Order från GoKaffe är på ingång, snart dax att rosta själv

niad

Well-known member
Nu har jag bara en 250gr påse Bella kvar från min order där jag testat i tur och ordning. La Bomba, De sica, Yirgacheffe och 5 Estate tidigare.

Jag har efter detta också druckit ur en påse Terra från Kahls och en Ramenzoni som följde med kvarnen från Italien.

Det är nog La Bomban som lämnat ett mest bestående intryck av dessa på mig. Jag är helt klart tokig i den syditalienska smaken och den hittar jag till fullo i La Bomba:n

För att nu komma till innehållet som skall spegla rubriken så har jag alltså beställt en laddning bönor från GoKaffe och där finns två Robustor med så jag skall nu börja rosta själv i varmluftsugnen och försöka skapa en syditaliensk blandning. Skall bli spännande.
 

niad

Well-known member
Nu har jag kommit till skott idag och rostat 200gr i varmluftsugnen. Jag blandade i ca. 30% Kamerunsk Robusta och hade även i Monsooned Malabar och Brasiliansk Santos. Jag valde att rosta på runt 200 grader och det tog ca. 30 minuter att få fin färg och se att bönorna började svettas. Snabb nedkylning på plåt och sen ner i påse med envägsventil. Det luktade helt ok men inte så mustigt som om påsen med Bella som jag har hemma. Jag kunde förstås inte hålla mig utan ville i alla fall smaka direkt så jag vet skillnaden när jag sen smakar efter 24 timmar och så vidare, måste ju hålla på med lite jämförande verksamhet vettja. Jag malde på samma grad som Bellan och fick ut fin färg på det färdigmalda. Valde att testa det i Europiccolan och det visade sig vara något för grovmalet men jag fick faktiskt fin crema och ett starkt och gott kaffe. Det är inte bra att dricka så snart det fattar jag men som sagt, jag ville veta hur det smakar för att kunna jämföra. Jag skulle nog kunna påstå att det smakade ungefär som ett riktigt gott och mustigt kaffe ur en pressobryggare. Nu är det bara att vänta på morgonkoppen. Så här långt har det inte varit vare sig svårt eller tråkigt kan jag lova.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
niad sa:
Det är inte bra att dricka så snart det fattar jag men som sagt, jag ville veta hur det smakar för att kunna jämföra.

Verför skulle det inte vara bra att dricka så snart?
Jag trodde att det var för att det inte smakade så bra innan kaffet hade legat och gasat av sig, men kan man bli typ dålig i magen av det om man dricker innan avgasningen??
 

niad

Well-known member
Som jag fattat det så är det smaken/aromen det handlar om, den utvecklas fullt efter några dagar och upp till mer än en vecka till och med beroende på förvaring tydligen. Jag menar absolut inte att det skall vara hälsofarligt att dricka för tidigt men det har inte kommit till sin rätt på så kort tid efter vad jag läst. På GoKaffe rekommenderas man vänta 12 till 24 timmar och på andra ställen talas det om upp till mer än en vecka innan det är klart att dricka. Jag kommer att smaka imorgon bitti igen.
 

zix

Well-known member
Väntetiden beror mycket på vilken extraktionsmetod du använder. För espresso är det inte ovanligt att rekommendera minst en veckas väntetid (men som sagt beror det mycket på förvaring, för mig räcker det med tre dagar). Särskilt vad gäller blandningar kan det behövas längre väntan. För vanligt bryggkaffe, vacuumbryggarkaffe, presso, moka m.fl. rekommenderas oftast 12-24 timmar.
För turkiskt kaffe behöver/brukar man inte vänta alls. Man maler så fort bönorna har svalnat av.
 

niad

Well-known member
Zix. Vad tror du om att förvara i påse med envägsventil mörkt. När kan man smaka, skall jag behöva vänta upp till en vecka? Jag använder det till espresso.
 

cango

Well-known member
jag väntar oxå 2-3 dagar (espresso)

men det beror ju på, då man försöker rosta innan den förra tar slut, så ibland blir det 2 ibland 4 dagar. Klart är att det ÄR skillnad från några timmar till några dagar.
 

