Order från GoKaffe är på ingång, snart dax att rosta själv

arto

Well-known member
Har läst en hel del, och det mesta tysen gånger :p Kom fram till att inte följa honom på sweetmarias iaf, han ratar ju t.o.m. robustan :twisted: :roll: ;)

Allt har helt enkelt handlat om att det har alltid blivit fel på avseende på dom specifika bönorna. T.ex; dåligt ihopgående bönor vid blandningar, för mycket av något, fel rostprofil för bönorna m.m. Dom singlar* jag smakat har heller inte övertygat, är nog mer en sån där grej för brygg (men vissa verkar gilla singlar, smakfråga).

Helt enkelt varit för svårt för mig :? Men jag kan tänka mig att det är mödosamt att få fram nåt så bra som dom bättre kommersiella espressoblandningarna. Det arbetar säkerligen många duktiga personer som dagligen lär sig saker, och dom duktigaste har nog hållit på med rostning i några tio år.

Så lyckas jag innan jag fyller 70 så blir jag glad :)

* En typs böna, t.ex. Monsooned Malabar
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
En tanke som jag har haft är att hålla isär alla bönor efter rostning, så kan man prova många olika blandningar från samma rostning. Vi får väl se hur det går, jag ska kanske inte vara för kaxig innan jag lyckats med i alla fall en egen blandning. ;)

Hittils är det bara färdigblandade som jag har rostat, och av de är Classic Espresso Blend och Espresso MOnkey Blend riktigt goda. Puro Scuro ingen höjdare och Amber Liquid inte heller favorit. :)
 

arto

Well-known member
Mr Isomac sa:
En tanke som jag har haft är att hålla isär alla bönor efter rostning, så kan man prova många olika blandningar från samma rostning.

Det är nog mycket smart, speciellt om man vill labba med bönor som sticker på nåt sätt :)
För, för mycket utav konstigheter är inte bra för sådan espresso jag gillar, men en liten touch utav tex unket kan passa fint då och då :)
Hoppas du får dina bönor snart.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag köpte 6st sådana här från Ikea:
http://www.ikea.com/webapp/wcs/stor...11&categoryId=16036&chosenPartNumber=20100249
Staplingsbara, i glas och lufttäta med silicontätning.

Så märker jag på vilken böna det är i, rostningsdatum och rostprofil (typ 20s i2Cr... = rostad 20 sekunder in i 2:a crack). Så har man en våfg och kan väga in en viss mängd från de olika burkarna och blanda, mala och testa.

Låter kul! Är det någon mix som blir kass är det bara att byta ut eller minska eller öka på någon böna till nästa mix.
 
Topp