Ponte Vecchio Lusso

mikfri

Well-known member
Hej!

Kul med fler PV ägare. Jag har en PV Lusso på min verkstad och min lärling lyckades lära sig att göra riktigt bra kaffe på ett par försök så särskilt knepig är den inte. Detta är min rutin (måndag morgon):

- Töm tanken helt (brutalmetoden tillämpas: maskinen hålls upp-och-ner över diskhon.. försök det med en e61:a!)
- Nytt vatten, maskin slås på.
- Väntan i 15-30 minuter
- Blås ut falskt tryck
- Ny väntan 5 min
- Flushning för att få upp gruppen i temp
- Mal, tampa och lås in pf
- Dra ner hävarmen till botten, lyft försiktigt till horisontellt läge
- Ner igen (detta är viktigt för att få upp volymen i shoten och påverkar smaken mycket om man tex drar upp armen för långt innan man pressar igen
- Upprepa tills kaffe droppar i din kopp (oftast 2-3 ggr)
- Släpp hävarmen och se hur din kaffe ringlar ner i koppen!

Hoppas det är till någon hjälp! Och om suget bliur för stort innan du får din maskin får du komma till Stockholm och testa vår PV.

/micke
 

DS

Well-known member
Tack för svaret!
Det där verkar ju inte mer besvärligt än att köra en HX i alla fall och framförallt tystare, vilket är rätt skönt just på måndag morgon, speciellt om barnen fortfarande sover fyra och en halv meter från maskinen. Är det brutalmetoden som gäller för att tömma eller finns det nåt subtilare sätt? Är det hävert som gäller i så fall? Tömmer du tanken varje dag eller räcker det med varannan eller mer sällan?

Jo, nog är jag sugen och jag har inte ens beställt. Om jag har vägarna förbi nån gång hör jag av mig för ett test.

/Dag
 

DS

Well-known member
Härligt, nu har maskinen kommit. Tråkigt bara att den kom med UK-propp. Gjorde era maskiner det? Borde jag ha sagt till om en euro-stickpropp istället? Mailade just Claudette och frågade. Kan man byta ut sladden eller är det några problem med det? Det brukar ju vara ganska enkelt att göra själv. Hade ju varit läckert att kunna testa den ikväll... Nåja, den som väntar på nåt gott.
 

Ignatius Riley

Well-known member
Grattis till maskinen! Vilken färg valde du?

Min hade också UK-kontakt. Bara att klippa av kabeln och montera en svensk kontakt.

Angående tömningen: jag använder en hävert-metoden med plastdunk och en vanlig plastslang. Fungerar hur bra som helst.
 

DS

Well-known member
Grattis till maskinen! Vilken färg valde du?

Min hade också UK-kontakt. Bara att klippa av kabeln och montera en svensk kontakt.

Angående tömningen: jag använder en hävert-metoden med plastdunk och en vanlig plastslang. Fungerar hur bra som helst.


Tack!
Jag valde krom eftersom min kvarn är kromad. Lusso säljs ju förresten i paket med Eureka mignon på både Bella barista och pasmarose, så det är ju lustigt att man prickade in den kombon av misstag.

Nu har jag kört min maskin ett tag och börjat bekanta mig med den. Börjar så sakteliga vänja mig vid de små kaffevolymerna som sipprar ur den här maskinen, men jag har beställt ett naket filter så snart har jag två korgar så att jag kan ladda båda och köra en dubbel till frukosten, för det är mest när man gör capuccino som det spelar nån roll. Mjölkskumningen har faktiskt inte satt sig riktigt trots att alla säger att det ska vara så lätt med Lusson, men man får väl öva...

En lustig grej var Bella baristas egna manual som följer med maskinen när man köper den därifrån. Den är bra på många sätt men de hävdar att man ska köra fyra drag med spaken för att få till en dubbel espresso. Jag är glad om jag kommer upp i ett och ett halvt innan det blondar. Har inte bestämt mig för riktigt vilken metod jag föredrar, men senaste tiden har jag kört ett helt drag följt av typ ett halvt till där jag drar undan koppen när det blondar. Det blir bra ibland och halvbra ibland, men jag ska testa lite mer med den metod som mikfri beskriver ovan och se vilket jag gillar bäst.

Sen tar det ju ett tag att vänja sig vid att det så svårt att slå ur pucken jämfört med ett 58 mm-filter där den i stort sett ramlar ur. Har lärt mig att lägga en trasa över när jag slår ur för att slippa rengöra hela köket efter varje gång. Men den svårigheten övervägs lätt av att det är så härligt med en tyst, mekanisk maskin som bara står och håller rätt temperatur.
 

