Hur använder man en mokabryggare?

PF013

Well-known member
En liten miss av mig: Jag var ju faktiskt bortrest en vecka, med Silvia avstängd. Den rätta effekten blir 73 W, dvs lite över 1 kWh på en 15-timmarsdag.
 

johey

Well-known member
Sen är ju el ganska energikrävande att framställa, och våra metoder är ju ganska tveksamma. Tror inte man kan driva en eldriven Silvia under två veckor genom att elda ett och ett halvt vedträd. :)
 

zix

Well-known member
Har ett gammalt Primuskök hemma just nu, på långtidslån från mina svärföräldrar som inte använder det längre. Tänkte egentligen prova att trumrosta på det, men det kostar väl iget (eller mycket lite iallafall) att prova lite mokabryggning där också. Det var iallafall cirkus dubbelt så snabbt på att koka upp vatten som ett vanligt Trangiakök med spritbrännare, så det borde ju bl riktigt snabbt med en liten mokakanna. Då kanske man inte behöver förkoka vattnet.
 

FabianP

Well-known member
Skulle vår elframställning verkligen vara värre än att elda naturgas? Den springande punkten borde isf vara hur stor del av energin som går direkt i vattnet och hur mycket som "försvinner".

Borde inte induktionsplattor vara det bästa då? Där borde ju all energi gå direkt till att värma vattnet, utan spill. (om det nu är vatten man kokar)

Kanske är helt ute och cyklar, vilket förvisso är miljövänligt. :)

/Fabian
 

johey

Well-known member
Kanske är helt ute och cyklar, vilket förvisso är miljövänligt. :)

:D

Bra sagt där! Heh. Ja, alltså, att framställa el brukar gå till som så att man först omvandlar energi till värme, för att driva en generator som producerar el. Verkningsgraden ligger i bästa fall runt 20 procent. Det går alltså åt runt 100 W värme för att producera 20 W el. Resterande 80 W går ut i havet och bidrar till global uppvärmning och övergrodd av alger.

Sen när vi använder oss av el för att åter igen producera värme får vi även tänka på att vi tappar en hel del effekt vid transport av el.

Det är bitvis med detta i åtanke jag föredrar Pavonin framför gamla HX:en med femliterskokare.
 

PF013

Well-known member
:D

... Resterande 80 W går ut i havet och bidrar till global uppvärmning och övergrodd av alger.

Vi är förhållandevis bra på fjärrvärme i Sverige i alla fall. Vi har inte lika stora kyltorn på kolkraftverken som tyskarna och jänkarna... Sen kan man diskutera om det var vettigt eller bara hysteri att fjärrvärmeledningen från Forsmark till Stockholm stoppades.
 

martink78

Well-known member
Får jag bara fråga vad brikkan är?

Brikkan är en Mokka bryggare med en liten hatt i metall på toppen där kaffet kommer ut. Den stänger till så att det byggs upp ett högre tryck inuti bryggare. Sedan släpper plötsligt hatten och kaffet sprutar ut enligt ungefär samma princip som för en vanlig mokkabryggare, fast fortare eftersom trycket är högre.
 

Mathias

Well-known member
För att väcka liv i en gammal god tråd...

En stor anledning till att jag inte gör mycket moka är att är långsamt och framförallt miljöekonomiskt vansinne att använda elspis. Jag vill ha gas, men det finns naturligtvis inte indraget i huset.

Därför slogs jag av tanken... Kanske det vore idé att skaffa ett litet gasolkök, eller kanske ett litet spritkök, just för att brygga moka? Någon som testat? Är det värt det? Något tips på vettig modell som inte är fulare än att man skulle kunna ha det stående i köket?

Transportera runt gasoltuber är ju jättebra, eller ...... ;-)
 

Mathias

Well-known member
Min Silvia (med PID, men det borde inte påverka nämnvärt) har snittat 60 W under tiden den är på (07:00 till 22:00) under den senaste månaden. Runt 3-6 dubblar om dan (och en uppvärmning från kall). Runt en spänn om dan i el, så ekonomiskt är det inget att bråka om. Men inte optimalt för miljön... :blush:

Ren förlust är det ju bara under den period av året hus/lägenhet inte behöver vämas upp. Sedan kan man ju addera lite isloering i maskinen för att minska värmeförlusten.
 

zix

Well-known member
Jag ser det också så. Gissar att dom flesta villaägare delar den uppfattningen, men att det känns mindre självklart om man bor i lägenhet. Åtminstone som hyresgäst. Man har ju oftast noll kontroll över hur värmesystemet funkar då, och varken ansvar för det eller möjlighet att påverka det.

Men vattenburen värme är det, och borde åtminstone vara bättre än direktverkande el. Men ett dyrt värmeelement är det också, om man bara ska ha den som det...
 

nellie

New member
Roligt med en tråd full av tips gällande mokabryggande!

Har en liten fråga. Jag har själv en rostfri mokabryggare från Vev Vegano som är ca 5-6 år gammal. Har varit väldigt nöjd med den men sedan några månader ger den kaffet en hiskelig bismak. Har bytt kaffebönor, tvättat ur kaffekvarnen osv men inget funkar. Vattenbehållaren i bryggaren luktar sunkigt så jag antar att bismaken kanske kommer därifrån trots allt.
Läste även tråden som länkades tidigare i tråden men det verkar som om man inte "kan" rengöra mokabryggare om det inte räcker med vanlig handdisk. Är det bara att köpa nytt eller finns det några andra husmorsknep?
Tycker att det hela är lite knepigt överlag...Rostfria bryggare ska väl inte kunna ge smak??
 

zix

Well-known member
Visst kan bryggare ge smak, även rostfria.
Det är aluminiumkannor som man inte kan köra i diskmaskin.

Men eftersom det är en rostfri mokakanna du har så kan du köra den i diskmaskinen utan problem.
Plocka loss gummipackningen och det platta filtret under den först. Resten kan du stoppa i diskmaskinen.

Kolla efter - är det ett aluminiumfilter eller rostfritt? Jag hade aluminiumfilter där i min annars rostfria Vev Vigano. Det är inget fel med det, men kör inte det i diskmaskinen utan diska för hand separat, som det står i tidigare inlägg.

Sen skulle jag tipsa dig om att byta gummipackningen. Den är inte så mysig efter några år, så ett byte gör stor förbättring på kaffesmaken.
Te- och kaffeaffärer brukar ha dom liggande som reservdelar, eller om du kan gå tillbaka till samma ställe som där den köptes. Ta med dig packningen så ser du lätt om dom har rätt storlek för din kanna.
Även det platta filtret kan finnas som reservdel - jag bytte själv till ett rostfritt platt filter på samma gång som jag bytte packningen, men bytte snart tillbaka igen då jag tyckte att smaken blev sämre med det rostfria. Kanske bara inbillning, men jag har inte prövat igen om det verkligen var det.
 

nellie

New member
Tack för tipsen!
Gummipackningen är bytt flera gånger men filtret har jag aldrig bytt. Får prova att byta det och diska hela bryggaren grundligt.
 
D

dexton

Guest
Tack för tipsen!
Gummipackningen är bytt flera gånger men filtret har jag aldrig bytt. Får prova att byta det och diska hela bryggaren grundligt.

förstår att alla är fortsatt kåta på Moka-bryggarna för dom är ju nästan alltid snygga... men skaffa en Aeropress! mina Mokor står o samlar damm i skåpet :)
 

S-fors

Well-known member
Jag läste trådens alla 8 sidor som berört allt från kaffe till kalla handdukar och miljöförstöring och algblommning :)

En fråga dock, är moka som en vanlig brygg i den bemärkelsen att man kan göra två koppar i en sexkoppars brygg om man vill eller är storleken den mängd man måste göra dvs 6 koppar i en 6 koppars mokabrygg osv?
 

martink78

Well-known member
Tyvärr är storleken är den mängd man måste göra, det går inte alls bra att göra 2 koppar i en 6 koppars. Det är därför mokkabryggare säljs i så många olika storlekar.
 

S-fors

Well-known member
Jag bryggde en gång och det får räcka, det där var inget för mig. Inte när jag har en espressomaskin, det var nog mest mitt fumlande som gjorde det till rostolja men jag tänker skylla på glashällen och vattnets beskaffenhet i kombination av mokabryggen.

Så får det bli, tradera nästa.

Tack för snabbt svar iaf Martin.
 

martink78

Well-known member
mokkabryggare kräver (i mitt tycke) rätt mycket labbande innan det blir bra. Det blir lätt bränt om man inte håller kolla på den. Ser det mer som ett alternativ för folk med tid och tålamod, typ i sommarstugan eller för den fattige studenten.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp