Latte Art-bilder

GLC

Well-known member
Dagens, mjölken blev sådär men annars helt ok.
 

Bilagor

  • DSC00367.JPG
    DSC00367.JPG
    65.2 KB · Visningar: 28

wesaft

Well-known member
Fin kontrast och svängiga öglor, men jag drog igenom lite fort till en början.
Ska föröska träna in färre men elegantare öglor, kanske bara 3 på varje sida :)
uppgradering_cappu.jpg
 

Faktor

Well-known member
Supersnyggt för att vara macchiato! Mina brukar vanligen bara bli blobbar med tanke på förhållandet kaffe/mjölk.
 

Fabian

Well-known member
Så sant som det nu är sagt, det är svårt att göra macchiato-art. Brukar försöka göra en så rund mjölkfläck som möjligt bara.
 
K

Kung

Guest
på vissa ställen lägger dom lite skum på toppen med sked på macchiato, på andra ställen häller dom i mjölken. Vissa häller inte i någon mjölk alls utan man får en liten kanna med skummadmjölk vid sidan om, så kunden själv får hälla i.

Vilket är rätt egentligen?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Tack Fabian, tack, tack, tack...

...det gör inget att du skaffar dig en Mazzer. Aj dånnt hejt jo - aj lavv jo! :D

Skummade mjölken per dina instruktioner och fick - iofs samma resultat som tidigare men utan polering - perfekt mjölk. Sedan gjorde jag nästan som jag sett DC göra (senaste gången jag såg det), jag hällde mjölken i halvcirklar i den djupa änden några gånger först och sedan började jag wiggla från den grunda änden mot den djupa. För en gångs skull höll jag glädjen en smula i schack och löpte hela hällningen ut. Voilà Stefan Bönas första riktiga rosetta någonsin! :lol:

Så här blev det:
rzVGeNqzC.jpg


Hoppas att man klarar av att upprepa detta nu då... Pliiiiis, säg att det är som att cykla: har du en gång fått till det så kan du det sedan (även om man kan ramla av cykeln ändå ibland)... :unsure:

//Stefan (som fortfarande har ett glädjerus bubblande inom sig och som nästan glömde dricka sin latte med art)
 

mts

Well-known member
på vissa ställen lägger dom lite skum på toppen med sked på macchiato, på andra ställen häller dom i mjölken. Vissa häller inte i någon mjölk alls utan man får en liten kanna med skummadmjölk vid sidan om, så kunden själv får hälla i.

Vilket är rätt egentligen?

macchiato betyder fläckad, dvs man fläckar espresson med mjölk. Hur stor den fläcken är styrs helt av vad du själv har för preferenser, för min egen del lämnar jag ca en halv centimeter i min enkelkopp, antar att mängden blir runt 70/30, ibland mer om jag vill konstra till mig, ibland mindre om kaffet smakar bättre.

inte alls otydligt, inte sant?
 

doppio

Well-known member
Hoppas att man klarar av att upprepa detta nu då... Pliiiiis, säg att det är som att cykla: har du en gång fått till det så kan du det sedan (även om man kan ramla av cykeln ändå ibland)... :unsure:

//Stefan (som fortfarande har ett glädjerus bubblande inom sig och som nästan glömde dricka sin latte med art)

Jag övar på min morron cappu, han inte prövat så mycket med latten än, men spontant så känns det som att det skulle vara enklare. Med en Cappuccino-kopp så måste man va så snabb för det ryms inte så mycket mjölk. Att köra med cirkelrörelse är knappt jag hinner med.

Att det är som att cykla vet jag inte riktigt, men har man väl satt skumningen så är det nog mer en teknikfråga att få till arten.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag övar på min morron cappu, han inte prövat så mycket med latten än, men spontant så känns det som att det skulle vara enklare. Med en Cappuccino-kopp så måste man va så snabb för det ryms inte så mycket mjölk. Att köra med cirkelrörelse är knappt jag hinner med.

Jag trodde nog att jag skulle råka ut för samma problematik: för mycket mjölk och för lite kopp. Döm av min förvåning när nedan poppade fram! :D Cirkelrörelser och allt var med!

Testade i ett dricksglas också, men den blev inte lika bra. Inte bra alls...

attachment.php


...men har man väl satt skumningen så är det nog mer en teknikfråga att få till arten.

Jag är evigt tacksam Fabian! Hans råd att inte köra ned röret helt gjorde skillnad!

//Stefan (som precis lärt sig cykla men som nog kommer att ramla av lite då och då)
 

Bilagor

  • 2nd-Rosetta.jpg
    2nd-Rosetta.jpg
    90.1 KB · Visningar: 123

lupoo

Well-known member
Det händer saker i koppen Stefan,najjzz :).
Men att likna det med att cykla:nowink:, i så fall skall Du låna MartinsForsbergs cykelhjälm och ett par ordentliga knäskydd, jag ramlar av "cykeln" ganska ofta...;) Men skam den som ger sig...
 

Fabian

Well-known member
Känns grymt bra att mitt tips hjälpte dig Stefan Böna! Sa jag inte att videotråden skulle vara till stor hjälp för många? :D:D:D

Bara att fortsätta köra nu, kommer bli snyggare och snyggare!

Angående det där med cykling så, tyvärr funkar det inte likadant :( Har man erfarit. Det verkar vara vanligt bland folk här att det går i perioder, har det spekulerats i. Ibland sätter jag fina rosettor varje morgon i cappun, ibland vill det bara inte. Beror ofta på att man kanske gjort för mycket skum eller nåt liknande. Tyvärr blir det lite tråkigt efter att tag när man blivit säker, har som du kanske såg i mitt inledningsklipp i videotråden börjat experimentera med olika typer av hällningar för att göra hjärtan. Kan bli riktigt snyggt ibland!
 

josef

Well-known member
japp. Jag håller med, går lite upp och ner, men man sätter det oftare och oftare. Jag tror att det är som att cykla, man cyklar vingligt i början, men med tiden blir det stadigare och om man övar kan man tillslut sätta riktigt snygga tricks med. Börjar med att släppa händerna, slutar med feta bmx-tricks i rampen eller trial-tricks på en bryggkant vid djupt vatten. Har inte gjort något av det senare, jag cyklar mer i skog och branta backar med ruffig terräng :)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
ladYMzScX.jpg


I morse fick jag till något som liknade ett hjärta. Dessa gjorde jag nu i kväll. En rosetta och en... en... eh... en någonting...

Vet inte varför det blir såhär med den andra. När jag häller ser det bra ut, sen blir det pannkaka av alltihop... I och för sig tänkte jag göra ett hjärta, men ångrade mig mitt i när jag såg några öglor. Kanske inte så bra att ändra sig mitt i, va?

//Stefan (som cyklade omkull efter första cappisen, men som är nöjd med framstegen ändå)
 

Faktor

Well-known member
ladYMzScX.jpg


I morse fick jag till något som liknade ett hjärta. Dessa gjorde jag nu i kväll. En rosetta och en... en... eh... en någonting...

Vet inte varför det blir såhär med den andra. När jag häller ser det bra ut, sen blir det pannkaka av alltihop... I och för sig tänkte jag göra ett hjärta, men ångrade mig mitt i när jag såg några öglor. Kanske inte så bra att ändra sig mitt i, va?

//Stefan (som cyklade omkull efter första cappisen, men som är nöjd med framstegen ändå)

Snyggt jobbat! :) Det är oftast hyfsat svårt (i alla fall i början) att få till latteart på två st koppar... Det som jag tror du skulle vinna på är aningens tunnare skum, annars: jättefint jobbat!
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Tack, Faktor!

Dottern, tre år, pekade på den vänstra koppen och sa att "det där är en gren, pappa..." och när jag frågade vad det andra var tvekade hon inte en sekund. "Ett träd!", sa hon och menade att det var ju bara upp och ner...

Barn... De kan se saker som en annan inte ens visste fanns... :lol:

//Stefan (som enträget fortsätter att träna hällning och skriva dessa meddelanden i microtext)
 

Forumstatistik

Trådar
14,741
Inlägg
156,221
Medlemmar
19,409
Senaste medlemmen
Paarne
Topp