Izzo Alex Duetto


PF013

Well-known member
Men att temperaturen sjunker i kokaren behöver nödvändigtvis inte betyda att den gör det ute i pucken! En bra designad maskin balanserar temperaturerna så att den sjunkande temperaturen i kokaren kompenseras av att gruppen värms upp och avkylningen minskar.

Jag har sett mätningar (kan nog plocka fram länken när jag kommer hem) på Silvia, som visar att temperaturen i pucken är stabilast om man säkerställer att kokaren inte värmer under extraheringen. Om man försöker att hålla temperaturen i kokaren uppe under skottet så får man en stigande temperatur i pucken. Jag blev ganska förvånad att det verkar vara så bra designat på en så billig maskin som Silvian ändå är.

Sen är då frågan hur Duetton är optimerad. Man får väl anta att den är gjord för att vara mest stabil med ångkokaren på, och då är det nog troligt att temperaturen blir något fallande under skottet (edit: med ångkokaren avstängd).

Och sen får man väl ställa sig den mest smärtsamma frågan. Är Duetton över huvud taget optimerad? Den är ju ett hopplock av standardkomponenter (förvisso av hög kvalitet), till ett i sammanhanget lågt pris, och säljer inte i närheten av samma volymer som till exempel Silvia...
 

PF013

Well-known member
Den studien svarade fint på min fråga om Duetton var optimerad! Inget att vara ledsen för alls där!
 

JKolmo

Well-known member
Läs sid 16 i Bellabaristas Duettoguide:

"If the steam boiler is off: During the shot you will see the temperature in the brew boiler drop towards the last portion of your shot... don't worry, the water that continues to flow (around 15ml) is already in the feed pipe to the group and within the E61 chambers, there is no impact on your shot with a single, and a marginal impact if using a double. Mainly because the water used to complete your shot is already out of the boiler and the group stabilises the temperature due to its thermal mass".

Det känns som att du ibland är snabb att misströsta din Duetto Agathorn... ;)
 

Agathorn

Well-known member
Läs sid 16 i Bellabaristas Duettoguide:

"If the steam boiler is off: During the shot you will see the temperature in the brew boiler drop towards the last portion of your shot... don't worry, the water that continues to flow (around 15ml) is already in the feed pipe to the group and within the E61 chambers, there is no impact on your shot with a single, and a marginal impact if using a double. Mainly because the water used to complete your shot is already out of the boiler and the group stabilises the temperature due to its thermal mass".

Det känns som att du ibland är snabb att misströsta din Duetto Agathorn... ;)

Hehe ja lite för dålig på att läsa på kanske :)

Men PID:en gick ju faktiskt sönder efter en vecka och en silikonslang efter mindre än en vecka och det var en del fula repor vid leverans så ... Ja det är synd helt enkelt på en i övrigt väldigt kompetent och bra maskin!
 

JKolmo

Well-known member
Er det forsvarlig å ha en Rancilio Rocky som samboer med en Izzo Duetto?

Jag tror nästan du har svarat själv på den frågan. Ställer man den frågan söker man bara fåfängt efter argument och stöd för att ge uppgraderingsdemonen fritt spelrum och köpa en ny kvarn också. Det är nog bara en fråga om dagar innan du köper en ny kvarn... ;):D:coffee:
 

thostr

Member
Oppgraderings-monsteret har fått sitt og er ikke sultent akkurat nå, ikke på dessert engang. Tror jeg... :huh:

Ut fra et kaffe-faglig vitenskapelig & teoretisk men ikke-estetisk perspektiv da?
 

thostr

Member
Oppfordrer dere til å underbygge påstanden med argumenter. Ville dere ha klart å skille mellom Rocky-shots vs Mazzer-shots i en blindtest?
 

lolgun

Well-known member
Några frågor för Er som har Duetto:

1. Vem är 'Claudette'?
2. Köpt ni maskinen från Bellas? Hur var tjänsten och vad ska ni göra om maskinen gå sönder?
3. Ångra ni köpet, eller är ni helt nöjd?

Tacksam för svar som Duetto är på mina kortlist och jag är sugen att köpa nu som det är i lager hos bellas. . . .
 

svartvest

Well-known member
Några frågor för Er som har Duetto:

1. Vem är 'Claudette'?
2. Köpt ni maskinen från Bellas? Hur var tjänsten och vad ska ni göra om maskinen gå sönder?
3. Ångra ni köpet, eller är ni helt nöjd?

Tacksam för svar som Duetto är på mina kortlist och jag är sugen att köpa nu som det är i lager hos bellas. . . .

1. Claudette jobbar på Bellabarista (BB) Henne mailar man, och min maskin heter så efter henne..
2. Ja. enkelt via webben. Service: Överplåten var böjd skickade kort på den och veckan senare kom en ny. Anledningen till att jag valde Duetto var att delarna är standarddelar för många maskiner.
3. Nej jag ångar mig inte, fantastisk service. Sedan är Duetton snyggare nu med fötter och svängd vattenkran.
 

snabbkaffe

Well-known member
Är det någon väsentlig skillnad på Duetto och Brewtus, eller är det mest en "smaksak"? ;)

Duetton är väl lite tystare kan jag tänka mig pga rotationspumpen, men annars verkar de vara ganska lika till specifikationerna? (förutom priset)
 

snabbkaffe

Well-known member
Nåja, skiljer dock 2'500kr mellan Brewtus-R och Duetton, men skillnaden är ju klart mindre när bägge har rotationspump :)

Kollade först bara på Brewtusen på Bellabarista, och där är ju Duetton 7'000kr dyrare :eek:hmy: ;)

Så det är i princip inkopplingsmöjligheter och typ av pump som skiljer i ovan jämförelser?
 

Large

Well-known member
Det var något med att Brewtusens två värmeelement inte kunde vara igång samtidigt, vill jag minnas. Om detta är en för eller nackdel i praktiken vet jag inte, men en skillnad är det iaf :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,018
Inlägg
150,553
Medlemmar
18,794
Senaste medlemmen
Newbie_me
Topp