Vad har ni i kvarnen just nu?

Perssson

Member
Vad har du för kvarn till att börja med?

Skulle kanske inte beskriva smaken som intressant, då borde du t.ex. testa något Etiopiskt som https://www.dropcoffee.com/collections/beans/products/adola-natural-ethiopia (smakar singoalla). För mig var påsen från Koppar mer som en extra god vanlig kopp kaffe.

Under pandemin med hemarbete så köpte jag och frun en Rancilio Silvia + rocky. Efter en tids fipplande har vi nu kommit överens med den och får nu konsekventa koppar av helt ok espresso. Men nu saknade jag bryggkaffe och tänkte testa med en AP och finkaffe.
Till AP malde jag mellan 30 och 35 på Rockyn. Möjligen för grovt? Körde inventerat, 17 g kaffe, 50 g vatten för blooming, sen upp till 230 g, rör om, vänta till 1:45 sen pressa i 20-30 s.
Alltså kaffet blir ok, men hade bara förväntat mig något mer.
 

Jonken

Well-known member
Rekommenderar att du investerar i en separat kvarn för bryggkaffe. Tycker att Rocky gör ett okej jobb för espresso men inte så imponerande för brygg. Så blir det så mycket smidigare på köpet också.
 

Perssson

Member
Körde idag på originalrecept med APn och malde finare (20 på Rockyn). Mycket bättre! Men tänker köpa en timemore handkvarn dedikerad till APn och V60, den verkar bättre på grövre malning efter vad jag läst.
 

Jonken

Well-known member
Kul! Ja, Timemore är bra pris/prestanda. Slim och Nano är extra portabla också och passar bra till Aeropress på språng.
 

Eightfiftysix

Well-known member
J&N Julkaffe var riktigt gott nu tycker jag!

Har även fått som present en prenumeration på kaffen från Koppar, jättekul! Precis fått hem ett, glömmer vad det heter..återkommer med tankar :)
 

Perssson

Member
Kul! Ja, Timemore är bra pris/prestanda. Slim och Nano är extra portabla också och passar bra till Aeropress på språng.

Fick just min nya Timemore nano. Malde på 12 klick och använde originalreceptet med AP. Lustigt med så stor smakskillnad på kvarnarna. Det blev en helt annan smakupplevelse. Med Rockyn dominerade gräddkola-tonen, men nu blev det en mer komplex smak. Ska laborera lite med malningsgraden, tror jag kan få till det ännu bättre:)
 

Eightfiftysix

Well-known member
Fick just min nya Timemore nano. Malde på 12 klick och använde originalreceptet med AP. Lustigt med så stor smakskillnad på kvarnarna. Det blev en helt annan smakupplevelse. Med Rockyn dominerade gräddkola-tonen, men nu blev det en mer komplex smak. Ska laborera lite med malningsgraden, tror jag kan få till det ännu bättre:)

Kul med fler som har Timemore. Även om "klicken" kanske inte är exakt likadana mellan alla exemplar på kvarnar så ger det lite referenspunkter när man pratar :)
 

Jonken

Well-known member
Fick just min nya Timemore nano. Malde på 12 klick och använde originalreceptet med AP. Lustigt med så stor smakskillnad på kvarnarna. Det blev en helt annan smakupplevelse. Med Rockyn dominerade gräddkola-tonen, men nu blev det en mer komplex smak. Ska laborera lite med malningsgraden, tror jag kan få till det ännu bättre:)

Ja kvarnen gör verkligen skillnad. I ditt fall skulle jag rekommendera att använda ett annat recept också. Provade att brygga samma sak med min Timemore G1 (identisk invändigt) dvs. 15g bönor, 90g 85-gradigt vatten, 10s omrörning och sen i mitt fall 50s lågt tryck. Inte alls i min smak även efter utspädning.

Jag är skeptisk både till att brygga med så låg temperatur och lite vatten. Tror att Alan Adler kom fram till att han föredrog det genom att brygga mörkrost av lägre kvalitet. Med bönor i specialkaffe-klass vill man ju få ut så mycket som möjligt istället och då hjälper det att använda nästan kokande vatten och bryggratio på 1:13+ (dvs. 200g eller mer för samma recept).

Jag är inte helt vän med Aeropress men gjorde en till kopp med 15g bönor mald med 14 klick, 250g 94-gradigt vatten, ingen omrörning, 2min paus och 20s bestämt tryck. Närmare hur jag vill att det ska smaka men det hade nog varit godare med ett metallfilter så att man fick mer oljor och mina bönor rostades för 3½ vecka sedan så de har tappat en del.
 

Jonken

Well-known member
Kul med fler som har Timemore. Även om "klicken" kanske inte är exakt likadana mellan alla exemplar på kvarnar så ger det lite referenspunkter när man pratar :)

Klicken borde vara nära nog. Så länge man ser till att nollställa kvarnen lite då och då (dvs gå till noll och skruva åt från andra sidan - min har i alla fall en tendens att lossna lite med tiden). Undantaget lär bli Timemore Chestnut X som har en annorlunda justering.
 

bauta

Well-known member
Hmm, tenderar inte denna tråd att blir en kvarntråd?

Två nya Gringo mikrolot inhandlade men inte avsmakade än.
Agua Nascente Catuai.
Estrella Caturra natural.

Skickat från min SGP771 via Tapatalk
 

thecybertrash

Active member
Blivit mkt Drop Coffee på sistone (hurra för fri frakt). Just nu är det Carmelita Washed Java i v60 och försöker bli kompis med Limoncillo Natural för Espresso.
 

Perssson

Member
....
Jag är inte helt vän med Aeropress men gjorde en till kopp med 15g bönor mald med 14 klick, 250g 94-gradigt vatten, ingen omrörning, 2min paus och 20s bestämt tryck. Närmare hur jag vill att det ska smaka men det hade nog varit godare med ett metallfilter så att man fick mer oljor och mina bönor rostades för 3½ vecka sedan så de har tappat en del.

Jag har testat mellan 12 och 17 klick, bäst har varit 14-15. Jag har nu kört 14 g kaffe och 200 g vatten (runt 95 grader), rör tre gånger, efter 1 min rör igen och sedan pressa mellan 1.10-1.30. För mig känns det "rätt" att röra om, men jag ska kanske prova ditt sätt med.
 

Spider

Well-known member
Jag få väl erkänna att det blir nu Droppkaffe (Uraga) en hel del framöver, tack vare försäljningen på Lidl. Nu efter ca 300gr börjar jag tuna in bryggningen efter min smak, men det var inte lätt, den var väldigt ljus i rostningen.
 

Jonken

Well-known member
För mig känns det "rätt" att röra om, men jag ska kanske prova ditt sätt med.

Ja inget fel med det.

Har mer kaffe än jag hinner dricka upp innan det blir gammalt sedan jul :eek:hmy: den bästa är utan tvekan Törnlinds Ana Sora i alla fall. Ganska skönt att slippa veva när det är så ljusa bönor.
 

Jonken

Well-known member
Koppar Costa Rica Los Vindas. Fortsätter temat med snällt kaffe. Första koppen har en ganska stark ton av marabou mjölkchoklad :)
 

Perssson

Member
Koppar Costa Rica Los Vindas. Fortsätter temat med snällt kaffe. Första koppen har en ganska stark ton av marabou mjölkchoklad :)

Fick samma böna hem, första försöket med det AP recept som funkat bra med andra bönor jag testat, 14 kaffe malt på 14 klick i Timemore, 200 g vatten, rör om, vänta till 2 min sen pressa i 20 s. Smakade inte det minsta mjölkchoklad och hade en obehaglig bismak som jag tolkade som sur. Nästa försök malde jag ett klick finare men i övrigt samma. Det blev ännu värre. Frustrerande. Tolkade jag bittert som surt? Fortsättning följer, men ni som har denna böna ge gärna tips på bryggmetod åt en förvirrad nybörjare
 

Forumstatistik

Trådar
14,631
Inlägg
155,465
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp