Vad har ni i kvarnen just nu?

Jonken

Well-known member
Moderator
Ibland funderar jag på termen RiktigtKaffe. För mig är väl definitionen att det ska vara gott, men vad som kvalar in där varierar väldigt från person till person.

Automat-kaffe och snabbkaffe är två saker som i regel faller utanför den definitionen för mig, men idag har jag något värre i kvarnen: Bellarom "Caffè Crema & Aroma" från Lidl.

Jag köpte det för att köra in malskivor med och eventuellt ge bort till någon. Kostade ringa 93,5kr/kg så jag var förberedd på att det kanske bara var att slänga sen, men det här är imponerande dåligt :D vet inte om det riktigt har önskad effekt för malskivorna ens eftersom de knappt är oljiga. En kandidat för det värsta jag har provat.
 

basiecally

Well-known member
Ibland funderar jag på termen RiktigtKaffe. För mig är väl definitionen att det ska vara gott, men vad som kvalar in där varierar väldigt från person till person.

Automat-kaffe och snabbkaffe är två saker som i regel faller utanför den definitionen för mig, men idag har jag något värre i kvarnen: Bellarom "Caffè Crema & Aroma" från Lidl.

Jag köpte det för att köra in malskivor med och eventuellt ge bort till någon. Kostade ringa 93,5kr/kg så jag var förberedd på att det kanske bara var att slänga sen, men det här är imponerande dåligt :D vet inte om det riktigt har önskad effekt för malskivorna ens eftersom de knappt är oljiga. En kandidat för det värsta jag har provat.
Haha, ”imponerande dåligt”. Som att de verkligen har försökt? :)
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Moderator
Jag har snart druckit upp en påse Kenya Mandela AA från 3FE inköpt hos Ölkemi (Södermalm, Stockholm). Kan rekommenderas men vet inte om den kommer tillbaka eller finns kvar.

Trevlig, balanserad klassisk Kenya. Samt till ett bra pris (150kr)

 

nept

Well-known member
IMG_20250203_110801.jpg

Har dessa i frysen nu:

Drop - la fany palo alto
Slöinge - el manantial
Muttley&jack - tambaya
Volca - aponte

Ingen av dem är en fullträff men tycker inte nån av dem är dåliga heller. :)
 

zetch

Member
Candy Natural från Kahiwa i Finland. Någon sålde den till mig jattefin, den är bra men inte vad jag trodde, det är mer på den delicate delen och jag trodde att den skulle vara en smakbomb. Noterna är körsbär, sangria och choklad.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Drop - la fany palo alto
Den tyckte jag var ganska trevlig (i somras).
Muttley&jack - tambaya
...och halvtrist (nyligen*)

Kan såklart vara en del skillnad på bönorna vi fick (utan att ens räkna in preferens). Något man får erfara ibland när man gillar något och köper en till påse :rolleyes:

*men ska nämna att ett par andra (nu slutsålda) påsar från M&J var riktigt bra i samma leverans. Gillar att de säljer provpåsar.
 

nept

Well-known member
Den tyckte jag var ganska trevlig (i somras).

...och halvtrist (nyligen*)

Kan såklart vara en del skillnad på bönorna vi fick (utan att ens räkna in preferens). Något man får erfara ibland när man gillar något och köper en till påse :rolleyes:

*men ska nämna att ett par andra (nu slutsålda) påsar från M&J var riktigt bra i samma leverans. Gillar att de säljer provpåsar.

Intressant, den är slut nu men jag tyckte M&J Tambaya blev bättre och fruktigare ju längre jag kom i påsen. Påsen från Drop däremot är lite tvärtom att jag gillade den mer när den var nyöppnad. Den kanske blivit gammal eller så kan jag inte brygga kaffe ordentligt, vem vet ;)
 

basiecally

Well-known member
Visa bilaga 10412

Har dessa i frysen nu:

Drop - la fany palo alto
Slöinge - el manantial
Muttley&jack - tambaya
Volca - aponte

Ingen av dem är en fullträff men tycker inte nån av dem är dåliga heller. :)
El Manantial var en av mina första specialkaffen! Lite av en inkörsport. Sen dess har den gjort mig besviken flera gånger. Enligt både Slöinge och Big Lake ska den vara knepig att rosta.

Drack Potosi från Muttley & Jack i morse! Den var riktigt förbannat bra. Frukt +.
 

Jonken

Well-known member
Moderator

Helt okej. En del romrussin över det hela, bäst att tänka sig för om man inte brukar vara förtjust i anaerob process bara.


40:- på MatDax i Hökarängen, ett stenkast från rosteriet. Färdigmalet, otydlig stämpel som visade 14/2 och inte 25/2 som jag trodde.. Osäker på hur stor skillnad det hade gjort, för det här är inte mycket bättre än Lidls Bellarom Caffè Crema & Aroma. Förstår inte vitsen med att sälja kaffe som smakar sågspån, oavsett pris eller hållbarhets-tänk.
 

basiecally

Well-known member

Helt okej. En del romrussin över det hela, bäst att tänka sig för om man inte brukar vara förtjust i anaerob process bara.


40:- på MatDax i Hökarängen, ett stenkast från rosteriet. Färdigmalet, otydlig stämpel som visade 14/2 och inte 25/2 som jag trodde.. Osäker på hur stor skillnad det hade gjort, för det här är inte mycket bättre än Lidls Bellarom Caffè Crema & Aroma. Förstår inte vitsen med att sälja kaffe som smakar sågspån, oavsett pris eller hållbarhets-tänk.
Jag har hittills inte haft så trevliga upplevelser av nåt jag testat från Lykke tyvärr. Vet inte riktigt var deras ambitionsnivå ligger?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det ska nämnas att det står på påsen att blandningen ändras kontinuerligt.

Nej, jag har inte varit särskilt förtjust i deras ordinarie sortiment heller, men då var det åtminstone en nivå över snabbköpskaffe istället för bottenskrap.
Jag tror att det tillfälliga sortimentet håller högre klass.

För att gå över till roligare erfarenheter tycker jag att det här var en höjdare:
Intressant med smak av kanel, med tanke på tidigare kontrovers. Oavsett hur det gick till var den väldigt angenäm.
 

Jacob

Well-known member
Husets Espresso från tehuset Java. Köpte med några olika påsar av deras egna blandningar för att jag ändå köpte te hos dem.

Jag var mild mot dem i min feedback och fick 20% rabatt på nästa order, men när jag försökt ratta in bra resultat med just den här påsen slår det mig att det var länge länge sen jag smakat så dåligt kaffe. Musettis blandningar är sju mil bättre än denna. Men det största problemet är inte blandningen, utan att det är härsket. Kom i lösvikt i oförseglade påsar, bara ståltrådsklämma. Luktar som att det legat framme i ett år efter rost, och smakar inte fyllig, nötig och kakao hur jag än laborerar. Snarare som bränt bildäck, och då menar jag inte färska fina däck, utan såna som legat i skogen i trettiotvå år.

De andra blandningarna (La Bomba och nån lättare blend för brygg) luktade också härskna oljor, och smaken var lite fadd, men hade kvar ganska mycket aromer ändå, bra balans och tydligt att de hade varit bra en gång. Jag trodde den här grejen med kaffe på lösvikt var borta för länge sen!?
 

Forumstatistik

Trådar
15,025
Inlägg
158,416
Medlemmar
19,620
Senaste medlemmen
MaximusFred
Topp