Silva - Första dagen!

MartinForsberg

Well-known member
Försöker minnas vad jag gjort för att få Silvian att funka bra.....

Har du ventilerat bort ångan i Silvian innan du kör en espresso? Ibland blir miss Silvia lite väl het och producerar en himla massa ångblandat vatten och också ren ånga. Jag hittade en beskrivning på coffeekid eller coffeegeek för några år sedan som var mycket lärorik för att köra Silvian bra, har tyvärr inte kvar beskrivningen men du kan leta på deras hemsidor www.coffeekid.com resp. www.coffeegeek.com.

Din kvarn och maskin är det säkert inget fel på, men de kan ta ett tag att lära sig.

Testa också med lite mer grovmalet än den allra finaste malningen för då kan bönorna suga upp mer vatten och samtidigt avge smak! Det är ju hela tiden en kombination av tryck, mängd och temperatur på vattnet kontra malningsgrad, mängd och tampingtryck på kaffet som skall balanseras för att få det rätt!

Dessutom skiljer ju olika bönor och olika rostningar (även från gång till gång av samma böna från samma leverantör) sig åt så de kan ge olika resultat! En del bönor ger aldrig (eller nästan aldrig) någon crema medan andra ger massvis med crema, så även det varierar stort.

Var inte rädd för att experimentera - jag kan få samma goa espresso med en mängd olika inställningar på kvarnen om jag bara varierar extraktionstiden och tampningen motsvarande. Att kolla på strålarna i extraktionen ger mycket värdefull information om hur det hela framskrider! Det finns en del fina filmer som folk spelat in som visar detta, till och med vad som påverkar creman när det gäller malningsgrad och annat - men jag har inte kikat på dem på länge och har inte tid att leta efter dem just nu, men sök på internet!
 

moparman

Well-known member
Grejen är ju att det har ju fungerat hyffsat...Har fått en espresso på 30 sekunder ungefär....Tampat lite lagom å 10 på kvarnen...
Nu spelar de ingen roll vad jag gör...
Finmalet eller grövre..100 kilos tampning/ingen tampning..Lagom..
Rinner hur fort som helst.

Finmalet och hård tampning blev tvärstopp förr och nu rinner det massor..
 

Large

Well-known member
Har du någonsin lyckats få till en bra shot på Gatsingan eller hade du ett annat kaffe före rengörningen ?
 

Fabian

Well-known member
Kan du känna någon skillnad på det mest finmalda kaffe nu och det gamla, om du kommer ihåg hur det gamla kändes? Jag har också problem med att inte kunna mala fint, men kan fortfarande se till att få långa extraktioner. Skickar dock ändå in Rocky på garantiservice eftersom detta var ett fel redan från början. Tog dock ett tag innan jag fattade det, nybörjare som man är :)
 

moparman

Well-known member
Hade Mokaflor innan jag rengjorde kvarnen och ställde jag ner kvarnen då så kom de inte ut en droppe kaffe...Ställde ja den på 10 så tog de ungeför 25-30 sekunder med måttlig tampning...Sen rengjorde jag och testade med Gatsingan
Märkte då att de rann rejält fort på 10 men tänkte bara att det är väl för att de är ett annat kaffe..Malde finare och finare men det forsar igenom...Packar jag riktigt fullt och tampar hård så blev de väl drygt 6cl på 25 sekunder..

Testade samma kaffe jag hade innan rengörningen med samma resultat som Gatsingan...Haft isär kvarnen igen och inspekterat skivorna och dom ser då bra ut vad jag kan se...Då kvarnen står på 0 så är skivorna ihop...
5 hör man svagt att skivorna nuddar..

Fattar inte vad de är för fel...
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Lite tjat kanske... Har du stoppskruven kvar?. Det låter ju egendomligt att skivorna tar emot vid fem om du har haft på noll... :huh: Har du nollat kvarnen på riktigt? Alltså, oavsett vad skalan visar är det den lägsta malgraden.

//Stefan (som undrar om lite telefonsupport skulle kunna vara på plats)
 

moparman

Well-known member
Yepp har kvar stoppskruven...
När jag vrider hoppern till 0 och sen skruvar upp dom 3 skruvarna så är skivorna ihop...skruvar upp skivan helt och rengör..
Skruvar sen ner skivan igen och skruvar fast hoppern.
Sen vrider ja upp till 10 på skalan och slår på malknappen en sekund...
Då hörs bara ett susande...När ja kommer till 5 så hörs det att skivorna börjar vara nära...Så jag gissar att längre ner än 5 är ingen höjdare..
Har aldrig heller kört den under det..

Provade nu igen att dra en shot rätt hårt tampad,kaffe 3-4 millimeter från kanten.
Rinner fort uta h*lvete...Men den ser bra ut..nästan en centimeter crema och smakar inte alls så tokigt fast det är en bra bit över 6cl i glaset
Rätt ljus crema men den ser inte så tokigt ut..

Har inte nollat på nå annat sätt..tycker inte det verkade behövas då det börjar låta redan på 5 ....

Man ser inte ett enda korn i glaset iaf...

Ska ja testa att skruva ner trycket i Silvia?
Tänkte om italienarna glömt att dra fast nån låsmutter eller så..
Känns ju som att det skulle vara väldigt osannolikt att det skulle hända precis när ja rengjort kvarnen :huh:

Edit
Stavfel
 

Stefan Böna

Mr Microtext
...upp till 10 på skalan och slår på malknappen en sekund...
Då hörs bara ett susande...När ja kommer till 5 så hörs det att skivorna börjar vara nära...Så jag gissar att längre ner än 5 är ingen höjdare..
Har aldrig heller kört den under det..

Har inte nollat på nå annat sätt..tycker inte det verkade behövas då det börjar låta redan på 5 ....

Det är ju det som är lite märkligt. Du ställer skalan på noll innan du skruvar bort hoppern och då är skivorna ihop. Denna punkt torde man kanske kalla strax under noll (om jag vrider den övre skivan lite grann åt höger vid min nolla går skivorna ihop). Att det sedan låter som om skivorna rör vid varandra redan på läge fem låter konstigt...

Kanske skulle du testa att nolla den som jag gjorde? Bara för att testa? Stoppskruven kan du ju alltid sätta tillbaks sedan.

Jag har PMat dig BTW...

//Stefan (som just avnjutit en dubbel på Etiopien Harrar Longberry - makalöst god den också; me love espresso)
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Börja inte skruva på OPVn på maskinen innan du fått klarhet på kvarnen tycker jag. Som du säger, det är inte så troligt att den skulle fått fnatt samtidigt som du rengjort kvarnen.

Hur känns malningen mellan fingrarna, okornig, finkornig eller grovkornig?
Rockyn låter lite olustigt när skivorna börjar närma sig, men det är först kaffebönorna som ändrar ljud under malningen för min del. Detta ljud försvinner ganska fort när man malt slut på de bönor som hamnat i kläm under vridandet. Dvs det är i detta fall inte metall mot metall, även om det låter olustigt kroasande. Metall mot metall brukar inte låta så utan mer kvittrande eller tjutande (för den som är van vid svarvning och fräsning).

Men enklast är nog att känna på kaffet först innan man går allt för nära med skivorna.
Om jag maler där skivorna nästan tar i mot varandra så blir resultatet för det första en väldigt långsam malning, det kommer ju nästa inte ut någonting. Konsistensen är som oljigt mjöl ungefär.
Vrider jag upp tio steg (ungefär där jag kör normalt) kommer det ut kaffe ganska fort vid malning. Det tar ca 10 sekunder att mala en dubbel och konsistensen börjar närma sig kladdigt finsalt. Dvs man känner lite lite struktur på kornen. Detta läge fungerar för både Silvia och Gaggia Classic för lagom långa extraktioner mer rätt volym och normalhård tampning.

Vh
T
 

moparman

Well-known member
Tycker de känns rätt finkornigt men..

När ja startar kvarnen på grövre och den har malt slut bönor så viner den som bara..Hörs knappt...sen när man går steg för steg mot finare malning så är de första annorlunda ljud jag hör på läge 5.

Testa och berätta om det verkligen är ljud från skivor som är nära jag hör :)
Sen vet jag arr på 0 är mina skivor mot varandra så jag vet int om ja törs prova finare malning :unsure:

Citat Grindmaster Flash
Om jag maler där skivorna nästan tar i mot varandra så blir resultatet för det första en väldigt långsam malning, det kommer ju nästa inte ut någonting. Konsistensen är som oljigt mjöl ungefär


Ditt svar ovan känner jag inte igen mig i...Så på det sättet känns det som att jag borde kunna mala finare men

Stefan Böna
Ska testa att nolla på ditt sätt nån dag i veckan när jag får tid..

Är väldans tacksam för er hjälp...Vore det inte för den så är de stor risk att Rockyn hade fått en fin luftfärd ner i asfalten från andra våningen...:D
 

MartinForsberg

Well-known member
Ge inte upp!!!

Mmmmm, synd att jag inte har en Rocky kvar.... minns bara att en av de jag fixade betedde sig på liknande sätt men just nu minns jag inte vad jag gjorde för att få fason på den, det var en av de som jag monterade ner i beståndsdelar minns jag bara... och om jag inte minns helt fel så löste sig allt när jag drog åt de skruvar som håller malskivorna plus den stora bulten som håller den undre malskivan i axeln till motorn.... möjligen är det så att du har fått en av de kvarnar som "fabriksrenoverats" på grund av strul hos en annan kund och sedan skickats ut som ny igen - det hände mig en gång, men då kunde jag visa på serienumret på motorn att det var samma kvarn jag fick tillbaka trots att leverantören bedyrade att det var en ny kvarn....

det låter skumt att det är sådan skillnad före och efter rengöringen, såvida inget hamnat snett eller lossnat vid rengöringen.... en liten skillnad kan man märka men knappast så stor som du beskriver den..... olika bönor reagerar väldigt olika på malningen i en del maskiner, fukthalt, fetthalt och hårdhet på bönan påverkar malningen enormt mycket....

alla Rocky kvarnar jag pillat med har funkat till slut (förutom en med bränd kvarnmotor som behövde bytas) så jag tror nog att din skall gå att få fason på....

en liten fråga till alla ägare av Rocky-kvarnar: vilket håll roterar era malskivor åt? möjligen kan detta säga dig om ditt startrelä/startspole hakat upp sig så kvarnen går baklänges efter rengöringen, det kan tyvärr hända om den sitter snett och fastnar om man vänder upp och ner på kvarnen.... det är en billig konstruktion som ibland hakar upp sig av sig själv tyvärr....

för er elektriker så är startrelät/startspolen den svarta mojängen med koppartråd på som visas nedanför och till vänster om den gula texten "Power in (from S1)" i bilden på länken: http://coffeegeek.com/forums/coffee/machines/9998.... det startrelät kan hålla i åratal elelr gå sönder redan vid tillverkningen då den är av en riktigt usel kvalite och ibland inte sätts fast ordentligt i kvarnen vid tillverkningen!

håll fast i kvarnen och släng den inte så hoppas jag vi kan hjälpa dig att få till en bra malning!
 

MartinForsberg

Well-known member
Läste en intressant sak på nätet idag angående den omtalade stoppskruven som sitter under bönhållaren - en kille som jobbade med kvarnar sa att det satt där för att stoppa bönhållaren från att skruva ur sig om en böna fastnade i kvarnen, inte för att stoppa minläget på malningsgraden innan skivorna tar i.... även om den hade den funktionen också!
 

moparman

Well-known member
mm..är helt övertygad om att nått är galet..tror inte de har me dosering/tampning att göra...det finns inte skuggan av en chans att få till det....

funderar om jag kommer ihåg fel angående att skivorna var ihop när jag har skalan på 0 och lyft ur hoppern...om jag kanske skulle vridit övre skivan ett snäpp upp så dom inte ligger mot när ja skruvar fast hoppern..

kan dock inte se att det skulle bli nån större skillnad annat än att jag inte behöver oroa mig att skivorna tar i? eller måste skivorna va i ett vist läge för att de ska funka?

nu flummar ja kanske bort mig

Edit
Suttit å läst lite och det verkar som att man inte ska kunna göra fel så länge man ser till att gängorna är riktigt rena så att översta skivan går ner ordentligt och sen ställa in var nollan är..

Nu tog inte jag bort allt från gängorna så har jag tur kan det vara problemet..
Men det låter nästan för otroligt.

Edit2
Sitter å läser på home-barista och där så säger dom att det absolut inte är nån fara att skivorna tar lite.
Till och med att du kan klara dig fast du råkat köra ihop dom rätt ordentligt..
Då borde det verkligen inte vara nå fel på mina..jag blir paranoid till slut och tror att det kanske ändå är jag klantat mig heh
 

MartinForsberg

Well-known member
Kan du ta bilder på din maskin inuti på skivor och annat och lägga på forumet eller någon annanstans så är det bra mycket lättare att se hur din maskin ser ut för att kunna hjälpa dig!

Det finns en mycket liten chans att den övre mässingsskruven som den övre malskivan sitter i spårat fel i gängorna, men jag tror inte det i ditt fall, men det kan du se om du skruvar ur den igen och ser hur gängorna ser ut. Gängorna skall löpa mycket lätt när man skruvar i och ur den, gör de inte det kan den ha hamnat fel. Bästa sättet att sätta den på plats är att lägga den på plats så rakt man kan, sedan vrida den moturs (grövre malningsgrad) till dess man hör att första gängan "trillar i", det brukar både kännas och höras ett litet klick då gängan "trillar" på plats, och sedan vrida den medurs - då glider gängorna oftast i problemfritt.

skivorna tål massvis med stryk, det viktiga är egentligen att de ligger parallellt mot varandra så det blir samma malningsgrad runtom, annars varierar malningsgraden mer om man ökar och minskar den på maskinen då skivorna maler fint i ena kanten och grovt i andra kanten....

det som skadar kvarnskivorna mest är när man får med en sten, ja du läste rätt - en sten, bland kaffebönorna, det är inte helt ovanligt att det händer och då mår inte kvarnskivorna särskilt bra!

prova att öppna kvarnen igen och se till att prova alla skruvar i malskivorna som du kan se så de sitter fast ordentligt, om du har möjlighet så kontrollera att den stora bulten som håller den undre malskivan och utfösaren på plats sitter ordentligt (MEN DRA UR KABELN FÖRST - SÅ DET INTE BLIR EN KÖTTFÄRSKVARN!)

Hittade följande länk: http://www.toomuchcoffee.com/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=4635 - sist i andra (Gadders) inlägget där så beskriver han just ditt problem med att man inte får rätt malgrad om man inte skruvar i den övre malskivan precis så som jag skrev om ovan! Och nu när jag tänker efter så kan jag möjligen möjligen förstå vad som kan gå fel - gängorna är ju brutna av de tre vertikalt frästa spåren och om gängorna inte kommer i korrekt på alla sidor så skulle det kunna innebära att de inte spårar korrekt och då får man inte rätt malgrad - men jag har aldrig testat detta även om jag alltid har satt i den övre kvarnskivan på det sätt som beskrivs!

Hoppas detta hjälpte lite, PMa annars!
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Hoppas detta hjälpte lite, PMa annars!

Detta forum är väl helt fantastiskt? Jag erbjuder en person jag aldrig sett och känner lite till telefonsupport för att försöka avhjälpa ett fel. Och nu erbjuder även MartinForsberg "privat" hjälp!

Det är lite rörande hur vi ställer upp på varandra. Underbart!

//Stefan (som bara kan säga: I love espresso, I love riktigtkaffe.se)
 

moparman

Well-known member
En lilte uppdatering...
Nu på morgonen har jag öppnat upp kvarnen igen..
Tagit bort övre skivan rengjorde alla gängor å kollade så att skruvarna satt fast.
När jag skruvade fast övre skivan kollade jag så att den verkligen låste i den undre sen skruvade jag upp ett halvt varv sen startade jag kvarnen och tog reda på 0 var..Samma som förr...Spelar ingen roll hur jag maler eller tampar så har jag ett drickesglas fullt på 30 sekunder

1:a bilden visar när skivan är helt nerskruvad...
Andra visar var jag hör skivorna nudda.

Edit
Uppskattar verkligen all hjälp men snart vet jag inte vad jag ska tro..
kvarnen eller silvia som är trasig?
Man kan väl testa att skicka in kvarnen men det skulle ju vara kul att veta vad som verkligen är fel
 

Bilagor

  • iyk0av.jpg
    iyk0av.jpg
    94 KB · Visningar: 58
  • DSC_0070.JPG
    DSC_0070.JPG
    89.6 KB · Visningar: 54
  • DSC_0072.JPG
    DSC_0072.JPG
    96 KB · Visningar: 53
  • DSC_0071.JPG
    DSC_0071.JPG
    109.4 KB · Visningar: 46
  • DSC_0073.JPG
    DSC_0073.JPG
    95.9 KB · Visningar: 48

Stefan Böna

Mr Microtext
Hur långt och åt vilket håll är den övre skivan vriden i bild två? Bild ett påminner om hur min övre skiva står när skivorna är emot varandra. Tänk dig att den övre skivan vrids lite, lite åt vänster så har du nollan som den är på min maskin.

Det låter ju lite märkligt, minst sagt, att skivorna ska nudda varandra i nästan ett helt varv. Jag lossar min övre skiva genom att vrida den åt vänster; det gör väl du också?

//Stefan (som tycker att detta är både trist och lite märkligt)
 

moparman

Well-known member
Första bilden pekar ena hålet mot platspluppen nere till höger..Då tar skivorna..sen vrider jag bara lite åt vänster så att det hålet flyttar sig 2 cm...det ser du på andra bilden.Då går skivorna fria.

Precis som din maskin verkar det som
 

Stefan Böna

Mr Microtext
:blush: Kom just att tänka på att jag kanske lossar min övre skiva genom att vrida den åt höger... Om jag ställer en högre malgrad så vrider jag ju hoppern åt höger... F-n va det ska vara svårt ibland... :unsure:

Annars:
Min nolla är nästan precis som på din bild ett. Din nolla - förutsatt att positionen där är precis när skivorna slutar nudda varandra - är som i bild två. Det du skulle pröva nu är att ta bort stoppskruven och sätta tillbaks hoppern med skalans nolla pekande framåt, men hoppern ska skruvas fast med skivorna i den position de har nu (som i bild två; kan bli frågan om en marginell justering eftersom hålen under hoppern ska passa i piggen)! Nu borde du ha en riktig nolla. Antingen markerar du upp den siffra på skalan som pekar mot pilen i karossen, eller så kommer du ihåg den.

Fyll på med bönor och ställ in på en malgrad om 8-10 (från din nolla) till att börja med. Denna malgrad funkar fin hemma hos mig i alla fall!

//Stefan (som faktiskt har körkort, konstigt nog)
 
Topp