niad
Well-known member
Väldigt intressant info om bönornas olika behov av rostning Zix. Jag inser att om det skall bli riktigt bra så bör man nog rosta dem var för sig och sedan göra en blandning av rostade bönor.
Jag rostade dock allt på en gång idag igen på detta sätt:
Ugnen på 225 grader och varmluften på. Väntade till de första bönorna poppat och sedan drog jag ned till under 200 grader. Vid runt 15 minuter drog jag upp värmen igen och efter ett par minuter så fick jag bönor som poppade igen och vid ca. 18 minuter började många bönor att svettas. Med en hel del bönor oljiga och med rätt mörk färg på alla utom någon av sorterna som inte vill bli riktigt mörka så avbröt jag rostningen och tömde allt på en kall plåt och gick ut och blåste bort så mycket skal som möjligt.
Denna rostning är mörkare än den förra och jag fick inte fram oljan ur bönorna på samma sätt sist heller, då rostade jag på knappa 200 grader i ca. 30 minuter. Nu på strax över och strax under 200 grader i 20 minuter.
Nu skall jag vänta i fyra fem dagar innan jag ens smakar. De ligger på mörk påse med envägsventil som är återanvänd från J&N.
Kul har jag och intressant är det. Det jag drack idag av det sista från första rostningen som då var fem dagar var mycket gott. Creman är formidabel. Det känns som att jag borde kunna förvänta mig ännu mer från denna rostning. Det låg en doft av choklad i köket efteråt idag som var mycket angenäm.
Jag rostade dock allt på en gång idag igen på detta sätt:
Ugnen på 225 grader och varmluften på. Väntade till de första bönorna poppat och sedan drog jag ned till under 200 grader. Vid runt 15 minuter drog jag upp värmen igen och efter ett par minuter så fick jag bönor som poppade igen och vid ca. 18 minuter började många bönor att svettas. Med en hel del bönor oljiga och med rätt mörk färg på alla utom någon av sorterna som inte vill bli riktigt mörka så avbröt jag rostningen och tömde allt på en kall plåt och gick ut och blåste bort så mycket skal som möjligt.
Denna rostning är mörkare än den förra och jag fick inte fram oljan ur bönorna på samma sätt sist heller, då rostade jag på knappa 200 grader i ca. 30 minuter. Nu på strax över och strax under 200 grader i 20 minuter.
Nu skall jag vänta i fyra fem dagar innan jag ens smakar. De ligger på mörk påse med envägsventil som är återanvänd från J&N.
Kul har jag och intressant är det. Det jag drack idag av det sista från första rostningen som då var fem dagar var mycket gott. Creman är formidabel. Det känns som att jag borde kunna förvänta mig ännu mer från denna rostning. Det låg en doft av choklad i köket efteråt idag som var mycket angenäm.