Vad har ni i kvarnen just nu?

Flow

Member
Nyrostat från Ziiip, för tre dagar sedan. Antar att det bäst att vänta några dagar innan de hamnar i kvarnen?
 

Bilagor

  • Ziiip.JPG
    Ziiip.JPG
    2.2 MB · Visningar: 21

desoc

Member
IMG_8363.jpeg
Ny favorit! Välbalanserad och fin blandning av 70 procent arabica och 30 procent robusta. Lagom rostad med en chokladig, lite nötig karaktär :)
 

DavidLundholm

Well-known member
Jag tog en chansning och köpte tokdyra "original" Gesha bönor som jag bloomade in på min manuella Espresso Forge och det blev helt fantastisk! En smakintensitet som bara fortsatte och fortsatte. Där normalt eftersmaken klingar av så med dessa bönor var det först då det började lugna ner sig. Wow!

Det var sannolikt den bästa koppen jag någonsin haft!

Våga prova, jag har fått en ny ribba...
 

björnt

Member
Till espresson har jag kört denna från Gringo nu i ett par veckor. Att säga att den är billig är väl inte helt rätt men för att vara en single origin är det inte så farligt och det var ett oerhört trevligt kaffe. Både med och utan mjölk!
 

Jonken

Well-known member
Moderator

Cascaran var lite väl syrlig, inte lika god som de har haft tidigare (men går säkert att hitta bra användningsområde för, som att smaksätta sockerlag med).

Däremot var det väldigt trevligt som komplement till bönorna att få brygga dess torkade fruktkött, för det verkar faktiskt finnas lite gemensamt. Bra koncept! Det är närmare mellanrost än riktigt ljust, med både påtaglig syra och sötma. Finns något för finsmakaren och den som bara är lite nyfiken.
 
Senast ändrad:

DavidLundholm

Well-known member

Cascaran var lite väl syrlig, inte lika god som de har haft tidigare (men går säkert att hitta bra användningsområde för, som att smaksätta sockerlag med).

Däremot var det väldigt trevligt som komplement till bönorna att få brygga dess torkade fruktkött, för det verkar faktiskt finnas lite gemensamt. Bra koncept! Det är närmare mellanrost än riktigt ljust, med både påtaglig syra och sötma. Finns något för finsmakaren och den som bara är lite nyfiken.
Hur gör man för att få mer smak i cascaran? Jag har försökt brygga som té, men det blir lite väl klent. Jag skulle vilja ha mer som saft!

Jag provade samma bönor och fick till bästa espresson med snabbare skott (högre flöde)
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jag körde först 7½g till 200ml 96-gradigt vatten och lät det dra 5 minuter. Det blev för svagt så nästa kopp fick bli 10g till 200ml kokhett vatten. Man kan såklart öka på ration ännu mer, men jag tror att risken är att man får ännu mer syra som tar över från de annars ganska blygsamma men trevliga smakerna - om du inte tillsätter sötning för att verkligen få saft.

Om man är ambitiös tror jag att man kan få högre extraktion genom att hacka cascaran (obs: kör inte i elektrisk kaffekvarn:D) men det blir lite bökigare att filtrera.

Har bara bryggt V60 än så länge med bönorna.
 

Forumstatistik

Trådar
14,912
Inlägg
157,569
Medlemmar
19,541
Senaste medlemmen
zetch
Topp