Ny kvarn för den som byter bönor och malgrad dagligen

Björn

Well-known member
Förstår hur du känner. Man får väl fråga sig om modifikationen man behöver göra är jobbigare än det du vinner på att köpa en maskin som är kapabel på de flesta andra sätt, och vad du vinner i pris. Att bygga om klumpkrossaren är inte jättemycket krångligare än att kalibrera skivorna i en kvarn. Man får bara lossa på andra skruvar. DF64 är fortfarande i det lägre intervallet av välbyggda kvarnar som du kan byta till SSP-skivor i. Tror den närmsta med plant malverk blir en Lagom P64 och den är rejält mycket dyrare.

Jag har inte obegränsad budget och efter att ha använt en (även den ombyggd) Isomac Prof Inox i ett knappt år så ville jag ha nåt som var tystare, bättre och trevligare att använda och såg potential i DF64. Hittills har den inte gjort mig besviken.
Ja, behöver man inte använda bälgen, som du skriver, så kan man ju taga av locket och helt enkelt ha bälgen som böntratt, eller så byter man ut den mot någon annan passande kon. Det skulle jag gilla. Men om det räcker med att bygga om klumpkrosssaren för att göra bälgen överflödig, betyder det att det på en kvarn i nyutförande inte samlas några kafferester i själva malverket, utan endast i pipen, där klumpkrossaren sitter?
 

Björn

Well-known member
Min rekommendation är att köra två olika kvarnar, en för espresso och en för brygg :)
Slipp problemet med att återkalibrera för espresso helt enkelt. En bryggkvarn behöver inte vara något fancy, själv kör jag en gammal Rocky från Blocket. Lägg pengarna på en bra espressokvarn vars ändamål är just espresso.

Vad gäller ljudnivå har jag hört att Niche ganska likvärd en Eureka Specialita, dvs relativt tyst/behaglig bland segmentet hemmakvarnar.
Det vore kaffetekniskt lösningen att föredraga, ja. :) De är inte ekonomin det faller på, utan platsen i köket, tyvärr. Uppgraderade ju nyligen till en ECM Synchronika som tillsammans med Moccamastern och kvarnen redan tager upp avsevärd bänkyta i köket. (Faktum är att kvarnen är obekvämt inklämd mellan de två kaffemaskinerna redan som det är.) Med ännu en kvarn skulle nästan halva köket vara fullt av kaffeutrustning, men det händer ju att man lagar mat också...
 

basiecally

Well-known member
Ja, behöver man inte använda bälgen, som du skriver, så kan man ju taga av locket och helt enkelt ha bälgen som böntratt, eller så byter man ut den mot någon annan passande kon. Det skulle jag gilla. Men om det räcker med att bygga om klumpkrosssaren för att göra bälgen överflödig, betyder det att det på en kvarn i nyutförande inte samlas några kafferester i själva malverket, utan endast i pipen, där klumpkrossaren sitter?
Kanske skulle specificerat: jag använder fortfarande bälgen för att damma ut rester ur kvarnen då och då men jag behöver inte använda bälgen för att få ut lika mycket som jag stoppade in. Men sen är det alltid lite smul, damm och olja som kaffet lämnar efter sig. Bälgen hjälper mot det mellan rengöringar.

Du behöver nån typ av lock för att hindra bönorna från att hoppa ut. Eller så får du skaffa ytterligare en 3Dprintad modd som gör öppningen mot malverket mindre och minskar popcorningtendensen. Med bälgen på så är några bönor uppe och vänder i den när man maler men det stör inte mig. Den maler väldigt snabbt för brygg ändå.
 

Jonken

Well-known member
Vad tror du om Baratza Forté, då, även om den ju är en bit dyrare? Du kallar den för storebror – är det så att de båda kvarnarna delar grunddesign?
Ja det är i grund och botten samma kvarn som Vario-W fast med bättre kvalité på några delar och malkammare i metall. Det är en bra kvarn, men en del av säljargumentet är att den väger åt de som inte bekymrar sig om lite spill när man byter inställning.

Vad föredrar du för bönor/rosterier/rostningsgrad? Gissar jag rätt att du prioriterar espresson?
 

Björn

Well-known member
Ja det är i grund och botten samma kvarn som Vario-W fast med bättre kvalité på några delar och malkammare i metall. Det är en bra kvarn, men en del av säljargumentet är att den väger åt de som inte bekymrar sig om lite spill när man byter inställning.

Vad föredrar du för bönor/rosterier/rostningsgrad? Gissar jag rätt att du prioriterar espresson?
Jag föredrager generellt mörkrostat. Bryggkaffet är för det mesta Zoégas skånerost och Mollbergs blandning, med sporadiska avbrott för mindre rosteriers sortrena alster. Espressokaffet är traditionellt italienskt, för det mesta av syditalienskt eller napolitanskt slag. Jag vill förstås att båda skall smaka bra, men prioriterar nog espresson i meningen att jag tror att den är känsligare för kvarnen.

Här läser jag att Baratza Forté tycks ha ganska låg retention, trots allt: https://www.wholelattelove.com/blogs/comparisons/compare-zero-retention-espresso-coffee-grinders. ECM:en på den sidan är snygg, men förstås svettigt dyr.
 

Björn

Well-known member
Kanske skulle specificerat: jag använder fortfarande bälgen för att damma ut rester ur kvarnen då och då men jag behöver inte använda bälgen för att få ut lika mycket som jag stoppade in. Men sen är det alltid lite smul, damm och olja som kaffet lämnar efter sig. Bälgen hjälper mot det mellan rengöringar.

Du behöver nån typ av lock för att hindra bönorna från att hoppa ut. Eller så får du skaffa ytterligare en 3Dprintad modd som gör öppningen mot malverket mindre och minskar popcorningtendensen. Med bälgen på så är några bönor uppe och vänder i den när man maler men det stör inte mig. Den maler väldigt snabbt för brygg ändå.
OK, bra synpunkt med locket. MDF:en har ju som ett litet tak ovanför hålet som för ned till malskivorna i bönhållaren, så med den har jag aldrig haft popcorningproblem, även fast jag maler dosvis.
 

Jonken

Well-known member
Det där är med klumpkrossaren i vägen och visst är det redan ganska bra. I regel får man mer problem med statisk elektricitet och att kaffet klumpar ihop sig med mörkrost, så som de skriver spelar bönorna in också.

Tyvärr låter det som att du kan behöva spreja bönorna med vatten för att det inte ska bli statiskt även med en Niche. Det är ändå den kvarnen jag hade valt om jag visste att det var mycket mörkrost på gång (plus att den gör fint ifrån sig ganska ljust också).

Vario/Vario-W/Forté har en stor fördel i att man kan mala direkt ner i en plastbytta och mer eller mindre ignorera problem med statisk elektricitet. Men för mörkrost blir du antagligen gladare med de keramiska skivorna för espresso, som inte fungerar tillfredsställande för brygg i mitt tycke.

Den perfekta kvarnen för dina behov finns nog inte än, utan modifiering. Det här kan också vara ett intressant framtida alternativ: https://www.indiegogo.com/projects/arco-2-in-1-coffee-grinder--2#/ men du får fortfarande mala två gånger för brygg.
 

basiecally

Well-known member
Jag är lite inne på samma som Jonken här faktiskt: jag tror inte att kvarnen du söker finns på marknaden. Började fundera på dyrare kvarnar så som Lagom P64, eller ännu mer extremt (apropå låg retetionsgrad) Weber EG-1 men de är ju ännu mer dedikerade espressokvarnar än de som diskuterats hittills. Niche Zero har jag inte men vad jag har tagit till mig från olika håll så verkar den också vara främst en espressokvarn.

Jag tror du står inför att köpa två kvarnar (Wilfa Svart är en trevlig liten pouroverkvarn som inte är så dyr) eller köpa och modda en DF64. Kanske att en Wilfa Uniform med nytt malverk kunde funka men tror inte du får upplösningen du behöver för espresso med den.
 

Jonken

Well-known member
Kanske att en Wilfa Uniform med nytt malverk kunde funka men tror inte du får upplösningen du behöver för espresso med den.
Inte ens i närheten, om den ens maler så fint från fabrik (går att kalibrera men bökigt). Det är synd, för annars hade den kunnat passa in på det här användarmönstret (om man inte har något emot att vänta, för den är riktigt slö)
 

Björn

Well-known member
Jag är lite inne på samma som Jonken här faktiskt: jag tror inte att kvarnen du söker finns på marknaden. Började fundera på dyrare kvarnar så som Lagom P64, eller ännu mer extremt (apropå låg retetionsgrad) Weber EG-1 men de är ju ännu mer dedikerade espressokvarnar än de som diskuterats hittills. Niche Zero har jag inte men vad jag har tagit till mig från olika håll så verkar den också vara främst en espressokvarn.

Jag tror du står inför att köpa två kvarnar (Wilfa Svart är en trevlig liten pouroverkvarn som inte är så dyr) eller köpa och modda en DF64. Kanske att en Wilfa Uniform med nytt malverk kunde funka men tror inte du får upplösningen du behöver för espresso med den.
Jag uppskattar era synvinklar. Det kan ju vara så att man helt enkelt skall avvakta litet. Trenden med "singel dose"-kvarnar tycks vara relativt ny, och mycket sker på området. Jag landar nog mer och mer i att två kvarnar vore den rimliga och bästa lösningen rent kaffetekniskt, om man blott hade plats för det...

Vad tror ni om Eureka Oro Mignon Single Dose, förresten? Verkar vara ny, så det kanske inte finns så mycket erfarenhet av den ännu? (Var det den du syftade på tidigare, Jonken?)
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Vad tror ni om Eureka Oro Mignon Single Dose, förresten? Verkar vara ny, så det kanske inte finns så mycket erfarenhet av den ännu? (Var det den du syftade på tidigare, Jonken?)
Ja den. Efter det bara finns prototyper än så länge är det svårt att veta, men jag tycker i alla fall inte att de verkar så lovande.. Men man kan såklart hoppas på bättre produktionsexemplar.

Deras nuvarande kvarnar är relativt populära för enkeldosering också och finns med stora bönbehållare som har bälg ("blow-up hopper") - vet inte om de fungerar helt bra bara.. Och problemet där blir att det ska vara svårt/bökigt att göra stora ändringar i malningsgrad med bra precision.
 

Björn

Well-known member
Ja den. Efter det bara finns prototyper än så länge är det svårt att veta, men jag tycker i alla fall inte att de verkar så lovande.. Men man kan såklart hoppas på bättre produktionsexemplar.

Deras nuvarande kvarnar är relativt populära för enkeldosering också och finns med stora bönbehållare som har bälg ("blow-up hopper") - vet inte om de fungerar helt bra bara.. Och problemet där blir att det ska vara svårt/bökigt att göra stora ändringar i malningsgrad med bra precision.
Jag vill inte ha för mycket ritual i det dagliga kaffemakandet, bland annat därför är jag inte så förtjust i dessa bälgar. Tycker också att den lilla skivan i botten på bönhållaren är fånig, den som man skall hålla stängd tills man har startat kvarnen -- lika gärna kan man ju först starta kvarnen och därefter hälla bönorna i bönhållaren. Hur som helst skall jag följa rapporteringen när kvarnen väl kommer ut på marknaden.
 

Jonken

Well-known member
Jag får väl erkänna att jag tycker om ritualer, men är inte så förtjust i bälgar heller ;)
Uppenbarligen går det att designa kvarnar på ett vis så att man slipper spreja bönorna innan och puffa efteråt och ändå få ut nära på varenda böna utan spill eller stök. Skulle vilja se fler kvarnar satsa på det istället för att kunna mala direkt ner i ett portafilter (med Vario/Forté får man föredömligt välja själv - men det är som sagt inte perfekta kvarnar av andra skäl)
 

Jonken

Well-known member
lika gärna kan man ju först starta kvarnen och därefter hälla bönorna i bönhållaren
Nja, fördelen med skivan är att man kan stänga igen sen så att bönorna inte kan sprätta upp så långt (utan lock skulle en del fly kvarnen helt och hållet). Har bönbehållaren en bra placerad kon inuti kan man undvika det mesta, men en del skärvor brukar kunna leta sig förbi.
 

Björn

Well-known member
Jag får väl erkänna att jag tycker om ritualer, men är inte så förtjust i bälgar heller ;)
Uppenbarligen går det att designa kvarnar på ett vis så att man slipper spreja bönorna innan och puffa efteråt och ändå få ut nära på varenda böna utan spill eller stök. Skulle vilja se fler kvarnar satsa på det istället för att kunna mala direkt ner i ett portafilter (med Vario/Forté får man föredömligt välja själv - men det är som sagt inte perfekta kvarnar av andra skäl)
Ja, precis en sådan kvarn skulle jag vilja ha. Vad gäller ritualer så gillar jag förstås ritualen att mala kaffe och tillreda det med en klassisk espressomaskin. Vad jag har litet svårt för är "nördiga" moment: extra pillande, mätande, vägande och duttande som en del av varje kaffeberedning. Jag har t.ex. vägt in- och utmängd vid ett par tillfällen för att kalibrera mig, men i det dagliga mäter jag upp kaffet med ett kaffemått och använder ögonmått i mina koppar för bedöma volymen på resultatet. (Min nya maskin räknar praktiskt nog sekunder själv, så tiden har jag automatiskt.) Min målbild är mer en barista i en bättre italiensk kaffebar än ett kemilaboratorium, skulle man kanske kunna uttrycka det.
 

Björn

Well-known member
Nja, fördelen med skivan är att man kan stänga igen sen så att bönorna inte kan sprätta upp så långt (utan lock skulle en del fly kvarnen helt och hållet). Har bönbehållaren en bra placerad kon inuti kan man undvika det mesta, men en del skärvor brukar kunna leta sig förbi.
Tyckte att det såg ut som Eurekan har en kon. Man kan ju lägga på locket så fort man hällt i bönorna. En annan minuspunkt jag upptäckt hos denna kvarn är inställningen av malgrad; det tycks som att man måste vrida vredet mer än ett helt varv för att växla mellan bryggmalet och espressomalet, vilket gör det svårt att växla (och komma ihåg!) inställningar. De kvarnar som har en stor ring runt hela kvarnen är bättre i detta avseende.
 

Jonken

Well-known member
En annan minuspunkt jag upptäckt hos denna kvarn är inställningen av malgrad; det tycks som att man måste vrida vredet mer än ett helt varv för att växla mellan bryggmalet och espressomalet, vilket gör det svårt att växla (och komma ihåg!) inställningar. De kvarnar som har en stor ring runt hela kvarnen är bättre i detta avseende.
Ja. På prototypen kan man bara skruva två varv också och inte få det så grovt som man kan vilja.
 

basiecally

Well-known member
Tyckte att det såg ut som Eurekan har en kon. Man kan ju lägga på locket så fort man hällt i bönorna. En annan minuspunkt jag upptäckt hos denna kvarn är inställningen av malgrad; det tycks som att man måste vrida vredet mer än ett helt varv för att växla mellan bryggmalet och espressomalet, vilket gör det svårt att växla (och komma ihåg!) inställningar. De kvarnar som har en stor ring runt hela kvarnen är bättre i detta avseende.
Det blir ju en tradeoff mellan att kunna växla mellan metod enkelt och att få upplösningen du behöver för att kunna justera inom espressoområdet. Baratza Sette löser det genom att ha en inställning för grovjustering och sen en separat för finjustering. Det funkar men det är ganska mycket plast i mekanismen och det blir överdrivet komplicerad. Annars är det en avvägning mellan bekvämlighet och exakthet.

Jag började fundera på hur man skulle kunna bygga ett liknande system med en differentialgänga. Hade en idé om att bygga en egen kvarn ett tag. Får se om jag kommer till skott.
 

Björn

Well-known member
Det blir ju en tradeoff mellan att kunna växla mellan metod enkelt och att få upplösningen du behöver för att kunna justera inom espressoområdet. Baratza Sette löser det genom att ha en inställning för grovjustering och sen en separat för finjustering. Det funkar men det är ganska mycket plast i mekanismen och det blir överdrivet komplicerad. Annars är det en avvägning mellan bekvämlighet och exakthet.

Jag började fundera på hur man skulle kunna bygga ett liknande system med en differentialgänga. Hade en idé om att bygga en egen kvarn ett tag. Får se om jag kommer till skott.
Jag vet att jag har sett två koncentriska rattar med olika utväxling, kanske på gamla radioapparater?, så att man grovinställer med den ena och fininställer med den andra. Någonting sådant kunde vara både snyggt och praktiskt. Jag har sett den där Baratzalösningen, men utan att ha provat den så tilltalar den mig ur ett estetisk-funktionellt perspektiv inte alls.
 
Topp