Då kan man räkna med att det kommer finnas en hel hör Globalknivar till salu...
20 grader är västerländsk vinkel, japanska knivar ligger mellan 10 till 15 grader, och då tror jag att Hattori är närmare 10 (typ 11-12 kanske).Räcker 20 grader eller ska man pipa ända nedåt en sisådär 15 grader tror ni?
En japansk Whetstone eller en Shapton GlassStone. Inte diamant, de är bättre på mjukare stål har jag fått för mig.Jag behöver lite råd om vad man ska använda som sista "sten" för att polera in den där riktigt otäcka skärpan, sten (safirliknande traditionell sten) eller diamant?
Hur fin den ska vara tvistar de lärda om... Men allt över 4000 är overkill fick jag som svar på ett knivforum. Då blev min finaste sten såklart en 8000 sten, var på vippen att beställa en 16000 sten men ångrade mig i sista stund.Jag kommer nämligen att måsta köpa ett ännu finare bryne än det finaste jag har idag, just för Hattori knivarna.
20 grader är västerländsk vinkel, japanska knivar ligger mellan 10 till 15 grader, och då tror jag att Hattori är närmare 10 (typ 11-12 kanske).
Ju skarpare vinkel desto vassare kniv, men skärpen håller inte lika länge. Jämför du en 10 graders och en 15 graders så kan du slipa mer sällan med en 15 graders jämfört med 10. För att inte snacka om 20 graders, känns som en slö kniv om man jämför... (nästan då)
Perfekt, då är det en Shapton Glasstone som gäller, känns bra, diamant är ju så "nytt"... Tips på inköpsställe gissar jag att jag får om jag ber?En japansk Whetstone eller en Shapton GlassStone. Inte diamant, de är bättre på mjukare stål har jag fått för mig.
Hur fin den ska vara tvistar de lärda om... Men allt över 4000 är overkill fick jag som svar på ett knivforum. Då blev min finaste sten såklart en 8000 sten, var på vippen att beställa en 16000 sten men ångrade mig i sista stund.
Perfekt, då är det en Shapton Glasstone som gäller, känns bra, diamant är ju så "nytt"... Tips på inköpsställe gissar jag att jag får om jag ber?
Här har du en liten guide: http://www.japanesechefsknife.com/HowToSharpen.html
Jag är väldigt nöjd med mina knivar. Min favorit är HD-4, den är riktigt smidig. Sedan gillar jag min megalånga Hattori till vattenmeloner.
Går det att lämna in dessa Hattori knivar på slipning, eller kommer de slipa "västerländskt" då?
Går de med på att skriva ner värdet på förpackningen?