Izzo Alex Duetto

Agathorn

Well-known member
Jag kollade i BB:s manual men såg ingen bra bild, ska kolla noggrannare när jag kommer hem :)
Men det känns ju tryggt i alla fall då!

Annars är intrycken av maskinen som sådan bra, även om jag inte slagit på den ännu då alltså. Tyvärr var det lite repor och en hyffsat synlig reva på spillbrickan vilket är lite synd. En av lamporna på högersidan av maskinen sitter snett också, lite irriterande på en så pass dyr maskin kan tyckas. Och tampern som följde med var helt repig och ser rent ut sagt sliten ut. Tur man har en RB tamper sedan innan. Denna tampern får nog följa med när jag säljer Gaggian istället.

Annars är jag positivt överraskad hur bra maskinen faktiskt ser ut i verkligheten! Klar förbättring rent utseendemässigt också med den nya ångarmen och varmvattenarmen! Ska bli en fröjd att slå på den i eftermiddag!

Mons1: Du och jag har en spännande tid framöver :) Stå beredd med dammsugaren för det var mycket frigolit som satt överallt efter uppackning!
 

Agathorn

Well-known member
Humm problem #2.

Ångan är formligen full av vatten. Skvätter överallt ifall jag öppnat ångvredet och ångar i en kanna.
 

Pediatrik

Well-known member
Kan bara bekräfta ovanstående inlägg från JKolmo ang den korta slangen i vattenbehållaren!

"Blöder" du ut vatten först innan du börjar ånga mjölken?

Edit: Kan hålla med om tampern, men å andra sidan är den ljusår ifrån plasttampern som följer med Gaggian. Dessutom tror jag att de flesta som beställer en Duetto, redan har en "ordentlig" tamper...
 

Agathorn

Well-known member
Kan bara bekräfta ovanstående inlägg från JKolmo ang den korta slangen i vattenbehållaren!

"Blöder" du ut vatten först innan du börjar ånga mjölken?

Edit: Kan hålla med om tampern, men å andra sidan är den ljusår ifrån plasttampern som följer med Gaggian. Dessutom tror jag att de flesta som beställer en Duetto, redan har en "ordentlig" tamper...

Ja tampern är mitt minsta bekymmer, stör mig inte direkt då jag kommer sälja tampern med min Gaggia.

Ja jo fast när jag "blöder ut" vattnet så slutar aldrig vattnet att komma. Det är mer eller mindre konstanta strålar eller blandning mellan strålar och ånga som kommer hela tiden. Om jag så har på ångan i en halv minut. Provade att skumma nu också och det blev allt annat än mikroskum. Iofs första försöker så det är väl inte så konstigt.
Men ja, det var klart torrare ånga på min gamla gaggia och då är det något som inte stämmer.
 

Pediatrik

Well-known member
Hmm, det låter skumt! Har du gått igenom proceduren i manualen; "Flushing your machine before first use"? Isf hade jag ringt till Claudette innan hon går på julledighet...
 

Agathorn

Well-known member
Hmm, det låter skumt! Har du gått igenom proceduren i manualen; "Flushing your machine before first use"? Isf hade jag ringt till Claudette innan hon går på julledighet...

Ja det har jag gjort. Tyvärr missade jag där det står att jag ska slå på maskinen och vänta på att siffrorna 1.01 försvinner och sedan slå av kokarna. Jag missade att det stod 1.01 så jag väntade och väntade och då gick ju kokarna utan vatten. Hoppas bara inte dom tog skada. Men det känns inte som att det påverkar hur blöt ångan blir ...

När du ångar så är det ren ånga som kommer eller? Inte massa spott och fräs så att säga? Jag kan se om jag kan spela in video och lägga upp på tuben :)
 

JKolmo

Well-known member
He he, PIDen på Duetton fordrar nästan en doktorsexamen i datorprogrammering. Vad har du för temp i ångkokaren? Ångan skall vara helt vatten-, spott- och fräsfri.
 

Pediatrik

Well-known member
Vad har du för inställningar på PID:en? Kontrollera att den är inställd efter BellaBaristas modifierade inställningar enligt manualen. Vad har du för T1/T2?

Jag blöder ut överskottsvatten på en sekund typ. Sedan är ångan snustorr. Inget spott och fräs!

EDIT: JKolmo var snabbare...
 

Agathorn

Well-known member
93 resp 123 grader och alla PID inställningar ifrån BB stämmer fint. Här är en video jag laddade upp. Vet inte om ni kan lyssna er till den blöta ångan eller inte dock:
http://www.youtube.com/watch?v=exraqpLI2uY

EDIT: Tycker ångan är bättre nu faktiskt. Kunde kanske varit torrare men klart blötare också! Kanske ger med sig med tiden?

