Behmoren kör en ca 12min lång kylsekvens efter varje rostning för att låta bönorna kallna men som Jonken skriver så tar det ändå lång tid innan bönorna faktiskt blir kalla. Jag öppnar luckan direkt när rostningen är klar och blåser kall luft in i trumman. Då går det betydligt fortare men är ändå inte optimalt (även om man ska bortse från att all skal som flyger i luften). Av förklarliga skäl går jag i uppgraderingstankar. Men det är inte lätt att hitta en som uppfyller alla krav och som man har råd med
Så länge man kan vara utomhus öppnar sig många möjligheter till en billig rost utan att behöva bekymra sig över rök och skal som flyger överallt. Jag är lite sugen på att göra något likt https://www.youtube.com/watch?v=LivLKX9L6Rk till landstället. Ska gå att rosta en 200-400g så lite bättre kapacitet än en popcornmaskin.
Jag själv köpte den större pga den här tråden, och är väl nöjd med de förutsättningarna även om målet är en bättre mindre rost som liknar de kommersiella i framtiden. De flesta här har väl köpt direkt från tillverkaren vilket var väldigt smidigt.
Köp extra glastrumma ifall olyckan är framme, värt degen. Min var ju trasig redan när jag öppnade kartong. Nu var försäljaren bussig och skickade 2 st så jag har en reserv utan extra kostnad.
Köpte ju även kylaren som jag tycker är en bra lösning för mig. Har ett IKEA rullbord i köket med rosten samt ett ventilationsrör i alu som sitter i utblåset av kylaren, och den andra änden en krok som jag hänger under fläkten.
Som för övrigt sitter för lågt för att jag skulle våga chansa vara utan. Och Sedan tycker jag den kyler ner rosten snabbt efteråt så man snabbare kan köra igång nästa batch.
När jag börjar rosta så har jag oftast kört 2 rostningar nästan direkt inpå varandra, sedan efter 2:a så har jag väntat 30-40 min innan 3:e.
Har ännu inte gått någon säkring peppar peppar ta i trä!
Tusen tack för svaret. Delvis ditt "fel" att jag börjat intressera mig för egen rostning :lol:
För min del så blir nog 250g varianten mest lämplig och kollade lite på Ebay där dom fanns för runt 3.000:- utan kylare. Hade några funderingar på att strunta i kylaren mest pga att den tar plats samt att det blir mer delar att tvätta och göra rent. Om man inte har kylaren, hur kyler man bönorna bäst då?
Eller är det kanske dumsnålt att inte köpa med den kanske?
Kylarlådan finns inte så mycket att rengöra, har inte ens putsat gallret därinne som samlar upp chaff, däremot har jag dammsugaren framme vid rostning så att jag suger ut allt efter varje rost.
Jag rengör eg yttre samt trumman med stålull för glas som är såååååååå mycket enklare än böka med massa medel där du likt förbannat måste skrubba halvt ihjäl dig. Ståldetaljerna inne i trumman tycker jag får vara härligt inbrända med tiden.
Vad bra att jag kan bidra till dominoeffekten
Jag köper sällan färdiga bönor numer, men vissa sorter varken vill eller kan man rosta själv pga dyrgripar och att dem helt enkelt inte finns att få tag på.
Nu köpte jag förra veckan lite lösvikt på Kahls då jag ändå hade vägarna förbi. Där går min gräns för "fulkaffe" accepterat att dricka då det kan vara för långt bort det rostades etc.
För att gå än mer offtopic så är det bra att ha en vakumförpackare hemma, dels för att kunna packa in råbönor men även det färdiga kaffet om man inte har ventilpåsar.
Angående kylare kan man ju hiva fram och tillbaka mellan ett par durkslag om man vill, men det går inte riktigt snabbt nog i min erfarenhet och det kommer flyga silverskinn överallt. Många bygger en ram över en fläkt eller dammsugare, vill du gå den vägen kan du självklart spara en slant.
Tack för svaren. Låter ändå som kylaren är en vettig investering för mig så den åker nog med.
Då är bara frågan om det är bäst att beställa direkt från tillverkaren. Kollade på hemsidan och allt är ju på Koreanska när man ska handla så kanske blir knepigt att komma igenom orderprocessen ......
Det var inte så bökigt att beställa som jag minns det. Man får ju mail som jag tror är begripliga på engelska, och det tog nog inte heller alltför lång tid innan det kom fram. 10-12 dagar kanske? Välpackade stora lådor.
En aktiv kylsekvens kan rekommenderas. Annars får kaffet lätt en bakad ton.
Numera kör jag Behmors kylning till ca 60 grader (fläktar med öppen lucka) innan jag slår ut bönorna på en plåt för sista kylningen. Funkar såklart bäst på vintern.
Det är väl knappast någon här som har 1500 modellen för 1.5 kg kaffe? Vet inte hur länge den funnits på marknaden.
Edit: här fann jag en video på tuben https://www.youtube.com/watch?v=dZtHV7L4Bq0
Tillkommer ju rör att koppla mellan kylare och topphatten så rök går genom kylaren och dess utblås. Samt man behöver aldrig ta ut trumman för fylla på vid start. En annan grej jag gärna hade haft på min 500.. Att kunna styra hur snabbt den snurrar. Coolt!
För det priset skulle jag mycket hellre köpa en konventionell rost med bättre värmekälla (IR har sina begränsningar) och möjlighet till att mäta BT, ET, MET ordentligt.
Använder fortfarande min Quest M3 helt analogt, tillräckligt knepigt att försöka se temperaturen på mätaren trots att den är still under hela rostningen
Denna webbplats använder cookies för att hjälpa till att anpassa innehållet, skräddarsy din erfarenhet och hålla dig inloggad om du registrerar dig som medlem.
Genom att fortsätta använda den här webbplatsen samtycker du till vår användning av cookies.