Timemore Sculptor

Jonken

Well-known member
Moderator
Ja - gick inte snabbt med frakten direkt men 78mm-skivorna kom äntligen fram idag, så första koppen är nära :D
Har sett att någon använder de för espresso också, håller tummarna för att de kan ersätta SSP MPv1 för mig.

Apropå SSPs 78MP har Hedrick sagt att han inte lutar åt att de är lika bra som 80ULF/80HU. Dröjer nog innan vi får någon ordentlig recension.
 
Senast ändrad:

Wilderwein

Well-known member
Ja - gick inte snabbt med frakten direkt men 78mm-skivorna kom äntligen fram idag, så första koppen är nära :D
Har sett att någon använder de för espresso också, håller tummarna för att de kan ersätta SSP MPv1 för mig.

Apropå SSPs 78MP har Hedrick sagt att han inte lutar åt att de är lika bra som 80ULF/80HU. Dröjer nog innan vi får någon ordentlig recension.
Spännande. Kommer du ta en kvällskopp?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Efter lite seasoning provade jag att mala gammal skånerost sparad för ändamålet som espresso ~55um från snudd. Borde kanske förstått att det skulle vara för finmalet, nästan helt stopp.. men såg ganska grovt ut vid ~105um. Finns hopp för att de ska fungera för espresso i alla fall.
 

Wilderwein

Well-known member
Efter lite seasoning provade jag att mala gammal skånerost sparad för ändamålet som espresso ~55um från snudd. Borde kanske förstått att det skulle vara för finmalet, nästan helt stopp.. men såg ganska grovt ut vid ~105um. Finns hopp för att de ska fungera för espresso i alla fall.
Har du hunnit göra någon mer kaffe?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jodå. Första intrycken är åt alla håll. Kvaliteten ser ut att komma nära SSP, men inte riktigt lika snygga kanter. Första koppen V60 blev oväntat ren (inte svag). Lite som när jag började använda 078 turbo är jag inte omedelbart säker på om jag gillar profilen eller inte - men det är mycket att lära sig i början när man blandar in RPM och eventuellt slow feeding i leken.

Samma inställning gav i koppning betydligt bättre kropp än MPv1, men inte lika distinkta smaknoter eller syra. Adstringens verkar vara mycket mindre problem. Kommer ta några veckor att få bättre grepp och jag behöver antagligen köra många kg genom skivorna.

Ljudnivån är högre än med 078 turbo och de maler inte lika snabbt. När jag råkade mala finare än espresso blev den lite varm vid malkammaren.
 

Wilderwein

Well-known member
Jodå. Första intrycken är åt alla håll. Kvaliteten ser ut att komma nära SSP, men inte riktigt lika snygga kanter. Första koppen V60 blev oväntat ren (inte svag). Lite som när jag började använda 078 turbo är jag inte omedelbart säker på om jag gillar profilen eller inte - men det är mycket att lära sig i början när man blandar in RPM och eventuellt slow feeding i leken.

Samma inställning gav i koppning betydligt bättre kropp än MPv1, men inte lika distinkta smaknoter eller syra. Adstringens verkar vara mycket mindre problem. Kommer ta några veckor att få bättre grepp och jag behöver antagligen köra många kg genom skivorna.

Ljudnivån är högre än med 078 turbo och de maler inte lika snabbt. När jag råkade mala finare än espresso blev den lite varm vid malkammaren.
Okej. Tack för att du tar dig tid att testa och skriva. Var nämligen lite sugen att testa deras skivor men känner att ssp kanske är ett bättre köp ändå
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Om det är 83mm LeBrew Sweet du funderar på så skiljer sig tillverkningen åt en del - de är inte gjutna som SSP LS så det finns en anledning till att de är billigare. Finns en recension på https://coffeechronicler.com/lebrew-hyperburrs/

Förresten var det bara 0,11g retention efter cirka ett år med 078 turbo. Det inkluderar alla skrymslen som inuti skruvar osv.
 

Herr Räv

Well-known member
Om det är 83mm LeBrew Sweet du funderar på så skiljer sig tillverkningen åt en del - de är inte gjutna som SSP LS så det finns en anledning till att de är billigare. Finns en recension på https://coffeechronicler.com/lebrew-hyperburrs/

Förresten var det bara 0,11g retention efter cirka ett år med 078 turbo. Det inkluderar alla skrymslen som inuti skruvar osv.
Gjutet borde definitivt vara billigare då du slipper mycket av bearbetningen jämfört med helbearbetat. LeBrew ser ut att vara helbearbetat enligt artikeln men även gjutna SSP har bearbetats efter gjutningen.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det är uppgifter från SSP själva, så kanske att de ska tas med en nypa salt.. men jag tror att det dels har att göra med kostnader för att utveckla formen och svårigheter med att det kan bli skevt, mer QC?

T.ex. Mahlkönig säljer gjutna skivor till E80S för 60% mer. Sen att SSP tar över det dubbla jämfört med LeBrew har antagligen en del att göra med produktionskostnader i Sydkorea jämfört med Kina.
 

Herr Räv

Well-known member
De gjutna skivorna från Mahlkönig är nästan garanterat bearbetade i efterhand också. Men då behöver man bearbeta bort mindre material vilket sänker maskintid och därmed priset. Men jag antar att vi springer lite OT här :)

Du köpte inga 64mm att testa också?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ja det stämmer att man tar bort mindre material från de gjutna skivorna, tanken bakom det hela är ju att texturen som lämnas kvar på i alla fall halva ytan ska bidra positivt till hur bönorna mals.

Nej, men om den länkade recensionen hade kommit innan jag la beställningen hade jag kanske varit nyfiken på att få testa den skillnaden mot 64mm SSP LSv1, priset är ju klart överkomligt. Fast jag tippar att de också gör sig bäst för lite mer utvecklad espresso och cezve så någonstans behöver jag säga stopp :rolleyes:
 

basiecally

Well-known member
Gjutet borde definitivt vara billigare då du slipper mycket av bearbetningen jämfört med helbearbetat. LeBrew ser ut att vara helbearbetat enligt artikeln men även gjutna SSP har bearbetats efter gjutningen.
Gjutning kan vara en ganska dyr process, beroende på vilka volymer man ska upp i. Att investera i formar för tryckgjutning kostar många hundra tusen upp till nån miljon beroende på vad du utgår från. Ska det däremot sandgjutas är arbetsinsatsen i varje exemplar desto högre än investeringen i utrustning det blir ändå dyrt.

Råmaterial kan sågas till önskade plattor och köras i moderna CNCmaskiner utan större insats efter att operatören har ställt in ett bra program. Det knepiga är ju när de ska slipas efter härdning och så, det är komplicerat och dyrt.

Mina SSP Cast är helt klart bearbetade efter gjutning men innan plätering.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ett gäng recensioner ute nu:


Överlag håller jag med om LeBrew 78 Filter jämfört med 078 Turbo, såhär långt saknar jag den mer intensiva karaktär man kan få både med den och SSP 64MP. Däremot vet jag inte om jag köper förklaringen i sista videon helt och jag skulle säga att jag får renare smak (färre dåliga smaker, ingen 'SSP sharpness') med LeBrew samt en ganska speciell kropp. Om man pratar om klarhet som i distinkta smaknoter är den lägre för filterkaffe.
Jag förstår inte pratet i de två sista recensionerna om att behöva kalibrera om kvarnen för att växla mellan brygg och espresso, de maler till synes alla inom spannet för både 078 och 078S. Första ~50µm är dessutom oanvändbara så man kan gott kalibrera den ett snäpp eller två från nollan.

Det hade snarare varit praktiskt med 078S, för att lite enklare ställa in för espresso. Jag har varit nöjd med skotten jag får - som jag hittills skulle beskriva som mer balanserade än 64MP, lite mjukare men med snarlika smaknoter, mer förlåtande resultat fast desto svårare att ställa in. Ganska delat intryck, skulle kanske tro att de är mer spännande för någon med 078S som vill kunna mala främst för espresso men filterkaffe också utan att behöva mata kvarnen långsamt.
 

trisse

Well-known member
Ett gäng recensioner ute nu:


Överlag håller jag med om LeBrew 78 Filter jämfört med 078 Turbo, såhär långt saknar jag den mer intensiva karaktär man kan få både med den och SSP 64MP. Däremot vet jag inte om jag köper förklaringen i sista videon helt och jag skulle säga att jag får renare smak (färre dåliga smaker, ingen 'SSP sharpness') med LeBrew samt en ganska speciell kropp. Om man pratar om klarhet som i distinkta smaknoter är den lägre för filterkaffe.
Jag förstår inte pratet i de två sista recensionerna om att behöva kalibrera om kvarnen för att växla mellan brygg och espresso, de maler till synes alla inom spannet för både 078 och 078S. Första ~50µm är dessutom oanvändbara så man kan gott kalibrera den ett snäpp eller två från nollan.

Det hade snarare varit praktiskt med 078S, för att lite enklare ställa in för espresso. Jag har varit nöjd med skotten jag får - som jag hittills skulle beskriva som mer balanserade än 64MP, lite mjukare men med snarlika smaknoter, mer förlåtande resultat fast desto svårare att ställa in. Ganska delat intryck, skulle kanske tro att de är mer spännande för någon med 078S som vill kunna mala filterkaffe också utan att mata kvarnen långsamt.

Lance recension gjorde mig inte direkt mer sugen på att köpa varken lebrews eller ssp. Dina reflektioner lockar dock 😇. Är överlag nöjd med 078s skivorna som jag använder till espresso men visst känner jag lite FOMO.

Avvaktar nog ett tag till, skulle det komma lab sweet inspirerade 78mm från lebrew?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Mitt intryck stämmer mest med Assers (Coffee Chronicler), men jag har bara kört strax över 600g genom skivorna. Förutom personlig preferens tror jag att det handlar en del om hur man brygger - t.ex. har jag kört skott med Pesado HE och hög ratio. För turkiskt kaffe har däremot fått ungefär samma intryck, mest kropp och sötma (på riktigt, dvs. inte som mer traditionella malverk ofta beskrivs) men inte mycket annat.
 

Forumstatistik

Trådar
15,121
Inlägg
158,995
Medlemmar
19,685
Senaste medlemmen
systern
Topp