Ny kvarn för den som byter bönor och malgrad dagligen

DavidLundholm

Well-known member
Vad tror ni om den nya Baraza Vario w+?
Det känns som en väldigt intressant ”nykomling” som ger mycket smidighet ur förpackningen utan varken meck eller rutualer (tänker främst på w+).
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det är trevligt att de har uppdaterat Vario med +/W+ så att de nästan är i linje med Forté och att köpare slipper göra det själva. I Sverige kan man lika gärna köpa en Forté istället med tanke på det relativt låga priset på https://bagarenochkocken.se/kaffe/kaffekvarnar/baratza-forte-bg-kaffekvarn/

Det är bra kvarnar och de kommer nära, men justeringssystemet den svagaste punkten om man har tänkt växla mellan bryggmetoder. Det är överlapp mellan macro och micro, så t.ex. 2A är finare inställning än 1W. Inte ens med samma spak är det linjärt: A->C flyttar inte inställningen lika mycket som U->W. Det värsta är att kalibreringen har en tendens att vandra, så 2A kanske motsvarar 2C nästa gång du går till den inställningen. Använder man kvarnen enbart för espresso eller enbart för brygg minimeras störningsmomentet, men att växla mellan kommer inte alltid vara smidigt.

Frustrerande, eftersom det finns så mycket annat att gilla. Riktigt bra malskivor, lite rester som går att få till ännu mindre, möjlighet att relativt enkelt räta till malverket utan att behöva använda folie eller sandpapper, inget spill eller problem med statisk elektricitet. Jag gillar verkligen min Vario men tyvärr finns det både meck och ritualer.
 

Rblom

Member
Oavsett vad du väljer, konisk eller inte, är garanterat bättre än din MDF. Menar du brygg, dvs typ Moccamaster eller liknande på morgonen? Tror det är svårt att hitta en ”Single Dose”-kvarn som rymmer så mycket bönor i tratten. Min Lagom P-64 rymmer 40g enligt hemsidan, men om man monterar av disken i botten på tratten (vilket Option-O iofs rekommenderar för ”even easier bean loading”) kan du garanterat få ner 75g utan bekymmer. Däremot vet jag inte hur mycket uppsamlingsbehållaren rymmer, men den känns rätt stor. Här hemma används Moccamastern enbart av min fru, som hellre (!) använder färdigmalet kaffe, eller om vi har många gäster och då brukar även jag resignera och servera ”fulkaffe”...
Jag har beställt en lagom p64 (leverans sent i juli) med Ssp HU skivorna framför allt till min Cafelat Robot. Men hade ändå tänkt att det vore trevligt att använda den till mörkrostade bönor (butiksbönor) för moccamastern på mornarna. Har du testat blir resultatet i koppen? (trots ev lite trassligt arbetsflöde)
 

ArvidB

Active member
Jag vill inte ha för mycket ritual i det dagliga kaffemakandet, bland annat därför är jag inte så förtjust i dessa bälgar. Tycker också att den lilla skivan i botten på bönhållaren är fånig, den som man skall hålla stängd tills man har startat kvarnen -- lika gärna kan man ju först starta kvarnen och därefter hälla bönorna i bönhållaren. Hur som helst skall jag följa rapporteringen när kvarnen väl kommer ut på marknaden.
Jag har en DF64, och jag använder den minst två gånger per dag, ofta fler gånger.
Jag har inte modifierat den något utöver en ring för att se mer exakt vad malningsgraden är.
Jag upplever helt klart bälgen inte som störande, och den sprider inte mer kaffe än andra kvarnar utan bälg. Snarare mindre än en del.
Jag har t o m en 3d skrivare som jag använder ganska flitigt i övrigt, men jag har inte tagit tag i anti-klump-filtret för att jag helt enkelt inte stör mig på pumpandet. Men det är klart det är väl en fråga om smak.

Jag skulle gissa på att du absolut får ner dina 67g i tratten utan att behöva fylla upp i bälgen, men jag skall testa när jag är hemma!
 

basiecally

Well-known member
Kolla mitt inlägg i den här tråden. Moddade min DF64 så för typ en månad sen. Ändrade karaktären på den rätt rejält med generellt färre fines och jämnare malningsgrad.

 

Pediatrik

Well-known member
Jag har beställt en lagom p64 (leverans sent i juli) med Ssp HU skivorna framför allt till min Cafelat Robot. Men hade ändå tänkt att det vore trevligt att använda den till mörkrostade bönor (butiksbönor) för moccamastern på mornarna. Har du testat blir resultatet i koppen? (trots ev lite trassligt arbetsflöde)
Kul med en P64:a! Blir garanterat en grym kombo med din Robot. Vad gäller andra bryggmetoder, har jag faktiskt aldrig använt den i kombination med vår Moccamaster. Det är min fru som använder Moccamastern om jag inte är hemma och då föredrar hon att använda färdigmalet eller vår Wilfa CGR-1 som är förinställd för brygg. Själv använder jag P64:an i princip enbart för espresso och om jag någon gång byter bryggmetod så kör jag press.
 

Mayhem

Well-known member
Moderator
Fick min Linea såld idag, vilket ledde till att jag nästan genast spenderade pengarna på ny kvarn… en P64 som dök upp på Blocket för en knapp vecka sedan. Säljaren hade faktiskt rentav kontakt mig tidigare då jag i min annons skrivit att byte mot just P64 kunde vara intressant.

Detta exemplar kommer med SSP Unimodal Brew skivor. Får väl se om man kommer överens med dem, eller om det blir byte till Unimodal Espresso eller High Uniformity Espresso. Dricker nästan enbart espressobaserat hemma och skulle jag någon gång göra brygg har jag en Wilfa Uniform.

Men nu "måste" jag ju köpa en riktig våg också…
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Rekommenderar att du använder P64:an till brygg också, i alla fall om du har unimodal brew/espresso i den. Så småningom ska Option-O släppa 'lab sweet'-inspirerade skivor i egen regi också (enbart för de som har eller köper en P64:a)
 

Mayhem

Well-known member
Moderator
Snyggt! Vad ersätter du Linea:n med? Decent?
Nu blev det en Crem One LFPP/Profiler jag knep på Blocket för någon månad sedan. Ville framförallt uppgradera till modernare elektronik, men gärna även lite mindre samt bli av med den externa pumpen. Lite plastig men imponerande vad de fått in inom budgeten. Alla andra maskiner jag sett med styrbar pump har varit mycket dyrare.

Några uppgraderingar kommer det nog bli. Hade lite glömt hur trångt det är framför en prosumer E61, särskilt som tidigare ägare dragit åt kranarna för hårt och skadat packningarna så bägge rören droppar och måste vikas in över spillbrickan. Kanske rör som pekar ut mot sidorna istället som på många Rocket? Gillar inte alls kranarna som är tröga och ej greppvänliga. Skulle vilja byta åtminstone ångan till joystick, men möjligt att jag får nöja mig med nya rattar. Och så har jag börjat skissa på en app för att redigera tryckprofiler…

Helst skulle jag vilja ha en maskin ganska precis mittemellan Decent och GS/3 typ. Möjlighet att skruva på alla inställningar och göra profiler, men samtidigt med taktila fysiska reglage och åtminstone en liten ångkokare. Kommande Synesso ES1 verkar lovande men prislappen landar säkert över 100K SEK.
 

Mayhem

Well-known member
Moderator
Rekommenderar att du använder P64:an till brygg också, i alla fall om du har unimodal brew/espresso i den. Så småningom ska Option-O släppa 'lab sweet'-inspirerade skivor i egen regi också (enbart för de som har eller köper en P64:a)
Alright. Ja får se hur enkelt och repeterbart det är att byta malgrad mellan olika kaffen och bryggmetoder och tillbaka. De flesta kaffen jag kör idag ligger nog runt medium rost, men det har mycket att göra med att min Elektra Nino har problem med att mala bönor som är för hårda. Köpte P64 just för att kunna köra lite ljusare kaffen så gissningsvis är det någon av Unimodal-skivorna eller liknande som kommer passa mig bäst.

Funkar det fint att byta hejvilt säljer jag nog både Ninon och Uniformen.
 
Senast ändrad:

Pediatrik

Well-known member
Helst skulle jag vilja ha en maskin ganska precis mittemellan Decent och GS/3 typ. Möjlighet att skruva på alla inställningar och göra profiler, men samtidigt med taktila fysiska reglage och åtminstone en liten ångkokare. Kommande Synesso ES1 verkar lovande men prislappen landar säkert över 100K SEK.
Precis vad jag tänker! Ett byte till en GS/3 MP eller en Decent DE1XXL är det jag suktar efter för att kunna laborera mer, men ngt mellanting hade varit perfekt!
 

Björn

Well-known member
Jag är en sådan som fattar välövervägda beslut, och har därför ännu inte bestämt mig för någon kvarn... :) Egentligen hade jag givit upp tanken på en och samma kvarn för espresso och brygg, men så stötte jag nyligen på två nya kvarnar som kunde vara möjliga kandidater. De två har jag inte sett kommenteras ännu i detta forum, och kunde kanske vara intressanta. Den ena är DF83 (https://www.kaffee-netz.de/threads/df83-neuer-83mm-single-doser.147156/), den andra är Ceado Life (https://www.life-coffeegrinder.com/).

Ceado Life tolkar jag som tänkt för den kaffeintresserade som kanske inte är nörd ut i fingerspetsarna, och är uttryckligen avsedd att kunna användas till olika tillredningsmetoder med olika malgrad. Därutöver skall den ha i stort sett noll dödutrymme (retention), vara snabb samt byggd av renommerat märke.

DF83:an är tänkt som ren enportionsmaskin, maler extremt snabbt och med obefintligt dödutrymme. Det som lockar mig med den är att den är ett monster :) och maler så snabbt. Det bör vara lätt att ställa om mellan espresso och brygg med den stora malgradskransen. Vad som kanske talar mot den, är att den inte kommer från en välkänd tillverkare.

Upptäckte Life:n hos en butik i staden häromdagen, och försäljaren talade sig varm för den. Hade även möjlighet att klämma och känna på den, och fann den tilltalande. Det lilla jag funnit på nätet är överlag positivt, och särskilt att byta malgrad tycks fungera som förutskickat. Det jag funnit om DF83:an har jag svårt att inordna jämfört med andra kvarnar, det urartar ofta i malskivefetischism ;-). Tyvärr lär det inte gå att klämma och känna på DF83:an, då den väl uteslutande säljs på distans.

Tankar kring detta?

TILLÄGG: Ännu en bra sak med Life:n är att den har malskivor utan skruvhål i malytan. Vet inte hur mycket detta påverkar, men borde egentligen vara en viktigare egenskap än många andra detaljer kring malskivor som många lägger stor vikt vid.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Moderator
Ceado Life - för den som är hipster ut i fingerspetsarna? ;)
Svårt att säga mycket om en så okänd kvarn, vad var ens priset i Sverige? 650€ låter annars mycket med tanke på att man kan få två 50mm-kvarnar från Eureka för pengarna. Visst låter det trevligt med skivor utan skruvhål, men det sägs inte göra den skillnaden man kunde tro.

Jag hade ett par 83mm Mazzer Major. En extra fördel med storleken är att de blir bättre på att suga in bönorna i skivorna, dvs. mindre popcorn-effekt. Men man förlorar ändå mycket av hastigheten utan bönor som väger ner dosen. Nackdelen med så stora skivor är att de kostar mycket mer att byta för en malskivefetischist som mig..
 