niad

Well-known member
Jag får väl trycka ut en dubbel varje morgon för att få chansen att känna skillnaden på denna rostning i alla fall, det är ett värde i att testa det för mig denna första gång. Det som också sen skall bli intressant är att med exakt samma bönblandning ändra rostningen och se vad man får för skillnad. Nu rostade jag ju på förhållandevis låg temperatur och lång tid. Jag skall testa både varmare och kortare tid samt även återigen låg temp och ännu längre tid för att se hur smaken förändras. Jag måste säga att egen rostning ger kaffeintresset ännu en dimension. Jag är nog mer "piprökare" än "cigarettrökare" om man skall dra en paralell, gillar att ha lite att pilla med och lite handgrepp m.m. Det är väl därför jag har så kul med Europiccolan också.
 

niad

Well-known member
Idag ca. tre dagar efter rostning drack jag två dubbla av min egna blandning. Det fanns ingen anledning att bara provsmaka och dricka något annat som andrakopp idag, det är riktigt gott. Det har en syrlig ton och är annars klart syditalienskt i smaken, "friskt" kommer också till mig som ett ord, tusan att det skall vara så svårt att beskriva smaker. Det blir helt klart bättre efter några dagar. Jag kommer dock att rosta mörkare nästa gång, skall prova 225 grader för att sedan dra ned och få lång tid på rostningen. Vill försöka få fram mer mustiga, nöt och chokladtoner om det går.
 

arto

Well-known member
Nu vill jag låna tråden lite, det är väl okej? :)

Rostade lite nyss för första gången, dessutom utan katastrofer. Möjligen hade jag lite väl mycket på plåten men det fixade sig väl till slut. Inte ens så mycket rök eller doft som jag anade det skulle utvecklas. En liten besvikelse det.

Nåja, till frågan. Det lossnar ju en hel del skruffs, typ kan det vara skal eller dylikt under rostningen. Sånadär tunna saker. Nu blåste jag iväg dom och det gick ju bra. Men frågan är ifall man kan lämna kvar dom utan att smaken blir lidande? Jag skulle ju kunna prova det nästa gång men det är väl lika bra att fråga er.
 

niad

Well-known member
Jag tror det var på den danska sidan "moccabox" som det stod att det går bra att lämna det. Jag tog själv ut plåten och rystade och blåste lite så försvann det nästan alltihop.
 

zix

Well-known member
niad: du har säkert redan upptäckt hur det är med väntetiden och hur mycket det påverkar. Jag är lite sen i starten... I backventilspåse tycker jag att kaffet brukar behöva vänta ungefär en vecka, men rostar du en ny singel så rekommenderar jag dig varmt att du prövar varje dag. Kan du dessutom spara en påse som du inte öppnar förrän efter en vecka så är det ju jättebra, då har du möjlighet att jämföra.
Olika bönor och olika rostningsgrader behöver olika väntetid. Enligt det jag har upplevt, rätt eller fel, finns ingen regel som går att applicera rakt av på alla bönor. Dessutom lär du känna en bönas "dynamik" bättre när du prövar den varje dag. Kanske är den bäst helt färskrostad? En sådan böna funkar inte att använda som espressosingel för ett rosteri, men för dig som rostar själv är det ju inget problem.

Som du förstår är jag inte mycket för de exakta angivelserna i den här frågan. Jag berättar gärna hur jag brukar göra "för det mesta", men när det gäller att få mesta möjliga ur varje enskild kaffe så är sådana råd alltför begränsande, och jag vill inte begränsa dig. Generellt håller dock kaffet längre i tät påse med backventil, och det behöver också vila längre i den påsen.

arto: kaffeskalen är inget att oroa sig för. Det är rester av silverhinnan, det innersta tunna skalet. Du kan blåsa bort dem om du vill när du svalnar av bönorna. Blir det kvar skal så gör det inget. Enligt de som vet ska det till väldigt mycket innan du märker nån skillnad i smaken. De är precis som Jorden: i stort sett harmlösa.
 

arto

Well-known member
Ivrig som jag är så testade jag lite redan nu. Hittade bra malningsgrad vid tredje försöket så det var trevligt. Otroligt fluffigt kaffe kan man iaf säga, fick platta till och mala i mer för att få en lagom mängd. Men sen så var ju kvarnen nyrengjord också och då brukar den fluffa till extra.

Använde mig ut av bara två olika bönor; brailianskt santor och kamerunsk robusta. Ärligt talat så tyckte jag att det smakade... gott :D Någon smak stack till som aldrig funnits där förr, sån där mulligt len, lite som soltorkade, gråa och barkfria tallgrenar. Kanske är det ni kallar för jordigt? Jag vet inte, måste dricka mer, sen kan jag uttala mig mer noggrant.

Förresten, creman la sig jättefort. Är det bga att det är ny-nyrostat eller är det bara blandningen (1/1) och/eller rostningen som är dålig (igen kan jag vänta och se men jag ställer frågan ändå)?
 

niad

Well-known member
Jag upplevde också att creman lade sig fort då jag testade "för" tidigt. Idag kommer jag att dricka upp det sista av mina 200gr som jag rostade för en knapp vecka sedan. Jag måste vänta längre innan jag testar nästa gång så jag har mer kvar av det färdiga kaffet, jag provar först efter tre dagar nästa gång.

Jag märker att jag får dra kvarnen till finare än jag kört på något annat för att få en dryg 20 sekunders shot med detta kaffe. Det som kommer ut är BARA crema hela tiden tills jag stänger av, helt otroligt att se det bara rinna ned crema i två mussvansar. Om det är bra eller dåligt vet jag inte men det smakar himmelskt. Det syrliga har försvunnit något och en mognare smak har tillkommit. Det luktar också mer om bönorna i påsen. Helt klart är att jag skall rosta mörkare nästa gång men det blev inte illa denna gång.

Smaken är mjuk och nästan smörig om jag skall beskriva den. Det är säkert creman som ger den så mjuka milda tonen trots att det är styrka i smaken.

Jag rostar igen idag och startar på 225 grader och efter första poppen drar jag ned till 200 och väntar tills jag har mörkare färg än förra gången.

Samma blandning som sist med 30% Kamerunsk Robusta 30% Monsooned Malabar och 30% Brasiliansk Santos.
 

Dunne

Well-known member
Nu testat bara bras. santos handrostat på panna hos dunne. Det blev bättre än robustablandningen... Eller så. /Arto
 

zix

Well-known member
niad:
En robusta är ofta mycket "hårdare" och "motspänstigare" i rostningen än arabicor, tar längre tid på sig att bli färdig. Den har också - oftast - en annan rostprofil, d.vs. andra tider fram till första crack och mellan första och andra crack. Det gör att det kan vara svårare för dig att få en bra rost när du har såpass stor del robusta - om du blandar först och rostar sen alltså. Rostar du de olika bönorna separat kan du ju anpassa rostningen efter sorten.

Monsun malabar är inte helt trivial att få bra den heller, och det allmänna omdömet om den brukar vara: låt den vila längre än andra bönor innan du dricker. En del andra säger också att du inte behöver robusta i blandningen om du har den, men du får själv bedöma...
Du kanske behöver rosta den separat från de andra - eller i och för sig kanske du skulle kunna rosta den ihop med robustan, om den där kamerunska robustan uppför sig som jag beskrev här ovan. Malabar kräver nämligen ofta lite kraftigare rostning. Den rostar dessutom notoriskt ojämnt, men brukar börja jämna ut sig när du kommit in i andra crack... du får nog nästan bedöma färgen istället för poppandet, för den brukar hålla på hela tiden, och när vissa av bönorna har nått andra crack håller många andra fortfarande på och poppar för första gången. Den jämnar också ut sig lite efter att bönorna har svalnat, så har du några stycken som ser svarta ut - ge inte upp.
Dock, som sagt, du behöver vänta - minst fem dagar skulle jag tro - även om du låter bönorna vila i vanlig gammal glasburk typ honungsburk, som läcker både lite ut och lite in.

Ugnen är nog ganska bra att rosta i för båda de här sorterna, varmluftspistolen (min favorit) brukar kräva lite mer jobb för att få monsun malabar bra. Men så klämmer den också ut mer smaker ur den! (Och ur alla andra bönor också)

Långa rostningar (mer än 25 minuter) brukar inte vara positiva för smaken, oavsett rostmetod. På engelska finns uttrycket "baked beans" som kanske eller kanske inte säger något om smaken. Det brukar bli platt och... ah, jag kan inte beskriva det. Inte gott iallafall.
Försök snarare - om det går - att dra upp temperaturen. Rostar man omkring 300g så ska det gå fint att få ner rosttiden till runt 15-20 minuter. Personligen brukar jag dra upp ugnen till cirkus 225-250 grader och ha plåten i mitten. Då har man lite marginal för att kunna ta ut plåten och röra om i bönorna, samt att vända på plåten, samt - exklusivt tips från rostklubben på min gata (jag är enda medlemmen) - att ha en extra tom plåt längst ner i botten för att jämna ut ugnsvärmen lite. En perfplåt är säkert ännu bättre än en hel, men för mig duger det med vadsomhelst som går att skjuta in på falsen längst ner.
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,471
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp