Mäter ni Delta BT?


Jonken

Well-known member
Absolut, men jag har ofta tyckt att det smakat ännu bättre första dagen, brukar smaka på så många sorter jag orkar :blink: (rostar för det mesta fler än fyra efter varandra)

Med de här bönorna gömde det sig en slamkrypare. Dricker presskanna när det är så färskt eftersom gasen är ett mindre problem.. Utgick från att det var vilan som gjorde skillnaden, men på kvällen gjorde jag nytt försök med presskanna och det var fortfarande illa.
Då tänkte jag att det kanske var bryggtemperaturen som var orsak (bryggde V60n med 88C eftersom jag förväntade mig brända toner). En till presskanna i 88C smakade lite bättre men fortfarande inte bra..

Nu dricker jag en V60 bryggd med kokande vatten som smakar okej. Första gången jag stött på något liknande, men som du säger - komplex dryck :lol:
 

Brunabönor

Well-known member
Absolut, men jag har ofta tyckt att det smakat ännu bättre första dagen, brukar smaka på så många sorter jag orkar :blink: (rostar för det mesta fler än fyra efter varandra)

Med de här bönorna gömde det sig en slamkrypare. Dricker presskanna när det är så färskt eftersom gasen är ett mindre problem.. Utgick från att det var vilan som gjorde skillnaden, men på kvällen gjorde jag nytt försök med presskanna och det var fortfarande illa.
Då tänkte jag att det kanske var bryggtemperaturen som var orsak (bryggde V60n med 88C eftersom jag förväntade mig brända toner). En till presskanna i 88C smakade lite bättre men fortfarande inte bra..

Nu dricker jag en V60 bryggd med kokande vatten som smakar okej. Första gången jag stött på något liknande, men som du säger - komplex dryck :lol:

Det är ju det här som är tjusningen med kaffets komplexitet, att det alltid finns något nytt under solen.
Jag smakar ju allt direkt efter rostning vilket jag tycker är fantastisk upplevelse att få smaka på "embryot" av vad som komma skall.
Följer ju inte slaviskt med exakt samma mängd jag rostar som då gör att det alltid kan ändras lite i smak, något som jag ser som del av att finna en förbättring av rostning.
Jag har många ggr tyckt att "resterna" som jag tar med mig till kontorsburken ibland blivit helt jävla fantastiskt bra smak. en blandning som är 2v gammal kan blandas med en 3-4v gammalt kaffe. Och vips har man ett potpurri med den där perfekta chokladiga smaken, låga syran och en härlig fyllighet.
Det där med att man antar att man ska ha en viss temp på bryggningen efter hur man uppfattar att bönorna är rostade men att man går bet råkar man ju själv ut för.
 

Jonken

Well-known member
Jag rostar gärna samma mängd av anledningen att det blir lättare att gissa hur mycket värme man behöver. Försöker också göra så få justeringar som möjligt, särskilt av fläkten, för att det ska vara lättare att upprepa och förstå vad som händer (luftflödet ändrar också temperaturmätningen)

Det är ett bra knep för att få liv i lite gamla bönor att blanda i nya. Gör sällan blends trots det eftersom det är en konst i sig och att jag uppskattar att följa bönorna separat.

Bryggtemperaturen gjorde viss skillnad till det bättre, men det visade sig att det inte var den avgörande variabeln. V60n med hett vatten blev sötare, syrligare men också tunnare och med en viss oangenäm ton i bakgrunden. Något linjärt förhållande är det inte tal om i alla fall :blush:
 

Jonken

Well-known member
Nya försök med lägre värme, inte lika snygga kurvor men inga direkt kärva smaker vid koppning. Kan vara bönorna som gör skillnaden också, får testa lite varmare igen nästa gång. Det här sättet att rosta på verkar ge en distinkt, klar men mindre nyanserad smak. Ljus yta på bönorna men ändå mellanrost. Relativt mycket syra kvar. Försökte mig på koppning, inte helt såld på det sättet att smaka på än - tycker att det är svårt och inte samma goa känsla, men det kanske ger sig.

rostlogg_2020_10_01_mysore.jpg
https://www.smallbatchroasting.co.uk/product-page/indian-mysore-plantation-a
DTR 23,8% - på pappret kanske jämnast men den tråkigast av de tre. Trä, tobak och mustig kryddighet. Smakar lite vad jag tänker på som underutvecklad, råkaffe/silverskinn. Massor av kropp.

rostlogg_2020_10_01_medellin.jpg
https://www.smallbatchroasting.co.uk/product-page/colombian-medellin-excelso-rfa
DTR 19,2% - kurva mer åt den alternativa stilen med en snärt (förslag på översättningar för "flick"?) på slutet.
Smakar lemonad, grönt äpple med intensiv sockersöt syra och medel kropp. Klart mest lyckad.

rostlogg_2020_10_01_yirgacheffe.jpg
https://www.smallbatchroasting.co.uk/product-page/ethiopian-yirgacheffe-gr2
DTR 23,8% - lite ojämn men de här bönorna blir gärna det. Syrlig, blommigt med smak av artificiell blåbär och lime. Lång eftersmak.

Borde köra samma böna om och om igen egentligen, men det blir rätt trist med över ett halvt kilo av samma om det ska drickas medan det är färskt.. :blush:
 
Senast ändrad:

Coraxos

Well-known member
Dina smakbeskrivningar får det att vattna sig i munnen.
Snärt är nog ordet.

Jag tycker koppning är roligt, men håller med om att det inte ger samma njutning.

Vad tar du med dig i form av inställningar till nästa rostning?
 

Coraxos

Well-known member
Visa bilaga 15974
https://www.smallbatchroasting.co.uk/product-page/colombian-medellin-excelso-rfa
DTR 19,2% - kurva mer åt den alternativa stilen med en snärt (förslag på översättningar för "flick"?) på slutet.
Smakar lemonad, grönt äpple med intensiv sockersöt syra och medel kropp. Klart mest lyckad.


Borde köra samma böna om och om igen egentligen, men det blir rätt trist med över ett halvt kilo av samma om det ska drickas medan det är färskt.. :blush:

Är det denna rostning du kommer försöka förfina vid nästa omgång?
 

Jonken

Well-known member
Vet inte riktigt, mycket av skillnaderna mellan satserna beror på bönorna i sig. Men jag kommer nog gå upp lite högre i värme från början, 1000W kanske blir ett bra mellanting eller så var 1100W bra redan bara att det inte passade till brasilianska bönor som gärna är lite känsliga.. Har en känsla av att jag vill försöka sträcka ut rostningen någon minut extra, men kommer nog ta ett tag att hitta ett mönster. Och bli av med problemen runt C1.

Måste dricka upp kaffet först också.. :D

Behöver verkligen bättre mätverktyg, funderar på att beställa en Yocto-thermocouple och nöja mig så eftersom jag redan har sonder till den. Lite stor investering med RTD/PT100 :eek:hmy:
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Har äntligen en anslutning till Artisan på laptopen. Jag och skott beställde varsin Yocto-Thermocouple

Limu.jpg
Bättre upplösning på https://imgur.com/a/XoDG8qA

Vilken befrielse att slippa sitta och stirra på den analoga termometern och räkna sekunder medan man försöker undvika parallax och anteckna så nära det går :lol: ibland är man dumsnål.. kul att profilen jag jobbat fram om något mest ser bättre ut med ordentliga* mätverktyg.

*nåja, så småningom kanske det borde bli en PT100 placerad längre ner också.. men först ska det bli roligt att lära sig Artisan och försöka förstå hur bra originalsonden fungerar.
 
Senast ändrad:

Coraxos

Well-known member
Ser ju riktigt snyggt ut, och hur smakar det? Jag kommer själv beställa materiel för att använda Artisan när som helst.
 

Jonken

Well-known member
Ser ju riktigt snyggt ut, och hur smakar det? Jag kommer själv beställa materiel för att använda Artisan när som helst.

Det ska antagligen vila längre men jag gjorde en liten kopp nu efter 13h. Slow feed Niche @35 i Clever för att prova något nytt, annars brukar det oftast bli presskanna till första koppen.

Jag upptäckte att sonden gav mycket snabbare mätvärden än den analoga termometern trots att den är lite tjock, så jag tror att jag lyckades fullfölja profilen och de planerade justeringarna bättre (kommer nog kunna lägga till fler steg eftersom jag slapp en hel del annat jobb, men ganska nära blev det med fläkten satt ganska högt, 1000W till 150C, 800W till 180C och sen 600W)

I det här skedet påminner smaken om något Drop eller Gringo kunde ha rostat, men tyvärr någon av de sämre på menyn ;) bönorna är grade 2 så antagligen inget de skulle köpt heller.

Lekte med inställningarna i Artisan och satte smoothing curves och smoothing till 0, men var tvungen att höja delta BT span till 15s för att få bort vad jag tror delvis är elektriska störningar. Sampling rate satt till async 1s

Då ser kurvan ut så här: https://imgur.com/a/58WO8pt

Men tror att det ändå kommer avslöja när saker inte riktigt går som man vill: https://imgur.com/a/CwU0x66
(hade inte koll på att Artisan känner av charge automatiskt, så råkade ta bort markeringen när jag tänkte lägga till.. därav den sena markeringen :dry: samma sak gäller drop, tack och lov känner Artisan av att temperaturen sjunker drastiskt så man slipper göra allt samtidigt)
 

Jonken

Well-known member
Koppar nu och Limun smakar ganska annorlunda, kanske inte var redo för filter riktigt. Den som sticker ut som favorit är: https://imgur.com/a/nXbtwzf - lite som att bita i en söt citron. Samma påse bönor som det finns en graf för på förra sidan. Känns som att den är väldigt ren och fri från några riktiga defekter vad jag kan känna även om RoR kanske hade en minimal flick vid FCs och kraschade lite efter FCe. Däremot ingen blåbärsmak den här gången..

Tillägg: charge var egentligen hela 225C, har experimenterat med att börja riktigt högt efter att ha läst om det i Coffee Roaster's Companion. Här glömde jag istället att trycka på [start] i Artisan :wub:)
 
Senast ändrad:

Mber

Active member
Grattis Jonken till att du har Artisan nu - och snyggt jobbat med rostningskurvorna!
Ser riktigt bra ut, inte minst med tanke på att det är etiopiska bönor du rostat. (Brukar själv ha problem med dem.)

Vet att det kan vara svårt att beskriva, men är lite nyfiken på vad det är som inte smakar så bra i denna batch?
Med tanke på hur bra din rostningskurva ser ut, så funderar jag på om smaken kan ha att göra med bönornas viktnedgång på -12.2%?
Tycker själv att somliga bönor blir bättre vid något kraftigare viktnedgångar, exv. -13%.

Är för övrigt också nyfiken på hur tjock sond du använder? (Gissar på 5mm, men är osäker.)

Oavsett, kul att du också börjat mäta rostningskurvor i Artisan och delar med dig av dina erfarenheter. :)
 

Jonken

Well-known member
Vet att det kan vara svårt att beskriva, men är lite nyfiken på vad det är som inte smakar så bra i denna batch?

Det var kanske mest bryggmetod eller malning som brast, när jag koppade smakade Limun mycket bättre. Lite som en dämpad version av Yirgacheffet. Båda är tvättade förresten och har tappat en del fukt under förvaringen - de har legat i säckväv i en kartong lite väl länge eftersom jag beställde ganska mycket. Var rädd för problem med mögel om jag skulle ha täta förpackningar men i efterhand tror jag att det hade varit bättre. Bäst skulle såklart vakuumpackning, frysning och/eller snabbare omsättning varit men då vill man ju helst ha en riktigt bra frys som går ner till -40C också :blush:

Men det kanske är som du säger oavsett lagringen, den förra satsen Yirgacheffe tappade 13,2% vikt under en två minuter längre rostning och smakade blåbär. Den här omgången verkar hittills lite renare i övrigt dock.

Sonden är aningen tunnare än Ø5mm, kanske 3/16" eller någon annan dum storlek. Var egentligen inne på att köpa en Ø1,5mm PT100 och Phidgets TMP1200 men det är både dyrare och kräver specialbeställning/borrad M4-skruv. Det blev ändå en riktigt bra uppgradering mot förut och så kändes det bra att använda sonden jag redan hade hemma. Jag tror att det är enklare att ha 1xPhidgets och 1xYocto kopplad till Artisan än 2 enheter från samma tillverkare enligt vad jag har läst, så det är långtidsplanen om det inte känns som att det duger med 15s delta span. Vill gärna sätta en Ø1,5mm TC in ovanför trumman också i framtiden för att mäta MET. Synd att det är så knepigt att få dit sonderna bara..
 

Jonken

Well-known member
"Lite stor investering med RTD/PT100"

Hur mycket bättre är en sådan setup, i praktiken?

Det kan jag inte svara på utan att ha testat båda, men det blir en fördröjning på 7,5s(!) med ett delta-span på 15s om jag förstår det rätt. Med RTD och i alla fall 3mm sond ska man kunna få en kurva som ser ut så helt utan fördröjning, så det är ju en ganska rejäl förbättring. Sen ska man bara lyckas använda informationen också :wub:

När jag rostade var delta span satt till 8s dvs. fördröjning på 4s och ändringarna hade jag bestämt mig för i förväg ändå. Osäker på hur mycket hjälp det är att se ögonblicket saker håller på att sjangsera när det finns en viss tröghet i systemet också. M3s som du har ska vara mer responsiv tack vare bättre luftflöde så kanske..
 

Coraxos

Well-known member
Direktkontakt är ju tillfredsställande och kanske förkortar inlärningskurvan, men men borde inte påverka slutprodukten tänker jag, även om min rost reagerar snabbare på åtminstone fläkten vet jag inte hur stor praktisk fördel det skulle vara.
 

Jonken

Well-known member
Kul med ny rost [ADM3s] :coffee: kommer ta lite tid att vänja sig tror jag. Här ett försök idag att följa tipsen jag fick från Mber.

Försök #1: https://imgur.com/a/LZcrc3v
Försök #2: https://imgur.com/a/Hv2bPNp
Och sen #3: https://imgur.com/a/B7zcbPn mer i linje med hur jag rostat på M3.

Ändrade friskt samtliga variabler. #1 och #2 var i alla fall med samma grundläggande metod - lyckades följa tipsen jag fick bättre med #2 (med lite lägre högsta inställning och improvisering mot slutet) och den blev överlägset bäst vid koppning. Inte så tokig ändå trots att bönorna är grade 5 och lite gamla och torra vid det här laget. #3 kanske har finast kurva men det gick alldeles för fort med den mer effektiva M3s - känns spontant som att charge bt, max delta bt, uppdelning mellan de olika stadierna och drop bt är minst lika viktiga i sig. #1 smakade sämst.

Måste säga att jag uppskattar att kunna se MET. Spännande hur den går i taket när luftflödet ändras vid charge och drop. I min första sats med den här rosten låg MET farligt nära BT redan runt 180C och hamnade under BT efter FC :D

M3s verkar reagera ganska snabbt både på ändrad fläkt och kanske ännu mer på sänkt effekt? Höjd effekt tar ganska lång tid att slå igenom i alla fall. Lutar åt att det inte är avgörande att kunna se allt som händer i realtid och att man kommer behöva göra de flesta besluten i förväg ändå.

Ser fram emot attt se lite kurvor från Coraxos :)
 

Mber

Active member
Snyggt jobbat Jonken! Roligt att få se dina resultat hittills :) Det blir också spännande att höra vilka variabler du tycker korrelerar med vilka resultat i koppen!

Med avseende på uppdelningen mellan de olika stadierna, ser #1 ut som vad jag brukade satsa på; <3:30 torkfas, 3:00-3:30 upptrappning, ~1:30 in i 1C.
Samtidigt förstår jag att denna koppade sämst, då Delta-BT låg på 15C/min vid starten av 1C. Iallafall för mig brukade det resultera i en påtaglig adstringens i koppen.
Hade bättre lycka med Delta-BT på ~12C/min eller mindre - likt vad du lyckades med i försök #2.

Roligt att höra att försök #2 blev bäst :)
Finns mycket i den grafen som, för mig, brukade tyda på goda resultat i koppen: +11C BT i 1C*, ~14-17% DTR och dessutom en lång upptrappningsfas á 5:16. Det sistnämnda är jag förvisso osäker på om det alltid är önskvärt, men det har sammanfallit med två av mina mest minnesvärda rostningar.

( *Av någon anledning funkade +11-12C bäst för mig på ADM3s; på den "vanliga" M3s fick jag liknande resultat på +9-10C. :wacko: )

Håller med om att försök #3 ser bäst ut på bild.
Undrar om den också hade smakat bäst, om torkfasen varat runt 3 min och drop BT varit ett par grader högre.

Hehe ja visst syns det ordentligt på MET vid charge, att luft inte längre dras igenom trumman!

Ja, att M3s ska reagera snabbt lär ha varit tanken, när tillverkarna bestämde sig för att göra trumman tunnare än på M3. (~1mm? Mot M3:ans 2-3mm.)
Att M3s ev. reagerar särskilt snabbt på sänkt effekt, gissar jag är för att luftflödet ur trumman är högre = högre grad av värmeförlust. Detta skulle kunna förklara varför höjd effekt, som du sa, tar ganska lång tid att slå igenom.
Vad jag minns slår dock höjd effekt igenom snabbare vid lägre fläkt.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Semestern är slut - äntligen dags att rosta igen :D

Börjat med påsen jag fick med från Mber, tvättade bönor från Etiopien Kantite (Sidamo).

#1 https://imgpile.com/i/NkBwzR

Här kan man tala om kraftig snärt och krash :D orsakad av alldeles för stora justeringar från min sida. Men det smakade riktigt bra redan från början - råsocker, jordgubb, rabarber hade jag skrivit på paketet.. Sen dag 6 var det plötsligt helt platt. Snopet om man skulle ge bort något som man är ovanligt nöjd med och så smakar det helt annorlunda sen.

#2 https://imgpile.com/i/NkWhHi
Ett till exempel på att (relativt) jämnt sjunkande RoR inte är allt. Drog ut på tiden till 1C med flit (Raymond Feil skriver i sin bok att han alltid siktade på 10min, tänkte att det var värt att prova). Här är det istället karamell som dominerar, mycket tråkigare med färre fina toner kvar i kaffet. Nu är det bara dagen efter, men jag har inte så höga förhoppningar om att det ska bli bättre.

Den enda variabeln jag höll konstant är måltemperatur och det är väl egentligen den man har mest kontroll över.. Men det smakar som ett betydligt mörkare rostat kaffe.
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
13,978
Inlägg
150,333
Medlemmar
18,752
Senaste medlemmen
Granelli
Topp