Björn

Well-known member
Jag kan medgiva att marknadsföringen ser hipstermässig ut. :) Jag får ändå intrycket av en solid, genomtänkt kvarn av en renommerad tillverkare. Men hipster är redan alla som kör V60 istället för Melittafilter med alldeles för ljusa bönor, oavsett kvarn. :)

Malskivor utan skruvhål giver om inte annat större malyta. 15% mer skall det motsvara, och 50 mm-skivorna svarar mot ~65 mm. I tester jag sett maler den lika fort som kvarnar med så stora malskivor. Sedan kan jag ju tycka att för dem som mäter retention i tiondelar av gram, så är det väl ungefär så mycket som kan tänkas fastna i utrymmena kring och på skruvarna. Men jag kan förstå om malskivefetischister tycker att kvarnar med skivor i "standardformat/-mått" är intressantare, ty där är ju utbudet av alternativa skivor större. Life:n är nog inte för den som vill byta skivor det första han gör. (Har all respekt för malskivefetischister, det är bara ett "rabbit hole" som jag känner att jag inte vill dyka ned i. :)

Den stora fördelen med Life:n annars är att malgradsinställningen skall vara så exakt att det utan vidare går att ställa om från espresso till brygg till espresso utan missade skott. Detta såg jag även demonstreras i butik. Vidare är retention obefintlig även utan att man använder blåsbälgen. Det går alltså att använda bönbehållaren för single dose, vilket är praktiskt när man maler en större mängd bryggbönor. En fördel gentemot DF83:an, i den udda uppställning jag gör, är att den har timer. Man kan alltså välja att omväxlingsvis köra timer + bönbehållare, t.ex. när man har gäster. Att jag överhuvudtaget tittar på DF83:an är för att den också har bönbehållare, och jag räknar med att den klarar sig utan blåsbälgen i vardagen.
 

Björn

Well-known member
Ja, men samtidigt visar han att den rest som fås ut med bälgen är minimal, kanske en tiondels gram. För min del kan jag stå ut med att 0,1 gram av ett skott kommer från föregående malning.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Tänk såhär, om skruvhål var avgörande hade alla använt koniska malverk vid det här laget. Den största fördelen verkar vara just att skivorna håller sig lite renare. Men visst är det så att små skivor med extra bra utformning kan konkurrera med större, både i hastighet och smak. Dittings 54mm-skivor som sitter i Baratza/Mahlkönig Forté/Vario är ju ett exempel på det senare.

Om man inte använder bälgen på vissa kvarnar finns det risk att de sätter igen till slut, så det kan vara en anledning till att rekommendationen.
 

basiecally

Well-known member
Ja, men samtidigt visar han att den rest som fås ut med bälgen är minimal, kanske en tiondels gram. För min del kan jag stå ut med att 0,1 gram av ett skott kommer från föregående malning.
Det var ju också anledningen till att han rekommenderade att använda bälg: han hade själv fått utkastet att sätta igen ett par gånger när han höll på att köra in kvarnen. Dammar du ur den med bälgen så håller du den renare längre.
 

Björn

Well-known member
Jag hör vad ni säger, men just dessa två kvarnar levereras ju även med bönbehållare. Från tillverkaren är det alltså avsett att man även skall kunna använda dem i "bönbehållarläge", vilket utesluter bälg. Om en sådan kvarn plötsligt skulle blockera på grund av uteblivet pustande, så skulle jag betrakta det som konstruktionsfel.

För all del, de där små plastbrickorna i DF83:an som skall förebygga klumpar kan man tänka sig skulle kunna få kaffe att ansamlas. Här har jag nog à priori mer förtroende för Ceado som etablerad tillverkare med mångårig erfarenhet.

(Jag har ingenting emot att använda en bälg emellanåt, som en del av ett rengöringsschema. Däremot finner jag det omständligt att behöva pumpa och pusta som en del av malningen av vart espressoskott.)
 

Forumstatistik

Trådar
14,873
Inlägg
157,217
Medlemmar
19,504
Senaste medlemmen
Gabooo
Topp