Ponte Vecchio Lusso

mikfri

Well-known member
bilder på demontering

Här kommer de utlovade bilderna på demonteringen. Den sista bilden visar de verktyg som användes. Hoppas de är till nytta.

/m.
 

Bilagor

 • Foto0044.jpg
  Foto0044.jpg
  41.3 KB · Visningar: 60
 • Foto0045.jpg
  Foto0045.jpg
  53 KB · Visningar: 69
 • Foto0048.jpg
  Foto0048.jpg
  37.3 KB · Visningar: 52

mikfri

Well-known member
he he... Ja sprintarna som håller armen på plats krävde mer våld än vad jag hade räknat med...
 

Fabian

Well-known member
OJ fjädern var sjukt mycket större än jag föreställt mig! Hur fick du in den i gruppen igen?
Och angående rengöra spridarfiltret, kan man få loss det utan att rycka ut packningen?
 

mikfri

Well-known member
Jag blev rätt förvånad när den ploppade ut. Det är en ohygglig kraft i den märkte jag så det var inte en helt angenäm upplevelse.

Angående spridarfiltret så testade jag igår att få loss det när allt var monterat och det gick bra. Man får liksom bända på en kant som ligger ett par-tre mm upp på filtret. Då hoppar den av undersidan och kolvens botten friläggs. Begripligt..? Lycka till.

p.s. Jag fick kontakt med PV igår. De efterfrågade bilder på det jag ville beställa för att fatta vad jag menade... Ha ha bäst att lyda annars skickar de väl nya grupphuvuden! :D
 

johey

Well-known member
Var har ni köpt era Lussar? Jag blev plötsligt sugen på en. Hur blev slutnotan och hur lång tid är det från musklicket till avin?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Monterar någon Lusso-innehållet i en Mondiale-låda så köper jag den (och monterar dit en PID). Det verkar kul med leva, men jag pallar nite med det breda och fyrkantiga utseendet på Lusson...

Hur stora blir de dubbla shotsen förresten, i espressomängd? Minns att jag har läst att i La Pavonin så blir det rätt små skvättar (eller så minns jag fel).
 

mikfri

Well-known member
Nej utseendet lämnar en del övrigt att önska. Jag skulle också tycka det var roligt om brygghuvudet var lite större. PF känns verkligen löjligt litet när man är van vid E-61.

Vad gäller shotvolym blir det t.o.m. mindre i PV än i Pavonin. En Pavoni-dubel kan man utan problem få till som enkel espresso. PV:n däremot klämmer inte ut mer än (max) 2-2,5 cl ur sina dubbelfilter. Jag dricker gärna små enkla men om man gillar cappu blir det inte mkt kaffe som skvalpar i botten på koppen.

Men PID:en behöver du knappast KG. Det är liksom hela poängen med PV att den är tempstabil. Ingen tjusig elektronik behövs... :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Vad gäller shotvolym blir det t.o.m. mindre i PV än i Pavonin. En Pavoni-dubel kan man utan problem få till som enkel espresso. PV:n däremot klämmer inte ut mer än (max) 2-2,5 cl ur sina dubbelfilter.

Det där är bra skumt alltså... Inget bra alternativ för cappus med andra ord. Nej, jag tror att det lutar mot en Izzo Alex Duett om och när det är dags att byta. En Duett eller en speedster.:cool:

Men det är fortfarande lite kul med en spak på :coffee:maskinen.
 

mikfri

Well-known member
Jag antar att du menar med just PV maskinen eller johey? Ja enkelfiltret har jag aldrig använt eftersom det dubbla ger 2-2,5 cl kaffe. Så cappu blir på samma mängd. Det funkar ju ok om man kör med klasssiska italienska blandningar. Men om man använder ljust rostat SO-kaffe tycker jag mest att det smakar mjölk.
 

Fabian

Well-known member
Jag har ju två-grupparen och kör faktiskt två shots i mina cappus just för att jag oftast har ljusrostade SO-kaffen i kvarnen. Kopparna rymmer 18 cl, då vill jag ha minst 4 cl espresso i för att känna kaffesmaken
 

Fabian

Well-known member
Det har med storleken på grupphuvudet att göra. Kammaren där vattnet släpps in rymmer en viss mängd, sedan släpper man spaken, och vattnet pressas genom kaffet. Du kan ju dra ner spaken och fylla kammaren en gång till, men det är inte så troligt att det blir en optimal extraktion då, med en paus i mitten. Dessutom sugs luft in i gruppen genom kaffet när spaken sänks, vilket riskerar sabba pucken.
 

johey

Well-known member
Oki. Är filterkorgarna mindre då också? Diametern alltså. Och hur många gram kaffe blir det i en "dubbel"?
 

Fabian

Well-known member
De är riktigt små - 45 mm :)

Mängden beror lite på hur du maler. Jag vägde en gång när jag hade en bra malgrad och mängd jag körde varje dag och låg då på runt 13g. Men ibland ligger jag på runt 16-17 också, tycker det blir godare som espresso då ofta. Testade maxa en gång också, fick i lite över 20g, men fick inte ut så mycket kaffe i koppen då :)
 

Fabian

Well-known member
En sak jag märkt är att robustakaffen passar lusson väldigt bra. Jag har aldrig det själv hemma, men mina föräldrar som också har en lusso brukar köra det. Det brukar utan problem gå att köra ett spakdrag extra, det blondar ändå inte med en robustablandning. Då får man ungefär en vanlig dubbel, eller upp till 5cl i alla fall.
 

johey

Well-known member
45mm? Nä nu blir jag skeptisk till leva. :p Det ska ju vara lite att ta i. Finns det ens så små tamprar?
 
Topp