Latte Art-bilder

doppio

Well-known member
hälla långsamt eller inte, då är det höjden på kannan från koppen som avgör hastighet, då fallande materia accelererar, högre = snabbare. Häller du snabbt säger min erfarenhet att då åker mjölken ner under, och sakta gör att den framträder på ytan. Snabbt, sen sakta för "rosettagrenarna" sen snabbt för "stammen". Så häller du väldigt nära är risken att du inte får nåt snyggt utan det lägger sig för mkt på ytan. Sen om man häller mycket eller inte är en annan grej, jag brukar hälla mer när jag gör själva arten, efter att ha fyllt upp med lagom mjölk. :) hoppas det gav ett vettigt svar?

Förstår precis vad du menar, faktum är att jag börjat hälla annorlunda, högre upp om man så säger.
Skillnaden är som natt och dag. Har visserligen bara gjort det två gången, men det känns helt klart som det blir bättre.
 

Ernst

Well-known member
Efter ett år med dagliga försök på latteart skickar jag också inn en bild på min "konst". Kaffet är musetti (det enda jag har i huset för tilfället), mjölken är Provamel soja.

Skitsnyggt! En blandning av rosetta och hjärta. Det blev en kålrot!?!
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Nu satt den

Det var ett tag sedan det blev riktigt bra. Jag har skummat för lite mjölk i en för stor kanna, men idag blev mjölken fin ändå och då går hällningen som en dans :)
 

Bilagor

  • Cappuccino rosetta 10 small.jpg
    Cappuccino rosetta 10 small.jpg
    151.4 KB · Visningar: 79

GLC

Well-known member
Dagens.

Gjorde en rosetta men hade mer plats i koppen och drog till med ett litet hjärta längst upp.

2500947053_ec0cb0529c.jpg
 

GLC

Well-known member
Var tvungen att testa jag med. Nästa gång blir det med stativ och mer vinkel nedåt (samt bättre art, doh!)

2502848706_244f53aafe.jpg


2502848768_a8105b23f6.jpg


2502019549_e2616721aa.jpg
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Mina hällningar har ju fullständigt skitit sig den senaste tiden. Jag tycker inte att kaffet varit så där jättekasst och mjölken har funkat fint. Det är bara kombon som inte lirat ordentligt. Oftast har det bara blivit en ljusbrun, blaskig och småbubblig yta på allt... Jag har kört ConCalma, Yirgacheffe, 5 estate och FTO den senaste tiden och egentligen är det bara ConCalman som jag lyckats hälla rosettor med.

Så, idag, tänkte jag testa att hälla ett hjärta. Gjorde mjölken först för omväxlings skull och drog kaffet i 30+ sekunder. Ingen lutning på glaset. Bara på med mjölk rakt i och sedan lite wigglande:

WRoTdjTgF.jpg


Inget jättesnyggt, häftigt och kontrastrikt som t ex GLCs, men med mitt facit senaste tiden, blev jag jätteglad! Rätt trevlig att dricka blev den också... :D

//Stefan (som inte tänker ge upp och som ska plasta köket inför det nakna PFts ankomst)
 

Fabian

Well-known member
Angående att plasta köket, så länge du använder din klumpsil och lite WDT kommer det troligtvis inte skvätta alls! Channelling kommer ju oftast när det är dåligt fördelat i filtret
 

josef

Well-known member
Stefan: för att hålla den mörka creman kvar, och göra kontrastrik art, så gör enligt dessa steg (som jag gör iaf, kanske inte alla andra). Min erfarenhet, mina iaktagelser. Jag gissar att det finns flera sätt att göra det på, men en del gemensamma nämnare finns för alla.

- häll en "lagom" smal stråle, inte massa, inte jättesakta, men häll från höjd.
- När du häller, kommer du förmodligen att se att vissa områden blir ljusare, där creman åker undan och mjölkkaffeblandningen visar sig, gå dit med strålen och häll, då drar sig omkringliggande crema dit. (antar att detta är anledningen till att en del häller i cirklar ist)
- Där du häller, kommer omkringliggande yta följa med ner, så försök att inte "hälla bort" creman.
- När drycken är några få cm från ytan, gå nära med kannan, häll lite mer och börja wiggla. Bestämda rörelser, inte för snabbt.
- När du fått ut ngt, höj kannan och dra en stråle genom verket från högre höjd, för att skapa själva rosettan eller hjärtat.

Good luck!
 

doppio

Well-known member
Mina hällningar har ju fullständigt skitit sig den senaste tiden. Jag tycker inte att kaffet varit så där jättekasst och mjölken har funkat fint. Det är bara kombon som inte lirat ordentligt. Oftast har det bara blivit en ljusbrun, blaskig och småbubblig yta på allt... Jag har kört ConCalma, Yirgacheffe, 5 estate och FTO den senaste tiden och egentligen är det bara ConCalman som jag lyckats hälla rosettor med.

Samma för mig, trodde jag hade nåt på gång, men de senaste försöken har mest blivit blaskigt resultat. Inte de här skarpa kontrasterna som man vill åt. Har precis bytt kaffe så det kan ha inverkar lite, man ingen ursäkt.

Hade hoppats vara i fin form nu när man får besöka och vill briljera.
 

hrbrun

Well-known member
Efter många kannor skummad mjölk och många misslyckade försök till Latte art-hällning har jag (kanske) lyckats för första gången!
 

Bilagor

  • rosetta20080518.jpg
    rosetta20080518.jpg
    32.4 KB · Visningar: 44

Forumstatistik

Trådar
14,738
Inlägg
156,201
Medlemmar
19,401
Senaste medlemmen
Olle1
Topp