MartinForsberg
Well-known member
Försöker minnas vad jag gjort för att få Silvian att funka bra.....
Har du ventilerat bort ångan i Silvian innan du kör en espresso? Ibland blir miss Silvia lite väl het och producerar en himla massa ångblandat vatten och också ren ånga. Jag hittade en beskrivning på coffeekid eller coffeegeek för några år sedan som var mycket lärorik för att köra Silvian bra, har tyvärr inte kvar beskrivningen men du kan leta på deras hemsidor www.coffeekid.com resp. www.coffeegeek.com.
Din kvarn och maskin är det säkert inget fel på, men de kan ta ett tag att lära sig.
Testa också med lite mer grovmalet än den allra finaste malningen för då kan bönorna suga upp mer vatten och samtidigt avge smak! Det är ju hela tiden en kombination av tryck, mängd och temperatur på vattnet kontra malningsgrad, mängd och tampingtryck på kaffet som skall balanseras för att få det rätt!
Dessutom skiljer ju olika bönor och olika rostningar (även från gång till gång av samma böna från samma leverantör) sig åt så de kan ge olika resultat! En del bönor ger aldrig (eller nästan aldrig) någon crema medan andra ger massvis med crema, så även det varierar stort.
Var inte rädd för att experimentera - jag kan få samma goa espresso med en mängd olika inställningar på kvarnen om jag bara varierar extraktionstiden och tampningen motsvarande. Att kolla på strålarna i extraktionen ger mycket värdefull information om hur det hela framskrider! Det finns en del fina filmer som folk spelat in som visar detta, till och med vad som påverkar creman när det gäller malningsgrad och annat - men jag har inte kikat på dem på länge och har inte tid att leta efter dem just nu, men sök på internet!
Har du ventilerat bort ångan i Silvian innan du kör en espresso? Ibland blir miss Silvia lite väl het och producerar en himla massa ångblandat vatten och också ren ånga. Jag hittade en beskrivning på coffeekid eller coffeegeek för några år sedan som var mycket lärorik för att köra Silvian bra, har tyvärr inte kvar beskrivningen men du kan leta på deras hemsidor www.coffeekid.com resp. www.coffeegeek.com.
Din kvarn och maskin är det säkert inget fel på, men de kan ta ett tag att lära sig.
Testa också med lite mer grovmalet än den allra finaste malningen för då kan bönorna suga upp mer vatten och samtidigt avge smak! Det är ju hela tiden en kombination av tryck, mängd och temperatur på vattnet kontra malningsgrad, mängd och tampingtryck på kaffet som skall balanseras för att få det rätt!
Dessutom skiljer ju olika bönor och olika rostningar (även från gång till gång av samma böna från samma leverantör) sig åt så de kan ge olika resultat! En del bönor ger aldrig (eller nästan aldrig) någon crema medan andra ger massvis med crema, så även det varierar stort.
Var inte rädd för att experimentera - jag kan få samma goa espresso med en mängd olika inställningar på kvarnen om jag bara varierar extraktionstiden och tampningen motsvarande. Att kolla på strålarna i extraktionen ger mycket värdefull information om hur det hela framskrider! Det finns en del fina filmer som folk spelat in som visar detta, till och med vad som påverkar creman när det gäller malningsgrad och annat - men jag har inte kikat på dem på länge och har inte tid att leta efter dem just nu, men sök på internet!