Vad har ni i kvarnen just nu?

AA

Skottjägare
Åres Jazz rostad 23/9.
Helt klart det godaste kaffet jag druckit från Åre.
Kör 10g/35sek/20ml och tempen är ställd på 93.0°C
Kaffet är riktigt sött och har en skön syra som påminner om äpple precis innan dom mognat. Jag märkte att kaffet är ganska lätt att få till en syrabomb om man träffar fel i dosering eller malning. Krävdes 5-6 skott innan det smakade som man önskar.

Kan rekommendera Jazzen!

Ha de´

/AA
 

TTobbe

Well-known member
Var på Vardein idag och det låg en liten påse med små ledsna ögon som jag inte kunde motstå. Den heter Finca Mama Cata - Geisha Hony Boquete, Panama rostat av koppi. Det kommer att bli en kort ljuvlig bekantskap :):coffee::lol:
 

treefinger

Well-known member
Kör 10g/35sek/20ml och tempen är ställd på 93.0°C
Kaffet är riktigt sött och har en skön syra som påminner om äpple precis innan dom mognat. Jag märkte att kaffet är ganska lätt att få till en syrabomb om man träffar fel i dosering eller malning. Krävdes 5-6 skott innan det smakade som man önskar.
/AA

När väl syrabomben är framme, hur parerar du med dosering och malning då?
 

FabianP

Well-known member
Haugaard Geisha Pascua åkte precis ner i kvarnen. Jag funderar väl inte riktigt på att sluta dricka kaffe efter detta, men jävlar vad svårt det kommer bli att toppa! Jag är stormförtjust :)

/Fabian
 

zix

Well-known member
El salvador, J&N, hemmarostat. Kryddig och trevlig bekantskap, undrar om den inte skulle göra sig ihop med yirgen som finns i den andra påsen...
 

AA

Skottjägare
När väl syrabomben är framme, hur parerar du med dosering och malning då?

Just denna gången så malde jag lite finare så tiden ökade 8-10 sekunder.
Körde jag klassiska 7g/25sek/30ml så smakade det diskvatten med pressad citron i.
Intressant att det är sån skillnad mellan olika bönor/blandningar. Meharin blir absolut som bäst på 88-89°C och 7g/25sek/30ml. Jazzen på 93.0°C och 10g/35sek/20ml.
Tur att inte alla kaffe är lika för det hade varit för enkelt! ;)

Ha de´

/AA
 

museo12

Member
Vad för bönor skulle ni rekomendera en nybörjare, som inte malt själv tidigare?
Var är lämpligt att börja? Tänkte inte rosta, utan bara "mala" bönorna och ha de till bryggkaffe.
Bor avigt till, så beställer helst via internet. Gillar mörka, fylliga vin, så ungefär samma sak vad det gäller kaffe ; )

Fått ett tips om Mokaflor 100/0. Andra?
 

Sophie

Member
pressa

jag skulle vilja slå ett slag för presskannan om du ska börja mala hemma! börja prova någonstans, (nästan...) allt funkar på presskannelannan så det är bara att hugga i när man ska ut i denna vilda vida kaffevärld :)
 

Ciclista

Well-known member
Vad för bönor skulle ni rekomendera en nybörjare, som inte malt själv tidigare?
Var är lämpligt att börja? Tänkte inte rosta, utan bara "mala" bönorna och ha de till bryggkaffe.
Bor avigt till, så beställer helst via internet. Gillar mörka, fylliga vin, så ungefär samma sak vad det gäller kaffe ; )

Fått ett tips om Mokaflor 100/0. Andra?

Jag tror att gethumbwini faller dej i smaken. Bla. Johan & Nyström har den och den kallas Kenya AA. Mycket svart vinbär och ganska fyllig smak.;)

Viktigast är dock att kaffet är väldigt färskt.
 

JKolmo

Well-known member
Statisk elektricitet. Snacka om att jag har statisk elektricitet i kvarnen just nu. Jag kör 3 månader gammal monsun Malabar. Kaffet hamnar överallt förutom i PFet. Längtar efter att få öppna de nyrostade Åre Hama påsarna som väntar snällt på sin tur.
 

[SH]

Well-known member
Haugaards Hama Yirgacheffe, den är underbar i guldfiltret (som för övrigt används mycket mer än Aeropressen...
 

Agathorn

Well-known member
J&N Rwanda Gatsinga Sun Dried. Det enda i affären som var nyrostat så jag chansade och köpte 2 påsar. Smaken (ännu så länge) faller mig dock inte i smaken. Varken som espresso, ristretto eller press/brygg.
 

Agathorn

Well-known member
Statisk elektricitet. Snacka om att jag har statisk elektricitet i kvarnen just nu. Jag kör 3 månader gammal monsun Malabar. Kaffet hamnar överallt förutom i PFet. Längtar efter att få öppna de nyrostade Åre Hama påsarna som väntar snällt på sin tur.

Just monsun Malabar ifrån J&N var extremt statiskt i min kvarn också. Brukar aldrig ha problem med statisk uppladdning på min K3:a annars.
 

JKolmo

Well-known member
Just monsun Malabar ifrån J&N var extremt statiskt i min kvarn också. Brukar aldrig ha problem med statisk uppladdning på min K3:a annars.

Extremt var ordet. Det märkliga är att jag kört fyra påsar med samma rostningsdatum innan som inte alls gav ngn statisk elektricitet. Men de sista två påsarna var just extremt statiska. Så för stunden är det Åre Hama som gäller.
 

AA

Skottjägare
I Roburen så ligger J&N:s Sweet Holy Moses.
Ett väldigt sött kaffe. Sockersött faktiskt. Tyvärr så är jag tokförkyld så några fina nyanser kan jag inte hitta just nu.
Jag hoppas att J&N behåller detta eller liknande blandning i sortimentet framöver. Det har i alla fall saknats av mej i ett för övrigt utmärkt utbud.

I Dittingen så ligger SquareMiles prenkaffe för oktober Finca Vista Hermosa - La Vega & Cipresal.
Kört 2 bryggningar i 1-kopps guld men den ena rann helt för fort och den andra rann nog rätt bra men även här gör förkylningen sitt för att maskera smakerna.
Den smak som lös igenom påminde om Otrivin menthol :)

Att skita i att dricka fast man inte känner nån smak finns inte på kartan. Man måste ha sin dagliga dos kaffemek framför kvarnar och bryggare! :D

Ha de´

/AA
 

Forumstatistik

Trådar
14,738
Inlägg
156,202
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp