Bra köksknivar? Förutom Global?

Form

Well-known member
Då kan man räkna med att det kommer finnas en hel del Globalknivar till salu på köp och sälj framöver? Eller det kanske bara är kaffeprylar som får vara med där?
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Asså, global kan man kasta efter ha jämfört några med en Hattori... Kanske att ta i men skillnaden är påtaglig...:)

Sitter på ett gäng Lansky brynen som jag alltid tidigare använt på mina knivar. Nu är ju inte heller jag särskilt ovan att hantera brynen, slipstenar osv. Jag ser att Hattoriknivarna har en mycket mindre vinkel på eggen jämfört med traditionella västerlänska knivar. Kollade i knivslipningsguiden efter riktmärken på vinkel men såg inget. Räcker 20 grader eller ska man pipa ända nedåt en sisådär 15 grader tror ni?

Jag behöver lite råd om vad man ska använda som sista "sten" för att polera in den där riktigt otäcka skärpan, sten (safirliknande traditionell sten) eller diamant? Jag är ju lite traditionell här men inser att diamantbrynen verkar poppis. Någon, Mr Isomac, som skulle kunna råda lite här? Jag kommer nämligen att måsta köpa ett ännu finare bryne än det finaste jag har idag, just för Hattori knivarna.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Räcker 20 grader eller ska man pipa ända nedåt en sisådär 15 grader tror ni?
20 grader är västerländsk vinkel, japanska knivar ligger mellan 10 till 15 grader, och då tror jag att Hattori är närmare 10 (typ 11-12 kanske).

Ju skarpare vinkel desto vassare kniv, men skärpen håller inte lika länge. Jämför du en 10 graders och en 15 graders så kan du slipa mer sällan med en 15 graders jämfört med 10. För att inte snacka om 20 graders, känns som en slö kniv om man jämför... ;) (nästan då)

Sedan måste jag tillägga att det är just eftersom Hattori använder ett "super-stål" som de kan ha så skarp vinkel och fortfarande hålla skärpan bra. VG10 stål med en hårdhet på 60-61 på Rockwell skalan. Jämfört med Global som håller 56-58 och wüsthof som håller 56 (56 verkar vara västerländsk standard).

Jag behöver lite råd om vad man ska använda som sista "sten" för att polera in den där riktigt otäcka skärpan, sten (safirliknande traditionell sten) eller diamant?
En japansk Whetstone eller en Shapton GlassStone. Inte diamant, de är bättre på mjukare stål har jag fått för mig.

Jag kommer nämligen att måsta köpa ett ännu finare bryne än det finaste jag har idag, just för Hattori knivarna.
Hur fin den ska vara tvistar de lärda om... Men allt över 4000 är overkill fick jag som svar på ett knivforum. Då blev min finaste sten såklart en 8000 sten, var på vippen att beställa en 16000 sten men ångrade mig i sista stund.

Ju finare sten desto slätare, finare, mer polerad egg.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
20 grader är västerländsk vinkel, japanska knivar ligger mellan 10 till 15 grader, och då tror jag att Hattori är närmare 10 (typ 11-12 kanske).

Ju skarpare vinkel desto vassare kniv, men skärpen håller inte lika länge. Jämför du en 10 graders och en 15 graders så kan du slipa mer sällan med en 15 graders jämfört med 10. För att inte snacka om 20 graders, känns som en slö kniv om man jämför... ;) (nästan då)

Jodå, jag är bekant som sagt med vinklar och eggens hållbarhet osv. Men jag tänkte kanske att du sett mer explicit vilken vinkel de rekommenderade, man vill ju försöka hålla ungefär samma vinkel som fabriksslipningen..

En japansk Whetstone eller en Shapton GlassStone. Inte diamant, de är bättre på mjukare stål har jag fått för mig.

Hur fin den ska vara tvistar de lärda om... Men allt över 4000 är overkill fick jag som svar på ett knivforum. Då blev min finaste sten såklart en 8000 sten, var på vippen att beställa en 16000 sten men ångrade mig i sista stund.
Perfekt, då är det en Shapton Glasstone som gäller, känns bra, diamant är ju så "nytt"... Tips på inköpsställe gissar jag att jag får om jag ber?

Tänkte även fresta med en bild på juvelerna. Ni som inte annu köpt en Hattori och fått känna på den fina balansen och den extremt, nästan otäcka, eggen, får dregla! Magnetlist med magneterna dolda för att skydda knivarna. De ligger endast emot trä alltså, obs viktigt! (Cervera, 299 kr efter tips från Mr Isomac..) Lade ett av fordralen knivarna kommer i bredvid.
 

Bilagor

  • Hattori.jpg
    Hattori.jpg
    83 KB · Visningar: 88

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Perfekt, då är det en Shapton Glasstone som gäller, känns bra, diamant är ju så "nytt"... Tips på inköpsställe gissar jag att jag får om jag ber?

Hahaha, Shapton GlassStones har funnits i ett halvår tror jag! :D

Nästan alla Whetstones som görs idag är syntetiska, eftersom stenfyndigheterna minskar (och dessutom har man bättre kontroll på grovheten och kan hålla en jämnare kvalitet på syntetiska stenar).

Shapton GlassStones använder samma/liknande slipämnen som används i syntetiska Whetstones och dessa limmas i ett tjockt lager på en glasskiva med något speciallim. Aja, läs mer här (jag har hittat totalt 2 butiker på nätet som har stenarna, de finns inte i sverige än): http://www.shaptonstones.com/stones/glass.php

Det är 3 GlassStones på väg till mig, en 2000, en 4000 och en 8000. Synd att jag inte upptäckte GlassStones tidigare, då hade jag skippat att köpa några Whetstones överhuvudtaget... Jag har Whetstones i 600, 1000 och 1500.

Om knivarna bara är "lite slöa" och har tappat "det där extra" så kommer jag troligen att använda 1500 och uppåt bara, jag tror det räcker, eventuellt 1000 och uppåt. Grövre stenar behöver man i princip bara till megaslöa knivar som inte sett en slipsten på evigheter.

Vilken vinkel som man ska använda mer exakt tror jag blir en vanesak, man får se vad som känns bra, jag har inte provat att slipa några Hattorin än (behövs inte på långa vägar).
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Frågade vilken vinkel Hattoriknivarna är slipade i från fabrik, 12 grader. Kan vara information som fler än jag har glädje av.
Proper sharpening angle for both side of edge is 12'. (For each side of
sharpening the edge needs to be same angle. And same time of sharpening is
recomended. Because both side has same edge angle. It will be important to
keep original edge shape while sharpening.)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hittade Shapton Pro stenar i sverige! Det ska vara de bästa japanska whetstones som finns. (utom GlassStones då, men de är egentligen med samma princip som "vanliga" whetstones fast med skillnaden att det är upplagt på en glasskiva).

http://www.nakaya.nu/

Det strulade till sig med min beställning från USA med GlassStones, de hade inga på så lång tid att jag hann byta kreditkort mitt i allting, sedan gick det inte eftersom kreditkortet jag käpte de med var avslutat, sedan har det bara legat "på is" så att säga.

Men Nakaya kommer att ta in GlassStones och kommer att ha det på sin webshop tids nog (de ska ha ett möte om det om ett par veckor enligt info).

Jag kommer att beställa GlassStones därifrån. Har redan beställt en Shapton Pro 5000 som komplement till mina nuvarande stenar. Och jag har fått de att ta in Hattori till sitt sortiment bland köksknivarna... Så nu kommer de till sverige till en vettig butik på nätet!

Ja, jag vet att Hattori redan finns på knivar.nu men den butiken är löjligt löjligt apdyra på allt, så därifrån kommer jag aldrig att beställa något.

:cool:
 

[SH]

Well-known member
KG, eller någon annan, finns det någon bra guide om man vill lära sig slipa med stenar?
 

ja vadå

Well-known member
Som finne och knivintresserad så kunde jag inte låta bli att beställa en Hattori kniv själv. Har kört Global och Sabatier tidigare och varit mkt nöjd med Global knivarna. Tror nog att hattorin kommer kicka Global rejält. Kniven jag beställde hette HD-3G Gyuto150mm, ifall det funkar bra utan inblandning av tull och annat blir det nog fler knivar från Koki.

/Peter
 

Akoa

Well-known member
Går det att lämna in dessa Hattori knivar på slipning, eller kommer de slipa "västerländskt" då? Vad ligger frakten på föresten? Går de med på att skriva ner värdet på förpackningen?


Mvh Anton

EDIT: Letade lite och hittade fraktpriset, en fråga till dock; är ni fortfarande lika nöjda med era knivar? De ser ju sjukt snygga ut! Om man är ute efter tre knivar som "täcker det mesta", vilka skulle ni rekommendera?

EDIT 2: Är vegetarian, och kommer således aldrig skära i ben, kött eller fisk!
 

augusto

Well-known member
Om man är ute efter ett par riktiga knivar att skära bl.a. i kött och fisk, vilka skulle de vara? :)

Det kan, efter en lånnnnng spar-period, bli en tredje Hattori. :blush:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag är väldigt nöjd med mina knivar. Min favorit är HD-4, den är riktigt smidig. Sedan gillar jag min megalånga Hattori till vattenmeloner. :)
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Nakaya verkar bara ha Shaptons vanliga brynen hemma fortfarande, ej några GlassStones (ej heller Hattoriknivarna som KG nämnde redan i februari att de skulle ta hem).

Tog och lade en beställning på Shapton GlassStones nu här från USA istället, 1000, 2000 samt 4000. Vi får se ifall jag har bättre tur och får några...

Man kan ju inte direkt anklaga Hattoriknivarna för att behöva slipas ofta, använt mina i ett halvår nu och de är fortfarande riktigt vassa. Okej, inte så där skrämmande vassa som när de var nya men de bräcker fortfarande "vanliga" knivar med hästlängder...
 

Forumstatistik

Trådar
14,738
Inlägg
156,202
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp