samma fel som Fabians och moparmans gjorde, dvs det låter "chug chug chug" snarare än "skraaaap" när skivorna börjar gå ihop. Om det sedan har att göra med att min riktiga nolla är totalt wackotobacco, det är kanske en annan femma. Jag är hur som helst nyfiken på hur det gått för övriga, med problemet "chug chug chug".

Vad bra att du tog upp denna tråd,
har tänkt att ta upp ämnet ett tag men inte fått tummen ur..
Haft min Rocky sen i december (julklapp till mig själv).
Jag har känt av att jag hela tiden blivit tvungen att närma mig nollan mer och mer för att kunna få ut schyssta shots. Ändå blir jag tvungen att tampa väldigt hårt. Jag började på +14 (inte nollad) och är nere på +7, d.v.s. jag har förflyttat mig 7 steg. Nu när jag är nere runt 7 så hör jag också ett tydligt chug-chug. Min tanke är att jag successivt slitit lite hela tiden på en minimal del av skivan men börjar nu närma mig min riktiga nolla.

Så inom kort så kommer det ett litet videoklipp för diagnostisering.
//Alma
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,729
Inlägg
156,139
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp