Nu har rosten kommit! Numera har den lilla modellen termometer och ett litet lock man kan ha över. Visa bilaga 15427
Trevligt att de utvecklar produkten.
Visa bilaga 15408
Jag börjar misstänka att det är något fel på bönorna. Körde nu på effekt 10 rakt genom. 150.gram bönor blev 134 gram efter rost. FC vid 07:50. Rostade till 08:30. Hällde i bönorna när temperaturen var 200 grader.
Se resultatet på bilden. Väldigt många bönor är vita och fläckiga och går sönder när jag klämmer på dom.
Så ska det väl ändå inte bli?
Samma bönor rostade i en Quest M3:
Visa bilaga 15428
Alltid svårt att ta bra bilder på bönor tycker jag men skulle beskriva det som en jämn mellanljusrost. Tappade 14,25% vikt så inte torra, däremot verkar de ha ganska hög densitet. Tillsammans med envist silverskal är min gissning att de blir lite svårrostade i en IR-rost.
Funderar också över den andra bilden Agathorn visade, verkar inte som att de är färdigrostade?
Ett tag sedan jag skrev här efter att ha köpt min 500 modell med kylare. jag har nog rostat 20 talet olika bönor och hamnar av försiktighetsskäl ofta på mer mediumljus än mellanrost hur jag än gör. en handfull bönor har blivit rätt bra rostade men det är fan inte lätt detta. jag har svurit mig igenom och kasserat hela rostningar i soporna mest pga för många brända bönor vilket jag ser som det stora problemet med denna maskin. Jag har kasserat för ljusa/underrostade rostningar också. Detta har inträffat alldeles för många ggr och jag kör aldrig högre än 9an från start, nu kör jag 8an och funderar på börja köra på 7an vilket kommer ta längre tid.
Rostade just 200 gr Monsun malabar för första gången och den blev både ljus och mellan men.. Det brändes minst 20-30 bönor. körde 8an hela vägen till crack vid 7 min, jag hade 200 grader vid 8:30 och då stängde jag och lät det rulla till 12 min, redan där såg jag en bränd böna och avbröt. Enligt tabellen ska det ju vara klart 9.20, men jag får ofta rulla längre (ja varje gång faktiskt).
Jag fundera på detta med vad tempen eg är när den uppvisar 200 grader? på 220 så kommer jag sällan undan brända bönor.
Min erfarenhet säger att 250-300 gram är bästa mängden. 400 är svårare hantera, och mer än så kör jag aldrig.
Rostade en böna som heter Pastore från Costa Rica tidigare idag (225 gr) och den blev godkänd. Vissa sorter bränner jag hur jag än gör.
Minsta lilla brända böna så sätter det sig i övriga på något vis, om inte nu de också är brända men inte hunnit bränna igenom visuellt?
Man kanske satsade på fel rost? Ojämnheten tror jag inte man kan göra så mycket åt tyvärr men dessa brända bönor är inge skoj.
Då har det hänt, skulle rengöra glastrumman och tappade den i backen, nej den höll tyvärr inte för detta och är helt kaputt.
Finns det någon vänlig själ som kan hjälpa mig med att få tag på en ny? Alternativ någon här som har en extra hemma.![]()
Hej,
Det här är en gammal tråd men hoppas ngn kan svara. Funderar på en BocaBoca men Behmor 1600 och Gene Cafe har också fångat mitt intresse. Ni verkar vara erfarna och ännu mer nu då tråden är gammal. Är det ngn som har ngt klokt att säga? Gått fr den ena modellen till den andra? +/- synpunkter? Jag bor i lgh utan möjlighet att rosta eller kyla utomhus.