Förresten ni som har Duettos med isolerade ångrör: Hur varma blir era? Mitt blir så att jag helt inte vill vidröra det alls. Lite varmare än E-61 gruppen vill jag påstå.
 

Mons1

Active member
isolerade ångrör: blir varmt! men bedre en ekle rør, enklare å rengjøra!
Min har tørr ånga!
Dette er7 maskine jeg har, og lager fantastiskj kaffe fra alle typer bønner, treffer sweet spot hver gang! herlig!
 

oldgoat

Member
Jag gjorde som du på videon och det blev inte mer än ett par mm vatten i glaset. Det är lite märkligt att det blir som det blir för dig.
Det "isolerade" ångröret blir klart för varmt att hålla i...
 

Agathorn

Well-known member
Och nu har bryggkokaren dött. t1 visas inte i displayen och lampan som indikerar att kokaren är igång är permanent avstängd. Vatten påfyllt och maskinen omstartad flera gånger.

EDIT: Kokaren var avslagen via PID programmeringen. Fattar inte hur det gick till dock! Men problemet åtgärdat :)
 

Agathorn

Well-known member
Jag gjorde som du på videon och det blev inte mer än ett par mm vatten i glaset. Det är lite märkligt att det blir som det blir för dig.
Det "isolerade" ångröret blir klart för varmt att hålla i...

Ångan är klart torrare nu så det var kanske ett problem med överfylld kokare? I alla fall är problemet inte kvar längre :=)
 

JKolmo

Well-known member
Och nu har bryggkokaren dött. t1 visas inte i displayen och lampan som indikerar att kokaren är igång är permanent avstängd. Vatten påfyllt och maskinen omstartad flera gånger.

EDIT: Kokaren var avslagen via PID programmeringen. Fattar inte hur det gick till dock! Men problemet åtgärdat :)

He he, som sagt; PIDen kräver nästan en doktorsexamen i datorprogrammering. Själv lyckades jag ställa ned tempen i ånkokaren till typ 50 grader första dagen...
 

Agathorn

Well-known member
He he, som sagt; PIDen kräver nästan en doktorsexamen i datorprogrammering. Själv lyckades jag ställa ned tempen i ånkokaren till typ 50 grader första dagen...

Hehe inte mycket till ånga där va? :)

Nu lyckades jag byta grupphuspackning också, klart bättre passform med portafilterhållaren pekandes rakt utåt ifrån maskinen när den är i!
Skitbra tips det där med att köra igång en backflush med maskinen och sedan dra loss portafilterhållaren!
 

Agathorn

Well-known member
Ska kolla offsetten när jag kommer hem, jag har bara glömt det!

När jag drog ett naketshot imorse (20 gram) så såg jag när extraktionen var klar att piden visade 88 grader bara. Då var den inställd på 93 grader och hade idlat i en timme. Ångkokaren var dock inte på. Jag hade dragit en varmflush (6 cl) ungefär 1-2 minuter innan själva shottet. Upplever ni med duettos samma sak? Trodde Duetton skulle vara tokstabil temperaturmässigt.
Nu är det ju iofs något knas med min pid, att bryggruppskokaren stänger av sig emellanåt så det kanske beror på det.
 

Marv

Well-known member
Eftersom vattnet som fylls på i bryggkokaren kommer via en HX i ångkokaren så kräver detta att ångkokaren är på för att få optimal tempstabilitet. Är Ångkokaren av kommer bryggkokaren fyllas på med kallvatten vilket sänker temperaturen.
 

Agathorn

Well-known member
Eftersom vattnet som fylls på i bryggkokaren kommer via en HX i ångkokaren så kräver detta att ångkokaren är på för att få optimal tempstabilitet. Är Ångkokaren av kommer bryggkokaren fyllas på med kallvatten vilket sänker temperaturen.

Enl. vad jag har läst mig till så ska det ändåså vara så pass stabilt att den ska klara en extraktion utan problem även med ångkokaren avslagen. Och flera i rad också om man väntar en minut eller så mellan skotten. Att gå ifrån 93 till 88 grader under en extraktion på en så här pass dyr maskin tycker jag är under all kritik. Då är det rätt meningslöst att ha en funktion att stänga av ångkokaren imo.

Jag ska göra mera tester och återkomma vid tillfälle!
 

Forumstatistik

Trådar
14,857
Inlägg
157,120
Medlemmar
19,487
Senaste medlemmen
Andreashelsing
Topp