Hur använder man en mokabryggare?

giulia

New member
Hej!
Jag hoppas att det är OK att jag lånar den här tråden.Jag köpte en 3 koppars mokabryggare av märket G.A.T för några dagar sedan. Sedan förut har jag en billig Bosch MKM6003 kaffekvarn. På http://www.andrabonor.se/ hittade jag kaffe som jag kanske vill prova. Min fråga är om det är bättre att köpa till exempel kaffe bönor http://shop.andrabonor.se/product.asp?product=16 och mala de med min billiga kaffekvarn eller det är bättre om jag köper färdig malna bönor till exempel http://shop.andrabonor.se/product.asp?product=25 :unsure:

Mvh Rayko
 

stipok

Well-known member
Hej och välkommen till forumet!

Jag har själv inte provat färdigmalet till moka, men grundtipset är nog att testa dig fram. -Ett par påsar kaffe är inte precis en stor utgift och du märker snart vad som funkar / inte funkar.

Hållbarheten på färdigmalet kaffe är väldigt kort, så godast kaffe får du principiellt om du mal det själv direkt före användning. För att få en jämn malgrad krävs dock en kvarn med riktiga malskivor.

-Är kvarnköp alls en option i ditt fall?
-Är det viktigt att du kan påverka smaken på ditt kaffe?
-Är kaffe ett intresse/hobby snarare än en stapelvara?
Du ju alltid köpa färdigmalet och spara till en bättre kaffekvarn.

kan annars rekommendera forumets hårdvaruavdelning ;-)
 

Musikarfelix

Well-known member
Det har sagts förr och jag säger det igen. Hugin Coffea är en väldigt (extremt) billig kvarn med koniskt malverk, vilket innebär att du kan justera malningsgrad och tid samt få en jämn malning. Finns på COOP för 250kr inklusive 2 års försäkring.
 

Musikarfelix

Well-known member
Innan jag gick över till espresso malde jag fint och satte bryggaren på spisen på 5/6. Nästa gång jag är borta ska jag pröva den här metoden, eftersom mitt kaffe då lätt blev bränt och bittert.
 
D

dexton

Guest
Jag använder denna metod när jag brygger mocka och det blir alltid mumsigt kaffe! Hur brukar du göra om det säger emot det mesta du läst?

Det mesta man läst är förmodligen standardförfarandet och som det står på alla förpackningar. Du ska ha moka-malt kaffe, du ska fylla bottendelen med kallt vatten, du ska sätta spisen på låg temp.

Själv brygger jag oxo med förkokt vatten och har nånting med kallt vatten bredvid för att stoppa kokningen när bryggningen är klar. Det godaste dricka-rent-kaffet jag gjort med moka är Lavazza Qualita Rossa färdigmalet och sen inte fyllt med kaffe över kanten. Bryggde på 5:an eller 6:an (för-uppvärmd platta) och det tar väl 20sek att brygga. Mjukt men ändå mycket smakrikt. Dock är väl färdigmalt bara gott 2-3 ggr. Efter det vill man bara slänga skiten.
Men en riktig kvarn kostar ju som sagt, den här Hugin Coffea maler precis som alla andra billiga rätt så ojämnt och mokan får kämpigt att trycka igenom vattnet eftersom en del av kaffet blir väldigt finmalt. Stor risk för bränd smak m.a.o.

Godaste tillsammans med mjölk har varit Molinari Classico (50/50 robusta/arabica) som jag malt medium i Hugin-kvarnen och sen bryggt på uppvärmd platta (4:an/5:an). Bryggningen går inte tillräckligt långsamt för att det ska bli alltför bränt. Skulle tippa att kaffet kommer efter en 30-45sek efter man ställt på plattan och sen brygger den 20sek och det blir bara 1,5 kopp från en 3-kopps moka. Men sen blir det också en godare cappucino än de flesta cafén och barer. Från min 64,50kr kaffemaskin och 259kr kaffekvarn. Så det går om man bara vill och är envis.
 

martink78

Well-known member
Tack för alla svar!
Då kommer jag att satsa på en bra kvarn.
Är zassenhaus den ända manuella kvarnen på marknaden som är bra?
Jag tittade på de här två http://prokok.se/zassenhausmockakaffekvarnhavannarostfritt-p-816.html
http://prokok.se/zassenhauskaffekvarnlima-p-819.html
Mvh Rayko

Jag skulle nog överväga en elektrisk kvarn om jag vore dig. Det finns ju sådana som verkar ok (Dualit?) och som inte kostar mycket mer än de manuella du tittar på. Jag körde med en manuell ett tag (arvegods) men det tar lite för mycket tid och blir rent hopplöst om du får gäster..
 

zix

Well-known member
Dagens zassenhaus är inte som gårdagens. Kan du hitta en begagnad zass i bra skick så köp för all del, men för min del är jag misstänksam mot de nya efter att ha kört slut på min turkiska zass för 800 spänn på typ ett halvår. Om ens det.
Peugeot är nog bättre om du ska köpa nytt.
Sen finns en Kyocerakvarn också, beskrivning och bilder hos orphanespresso som säljer den.
 

hippokid

Well-known member
Dagens zassenhaus är inte som gårdagens. Kan du hitta en begagnad zass i bra skick så köp för all del, men för min del är jag misstänksam mot de nya efter att ha kört slut på min turkiska zass för 800 spänn på typ ett halvår. Om ens det.
Peugeot är nog bättre om du ska köpa nytt.

Peugeot är sämre, jag har sett flera stycken som har gått sönder i själva butiken, alltså malskivorna har kört ihop och skurit.
Zassenhaus lämnar ju 10 års garanti på malverket, så det borde väl fungera?
 

battra

New member
http://www.squaremileblog.com/2009/01/21/videocast-4-stove-topmoka-pot/
Den här videon säger emot det mesta jag läst om hur man brygger en moka, alla bör se den.

Killen i videon rekommenderar medel- till grovmalet kaffe - kaffet i videon ser extremt grovmalet ut. Är det nån som testat annat än moka-malet i en moka?
Jag är nyfiken på att pröva med färdigmalet skånerost!

Jag testade att hälla i förkokt vatten, men jag märkte inte någon större skillnad, mer än att man får akta sig för att bränna sig när man skruvar ihop mokan.
 

Heffa

Well-known member
Är det nån som testat annat än moka-malet i en moka?
Jag är nyfiken på att pröva med färdigmalet skånerost!

Jag har provat med flera olika färdigmalda sorter och alla har blivit fullständigt misslyckade enl mig, blaskigt och odrickbart.
Min högst personliga erfarenhet är att ju finare malet desto bättre moka!

Om det sen är "rätt" väg att gå säger jag inget om, det funkar för mig i alla fall! :cool:
 

johey

Well-known member
För att väcka liv i en gammal god tråd...

En stor anledning till att jag inte gör mycket moka är att är långsamt och framförallt miljöekonomiskt vansinne att använda elspis. Jag vill ha gas, men det finns naturligtvis inte indraget i huset.

Därför slogs jag av tanken... Kanske det vore idé att skaffa ett litet gasolkök, eller kanske ett litet spritkök, just för att brygga moka? Någon som testat? Är det värt det? Något tips på vettig modell som inte är fulare än att man skulle kunna ha det stående i köket?
 
D

dexton

Guest
Heffa: du måste stoppa tillräckligt med kaffe annars blir Moka blaskigt. När du fyller på så fördelar du kaffet hela tiden så det blir tätare packat (men du ska inte trycka ner det!)
Sen fyller du så det blir som en liten kulle och eventuellt plattar till sidorna av kulle så kaffet inte ramlar ner o kommer mellan packningen när du stänger Mokan.
Överdelen av bryggaren ska sedan packa till kaffet när du stänger den.
Mindre bränd smak med förvärmt vatten men vid själva bryggningen ska du inte ha för hög temp, då blir kaffet mindre fylligt

johey: köp en Aeropress, fyll upp till 1:an med Moka/Espresso-malet och fyll med vatten till 2:an eller lite över. Fylligt starkt och mycket arom, inte bränt som med Moka. Miljöekonomiskt (är det inte nog med denna hysteri) med denna metod och en vattenkokare. Finns nån Philips vattenkokare där du kan ställa tempen som den ska hetta upp till 40/60/80/100. Runt 80C rekommenderas för Aeropressen

När jag varit i Italien i 2mån så har jag kört mycket Aeropress. Kör slut på en 250g påse på 5 dagar kanske, tycker kaffet smakar helt ok! Skönt att slippa hålla på med kvarn, bara hälla från påsen ner i Aeropressen. Vattnet kokar upp på <1min... måste vara enklaste o snabbaste sättet o göra en god kaffe. Diska på 15sek
 

johey

Well-known member
Ja, en aeropress har jag funderat på. Och nej, jag tycker verkligen inte miljötänket är hysteriskt. Snarare borde detta ämne diskuteras mer bland oss finkaffekonsumenter som inte drar oss från att ha en HX varm dygnet runt för att snitta två koppar. :)
 

PF013

Well-known member
Min Silvia (med PID, men det borde inte påverka nämnvärt) har snittat 60 W under tiden den är på (07:00 till 22:00) under den senaste månaden. Runt 3-6 dubblar om dan (och en uppvärmning från kall). Runt en spänn om dan i el, så ekonomiskt är det inget att bråka om. Men inte optimalt för miljön... :blush:
 

johey

Well-known member
Jag minns att jag var riktigt halvnöjd när jag kom hem från min två veckors julledighet när jag bodde i studentlyan och fann att Silvian stod redo att servera kaffe. Då var jag nära att köpa mig lite regnskog för att kompensera för förlorat samvete. :)

Nu har jag i alla fall kommit fram till att en La Pavoni som jag sätter igång när jag ska ha kaffe och därefter stänger av går mycket mer i linje med min filosofi än att värma på HX-maskinen med 5-literskokare ett par timmar innan jag ska ta mig en kopp.
 

orvadet

Well-known member
Jag minns att jag var riktigt halvnöjd när jag kom hem från min två veckors julledighet när jag bodde i studentlyan och fann att Silvian stod redo att servera kaffe. Då var jag nära att köpa mig lite regnskog för att kompensera för förlorat samvete. :)

Nu har jag i alla fall kommit fram till att en La Pavoni som jag sätter igång när jag ska ha kaffe och därefter stänger av går mycket mer i linje med min filosofi än att värma på HX-maskinen med 5-literskokare ett par timmar innan jag ska ta mig en kopp.


60watt gånger 24 timmar gånger 14dagar = 20,16Kw/h = 1,538 kubikdm ved = 1,5 hyfsade vedträn, så någon regnskog behöver du nog inte köpa :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,656
Inlägg
155,656
Medlemmar
19,354
Senaste medlemmen
EMJ
Topp