Rimlig förväntansnivå BDB + DF64gen2?

Jag har en Breville Dual Boiler och en DF64 gen2 kvarn. BDBn är genomgången, städad och avkalkad och kvarnen har bara något halvår på nacken. Jag bor i Linköping, så vattnet är inte särdeles hårt. Jag använder korgen jag fick med maskinen och jag kör 18g in och 36-40 gram ut. Jag använder blåsbälgen på kvarnen för att få ut fines till korgen på samma sätt varje gång. Min puckprep är konsekvent med WDT och jag använder en fjäderbelastad tamper som rider på filterkorgen så det inte är möjligt att snedbelasta den. Jag lägger en puck screen i korgen innan jag låser portafiltret.
Kaffet är uteslutande Daily Espresso från Gringo, men jag har märkt liknande beteende med andra kaffesorter också. Jag har ingen channeling som jag kan se, och pucken ser alldeles utmärkt ut.

Hur konsekventa shottider kan man rimligen förvänta sig från en sån här setup? Det kan slå 5-7 sekunder mellan två vändor back-to-back (och har smakdiff som man kan förvänta sig) - om det är normalt är det helt OK, är det inte normalt kliar jag mig i huvudet över var jag kan vara inkonsekvent...? Vad säger ni med mer erfarenhet?
 

Wilderwein

Well-known member
Hej. Av min ringa erfarenhet tror jag det har att göra med hur du matar ner bönorna i kvarnen. Hitta en teknik där det tar lika lång tid för dig att mala ner alla bönor. Långsam matning ger snabbare skott.
 

marranbarran

Well-known member
Hej. En annan variabel som påverkar tiden är vattentemperaturen, jag vet inte hur tempstabil en BDB är back-to-back? Om du väntar en tid mellan skotten så den hinner återgå till en stabil temperatur, hur skiljer sig tiden då?
Och som Wilderwein är inne på ovan, mata ner bönorna lika varje gång. Även om jag har svårt att tro det blir jätteskillnad om du inte matar väldigt sakta ena gången och snabbt andra, rimligen är du redan ganska konsekvent här.

edit, 5-7 sekunder låter ganska mycket ja.
 
Intressanta vinklingar, hade inte tänkt i banorna kring bönmatning. Jag vill tro att jag är ganska konsekvent (startar kvarnen, häller från koppen jag vägt bönorna i), men jag ska ha det i åtanke.

Det är en bra fråga hur tempstabil BDBn är, men tyvärr är problemet konsekvent över tid - flera sekunder kan skilja en dag till en annan utan att något ändrats. En tanke jag hade var vågen, men den verkar konsekvent ner på ett tiondels gram.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
BDB har rykte om att vara väldigt tempstabil. Att det skiljer några sekunder från en dag till en annan är inte ovanligt på grund av att bönorna åldras.

En sak du skulle kunna prova är att mala två doser direkt, blanda och dela upp i två skott - för att testa att det inte är något med kvarnen, t.ex. att den blir varm.
 
*doh* Jonken - självklart! Jag borde verkligen tänkt på det själv. Som vanligt är det ögonen man blir blind på först. Jag ska göra lite tester!
 

basiecally

Well-known member
Det finns flödeskontrolltillbehör till DF64 som går att 3Dprinta. Använder själv en till min gen1 nu.

Testa att låta bli blåsbälgen mellan skott. Jag använder bara min när jag byter kaffe eller bryggmetod nu. Blir dessutom färre fines om du matar bönorna långsammare.

Generellt får du mer förutsägbart resultat ju grövre du maler. Flödet blir mer förutsägbart. Det inkluderar ju fines. Som det blir nu får du ett lager med fines högst upp (du maler direkt i filtret förstår jag?) som du kanske olika utsträckning lyckas få ner på djupet i pucken. Det kan bli rätt tätt uppåt i pucken vilket kan stimulera kanalbildning. Fines är ju bra för traditionell espresso eftersom det håller ihop pucken och ökar motståndet något. Men du vilja gärna ha det jämnt fördelat i pucken. Kanske en blind shaker vore nåt att testa om du vill fortsätta bälga?
 

piphalu

Well-known member
Det finns flödeskontrolltillbehör till DF64 som går att 3Dprinta. Använder själv en till min gen1 nu.

Testa att låta bli blåsbälgen mellan skott. Jag använder bara min när jag byter kaffe eller bryggmetod nu. Blir dessutom färre fines om du matar bönorna långsammare.

Generellt får du mer förutsägbart resultat ju grövre du maler. Flödet blir mer förutsägbart. Det inkluderar ju fines. Som det blir nu får du ett lager med fines högst upp (du maler direkt i filtret förstår jag?) som du kanske olika utsträckning lyckas få ner på djupet i pucken. Det kan bli rätt tätt uppåt i pucken vilket kan stimulera kanalbildning. Fines är ju bra för traditionell espresso eftersom det håller ihop pucken och ökar motståndet något. Men du vilja gärna ha det jämnt fördelat i pucken. Kanske en blind shaker vore nåt att testa om du vill fortsätta bälga?
är det denna du menar ?
 

basiecally

Well-known member
Just det! Ytterligare en faktor som kan ge oförutsägbara tider och resultat är att det är fel dos i korgen. Ligger kaffet an mot spridarfiltret tar vattnet konstiga vägar. Är det för liten tjocklek på pucken ställer det enorma krav på puck prepp för att det inte ska bli kanaler. Testa med en femkrona. Gör din vanliga dos och prepp, lägg en femma på i filtret (utan puck screen) och dra åt filtret. Finns det ett avtryck av femman utan att den är nedpressas i pucken är det rätt. Det som står på korgen är ungefärligt och varierar enormt med hur mörkt kaffet är rostat.

Din puck screen borde hjälpa till med att hindra att det händer i viss mån men tror det spelar roll hur den är skapt, stansade hål eller wire mesh och tjocklek och så. Använder ingen själv så är inte hundra.
 
Kaffet är från en burk - jag tinar 250g i stöten och har i en lufttät burk. Jag maler ner i DF64ans behållare och sedan för jag över till portafiltret. I den vevan skakar jag om kaffet rätt bra, så jag vill tro att fines fördelas hyfsat väl. Med det sagt så ska jag definitivt prova att skippa bälgen.

Jag tror mängden kaffe är rätt i korgen, men jag ska definitivt testa med en femkrona (så snart jag hittar en :p )

Lysande förslag, stort tack!
 

basiecally

Well-known member
Aha, du skrev att du använde bälgen så ”att du får ut fines i korgen på samma sätt varje gång”. Ja, då föll kanske den variabeln lite där. Men som sagt: färre fines och grövre malning ger oftast ett mer konsekvent resultat. Ett snabbare resultat men mer konsekvent. Att öka dosen (om korgen tillåter det) kan bli en bra variabel för att justera tillbaka bryggtiden.

Du kan också labba med att göra en längre pre-infusion. Om du har möjlighet att pausa pumpen på din i fem sekunder extra i början av skottet så hinner pucken svälla lite extra.
 
Japp, korkat formulerat från min sida :) Det är som alltid spännande att försöka sätta ord på något man inte är så inkörd på. Jag sätter behållaren från kvarnen uppochner i korgen och "skakar" ut kaffet i korgen och sen kör jag WDT.
Jag kan köra preinfusion-ish - jag kan öppna kranen men vänta ett par sekunder innan pumpen kickar in. Jag har väntat med att göra det då jag upplever att det kan ge ytterligare variabler som kan krångla.
 
Jag har en Breville Dual Boiler och en DF64 gen2 kvarn. BDBn är genomgången, städad och avkalkad och kvarnen har bara något halvår på nacken. Jag bor i Linköping, så vattnet är inte särdeles hårt. Jag använder korgen jag fick med maskinen och jag kör 18g in och 36-40 gram ut. Jag använder blåsbälgen på kvarnen för att få ut fines till korgen på samma sätt varje gång. Min puckprep är konsekvent med WDT och jag använder en fjäderbelastad tamper som rider på filterkorgen så det inte är möjligt att snedbelasta den. Jag lägger en puck screen i korgen innan jag låser portafiltret.
Kaffet är uteslutande Daily Espresso från Gringo, men jag har märkt liknande beteende med andra kaffesorter också. Jag har ingen channeling som jag kan se, och pucken ser alldeles utmärkt ut.

Hur konsekventa shottider kan man rimligen förvänta sig från en sån här setup? Det kan slå 5-7 sekunder mellan två vändor back-to-back (och har smakdiff som man kan förvänta sig) - om det är normalt är det helt OK, är det inte normalt kliar jag mig i huvudet över var jag kan vara inkonsekvent...? Vad säger ni med mer erfarenhet?
Jag har en väldigt liknande sätt här hemma. En BDB och en Eureka med blåsbälg. Jag kliade mig i huvudet jämt förut över denna fråga. För mig blev det otroligt mycket bättre än när jag jag bytte filterkorg och var noga med att dosera rätt i korgen som nämnde ovan det vill säga lämna lite plats för duschskärmen, men inte för mycket.
 

Forumstatistik

Trådar
14,862
Inlägg
157,174
Medlemmar
19,492
Senaste medlemmen
TIC37
Topp