Vad har ni i kvarnen just nu?

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Är du säker på att det är Gethumbwinin dom säljer som AB top? Bra pris!

Enligt email från butiksägaren så är det det. Jag frågade om mer specifika namn till de olika kaffesorterna och fick till svar:

"du har helt rätt i att det ska vara mer info om varje bönsort än vad det är idag på sajten. Målsättningen är att när nya lass med bönor kommer in ska det läggas upp mer detaljerad information om dem såsom skördeår, torr/våt, ort/undernamn/farm/gård/bonde, storlek (screen) osv. All info som går att ta reda på ska ut är min tanke, även sådan som är av mindre betydelse, t ex att Santos har tillägget "NY" som står för New York trots att New York inte har något med kaffet att göra, åtminstone inte nuförtiden. Antagligen något historiskt... Men som det nu är finns det en liten start på det jag menar, längst ned i varje bönas beskrivning finns lite extra information, "Detaljer om kaffet" se t ex Santosen... Men tanken är att det ska finnas mer info i framtiden.

Det som jag på rak arm vet redan nu som inte står är att t ex Kenyan har undernamnet Getwhumbwini, puh osäker på stavningen dock, som jag tycker är bland de bästa kenyaner GoKaffe haft"
 

JvD

Well-known member
Antar då att det är samma som J&N har hemma. Enligt dom själva var förra omgången Gethumbwini snäppet bättre men den är fortfarande en bra Kenyan.

Del flesta av er kanske redan vet det men jag tror att ni kan köpa gröna bönor från J&Ns återförsäljare också, dvs alla de bönor de rostar själv kan du köpa och rosta hemma. Dock vet jag inte till vilka priser.
 

arto

Well-known member
Antar då att det är samma som J&N har hemma. Enligt dom själva var förra omgången Gethumbwini snäppet bättre men den är fortfarande en bra Kenyan.

Del flesta av er kanske redan vet det men jag tror att ni kan köpa gröna bönor från J&Ns återförsäljare också, dvs alla de bönor de rostar själv kan du köpa och rosta hemma. Dock vet jag inte till vilka priser.

Fick det här som svar från J & N för några veckor sen:

"Det är svårt att säga men råkaffena brukar vara 40-50% billigare beroende på vart man köper dem."
 

zix

Well-known member
Oj, är det såpass mkt billigare? 20-30 procent sisådär mellan tummen och pekfingret skulle jag gissat på om nån bad mig.
Man ska minnas att kaffet förlorar i vikt när det rostas också, runt 20%, så man kan hursomhelst ändå inte jämföra kilopris rakt av.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Oj, är det såpass mkt billigare? 20-30 procent sisådär mellan tummen och pekfingret skulle jag gissat på om nån bad mig. Sen förlorar ju kaffet i vikt när det rostas också, runt 20%, så man kan inte jämföra kilopris rakt av.

Det är ju rejält billigare. 50% billigare minst mot färdigrostat, om jag skulle säga mellan tummen och pekfingret... ;)

Du har helt rätt i att det tappar i vikt ochså, men tappar det så mycket som 20%? Måste väga nästa gång. Kul att se hur mycket de droppar i vikt (antar att det skiljer en del mellan olika bönor ochså).

Om vi nu stannar upp och tänker efter, så är det ju inte "överpriser" på det rostade kaffet heller egentligen:

Rosteriet köper en säck med bönor och:

- Någon måste rosta den och få lön, arbetsgivaravgifter, skatt, blablabla ska betalas.
- Kaffet tappar lite i vikt, så det måste de räkna i påslag så de inte tappar där.
- Kaffet måste förpackas. förpackningar kostar pengar, förpackandet kostar pengar. Någon ska övervaka det, lön, blablabla.
- Hållbarheten på kaffebönorna förkortas dramatiskt, och en del kanske blir gammalt. Måste man räkna med.
- Säljer det rostade kaffet till återförsäljare, som säljer vidare till slutkund. Här blir det troligen ofta ett extra led i försäljningskedjan i jämförelse mot råkaffehandlare. I alla fall nätbutiker.



Alternativ 1: Råkaffeförsäljaren köper en säck och:

- Säljer säcken.

..... OK. Det var lite mindre besvär = billigare. Man kan köpa hela säckar från en del handlare, dock inte alla.


Alternativ 2: Råkaffeförsäljaren köper en säck och:

- Packeterar om i mindre påsar. Visst, tar lika mycket i erbetskraft som förpackandet av det rostade, men i mindre designade och stylade förpackningar (det behöver inte se fint ut på hyllan i affären). Inga envägsventiler behövs osv. Det blir billigare.



Så ett påslag vid köp av rostade bönor som gör att priset dubbleras i jämförelse med orostade bönor tycker jag inte är så märkvärdigt egentligen.
 

zix

Well-known member
Förresten så blev det ett snabbtest av Danesi (grön påse) ikväll. Var inne och provianterade kaffe hos Cheffalo idag, som skickade med Danesi grön hem och beordrade snabbdrickning.
Min lilla reservkvarn kan inte mala tillräckligt fint för att det ska gå att få till en espresso - det blir en lungo av det. Men den funkar faktiskt helt OK även som lungo. Lite chokladigt och mjukt, robustakaraktär i botten med bra bett. Har ingen aning om det är robusta i, orkar inte ens gå och titta på påsen för att se efter, men jag tycker att det smakar som om det vore det iallafall. Trivsamt kaffe, skulle nog funka bra som allround för den som letar efter något sådant. (Med allround menar jag ett kaffe som kan användas både för ren espresso och cappuccino/latte)
 

MrBean

Well-known member
Jag har snart kört upp en påse 5 Estate... tycker inte den är något märkvärdigt alls * * * som Mjölkkaffe och ** som Espresso.

Och även en påse LaBomba som får * * * * som Espresso och * * Mjölkkaffe
 

zix

Well-known member
J & N packar råkaffet i samma påsar som det rostade, med backventil och allt.
Jag får ta och kolla upp vad jag egentligen betalar... för mig är det inte den ekonomiska sidan av det som gör att jag rostar hemma, men visst blir det billigare att rosta själv om man jämför med specialkaffena.
Skulle man däremot jämföra rakt av - rå Yirg mot rostad Yirg t.ex. - så är det nog inte så jättestor skillnad. Kanske är det mitt envisa köpande i te- och kaffebutikerna som gör att jag har en annan tumme-pekfingerkänsla än du, mr Isomac? För visst är det dyrare att köpa en påse italienskt special-espressokaffe än att gå in i te-kaffeaffären och handla deras rostade kaffe? Är det inte det så är något fel.
 

arto

Well-known member
Jag tycker att man ska rosta för att det är roligt, intressant, utbildande & att det går att få till bra resultat.

Skulle jag vilja spara så skulle jag lägga ner det här med kaffe direkt.







(Snart har jag kört slut på 6 mån gamla Mauron)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag tycker att man ska rosta för att det är roligt, intressant, utbildande & att det går att få till bra resultat.

Skulle jag vilja spara så skulle jag lägga ner det här med kaffe direkt.

Jag tycker ochså att det är skitkul, och jag tycker dessutom att man kan få till ett godare kaffe än om man köper färdigrostat. ;)

Att man sparar pengar är ju en bra grej i sig, men jag ville bara poängtera att man faktiskt kan köpa in kaffe bra mycket billigare och rosta själv. Många kanske ser det som en utgift att köpa en kafferost "Åhhh, den är ju så dyr..."

Jag skulle hellre vrida på det och säga "Åhhh, den har betalat sig själv på ett år och är då helt gratis. sedan blir det bara billigare och billigare ju längre tiden går...". ;)

Visst kan man spara på att lägga ner det här med kaffe. Man kan lägga ner allt och baara spara. Stapla sedlarna på en hög och bara spara. Men vari ligger det roliga i det. ;)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag rostade en batch med Colombia Excelso nyss, och 200 gr minskade i vikt till 168 gr. Så 16% i viktminskning blev det med de bönorna.:)
 

AA

Skottjägare
Provade Passalacqua Mehari för första gången idag efter att ha kört 7-8 påsar J&N 5E på raken (med en påse Kontra i mellan) och jag måste säga att det är ett fantastiskt gott kaffe!
Jag är dock rädd att jag tröttnar på det efter denna påsen för det har precis dom rätta smakerna som jag gillar men dom är helt för kraftiga. Det smakar helt enkelt lite väl mycket. Enormt mycket choklad, mandel och rund sötma.
Möjligen överdoserar jag lite väl mycket 18-19g. Får testa lite mindre i morrn.

En sak som slog mej att detta kaffet väger mycket mer än 5E. Jag har min kvarn inställd på 16g 5E och det blev 19g av detta.

Ha de´

/AA
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
En sak som slog mej att detta kaffet väger mycket mer än 5E. Jag har min kvarn inställd på 16g 5E och det blev 19g av detta.

Möjligt att det väger mer om man jämför samma volym på bönorna, men du har nog fått det där med doseringen lite om bakfoten...

Din kvarn kan inte ställas ni för att mala en viss mängd kaffe, du kan ställa in en timer som justerar hur länge kvarnen maler för en enkel och en dubbel.

Så den kaffesort som du har fått mer av med samma inställning är alltså lättare/snabbare att mala helt enkelt. :)
 

AA

Skottjägare
0
Möjligt att det väger mer om man jämför samma volym på bönorna, men du har nog fått det där med doseringen lite om bakfoten...

Din kvarn kan inte ställas ni för att mala en viss mängd kaffe, du kan ställa in en timer som justerar hur länge kvarnen maler för en enkel och en dubbel.

Så den kaffesort som du har fått mer av med samma inställning är alltså lättare/snabbare att mala helt enkelt. :)

Hehehe....

Jo jag vet nog hur mina prylar funkar! Givetvis så är det tiden som ställs in.
Jag uttryckte mej fel.
Det jag menade är att under samma tid som kvarnen mal 16g 5E så mal den 19g Mehari.
Det tyder ju på att kaffet är mer lättmalt.
Om kaffet i sig väger mer lär vi aldrig nog få reda på.

Vad är det gällande dosering som jag missuppfattat?

Ha de´

/AA
 

RepMike

Member
Öppnade precis en liten påse La Bomba. Har dock inte fått till den riktigt bra ännu så hur den står sig gentemot De Luxe får jag vänta med att kommentera :)
 

Forumstatistik

Trådar
15,100
Inlägg
158,869
Medlemmar
19,670
Senaste medlemmen
fmark
Topp