Vad har ni i kvarnen just nu?

martink78

Well-known member
Självklart! Förlängningssladd till vattenkokaren och kvarnen, och lite handräckning från nära och kära så skall det inte vara något större problem.
Lite knöligare att få espressomaskinen insläpad för att kunna användas "bedside". ;)

Låter enklare med en mokkabryggare då, de finns ju med inbyggd värme. ;)
 

Sunschein

Well-known member
Just nu kör jag en mycket "försenad" Juice från Square Mile. Posten är ju inte allt för snabba..

60% Beloya #9 - Etiopien
20% Tegu AA - Kenya
20% Ngunguru AA- Kenya

Mmm, juice :coffee:
 

AA

Skottjägare
Santa Clara (Antigua Guatemala).
Square Miles prenkaffe för september har gått varmt (95°C) i 1-koppsfiltret sedan det anlände i fredags.
Jag kör det med 10g kaffe till 150g vatten och med en bryggtid på runt 60 sek. Jag har provat att öka tiden men då försvinner lite av nyanserna i kaffet.
Kaffet blir riktigt sött med lite kola i bakgrunden. Nektariner hittades första bryggningen men efter det har dom lyst med sin frånvaro!

Än en gång et riktigt trevligt kaffe från SMCR.

Ha de´

/AA
 

Sunschein

Well-known member
Santa Clara (Antigua Guatemala).
Square Miles prenkaffe för september har gått varmt (95°C) i 1-koppsfiltret sedan det anlände i fredags.
Jag kör det med 10g kaffe till 150g vatten och med en bryggtid på runt 60 sek. Jag har provat att öka tiden men då försvinner lite av nyanserna i kaffet.
Kaffet blir riktigt sött med lite kola i bakgrunden. Nektariner hittades första bryggningen men efter det har dom lyst med sin frånvaro!

Än en gång et riktigt trevligt kaffe från SMCR.

Ha de´

/AA

Det är ett riktigt trevligt kaffe. Jag har mest kört det som espresso, men en och annan aeropress har också hunnits med. Får ta och testa det i guldfilter snart också.. Square Mile är grymma helt enkelt :D
 

FabianP

Well-known member
Santa Clara (Antigua Guatemala).
Square Miles prenkaffe för september har gått varmt (95°C) i 1-koppsfiltret sedan det anlände i fredags.
Jag kör det med 10g kaffe till 150g vatten och med en bryggtid på runt 60 sek. Jag har provat att öka tiden men då försvinner lite av nyanserna i kaffet.
Kaffet blir riktigt sött med lite kola i bakgrunden. Nektariner hittades första bryggningen men efter det har dom lyst med sin frånvaro!

Än en gång et riktigt trevligt kaffe från SMCR.

Ha de´

/AA

Låter som bra utgångspunkt när jag själv hugger tag i det. Vilken malgrad kör du med till guldfiltret då? Typ presskanna? Låter som att du kör det med rätt låg dosering... :)

/Fabian
 

McMurphy

New member
INGENTING!!!!!
Trodde att jag hade en 250g Brasilien Yellow Bourbon från J&N kvar i kaffeskåpet men hade totalt fel. Hur kan man missbedöma läget så fatalt? Blir till att besöka stan och shoppa i morgon eftermiddag för att hämta hem slacket.....
 

AA

Skottjägare
Låter som bra utgångspunkt när jag själv hugger tag i det. Vilken malgrad kör du med till guldfiltret då? Typ presskanna? Låter som att du kör det med rätt låg dosering... :)

/Fabian

Jag kör bryggmalet eller lite, lite finare. Jag siktar på ca 60 seks bryggning och maler efter det.
Doseringen är helt normal bryggdosering. Motsvarar ca 67,5g per liter.
Vissa kaffe får man mala finare då dom gör sig bäst vid 75, 90 eller kanske 120 seks bryggtid. Det fina är att det bara kostar 10g vid varje expriment!

Kör man med mer än 10g så finns det inte tillräckligt med utrymme under "spridarinsatsen" för kaffet att expandera på och man kan få kanalisering.

Hade jag vetat vad jag vet idag för 15 år sedan så hade jag varit 100-150kkr rikare och enbart ägt ett 1-kopps guldfilter och en Ditting 804. Bättre än så blir det knappt. Då hade jag skippat alla espressobryggare och allt annat.

/AA
 

GLC

Well-known member
Lät trevligt. Skall testa min Costas Aricha lot 10 på det sättet ikväll. När påsarna ligger på 50g är det trevligt att bara bli av med 10g (även om jag har 5 påsar).
 

FabianP

Well-known member
Jag kör bryggmalet eller lite, lite finare. Jag siktar på ca 60 seks bryggning och maler efter det.
Doseringen är helt normal bryggdosering. Motsvarar ca 67,5g per liter.
Vissa kaffe får man mala finare då dom gör sig bäst vid 75, 90 eller kanske 120 seks bryggtid. Det fina är att det bara kostar 10g vid varje expriment!

Kör man med mer än 10g så finns det inte tillräckligt med utrymme under "spridarinsatsen" för kaffet att expandera på och man kan få kanalisering.

Hade jag vetat vad jag vet idag för 15 år sedan så hade jag varit 100-150kkr rikare och enbart ägt ett 1-kopps guldfilter och en Ditting 804. Bättre än så blir det knappt. Då hade jag skippat alla espressobryggare och allt annat.

/AA

Det är faktiskt sant, vad tänkte jag på egentligen med doseringen? Är väl så inne i överdoseringar i espressoträsket, men guldfiltret och aeropressen vinner fasen mer och mer. Tack för tipsen!

Jag skall nog seriöst överväga om det överhuvudtaget är värt att fundera på DC Minin, eller om jag skall lägga pengarna på 50kg+ finkaffe istället. Vilket man kommer lägga pengarna på ändå oavsett de 19k maskinen kostar. :unsure:
Med tanke på maskinerna du har haft/har hemma borde du veta, hehe...

Dittingkvarnen är inte dum, kommer inte ta många sekunder att mala 10g kaffe med den, om det ens är plural! Undrar dock hur begagnatmarknaden är för dem, lär inte finnas jättemånga i landet :coffee:

Kör Costas Aricha 10 just nu, extremt trevlig.

/Fabian
 

Forumstatistik

Trådar
14,730
Inlägg
156,145
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp