Ponte Vecchio Lusso

Fabian

Well-known member
Känner att det är dags att göra en samlingstråd för diskussioner kring Ponte Vecchio Lusso: Vi är nu tre ägare på forumet, så det kan ju vara praktiskt att föra tankar och idéer i en gemensam tråd istället för i varsin uppackningstråd!

Här föddes(i alla fall min) tanke till att köpa maskinen över huvud taget:
http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=5602
Lite snack om och en del bilder på maskinen.

Första, andra och tredje uppackningstråden, även här finns massor av fina bilder.

http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=6273
http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=6556
http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=4800&page=7

Maskinen fungerar fortsatt utmärkt för mig, men den vänstra armen gnisslar rätt elakt. Vad kan jag smörja den med?
 

Fabian

Well-known member
Nyheter på överdoseringsfronten:
Fick precis hem en liten våg med 0,1g precision och började väga.
Mina vanliga skott är på 14 g. Trodde faktiskt det skulle vara lägre, nu blev jag tvungen att testa hur mycket som verkligen går ner! Jag lyckades klämma ner så mycket som 20 g i den lilla pluttkorgen, gissa om jag blev förvånad när det gick bra att låsa in PF i grupphuvudet. Visserligen finns det då mindre plats för vattnet, så vill man köra sådana doseringar får man nog experimentera fram ett nytt sätt att arbeta med spaken. Min vanliga preinfusion, släpp, ner igen och släpp gav bara 1 cl i koppen. Visserligen en fin ristretto, men kanske inte helt ekonomiskt.
 

mikfri

Well-known member
21 gram?!

21 GRAM?!


Hur gör du då? Jag pressade järnet ikväll för att testa och jag får i 18 när jag maxar, men då kommer det knappt ut något kaffe. Fick köra typ 4 fellini-moves och fick 1cl (visserligen god... det blir ju faktiskt nästan alltid gott i PV:n..) ristretto... Är dina korgar fulla till bredden och ingen tamp alls då? Måste kanske köpa en mazzer trots allt... :lol:

/m.
 

Fabian

Well-known member
20 skrev jag ju :)

Eller det var egentligen 20,5... Jag vet inte hur man ska förklara riktigt, det blir ju svårt att beskriva vad man har för malgrad över internet. Men jag doserade min vanliga dubbel på strax under 14g, sen tampade jag, malder mer, tampade, malde lite till... Det tampade kaffet låg väl ett par millimeter under korgens kant skulle jag tro. Och det gick bra att låsa in, kanske lite trögare än vanligt, men inte svårt.

Jag kanske har mer finmalet då? Det går ju att packa tightare och få plats med mer kaffe då. Jag ska ha tid att labba lite mer det här i helgen hoppas jag. Är grymt nöjd med att ha möjlighet att överdosera. Var faktiskt lite irriterad innan den kom, trodde jag skulle vara fast med 11grams-skot eller liknande. :nowink: Men å andra sidan kan det kanske inte vara helt bra för extraktionen att hålla på och tampa flera gånger. Så det blir nog inget jag kommer köra regelbundet.
 

Fabian

Well-known member
Hm, jag har konstiga problem med min maskin. En gummipackning i vänstra gruppen gnisslar när man jobbar med spaken, men det kan man kanske leva med så länge den fungerar... Ångan däremot är inte rolig alls. Jag vet inte vad som hänt, men gradvis har jag fått fler och fler småbubblor i skummet, har kastat litervis med mjölk i jakten på andra sätt att hålla kannan osv. I början fick jag sådär perfekt sammetslent skum, nu blir det bara halvbra. Och det är inte tekniken det är fel på, inte kannan heller, har använt både 0,35 och 0,6 liters. Olika sorters mjölk har testats också. Idéer?
 

zix

Well-known member
För lågt tryck?
Låter det mer nu när du skummar än vad det gjorde förut? Eller likadant?

Mjölken ändrar sig under året också, beroende på vad kossorna har ätit: gräs eller ensilage.
 

mikfri

Well-known member
Det låter trist. Var det den gnisslande gruppen du trodde läckte också? Jag har inte märkt några problem med mjölken, men hade ju problem alldeles i början med att den tog smak. Jag skruvade loss hela ångpipen från tanken och rengjorde den bakvägen.

Det kan ju vara värt att testa om det kan ha fastnat skräp i röret någonstans? Jag skulle i alla fall prova en rengöring. Annars kan väl inte så mycket gå sönder? det är ju bara en doppvärmare i en trycktank med en ångventil... ;)

Lycka till! Hur går det med nakenfilter då??
 

Fabian

Well-known member
Zix, jag sänkte visserligen precis trycket en aning, men mjölkskumningen var lika konstig innan, utan att jag ändrat på trycket. Och Mina föräldrar har en likadan maskin med samma tryck, på deras blir mjölken superbra... Så jag tror inte det är mjölken som spökar.

Mikfri, ja det var det, men nu har den inte läckt på länge, så jag försöker att inte tänka på gnisslet :) Jag får helt enkelt ge mig på en rengöring i helgen. Skulle ju kunna vara något. Kansker borde testa att ställa pipen i hett vatten först för att försöka göra rent hålen, skulle ju kunna sitta torkade mjölkrester där.

Det är superkul med naket! Äntligen. Man får inte slarva med malningen bara, då straffas man ganska hårt...
 

mikfri

Well-known member
Jag läste någonstans (hb antagligen...) om att det lätt kunde bli baksug i PV ångarm om man inte lät den blåsa ut ånga läänge efter skumning. Jag har varit rätt noga med det där, men har märkt att det varit mycket mjölkrester kvar när jag har haft en gästbarista hemma... ;)

Det är irriterande att det inte går att skruva av pipen. Skulle ju vara lite lättare att rengöra om man slapp skruva isär ner till kokaren...

Hoppas du får bukt på problemet. Hojta till annars så skriver jag ett argt mail till italienarna och ser vad de kan göra.

/m.
 

Fabian

Well-known member
Ja, jag har läst det avsnittet på hb jag med, och är noga med det. Ska ställa en kanna vatten under som når upp så pipen är under ytan över natten och blåsa ur mycket i morgon bitti så får vi se om det hjälpt något. Annars blir det isärplock på lördag, hellre lite meck än samtal med osamarbetsvilliga italienare...
 

Fabian

Well-known member
Hur rengjorde du ditt ångrör, mikfri? Jag skruvade aldrig loss det i helgen då jag insåg att jag inte visste hur jag skulle rensa rent det.

Hade pipen under vatten en natt, det verkade rensa ur lite gammal mjölk men gav ingen skillnad i skumningen. I morse testade jag att blöda mycket ånga innan jag skummade, många gånger så mycket som jag brukar och skummade lite annorlunda än jag gjort hittills. Tro det blev lite bättre, men det kändes fortfarande alldeles för bubbligt. Ska blöda ut ännu mer i morgon och se om det blir bättre.
 

Fabian

Well-known member
Får ingen rätsida på det här problemet, känns riktigt trist. Känner ändå att det vore värdelöst att skicka ner den till Italien, skulle säkert ta en sex månader och kosta lika mycket som inköpspriset i frakt. En fet rensning av röret blir sista försöket. Kanske låta det ligga i grupprengöringsmedel en natt?
 

mikfri

Well-known member
Tja Fabian!

Har inte sett att du postat här. Jag körde kemikaliefritt med vatten som jag spolade genom röret. Jag tyckte inte det behövdes så mycket rengöring, men fick bort min äckliga bismak på mjölken efter detta.

Dessvärre är den tillbaka igen. Om jag värmer vatten med ångan så märks det särskilt tydligt, konstig smak och lukt... Det är ju surt om man ska behöva skruva isär sin maskin för rengöring på den nivån om man måste göra det ofta. Hur mycket vatten har du i din tank? Gör det någon skillnad med olika vattenmängd? Hur beter sig hetvattenkranen? är kaffet fortfarande ok? Grupprengöringsmedel är nog för starkt för att ha det liggande i en längre tid. Jag skulle börja med vatten.

En annan gissning är att det har kommit någon skräp i tanken som kanske bubblat in i ångröret och sätter sig på tvären... Obs: detta är en viild gissning så jag har inget belägg för detta. Men om det fortsätter så har jag inget emot att maila lite till Italien och kolla vad de har att säga. Berätta hur det går med rengöringen och lycka till!

/micke
 

zix

Well-known member
mikfri: Gammalt vatten luktar och smakar gammalt unk. Mjölken smakar mycket riktigt också unk då. Det kan lätt bli sådär när vattnet inte byts ut tillräckligt fort i kokaren - har hänt mig några gånger. Ibland kan det räcka att den står avslagen över natten, eller om du typ är borta en dag eller två. Men man brukar ganska snabbt kunna få bukt med problemet. Det finns varmvattenvred på Lusson va? Att ta ut varmvatten är betydligt snabbare än att ta ut ångan om du vill byta vatten.

Fabian: stackars dig som har ångningsproblem. Jag hade också det med min Vibiemme, det blev inte tillräckligt tryck för mig även om det iofs gick att ånga. Blev stora bubblor, precis som för dig.
Skulle det möjligen kunna vara nivåvakten som bryter för tidigt eller för sent, så att proportionerna vatten/ånga blir lite fel? Fast varför skulle den göra det iofs, uppenbarligen har du ju vatten i kokaren.
Tittar du igenom själva vägen som ångan ska gå från kokaren till röret så finns det säkert krokar, böjar och skarvar. Någonstans där kan röret vara för smalt, tillknökat, eller så sitter det nåt skräp där, precis som mikfri säger. Kalkavlagringar, kromflagor eller metallspån som har hamnat fel, det skulle kunna vara mycket grejer.
Jag har sett Pac stå med små samlingar av mässingsrör-stumpar som ska gå från och till kokaren i rengöringsbad, och att få dem rena har gjort underverk med kassa maskiner. Han har använt ultraljudstvätt också, men avkalkningsmedel kommer man långt med. Är det ett spån eller en metallflaga som ligger ivägen så måste du förstås skruva isär rören.

Vi väntar med spänning på mikfris svar från l'Italia.
 
Topp