Latte Art-bilder

josef

Well-known member
Och hälla över det översta tjockare till en annan kanna för att sedan hälla tillbaka i det sista tunnare, polera och vips har du samma konsistens som mitten på första kannan.. Blev krångligt beskrivet nu, men ibland hjälper det att göra så.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Och hälla över det översta tjockare till en annan kanna för att sedan hälla tillbaka i det sista tunnare, polera och vips har du samma konsistens som mitten på första kannan...

Jag vet inte om jag tycker att skummet är så där jättetjockt till att börja med. Inte nu längre, i alla fall. Problemet med den andra latten - i alla fall denna gång - var nog snarast att jag ångrade mig mitt i hällningen. Tänkte göra ett hjärta först, men när det blev öglor ångrade jag mig och gjorde ett upp och nedvänt träd istället. Uppenbarligen... :)

Men, josef, note taken. Just nu suger jag i mig alla råd jag kan!

//Stefan (som ska försöka med hjärtan igen en annan dag)
 
K

Kung

Guest
Om ni köper en cappuccino eller en latte på ett café, bryr ni er om det inte är något snyggt mönster i skummet?

Jag är jävligt grym på espressos och att skumma mjölk, men latteart kan jag inte.
Ibland skäms jag över att servera kunden en cappuccino. Latten går alltid att rädda genom att göra en ring av bruna hjärtan.
 

Faktor

Well-known member
Om ni köper en cappuccino eller en latte på ett café, bryr ni er om det inte är något snyggt mönster i skummet?

Jag är jävligt grym på espressos och att skumma mjölk, men latteart kan jag inte.
Ibland skäms jag över att servera kunden en cappuccino. Latten går alltid att rädda genom att göra en ring av bruna hjärtan.

Latte Art är helt klart ett plus men jag går mest på om det smakar bra eller ej. Det brukar ju sägas att man äter/dricker med ögonen.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Men om nu folk är nöjda att få lite starkare kaffe med varm mjölk i, en massa hårt skum och O'boy-pulver ovanpå. Då behövs väl inte latte-art alls? :unsure:

Kanske är det till och med så att man kan skilja ett bra café från ett dåligt/sämre genom huruvida de häller art eller ej? :unsure:

Faktor, säger, med all rätta, att det är smaken som avgör. Jag har känslan av att en cafépersonal som förfogar över bra maskiner och har ett genuint intresse för kaffet, avspeglar detta i kaffet han/hon serverar. Om min känsla är korrekt, skulle ju latte-arten kunna vara ett slags kvalitetsstämpel? Ett signum, om man så vill...

Jag vet inte om mitt kaffe blev bättre av att jag lyckas sätta rosettorna (det är ju tämligen OK som det är jämförelsevis), men - och som min signatur säger - gott (väl hanterat vid malning, dosering, tampning och extraktion) kaffe är nummer ett. Kan jag sedan toppa detta med krämigt microskum och dessutom "signera" drycken med ett trevligt mönster, är ju detta bara en bonus. IMHO.

//Stefan (som är lite OT, men som lagt ut så mycket bilder på senaste att det kanske är OK ändå)
 

josef

Well-known member
Misslyckas arten vid hällning brukar det oftast gå att rädda med en termometersticka eller liknande. Brukar göra en liten virvel isf. Ska försöka fota någon gång. Men på senare tid så brukar det alltid bli minst en buske, högst en perfekt rosetta. Och ibland ett hjärta.
 

Pedant städtant

Active member
Nu har jag haft maskinen i 2 veckor, och nu börjar latte arten att sitta
trodde det skulle vara svårt det här :)
 

Bilagor

  • art.jpg
    art.jpg
    71.4 KB · Visningar: 67

Stefan Böna

Mr Microtext
Lyllo! Fast det är enkelt att knyppla om man kan det... ;) Snygg och lite annorlunda rosetta!

Jag tycker att det där med att hälla blev enklare när man väl fått till mjölken. Där satt broblemet för mig i alla fall.

Men, skatta dig lycklig du att du kan något som inte alla fått till än. Some of us got what others are lacking, as it were... :cool:

BTW, är det bara fotot eller blev mjölken så där ljust ljust brun?

//Stefan (som precis satte i sig en helt makalöst krämig och god dubbel på ConCalman)
 

jonhar

Well-known member
Snyggt Pedant städtant! Efter 2 veckor, blir lite avis.... Har kämpat ett tag med min Gaggia men bra blir det inte :(
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Ja den blev ganska ljus, får jobba på att få bättre kontrast på dom

I morse när jag testade att hälla så fick jag en sådan där ljus kontrastlös rosettavariant. Jag tror, och misstänker, att anledningen var att jag helt enkelt hällde för snabbt; mjölken hann inte bryta creman tillräckligt för att kontrasten skulle bildas. Normalt brukar jag göra några ovaler i den djupa änden innan jag börjar wiggla i den grunda diton.

Vet inte om det är så, men det kanske är värt att följa upp? Den andra latten fick mer kontrast samt något som skulle kunna liknas med det hjärta jag provade hälla. Till denna hällde jag långsammare, btw.

//Stefan (som nog inte tycker det är enkelt att hälla latte-art, trots allt)
 

hahaha

Well-known member
Kolla! Första rosettan ever. :) Typ.

attachment.php


Jag tycker att jag får till ett hyggligt skum, men när jag häller så vill det oftast inte visa sig något alls förrän det är nästan fullt - och då vill jag så gärna fullfölja så jag slutar alldeles för sent, och så rinner det över... :mad: Många svordomar har det blivit.
Men nu!
 

Bilagor

  • Första rosettan.jpg
    Första rosettan.jpg
    61.2 KB · Visningar: 171

Stefan Böna

Mr Microtext
Visst blir man lycklig! Har samma problem med att bryta creman som du. Det mesta av microskummet "sjunker" bara undan och visar sig inte förrän det är ytspänning... Behöver det sägas att det osat svavel även i mitt kök? ;)

För min del tror jag att jag stressar lite; har för mig att man ska "mätta" kaffet lite först. Kan det vara därför DC gör ovaler i den djupa änden först? Sedan tar det ju en stund även för detta proffs att få skummet att visa sig... :huh:

Himla fin rosetta i all fall! Avis blir jag! :D

//Stefan (som snart ska göra frukostlatte och därigenom fortsätta öva hällning)
 
K

Kung

Guest
Hittade en bild på min första "rosetta", om man nu får kalla den det.
3 månader gammal, ursäkta den dåliga kvalitén på bilden, mobilkamera + mörker = inte bra :)

dsc00658oy0.jpg


obs liten latte, inte cappu
 

doppio

Well-known member
- kan man hälla för långsamt
- att vinka koppen, hur viktigt är det igentligen.

För er som undrar om bättre kanna gör underverk så kan jag säga att skillnaden inte är jättestor. Fast att jag hade - i mitt tycke - kannornas Rolls Royce, så blev det ingen märkbar förbättring på arten. Dock tycker jag nog att ju spetsigare pip dessto bättre.

Fast det är ju en helt annan känsla att hålla i den.
 

BSOBY

Member
Efter ett år med dagliga försök på latteart skickar jag också inn en bild på min "konst". Kaffet är musetti (det enda jag har i huset för tilfället), mjölken är Provamel soja.
 

Bilagor

  • Latteart.jpg
    Latteart.jpg
    12.8 KB · Visningar: 48

doppio

Well-known member
Toppform!

Efter att knappt ha kunnat sätta en enda så lyckades jag nu sätta två på raken, känns gôtt.

2495437762_1b26cae28e_o.jpg
 

josef

Well-known member
måste tillägga igen när jag ser bsoby's latteart. Jag GILLAR den. Riktigt vacker, vet inte om det var meningen, men snyggt. Som en klassisk lite mer romantisk blomstermålning något i stil med 100 år gammal.. Måste försöka få till sånna. :D
 

josef

Well-known member
- kan man hälla för långsamt

hälla långsamt eller inte, då är det höjden på kannan från koppen som avgör hastighet, då fallande materia accelererar, högre = snabbare. Häller du snabbt säger min erfarenhet att då åker mjölken ner under, och sakta gör att den framträder på ytan. Snabbt, sen sakta för "rosettagrenarna" sen snabbt för "stammen". Så häller du väldigt nära är risken att du inte får nåt snyggt utan det lägger sig för mkt på ytan. Sen om man häller mycket eller inte är en annan grej, jag brukar hälla mer när jag gör själva arten, efter att ha fyllt upp med lagom mjölk. :) hoppas det gav ett vettigt svar?
 

Forumstatistik

Trådar
14,846
Inlägg
157,014
Medlemmar
19,477
Senaste medlemmen
FR
Topp