• Uppdatering av forumet - pågående arbete!

    31 augusti 2021 flyttade forumet till ett nytt och modernare system (Xenforo). Det kan därför finnas en del buggar eller problem med siten.

    Ni som använde å, ä eller ö i era lösenord kan behöva återställa lösenordet. Har ni fortsatta problem att logga in, kontakta oss på info@riktigtkaffe.se eller via chatten nere till höger.

Böcker om kaffe

Askan

New member
Vetenskapliga kaffeböcker

Hej, jag jobbar som dryckesteknolog och kommer i kontakt med kaffedrycker. Nu tänker jag fördjupa mig ännu mer i ämnet och skulle gärna vilja ha tips. Känner någon till några kaffeböcker med en extra vetenskaplig touch, dvs kemi, teknik, mm?

Områden jag är intresserad av är t ex:

Industriell extraktion av kaffe och hur påverkas resultatet när man ändrar parametrar som tid, temperatur, omrörning, partikelstorlek/malningsgrad, mm.

Kaffets kemi och smakämnen.

Hur analyserar och benämner man olika kvalitetsparametrar för kaffe.

Kaffets interaktion med mjölk.

Har beställt The Craft and Science of Coffee, men inte fått den än.
https://www.elsevier.com/books/the-craft-and-science-of-coffee/folmer/978-0-12-803520-7

Tacksam för alla tips! Likaså om nån har tips på youtube-klipp eller liknande.
 

henrik82

Well-known member
Några böcker som kanske intresera dig är:
The world atlas of coffee - James Hoffmann (hans blogg jimseven.com inhållder också en massa bra info)
How to make coffee - The science behhind coffee - Lani Kingston
Water for coffee - Maxwell Colonna-Dashwood & Christopher H. Hendon

Sen kan du även kolla in Scott Raos böcker och blogg scottrao.com, Barista Hustles blogg baristahustle.com

Glöm inte att Specialty Coffee Association har väldigt mycket information samlat, lika så World Coffee Research.
 
Senast ändrad:

Askan

New member
Några böcker som kanske intresera dig är:
The world atlas of coffee - James Hoffmann (hans blogg jimseven.com inhållder också en massa bra info)
How to make coffee - The science behhind coffee - Lani Kingston
Water for coffee - Maxwell Colonna-Dashwood & Christopher H. Hendon

Sen kan du även kolla in Scott Raos böcker och blogg scottrao.com, Barista Hustles blogg baristahustle.com

Glöm inte att Specialty Coffee Association har väldigt mycket information samlat, lika så World Coffee Research.

Vilka suveräna tips! Precis vad jag letade efter! Jag sökte vidare på författarna av vatten-boken och hittade massa annat intressant också.
Stort tack!
 

Askan

New member
Kul att kunna vara till hjälp. Vad är en dryckesteknolog? Ett svenskt ord för Mixologist?

Översatte egentligen min titel från engelska; beverage technologist. Arbetar på ett företag som säljer processutrustning till livsmedelsproducenter. Min uppgift är att förstå drycker och vad som händer med dem när de processas.
 

henrik82

Well-known member
Jag har inte hunnit läsa den ännu, men har bläddrat igenom den bara för att man måste och den verka väldigt informations rik. Ett stort plus för boken är att den är skriven på svenska så det är inte en halv taskig tolkning av något annat språk. Skulle tippa på att den är lite som ”The world atlas of coffee - James Hoffmann” som är hen helt fantastisk bok.
 

asharidu

Well-known member
Jag har inte hunnit läsa den ännu, men har bläddrat igenom den bara för att man måste och den verka väldigt informations rik. Ett stort plus för boken är att den är skriven på svenska så det är inte en halv taskig tolkning av något annat språk. Skulle tippa på att den är lite som ”The world atlas of coffee - James Hoffmann” som är hen helt fantastisk bok.

Henrik har du hunnit läsa boken? vad tycker du?
 
Topp