Vad har ni i kvarnen just nu?

Wilderwein

Well-known member

Godaste jag har druckit i år :) massor av jordgubb varmt, som övergår i svarta vinbär när det svalnar. En riktig fullträff, synd att det inte lär finnas så mycket.
Nu har jag på din inrådan köpt en påse. Hur brygger du den? Tar gärna emot tips på mängd temp och tid.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Starkast jordgubbssmak fick jag med koppning (brukar koppa med 96C, ganska finmalet, 1:16,6)

För filterkaffe har jag främst kört V60 med hario original / cafec abaca samma ratio men sänkt temperatur till 91C och vattnet uppdelat i 5 lika delar med 30s mellanrum, högt flöde från låg höjd och total bryggtid 3-4min.
 

Wilderwein

Well-known member
Okej. Tack för snabbt svar. Koppa är inget jag kan och gör. Får prova den både i bryggaren samt i espressomaskinen. Du har inte vågat dig på att köra denna i roboten?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Mja. Provade två skott nu med SSP MPv1. Det första 1:3 turbo 5+15s 9bar ~94C med pappersfilter i botten, ~21,5%EY. Smakar snarare som att tugga på hallonkärnor.
Det andra 1:3 25s 6bar ~89C ~20%EY. Kan känna en hint av filterkaffets karaktär i bakgrunden. Påsen börjar ta slut, men tror att det kan bli svårt att få ut något vettigt som espresso.
 

Damocles

Well-known member
Har en påse jag ska öppna nu i dagarna också och testa med. Av alla kaffen brukar jag börja med en enkel kopping. Sedan aeropress, v60 och en espresso. Aeropress är det som brukar komma närmast koppningen, men v60 och espresso varierar friskt. Om v60 är för klen och espresson för mycket kör jag en omgång som moka. Det är några enstaka naturals som har varit sensationella som moka, men veka som v60 och för mycket som espresso.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Kan tipsa om att brygga turkiskt kaffe enligt https://www.specialtyturkishcoffee.com/how-to-make/stc-preparation/

Fungerar med en vanlig mjölkkanna. Jag tror också att kvarnen är lite mindre viktig, bara ställa in ungefär på finaste inställningen. Perfekt när man inte har så mycket kvar :) blev smörigt och gott (brukar alltid bli bra om bönorna är hyfsade) även om smakerna inte poppar på samma sätt som V60 (det tror jag inte att de kommer göra i aeropress heller)
 
Senast ändrad:

Satyricon

Well-known member
Kan tipsa om att brygga turkiskt kaffe enligt https://www.specialtyturkishcoffee.com/how-to-make/stc-preparation/

Fungerar med en vanlig mjölkkanna. Jag tror också att kvarnen är lite mindre viktig, bara ställa in ungefär på finaste inställningen. Perfekt när man inte har så mycket kvar :) blev smörigt och gott (brukar alltid bli bra om bönorna är hyfsade) även om smakerna inte poppar på samma sätt som V60 (det tror jag inte att de kommer göra i aeropress heller)
Den som har rest runt i Tjeckien och Slovakien har säkert stött på turecká káva* vid besök i ländernas kaffebarer, men frågan är hur detta slaviska ”turkkaffe” förhåller sig till riktigt turkiskt kaffe. Enligt uppgift är turecká káva mer en dygd av nödvändigheten (kaffe var en bristvara i Sovjetimperiet) än en rest från den tid då den turkiska armén försökte inta Centraleuropa (då wienarna lärde sig dricka kaffe mellan bataljerna).
Det tjeckiska turkkaffet är fullt med sump och har ett förgrovat tilltal, men jag tycker det är rätt gott.

*) [tourättska kahva]
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det är alltid sump i botten av turkiskt kaffe - men det som dricks i Östeuropa har väl mer gemensamt med koppning? I alla fall det jag har stött på.

Tricket är att vänta tillräckligt länge så att sumpen sjunker till botten och sen dricka försiktigt, kanske lämna den sista klunken för säkerhets skull (lätt att missbedöma och bli belönad med ett trist avslut 😜). Båda metoderna kan vara relativt rena, fast man får med all olja.
 

Damocles

Well-known member
Provade nu i bryggaren. Nja ingen favorit där heller. Får testa i aeropressen.
Jag bryggde precis en aeropress med Kamuyu, rätt bra fruktighet i den koppen. Sedan kör jag en omständig variant baserad på den som Jonathan Gagne tog fram. Nu har jag ingen prismo, så kör inverted och vänder på halftid.

15 / 250-260 @ 92c
Börjar inverted,
* Häller på ca 50gram och swirlar så allt är blött.
* Bloom'ar 15-20 sekunder med 50 gram.
* Häller på resterande 200g watten.
* Agiterar med spateln lugnt.
* Låter det stå 4-5 minuter med ett litet lock över.
* Agiterar igen så kaffet är runt i vattnet och inte fastnar när man vänder.
* Sätter på filtret och hållaren, och vänder över koppen.
* Swirlar så kaffet lägger sig.
* Låter det stå ytterligare kanske 4 minuter.
* Pressar väldigt långsamt, kanske 2 minuter. (det är i det här steget jag finner sämst smaker kommer fram om det går för fort. Långsamt brukar vara bra.

Fast dagens aeropress bliv lite extra då jag satte mig framför datorn och glömde bort, så början till slut var 40 minuter.

 

kaffeemil

Member
Provar just nu Caffe Cagliari: Gran Rossa från ICA. En blanding av robusta/arabica, smakar riktigt bra! Aldrig sett den förut så det var kul att prova något nytt. Personligen älskar jag robusta och önskar att det fanns fler varianter att välja på i 'vanliga' butiker.

20230525_061748.jpg20230525_061754.jpg
 

onkelA

Well-known member
Rostade igår. 2/3 Peru och 1/3 Etiopien. Härligt med eget färskt kaffe, efter ett par månader med halvgamla butikspåsar!
 

Damocles

Well-known member
Blivit mycket filter på sistone, både Kenyans och Geisha och idag ankom två påsar, natural och washed av The Picky Chemists Mundayo och även Potosi'n. Ska bli spännande att brygga den i morgon. Har saknas ethiopiska ett tag, och den här hade goda betyg av andra.
 

Satyricon

Well-known member
I kvarnen fortsätter jag med Amigos guldfärgad påse från Citygross. De har förstås höjt priset i dessa inflationstider, men ett kg kostar ändå under hundralappen.
När det gäller vanligt kaffe jublar jag högt över en nyhet från värmländska Löfbergs, nämligen ett mörkrostat kaffe med inslag av robusta! När hände detta senast vid ett svenskt kafferosteri, där arabicabönan tillbedjes nästan villkorslöst? För alla som druckit frukostkaffe (brygg) på hotell i Italien och saknat detta vid hemkomsten blir detta kaffe som en billig semester. En väldigt trevlig överraskning, frågan är hur länge det får finnas kvar.löfbergs.jpg
 

nept

Well-known member
Köpte lite grejer på måfå och tyckte Gringos "Uraga carbonic" luktade och smakade väldigt gott. Köpte även ett kaffe från Burundi (var tvungen att kolla på en karta var det ligger) och det var rätt gott men det är lite svårt att brygga för det verkar sätta igen mina V60-filter om jag inte maler det betydligt grövre än andra kaffen. Nån som har några erfarenheter kring sånt? :s


Förövrigt reserverar jag mig mot trådens titel då jag inte förvarar inte kaffet i kvarnen, men det är en annan historia.
 

Mber

Active member
Köpte lite grejer på måfå och tyckte Gringos "Uraga carbonic" luktade och smakade väldigt gott. Köpte även ett kaffe från Burundi (var tvungen att kolla på en karta var det ligger) och det var rätt gott men det är lite svårt att brygga för det verkar sätta igen mina V60-filter om jag inte maler det betydligt grövre än andra kaffen. Nån som har några erfarenheter kring sånt? :s

Jag upplever återkommande det bland de kaffen jag köper, att de vill sätta igen filtret.
Det brukar funka susen att helt enkelt mala grövre, som du gör.
Om du är tvungen att ändå mala finare, kan du prova filter som ger mindre motstånd än dina nuvarande. Jag har då använt äldre V60-filter i 40-pack (ej de nyare). Andra filter som lär vara snabba är Cafec medium och inte minst Sibarist fast.
 

Forumstatistik

Trådar
14,857
Inlägg
157,120
Medlemmar
19,487
Senaste medlemmen
Andreashelsing
Topp