DS

Well-known member
Hej!
Är det nån annan som upplever ibland att maskinen liksom inte "tar" ordentligt? Man drar ned spaken och fyller kammaren med vatten och sedan när man släpper upp så hoppar handtaget upp och det bubblar till, som om den inte fyllt helt med vatten, utan snarare tagit in luft som sen smiter förbi packningarna och skickar upp spaken. Det är ganska irriterande när det händer, tycker jag. Kollade packningarna häromdan och de ser OK ut (Det var ett jävla jobb att få tillbaka grejerna på plats igen, speciellt som jag varit för lat för att tillverka specialverktyget). Kan det vara nåt problem med vattentillförseln från kokaren, typ igensatt rör (hur det nu skulle gått till)? Det kommer förstås vatten när man inte har nåt kaffe i pf men möjligen inte med samma kraft som vanligt. Är det nån som har några förslag?
 

martink78

Well-known member
Jag vet inte hur Lusson fungerar men La Pavoni EP kan bland få en liknande effekt. Man släpper på vattnet, tror man, men när man trycker ned spaken (det är ingen fjäder Leva som jag tror Lusson är) för att trycka ut kaffet så fjädrar det bara och man får hänga länge på spaken för att i bästa fall få ut något.
Det händer mig när jag har överdoserat, jag tror att pucken helt enkelt blir för ogenomtränglig så att den luft som finns i grupphuvudet inte kan passera ut genom pucken och ge plats för vattnet. Det tar stopp helt enkelt.
 

mikfri

Well-known member
Hej PV-vänner!

Länge sedan jag tittade in här. Grattis till din PV DS!

Jo, jag upplever exakt samma sak med mina maskiner. Just att den inte "tar" brukar betyda dåligt kaffe på gång. Jag har dragit samma slutsats som Martin: överdoserat/för finmalet så tränger vattnet inte igenom pucken. Jag har också gått igenom exakt samma tankar som DS med exakt samma problem med att få tillbaka packningarna.. (ha ha) och "byggde" därför packningsbytar-verktyget.

Numera händer det sällan sedan jag har börjat dosera något mindre. Det jag irriterar mig på för stunden är:

- Vattnet känns som om det vill stabilisera sig på en högre temp. Självklart är trycket detsamma i tanken, men kaffet blir varmare. Ska sänka pressostaten och se om det blir bättre
- Den muggiga smaken på vattnet (och lukten på ångan) efter bara ett par dagar stillastående.

DS: smart det där med trasan förresten, jag borrade istället snabbt ur mitt pf för att slippa stänken

Annars är den bra grym!

/m.
 

johey

Well-known member
Nej, Exporten åkte med som inbyte. Nu har jag Lusso som levererar helgkaffe då man har tid att vänta och det går åt mer, och Pavonin för spontana veckoskott. Bra kombination. Exporten inkräktar på Pavonins revir. Dessutom faller både Lusson och Pavonin mig bättre i smaken rent estetiskt. :)
 

JohanR

Member
Har funderat på att skaffa en manuell spakmaskin (lever) ett tag och ramlade över Ponte Vecchio Lusso häromdagen. Såg att det var några här på forumet som köpte den för ca tio år sedan, men hittar inte så många inlägg sedan dess (förutom några som velat sälja). Så frågan är - är det något att satsa på?
Prismässigt verkar de ligga rätt bra till (till exempel jämfört med den nya Argos) och den ska ha bra temperaturstabilitet (till skillnad från la Pavoni till exempel), men jag undrar lite hur det är med ett 45 mm portafilter och volymen på brygghuvudet verkar vara i minsta laget för dubbla espresso (14 gram) även om man visst kan pumpa flera tag. Och vilket tryck kan man komma upp i med fjädern?
 

Jonken

Well-known member
Värt att läsa Ponte Vecchio Export: Easy to Use, Harder to Recommend. Priset har gått upp ytterligare sedan dess så vem vet - kanske har de fått ordning på kvalitén också.. Skulle gissa att det fortfarande är problematiskt att underhålla gruppen, likt många spakmaskiner som drivs med fjäderkraft.

Där verkar Argos kunna bli mycket enklare och smartare att ha att göra med, om den infyller alla löften. PV brygger bara med ~6 bar som max, ganska standard med små 'spring levers' - tillräckligt högt för att det ska smaka bra men creman blir i alla fall lidande om man bryr sig om det.

Har varit rätt sugen på att prova en Lusso med två grupper, men för min del blir det nog först om det dyker upp någon begagnad till ett hyffsat pris.

Ännu bättre temperaturstabilitet hittar du i Aplimont MiniGaggia (ångrar lite att jag sålde min.. men det var tungt om man ville brygga med mer tryck än fjädern tillät) och La Peppina
 
Topp