Böcker om kaffe

Musikarfelix

Well-known member
Jag har "Kaffe - Rasmus Kjaer/Jens Henrik Thomsen" och även boken "Den magiska bönan".

Kaffe tar upp precis som i beskrivningen, hur man ska njuta utav kaffe. Den förklarar ganska ingående hur man "analyserar en kaffeböna", vad man ska leta efter när man smakar på kaffe och hur det ska se ut. Boken tar upp väldigt många tips och råd, dock så är själva "fakta-sidorna" bara 1/3 utav hela boken och resten är recept. Men recepten är väldigt många, väldigt speciella och jag älskar verkligen alla fotografier i den här boken.
- Köpt på bokrea för 79kr -

Den magiska bönan tar upp hur mycket fakta som helst, man lär sig jättemycket om man orkar läsa allting. Boken är inte så ingående, utan tuggar (smuttar?) på det mesta som har med kaffe att göra. Helt klart värd att ha i hyllan.
- Kommer från en kaffekurs -
 

Jay

Well-known member
Espresso Quest ska väl köpas. Instaurator som är författare är ordförande för AASCA och mannen som var Paul Bassets mentor.

Bra kaffeböcker, som inte är faktabaserade om själva kaffet för då är det väl bara Illys bok som behövs, är The Devils Cup och God In A Cup.

Baristahandboken är bra, men Schomers är väl urboken för baristahandlaget!?
 

Blue Java

Active member
Jag har bara en bok om kaffe. Espressoboken av Matts Johansson och Petter Bjerke. Fick boken av en god vän för nåt år sedan. 142 sidor kaffekärlek.
 

Bilagor

  • espressoboken.jpg
    espressoboken.jpg
    3.6 KB · Visningar: 43

svartvest

Well-known member
Kaffe och mjölk

Frun kom hem med ganska mycke mjölk för om man köpte tre liter så fick man en bok i form av anteckningsblockstorlek. Kaffe och mjölk producerad av Norrmejerier.

38 recept, några skall jag prova. Costas har varit med och format den.

Det som är kul är att kaffesorten anges. I jordgubbscappon så tipsas om att använda Gethumbwini.

Det som jag tycker var dåligt, det är att i recepten så är det espressosom anges. Men det lilla förordet så tipsas det om mokabryggare,mixer, mjölkskummare,shaker och syrup. Visst kan man gör gott kaffe på det men det är ju inte espresso.
På flera bilder finns snygg latte art men det är svårt att göra det utan skummad mjölk.

Trots allt är det mer recept till samlingen.
 

svartvest

Well-known member
Är det någon som har läst denna:

Espresso Coffee: The Science of Quality (Inbunden)
av Rinantonio Viani, Andrea Illy

Den finns på adlibris
 

martink78

Well-known member
Japp! Väldigt vetenskaplig, jag gillar den men man skall nog vara van vid vetenskapliga texter. Det är ingen coffe table book med fina bilder i, däremot en hel del diagram och kurvor.
 

martink78

Well-known member
Det är vetenskapliga bilder :) mest kurvor men även en del illustrationer av simulerade temperaturprofiler etc i bönor. Bara en bild på verkliga bönor och då är de itusågade för att illustrera att de blir porösare när dem rostas.
Rostningekapitlet är ca 45 sidor utav ca 350, av dessa är dessom 5 hela sidor bara referenser till annan litteratur. Men dessa sidor är packade med information och det är nog ändå en av de bättre beskrivningarna jag läst om man vill veta vad som händer på en väldigt teknisk nivå. Däremot ger den inga egentliga instruktioner i hur man rostar eller olika rostprofiler. Man får själv dra slutsatser ut informationen.
Man bör som sagt ha erfarenhet av litteratur i kemi/fysik/matematik på högskolenivå tror jag.

Aningen mer tillgänglig är Probats bok av Arthur A Jansen "Coffe roasting Magic - Art -Science" , den har också många kurvor men mindre mattematik, tyvärr pratar den inte så mycket smaker utan mest kemiska ämnen..

"Home Coffee Roasting: Romance and Revival" har du kanske, den tycker jag är en bra introduktion och den är mer praktiskt inriktad på hur man kan rosta hemma. däremot är den inte speciellt djuplodande jämför med ovanstående.

"coffe roasting at home" av sanders & sandbeck är skräp och innehåller (om jag inte minns fel) rena felaktigheter.

Så har jag köpt den svindyra "COFFEE FLAVOR CHEMISTRY" har bara hunnit bläddra i den men det är kemi på hög nivå. Lär ta ett tag för mig att penetrera den. Det är dessutom mer ett uppslagsverk.

Jag vet inte hur det funkar upphovsrättsligt men är det tillåtet skulle jag kunna scanna in ett uppslag i Illy's bok.. ?
 

svartvest

Well-known member
Sitter och njuter av Espresso coffee professional techniques av David C. Schomer ja det blir en tidig kväll med en grön bok
 

gosza

New member
Jag tycker mest om "Kaffeboken" av Lars Elgklou. Kanske är den lite gammal, men det finns mycket om kaffets etymologi, historia i Sverige, legender och kaffekultur.

Jag har en fråga:
Vet Ni var kan jag hitta lite statistik om hur mycket kaffe dricker Svenskarna varje dag? :) Bäst uppdelade på olika grupper till exempel studenter, kvinnor och män och så vidare..
Tack för hjälp!
 

ArcticDreamers Rapture

Well-known member
Hur lägger man in bilder??

Min favoritbok om Kaffe är "The World Encyclopedia of coffee" av Mary Banks! Den boken har allt!

Men jag har ett tiotal böcker Andra favoriter är:

"Coffee" av Jane Petigrew

"The Little book of coffee" av Alain Stella

Dessutom har min kusin Petter Bjerke skrivit "Espressoboken"
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,210
Inlägg
152,127
Medlemmar
18,995
Senaste medlemmen
CaffeineFiend
Topp