Vad har ni i kvarnen just nu?

iceaway

Well-known member
Ja frakt gör ju så att man blir uppmuntrad till att köpa lite större mängd kaffe än man egentligen vill annars, för att komma upp i ett belopp där den slopas. I Björklunds fall kan det bli två kilo :unsure: bäst att ha någon att dela med.

I kvarnen: Koppar Indonesien Java Blawan Estate
Smakade hemskt som presskanna. Väldigt rökigt. Roligt att se hur bryggmetod spelar in, som espresso har intrycket ändrats till lakrits eller salmiak och i V60 är röken under kontroll. Hoppas på att det äntligen ska bli en ljusrost i sista delen av min "stora kafferesa" nästa månad.

Apropå frakt är Koppars modell ganska trevlig om man alltid vill ha nyrostat och slippa behöva planera eller frysa in. Man ska väl helst prenumerera för att det ska löna sig men smidigt som present eller prova-på också.
Kör också den prenumerationen. Hittade inte rökigheten du nämner, men har bara kört i min V60 än så länge.

Deras modell med 20kr rabatt + fraktfritt när man prenumererar är väldigt trevlig! Gör att det blir lite mindre tröskel att beställa en mindre mängd.

Sent from my HD1913 using Tapatalk
 

benji

Active member
Har hittat Lidingö Rosteri som rostar två olika blends till riktigt bra pris för kvalitén. Deras mellanmörkt är det bästa jag kört i min Silvia än så länge. 200 kr/kg om man besöker rosteriet eller 229 kr/kg i butik och mycket mycket bättre än J&N överprisade halvkilospåsar.
 

Brunabönor

Well-known member
Blandar 3 bönor just nu hejvilt som ger mig sinnesro.
Rostat dessa själv, mellan till mellanmörkt. En kuban som jag köpte på rawcoffee förra året, en omärkt brasilian jag hittade i råböne låddan samt Tanzania Ngila.. Livet är toppen igen!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Har testat lite olika bönor från Lykke som inte riktigt föll mig i smaken. Gilcimar Tilli däremot tycker jag smakar toppen så länge man inte går för högt i temperatur.

Undrar vad de rostar själva och vad som rostas i Berlin. Happiness och Oj! tyckte jag smakade bränt på samma vis som stordrakskaffe ofta gör, även om det är betydligt ljusare kaffe. Bättre lycka som espresso än brygg.
 

marranbarran

Well-known member
Har också testat några av Lykkes kaffen och fick till riktigt fin espresso med BAMBAM som verkligen smakade hallon och choklad, men var inte alls lika imponerad av OJ! eller Darkness vilka båda blev "ok" som bäst.
 

avart

Member
Koppars etiopiska som kom denna månad var fantastiskt i v60 - det har den där lite farinsockerartade sötman som jag alltid letar efter i kaffe, plus rejäl syra och en hel del persika, bergamott och fläder/jasmin eller nåt. Får inte ut samma sötma ur den som espresso, någon som lyckats?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Nyss: Black Honey Coffee Roasters Guatemala Finca El Morito. Brun påse, som indikerar att den är avsedd för espresso.. Men jag tyckte bättre om den som brygg - lite oväntat att bönor från Guatemala smakar blåbär :) (i espresson fick jag mest kakao)

Nu: Rävens Rester. Kul att erbjuda bönor från testrostningar. Nordby har lyckats bra att blanda till något bra och balanserat, även om det känns som att det kanske finns små underrostade vibbar och svaga överrostade toner om man letar efter det. En del andra rosterier hade kunnat vara stolta över blandningen som flaggskepp (antar att den här varierar en hel del? Men det är ju en del av tjusningen också)

Sist, och förpassad till nödfall, har jag hans Sova Räv. Smakar precis som snabbkaffe skulle göra om det var rent och färskt, utan de vidriga tonerna. Känner att man lika gärna kan dricka te. Kan inte brygga espresso på landet, men kanske fungerar den bättre för det?
 

svartvest

Well-known member
Fick kaffe från Standoutcoffee, tjenare....ett av de bättre kaffen jag smakat. Alla smaker som fanns på paket var där. Både som aeropress och som ibrik.
Plommon, choklad, brunt socker, juice mint, citrus, juice syra och en len kropp.
Colombia sudan rume lot 3
 

Mber

Active member
https://www.dropcoffee.com/collections/beans/products/don-mayo-yellow-honey-cauai-costa-rica en aning mörkare i smaken än vad deras bönor brukar vara - härligt silkeslen och fyllig kropp och mycket riktigt lite gräddig apelsin i bakgrunden. Kul med något annorlunda.
Låter gött :) Har spanat in den ett tag, men inte provat än. Hur var eftersmaken - var den kort eller var den långvarig? Brukar vara det enda jag återkommande har emot Drops kaffen när jag beställer dem på café.

Fick kaffe från Standoutcoffee, tjenare....ett av de bättre kaffen jag smakat. Alla smaker som fanns på paket var där.
Roligt att höra; fick samma intryck av deras tvättade Kenya :) Har bara hört gott om deras kaffen hittills så ser framemot att prova mer. Väntar dock på att de ska ta in fler tvättade kaffen - kanske beställer en till Kenya sålänge och ser om den är lika bra som den första.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Hur var eftersmaken - var den kort eller var den långvarig?
Hoppsan, det här missade jag att svara på och nu kan jag inte minnas.

I kvarnen har jag två SO från Gringo/Honduras:

Börjar luta mot att bara beställa det lite enklare utbudet från Gringo (som har varit toppen) för har inte stött på något ur det smala utbudet som jag har haft samma känsla för. Låter hoppet och påsarna vila i några veckor..
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Såhär tio dagar senare smakar båda lite bättre, inte enorm skillnad för Los Cipreces men El Limon Natural ger ett helt annorlunda intryck. Luktar tyvärr starkt av jäst, vilket förtar en del för mig.

Jag undrar ibland om skillnad i vatten kan vara en del av förklaringen. Både Göteborg och Stockholm har mjukt vatten och förhållandevis likt, men här i Stockholm finns det över 3 gånger mer magnesium. Det räcker med att använda någon slags vattenfilter för att känna att ganska små skillnader kan ha stor effekt även om man börjar med mjukt vatten.

Det var tråkigt att höra. Två kaffen jag tyckt mycket om är dessa:
https://www.gringonordic.se/product-page/el-salvador-san-jose-bourbon
Med det sagt bör vi ha snarlikt vatten :) har en del hemma att dricka upp nu, men tipsa gärna om du stöter på något du gillar starkt framöver.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det sista jag bryggde av Gringo Los Cipreces och El Limon Natural var jag nöjd med. Oklart hur mycket det hade att göra med tid efter rostning, vana eller recept.

Lite trist när man behöver anstränga sig för att få ut något bra, så här blev det kontrast med Hälla El Molino. Toppen både första och andra försöket - ett kaffe som är lätt att lyckas med, sött och vinöst.

Gjorde missen att beställa 3x mellanrost också. Det känns som att det är bra kvalité på råkaffet i botten men snarare mörkrost i min bok. Det är första gången jag beställer från Hälla, men jag vet att man fick välja rostningsgrad fritt förut - lite synd att de inte fortsatt med det även om jag förstår att det blir en utmaning. Just nu har de hur som helst 15% rabatt på sortimentet.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Provade ett par espresso på Hälla El Molino men det blev bara halvdant. Filterkaffe och koppning blev mycket bättre. Gringo El Limon blev jag som mest nöjd med just som espresso, men inte när den var färsk.

Får ta och testa Gringos SO-espresso :)(y)
 

Kompani

Member
Eftersom jag precis återupptagit kaffeintresset igen köpte jag lite kaffe från Sandby rosteriet.
I kvarnen har jag Villa Guadalope

"Kaffet är fruktigt med toner av solmogna plommon.
Medelsyra med en krämig munkänsla"

När man bara druckit pulverkaffe sen en tid tillbaka, eller inte alls druckit. Blev jag nyfrälst igen med att mala och brygga kaffe.
Så himla gott och jag blev nöjd med bönorna.
 

Forumstatistik

Trådar
14,772
Inlägg
156,497
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp