RiktigtKaffe besöker Johan&Nyström V47

martink78

Well-known member
Jag har rostat 3 olika batcher och tror jag kommer bidra med följande upplägg.
Jag blottar strupen i hopp om att jag inte är helt ute och cyklar med min rostning i varmluftsugn.

start 200grader
ca 7min 215 grader
8min 225 grader
8,50min omrörning
9,55min 230 grader
första crack 10,55
11,30min 230 grader
12,45min 225 grader
15min STOP.

Här borde det stå en snygg recension från kaffecompagniet som fått provsmaka:lol:

Mäter du temperaturen eller går du efter ugnens inställning?
 

HE

Well-known member
Jag testade att mäta tempen men det verkar som vår termometer slutar på 37,3, hahaha, nej strax under 200 grader, så jag la ner det. Nu kör jag på ugnens temp och det är förmodligen inte helt tillförlitligt. I det läget får man ju helt enkelt gå på smaken av den färdiga prodikten.
 

martink78

Well-known member
Jag har kört 6 batcher hittils, den första som en vanlig ramp på 8 min som slutade på 225 grader, den var rätt bra (som press), balanserad, syrlig, men ändå söt och medel kropp.

Andra omgången körde jag med iRoastens default profil för mörkrost, den hade en ramp upp till 215 grader efter 6 min innan den går ned i effekt och låg och puttra på 213-214 grader i ett par tre minuter. Den blev inte helt oväntat ingen höjdare, sträv och metallisk med tunn kropp. Min iRoast är nog kalibrerad för lågt för att den profilen skall fungera bra. Det är väl ingen höjdare att gå ned i temperatur.

Sedan körde jag två batcher upp till 233 grader, mörkare rostning alltså tänkt för espresso. Den ena med en snabbare ramp tog 11:30 min den andra 13 min. Dessa koppade jag samtidigt med varandra och jag tyckte den kortare var bättre, mer smaker och mindre bränd. Min fru höll faktiskt med, och hon kunde inte veta vilken som var vilken.

Idag har jag kört två batcher upp till 228 grader, en med en misshandelsprofil som långsamt gick upp till ca 201 grader på 8 min och sedan upp till 228 på ett par minuter (lite tvärtom mot vad man brukar rekomendera, att dra ut på profilen efter 1:a crack). Den andra batchen hade en långsam ramp och nådde 228 efter 12:20 min.
Har inte koppat dessa, de får ligga till sig lite först.

Jag brukar oftast dricka mina som press/aeropress när jag har testat hittils, men jag tänkte nog börja att koppa med 5g kaffe och ca 1 dl kokande vatten framöver. Det är lättare att jämföra flera rostningar då.

Det svåra är att koppa blint, men jag har försökt lösa det genom att lägga kaffet i likadana burkar och sedan läsa efteråt vad det står på dem. Ibland är det bra med kort minne.. :)
 

martink78

Well-known member
Jag testade att mäta tempen men det verkar som vår termometer slutar på 37,3, hahaha, nej strax under 200 grader, så jag la ner det. Nu kör jag på ugnens temp och det är förmodligen inte helt tillförlitligt. I det läget får man ju helt enkelt gå på smaken av den färdiga prodikten.

Det viktiga (tycker jag) är möjligheten att kunna återskapa en rostning/profil och kunna göra (hyffsat) kontrollerade ändringar i den. Så den exakta temperaturen behöver man inte nödvändigtvis veta för att kunna labba på ett någorlunda bra sätt.
 

HE

Well-known member
Nej det är väl så. Jag är ju ny på det här området och behöver tränas in i att känna smaker. Som vanligt ska allt gå fort och helst hända dagen innan, så för att överhuvudtaget veta om man lyckats så tog jag med mig ett par olika rostningar till kaffecompagniet. Han spottade inte ut kaffet iallafall.:D

Den rostningen som jag skrev om smakar kanon till min morgonlatte.
 

martink78

Well-known member
Nej det är väl så. Jag är ju ny på det här området och behöver tränas in i att känna smaker. Som vanligt ska allt gå fort och helst hända dagen innan, så för att överhuvudtaget veta om man lyckats så tog jag med mig ett par olika rostningar till kaffecompagniet. Han spottade inte ut kaffet iallafall.:D

Den rostningen som jag skrev om smakar kanon till min morgonlatte.

Det är ju en del av utmaningen, vad känner jag för smaker när jag inte kan läsa på påsen vad det borde smaka.. :)
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Körde en batch i vanlig ugn häromdagen. 230 grader varmluftsugn med omruskning då och då fram till 1a crack. sedan fick de stanna kvar någon minut till utan omrörning. Det blev ganska ljusrostat och nu efter ett par dagars vila kan man inte tala om annant än sötsyrlig bomb!
Har inte varit med om ngt liknande. Den första smaken, otroligt sött, sedan klubbas man ner av en syrlighet liknande läsk, tror det är extremt mycket CO2 kvar (som ombildas till kolsyra i kontakt med vatten (kan det vara så?).
Fungerar inte alls som espresso (för ljusrostat) och hyffsat i presskanna, men inte riktigt bra där heller.

/Vh
T
 

HE

Well-known member
Här har ni mitt bidrag inför 19 nov.
Stämmer inte riktigt med mitt föregående recept. Höjde tempen lite tidigare. Någon som vill ha helt utförlig rostningsschema så skrik till:)
 

Bilagor

  • IMG_1063.jpg
    IMG_1063.jpg
    79.7 KB · Visningar: 20

martink78

Well-known member
Här har ni mitt bidrag inför 19 nov.
Stämmer inte riktigt med mitt föregående recept. Höjde tempen lite tidigare. Någon som vill ha helt utförlig rostningsschema så skrik till:)

Ojoj.. redan? Har du kvar nått orostat? Själv är jag mitt i labbandet känns det som men så kör jag bara 100g batchar också. Men det är nog rätt att det får ligga till sig lite till den 19:e..
 

HE

Well-known member
Ja jag har 100g kvar. Jag har ju haft lite tid på mig. Lilleman tjatar hela tiden om att vi ska rosta kaffe när vi går hemma på dagarna.;)

Sista vändan nu gjorde jag på 300g.

Såg du min fina ventil. Såg trixet i en gammal tråd.
 

Gholam

Well-known member
Ja jag har 100g kvar. Jag har ju haft lite tid på mig. Lilleman tjatar hela tiden om att vi ska rosta kaffe när vi går hemma på dagarna.;)

Sista vändan nu gjorde jag på 300g.

Såg du min fina ventil. Såg trixet i en gammal tråd.

Det där var läckert, det ska jag också prova!
 

martink78

Well-known member
Ja jag har 100g kvar. Jag har ju haft lite tid på mig. Lilleman tjatar hela tiden om att vi ska rosta kaffe när vi går hemma på dagarna.;)

Jo, sånt känner man ju till. Jag är övertygad om att min fru vill ha en ny kvarn, hon har visserligen inte sagt nått men jag är säker på att hon vill ha en ändå, så det får nog bli en i present så småningom.. :D

Sista vändan nu gjorde jag på 300g.

Såg du min fina ventil. Såg trixet i en gammal tråd.

Ja, imponerande, sitter det fast bra? Det är väl vanlig silvertape?
 

Englund

Well-known member
Jag har rostat 3 olika batcher och tror jag kommer bidra med följande upplägg.
Jag blottar strupen i hopp om att jag inte är helt ute och cyklar med min rostning i varmluftsugn.

start 200grader
ca 7min 215 grader
8min 225 grader
8,50min omrörning
9,55min 230 grader
första crack 10,55
11,30min 230 grader
12,45min 225 grader
15min STOP.

Här borde det stå en snygg recension från kaffecompagniet som fått provsmaka:lol:

Riktigt bra rostning för att vara första försöket!
 

Tobiemme

Well-known member
är det förresten någon som behöver dela soppapengar för en bil T o R Hamringevägen–södra sthlm el sthlm city? jag åker gärna med!
 

HE

Well-known member
Om ni vill kan jag plocka upp er vid Tullinge station (pendeln) Det är ju en bit att ta sig till J&N. Från pendeln alltså.
 

Forumstatistik

Trådar
14,938
Inlägg
157,760
Medlemmar
19,553
Senaste medlemmen
ludvigrn
Topp