Order från GoKaffe är på ingång, snart dax att rosta själv

rainman

Active member
Beställde lite vanligt helt jättefärdigt kaffe från Coffeenet och slängde med tre olika sorters råbönor, så nästa vecka ska jag försöka hinna med att elda en batch i ugnen.
Jag kommer hålla benkoll på denna tråd och försöka dokumentera resultaten.
Följande sorter är beställda, och jag har inte tänkt ett dugg på att komponera nåt underverk, tog bara två arabica och en robusta för att komma igång.

1 st Råkaffe Brasilien Mogiana Screen 19 (130907) á 51,00 - Totalt: SEK 51,00
1 st Råkaffe Santo Domingo Barahona (130904) á 63,00 - Totalt: SEK 63,00
1 st Råkaffe Robusta Kappi Royal (130901) á 47,00 - Totalt: SEK 47,00

Är det någon som på rak arm skulle kunna ge förslag på hur dessa kan/borde blandas så är detta varmt välkommet. Jag har inga problem med hög halt robusta, hade väl tänkt ca 30% robusta och sen 35%/35% på de andra.

//Per
 

zix

Well-known member
santo domingo barahona är ett jämförelsevis diskret kaffe (jämfört med robustan och santosen alltså). Det kommer kanske att försvinna under robustan och santosen om du blandar med de proportionerna. Pröva gärna att rosta barahonan som singel (tjejsingel dessutom, det hörs ju på namnet ;)) så du känner vad den smakar.

Inte så bra att rosta robusta ihop med barahona överhuvudtaget, profilerna är så olika. Du märker det när du testar.
När du rostar första gången kan du faktiskt ta robustan. Det gör inget om den blir mörk (tvärtom!), och den är inte särskilt känslig att rosta.
Santos brukar också vara snälla och ganska lätta att rosta, men just din Santos vet jag inget om.
Tom på SweetMarias sa:
"In general Full City is best for Brazils in terms of nutty-chocolate-sweetness, and you don't want to take them too dark because they often become ashy and carbony (at a Full French Roast)."
Santo Domingo Barahona klarar inte de mörkaste rostningarna. Stoppa vid eller precis innan andra crack så får du en bra uppfattning om hur den smakar.

Tack för de vänliga orden, lupoo och mr Isomac. De gör det värt det att skriva!
 

arto

Well-known member
Jag märker iaf att det blir bättre för (nästan) varje gång :) Såhär efteråt så var nog int "Santos" någon grej för mig, för arbicanisk eller vad man ska kalla det :p Det fanns smaker i den som jag gillade, men mest var det bara genomskinligt. Kanske såhär:

||-smak-||--------------------tomhet--------------------||
 

arto

Well-known member
Nytt:

Har börjat bygga en trumrost. Första enkla prototypen producerade mycket bra kaffe. Jämnt och fint. Körde en ljus sats med Braz. Santos (1 dl) och en hårdrostad blandning till espresso (4 dl). Aldrig fått såhär jämnt och fint med ugn.

Nu blir det till att bygga en stadig maskin, om jag lyckas så kan jag posta en eller två bilder.

På återseende.
 

niad

Well-known member
Nu blir jag intresserad. Tänk om du kunde få fram en prototyp där man kan få tag i delar i handeln billigt eller bygga med sånt som alla kan hitta hemma typ. Är det ett grytlock du har som sida att vika ned, och sen har du en varmluftspistol som värmeelement eller?

Det ser ju väldigt fint och jämnt rostat ut.
 

arto

Well-known member
Det hela är en gammal skev kastrull. Ska byta ut den mot någonting lite djupare. Sedan han jag hjulnaven från en cykel som lager. Lite pendel inuti med aluminiumlist som blad osm kastar bönorna, det ska bytas mot rostfritt.

Värmepistolen (och den assisterande gasbrännaren) ska och veck och istället ska jag ha någon sorts inbyggd rörelement, tex från vattenkokare. Hur jag ska reglera strömmen till den vet jag inte än.

Om jag ska ha den handvevad eller inte har jag inte bestämt än. Själv har jag dock ännu ingenting mot att veva i 20 min.

Känner på mig att man kan öka mängden kaffe också och bihålla bra resultat.

Ska bygag vidare modell nr 3 snart med stabilare konstruktion. Själva funktionaliteten är helt ok redan nu, 6 olika bönorsorter som blev så jämna ihop är lyckat för mig :p
 

treefinger

Well-known member
Ja, vill bara stämma in i hyllningskören.. väldigt roligt att följa experimenterandet för din prototyp.

Vore kalas med lite bilder framöver! Fortsätt med ditt uppfinnande :)
 

Marv

Well-known member
Snyggt !

Har du ngn möjlighet att få plats med en termometer för att mäta temperaturen eller kör du helt och hållet på färg och ljud ?
 

arto

Well-known member
Roligt att ni tycket att... det verkar roligt :p

Termometer kommer, vet att elbutikerna har sådana som klarar höga temperaturer, men försöker hitta en lokalt. Sen kommer luckan bli annorlunda, utan tving :p


Marv, du som är elig (alla andra eliga med); Vet du om det finns några billiga sätt att reglerara värmen för en sån här grej? Tänkte om man skulle köra med rörelement från ex. vattenkokare. Men en vanlig dimmer klarar ju inte av 1000 W. Det skulle tom räcka med en bimetalltermostat som kunde hålla tempen mellan 200 och säg 220 eller nåt liknande, men finns det sådana?
 

Marv

Well-known member
jo jag får väll klacificera mig som elig ;-) fast inte hyperelgig.

Jag har precis byggt ihop en effektreglering till min popcornmaskin, skall försöka plita ihop ngn form av dokumentation av detta vad det lider. Men denna reglerar inte mot ngn instäld temperatur, den funkar bara som en enklare dimmer.

En vanlig termostat funkar säkert men har nackdelen att den inte går att ställa om, har inte sett ngn som jobbar vid 220C.

Om du vill ha noggrann reglering är det en PID regulator som gäller.
 

kalous

Member
arto sa:
Har testat lite singelrost på brasiliansk santos. Tycks smaka lite tobaksfimp just nu :(

Är inte brasiliansk santos bäst att ha som bulk-böna i blandningar?
Ikväll testade jag en blandning av ca 30% Guatemala Antiqua och 70% etiopiskt yirgacheffe. Ska bli mycket intressant vad det blir för smak på det. Hoppas få chokladtoner från guatemalan och gräsig syrlighet från det etiopiska. Men svaret får jag först imorrn...
 

arto

Well-known member
kalous sa:
arto sa:
Har testat lite singelrost på brasiliansk santos. Tycks smaka lite tobaksfimp just nu :(

Är inte brasiliansk santos bäst att ha som bulk-böna i blandningar?
Ikväll testade jag en blandning av ca 30% Guatemala Antiqua och 70% etiopiskt yirgacheffe. Ska bli mycket intressant vad det blir för smak på det. Hoppas få chokladtoner från guatemalan och gräsig syrlighet från det etiopiska. Men svaret får jag först imorrn...


Jo, kanske. Vet inte riktigt :)

Det är ingen dålig böna, troligen misslyckades jag då.

Men nya basbönan för mig är monsoon malabar. Den är fin till espresso.

Till prykken är det nog santos som gäller, om man skulle dricka det :p
 

Forumstatistik

Trådar
14,664
Inlägg
155,700
Medlemmar
19,363
Senaste medlemmen
IsseBisse
Topp