Hjälp att välja kvarn

Wilderwein

Well-known member
Nej en kvarn som är bra på precis allt finns nog inte idag. Men du borde komma undan med 3 kan man tycka. Vilken kvarn var den bästa inom budget till slut?
 

svartvest

Well-known member
Ja man blir skadad...få se 3 elektriktiska +en lånad. 4 handkvarnar men en är utlånad... 1 espresso, 2 till brygg, 1 påskvarn 2 till ibrik och en är fruns brygg. Man vill inte att det skall vara orättvist. Bara 2 nya men resten beg. Man kan göra riktiga fynd, vågar inte tänka på vad som hänt om jag bodde i en storstad...
 

Jonken

Well-known member
Jag har sett en hel del fynd dyka upp på mindre orter, lite avsides. Tur är kanske det, som svartvest skriver..

Jag tycker att Niche står sig bra för mellanljus - mellanmörk espresso och ibrik oavsett rostningsgrad. För espresso skulle jag lika gärna kunna använda Kinu M47 men den klarar inte lika finmalet för ibrik.

För extra ljusrostad espresso och filterkaffe kan 64mm SSP brew vara fantastisk*, men det beror mycket på om de specifika bönorna passar.

...så jag ser behov för en kvarn med förlåtande egenskaper, som klarar av sånt som inte passar SSP brew och dessutom förhöjer mindre lyckad rostning eller bönor som inte riktigt håller måttet. Den här kategorin är lite extra svår, eftersom olika kvarnar kan vara förlåtande på olika sätt. Vario/Forté BG är en kandidat, som kan duga som ersättning för SSP brew. På sistone har jag använt en Cimbali Max som också gör intressanta saker med sin kombination av både koniskt och platt malverk.

*kan tänka mig att t.ex. Comandante C40 skulle kunna vara ett mer mångsidigt alternativ där.
 

basiecally

Well-known member
Till espresso? Jag skulle valt mellan en Niche för bekymmersfritt arbetsflöde eller DF64 + SSP brew om du föredrar väldigt ljus espresso och dessutom prioriterar bryggkaffe i toppklass över smidighet.
Förstår faktiskt inte riktigt diskussionen om att DF64 skulle vara osmidig. Jag har samma workflow som du beskriver för Niche. Bälgen har jag för att få ut sista 0.1 grammen och ffa som en urdammning när jag byter mellan brygg och espresso.

Den enda insatsen jag har behövt göra som var någotsånär krånglig var att byta klumpkrossaren. För min del var timpenningen på det rätt bra mtp att jag nu har en kvarn i klass med en NZ. Som jag betalat 5000 för. Nichen är väl uppe i närmare 10k nu?

Jag är ju part i målet! Men vill inte att andra känner sig avskräckta att det skulle vara krångligt att använda en DF64. Det är det inte.
 

Jonken

Well-known member
Förstår faktiskt inte riktigt diskussionen om att DF64 skulle vara osmidig.
Det är väl främst i jämförelse med Niche, helt utan modifikationer:
...men även större behov för RDT*.

*beror givetvis på vilka bönor man använder men också val av malskivor.

Jämförelsen är lite orättvis, med tanke på att Niche kanske är den smidigaste kvarnen på marknaden och klår betydligt dyrare modeller på många punkter. Versalab M4 är kanske den största konkurrenten på den fronten eftersom det sägs att även WDT ska vara onödigt.

Jag använder också en liten puff med luft för att få ur det absolut sista ur Niche, mest för att det går.
För att ge ytterligare perspektiv på det hela har jag stått ut med att borsta ur en Mazzer Mini E och RDT med en Fellow Ode (som lämnar mer rester när man maler fint) för att kunna använda malskivor från SSP - för att det passar brygg och väldigt ljus espresso bättre.

Den enda insatsen jag har behövt göra som var någotsånär krånglig var att byta klumpkrossaren.

Har du sett den här förresten? https://www.home-barista.com/grinders/hacking-df64-exit-chute-t79493.html
 

basiecally

Well-known member
Nej, modden med utkastet hade jag inte sett! Som sagt inte haft nog mycket besvär med min för att tycka att det varit värt att fortsätta modda den.

Jag är inte säker på att Hoffmans argument håller längre. "Ugly for no reason" är åtgärdat sedan länge. Vissa kaffesorter dammar mer än andra och genererar mer statisk elektricitet. Så ja, man får städa av kvarnen med jämna mellanrum. Samtidigt är det väl ofrånkomligt att det blir statiska laddningar när man maler kaffe med de här hastigheterna? Sen skiljer det ju sig förstås hur olika kvarnar handskar med den laddningen. Jag kan tänka mig att ett utkast i aluminium som är jordat hade varit en förbättring. Att det är i stort sett oavbruten plastkontakt från det att kaffet lämnar kvarnhuset kan inte göra susen för hur laddat det blir. Även utsidan på kvarnen är ju täckt av ett vinyltäcke som isolerar. Få se om andan faller på framöver och jag gör nåt av metall. Men som sagt så är det inte så att det stör i nuläget heller. Hoffman gick in med skyhöga förväntningar som inte infriades och han är, som har påtalats tidigare, inte helt objektiv eftersom det är nånting med kvarnen som han bara inte "gillar". Ett helhetsintryck. Faktum kvarstår ju dock att han jämför DF64an med en kvarn som idag kostar dubbelt så mycket.

Jag har ingenting att vinna på att fler köper en DF64 mer än att vi är fler som kan byta erfarenheter och tips. Men jag tycker att den får lite oförtjänt mycket skit för hur små problemen egentligen är. Tycker man att det är värt 5000 spänn att slippa skära i lite overheadplast och sätta in så vet jag inte riktigt om man har missat det större sammanhanget. Målet måste ju ändå vara en kvarn som maler bra och jämnt för espresso med ett gott kaffe som resultat? För det gör den. Sen köper jag att smaken för design är olika. Nichen har ju mycket karaktär och det kan man ju vara beredd att betala pengar för förstås.
 

Jonken

Well-known member
Jag tror att du missförstår mig - det var ju en rekommendation från min sida att köpa antingen en Niche eller DF64 i inlägg 5.
Det är ju jättebra att man kan åtgärda de problemen som finns. Samma sak med Baratza Vario - där måste man öppna upp och vända på en liten gummiflärp för att få ut några tiondelar av ett gram till - synd att de inte kommer så från fabrik.

Det finns gott om jordade utkast i metall som inte löser problem med statiskt kaffe. Frågan är om de inte valde plast just med förhoppningen att det skulle minska rester - både Niche och Vario har utkast i plast som fungerar bra.

I slutändan skiljer sig smaken på själva kaffet åt - så det egentliga rådet jag har är att köpa båda.
 

basiecally

Well-known member
Ja, då kanske jag missförstod dig! Som sagt är ofta det som nämns i samma andetag som DF64 att man kan välja den om man inte prioriterar smidighet. Kan som daglig användare av en säga att så verkligen inte behöver vara fallet.

Ah. Lustigt, bevisligen är jag inte helt med på vad som orsakar att laddningen sprider sig till fel del av kvarnen/kaffet. Nichen har en metallburk. Kan det ha med det att göra?
 

Jonken

Well-known member
Jag tror att form och yta är viktigare än materialvalet i sig och att Gary från länken ovan är inne på rätt spår:
I think the static (technically, the triboelectric effect) is kinda inevitable. There are things I can do to that will mitigate it, such as RDT, but I'm not gonna make it go away. BTW, after I spray the beans and drop them into the grinder, I let them sit in the chamber for about a minute to give the beans more time to electrically equalize with the grinder - not a huge difference, but does help a bit.

The mass of the grind particles is very low compared to the amount of charge they can hold, and because they have the same polarity charge they're aggressively repelled from each other - like a static electricity explosion. Hence the funky downspout/expansion chamber that's nested inside the dosing cup - let the grinds do what they wanna do and just control the space in which it happens.

Den bästa lösningen jag har upplevt är Baratza Vario och den påminner om hans.
Versalab skrapar sidorna mekaniskt som jag förstår det.
 

basiecally

Well-known member
Väldigt intressant läsning! Gav inte tråden tillräckligt mycket uppmärksamhet första gången, upplevde som sagt inte att jag hade ett problem i proportion tills hans föreslagna lösning. Inte helt sugen på att ha nåt som ser ut som en bröstmjölkspump stående på köksbänken :). Men nu är jag lite mer sugen på att lösa ett problem som jag inte har... Men nog dammar kvarnen lite.

Jag har dock bara en FDM-printer. Kanske om man printar på tillräckligt låg lagerhöjd och sen lackar insidan på tratten att det skulle funka.

Får ju mig att fundera dock, vad har Niche gjort som gör att deras utkast funkar så mycket bättre? Ser mest ut som ett kort rör. Är det avsaknaden av raka vinklar?

Hur menar du att Versalab skrapar sidorna? Är det en del i tillverkningsprocessen eller en del i malningsprocessen?
 

Jonken

Well-known member
Niche är inte perfekt, men har lyckats relativt bra. Antaligen en kombination av DC-motor som klarar av att driva det koniska malverket långsamt (330rpm) och ändå ha tillräckligt vridmoment - kaffet får falla ganska långsamt genom det lilla tu-delade utkastet som har en minimal klumpkrossare (aluminum+stål):

Skivan i botten av malkammaren som man kan se 6:41 i videon och röret är i någon hemlig plast som designern ska ha gjort en stor grej av.

Kanske om man printar på tillräckligt låg lagerhöjd och sen lackar insidan på tratten att det skulle funka.
Ja om det blir slätt så - plus att man kan passa på att använda livsmedelsgodkänd lack.

Hur menar du att Versalab skrapar sidorna? Är det en del i tillverkningsprocessen eller en del i malningsprocessen?
Skrapar tratten efter malningen - hittar ingen bra bild på det men jag tror att Kopi Deva fått inspiration därifrån:
(av någon anledning ska den ha behov av RDT dock, i slutändan är det väl kombinationen av alla designval plus vilka bönor man matar maskinen med som avgör)
 

basiecally

Well-known member
Då förstår jag!

Håller på med en del maskinteknik och metallbearbetning med och i den världen betyder "skavning" (du skrev ju förvisso "skrapning"...) ett sätt att bearbeta en yta med ett slipat verktyg för att ta bort väldigt små mängder material, i regel för att skapa en extremt platt yta. Men mönstret från skavning kanske kan bidra till kornsläpp! :).

Tittade på en film om en Versalab (intressant kvarn med hybridmalverket förresten!) och förstår ju hur du menar. Är som ett finger som sveper på insidan av tratten. Syns vid 50s i den här:
Tror Weber har försökt göra samma med "magic tumbler" i sin Key.
På Versalabs hemsida nu så skriver de att de dessutom har behandlat ytan i utkastet med "food safe wax". Man kanske kan vaxa insidan på ett 3dprintat utkast ist för att lacka det?

Tänker att Kopi Deva, Versalab och Key alla faller under en lite annan kategori eftersom de i stort sett inte har någon malkammare eller utkast att tala om. Det är mer som en doseringstratt direkt under malverket. Både Niche och DF64 behöver ju hänsyn till lite annan flödesdynamik och hur partiklar beter sig över sträckor.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Den videon har jag ju sett, kom inte ihåg att han visade hur den fungerar :)(y)

Ja precis, Key har också en lite liknande grej som försöker göra en slags WDT på köpet (halvt framgångsrikt verkar det som).

På Versalabs hemsida nu så skriver de att de dessutom har behandlat ytan i utkastet med "food safe wax". Man kanske kan vaxa insidan på ett 3dprintat utkast ist för att lacka det?
Det kanske kan vara värt ett försök. Inte säker på att det skulle fungera likadant i en trång passage utan 'wiper'. Blir lite sugen på att vaxa min Mazzer för att se om det hjälper.

(intressant kvarn med hybridmalverket förresten!)
Håller med. Jag har en Cimbali Max - dvs. en tidigare version av det malverket - och det gör intressanta saker med kaffet. Antagligen inte på riktigt samma sätt, för styrkan med Cimbalin verkar snarare vara att få mörkrost att smaka bättre (sötare och mjukare).
 

basiecally

Well-known member
Haha! "Vaxa min Mazzer". Ja, snart beachsäsong!

Kom att tänka på Levercraft Ultra. Den har ganska många gemensamma beröringspunkter med DF64. Plant malverk, relativt höga rpm och ett utkast. Men utkastet här är ju helt öppet. Där killen i tråden du länkade har satsat på att ha ett slutet system hela vägen fram till koppen har ju Levercraft en rutchkana med flera centimeters exponering av kaffets flöde. Ändå inget statiskt damm? Delarna på Levercraften är väl i anodiserad aluminium? Så konduktiva antagligen, även om oxiden isolerar rätt bra.

Dock: Weber Key och Versalab har väldigt låga rpm om man jämför med min DF64. Undrar om det bidrar till hur statiskt laddat malet blir.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Kan inte tycka att Levercraft har mycket gemensamt med DF64 ;).. Den kan ju dessutom köra med låg rpm, ska kräva ganska mycket vatten för att få bukt med det statiska och ändå skräpa ner: https://thewearycup.com/blog/mid-term-review-of-the-levercraft-ultra

Det är kanske min drömkvarn ändå, men i den klassen verkar Lagom P100 ha valt en smartare design just för kaffets väg från malverket. Bara att knäppa till hela utkastet för att få loss det som fastnar.

Sen är det ju svårt att veta hur mycket sånt här stör en innan man har kvarnen hemma och använder den varje dag. Men nog kan det vara lite segt om man har lagt väldigt mycket pengar på en kvarn och den beter sig såhär:
 
Senast ändrad:

basiecally

Well-known member
Kan inte tycka att Levercraft har mycket gemensamt med DF64 ;).. Den kan ju dessutom köra med låg rpm, ska kräva ganska mycket vatten för att få bukt med det statiska och ändå skräpa ner: https://thewearycup.com/blog/mid-term-review-of-the-levercraft-ultra

Det är kanske min drömkvarn ändå, men i den klassen verkar Lagom P100 ha valt en smartare design just för kaffets väg från malverket. Bara att knäppa till hela utkastet för att få loss det som fastnar.

Sen är det ju svårt att veta hur mycket sånt här stör en innan man har kvarnen hemma och använder den varje dag. Men nog kan det vara lite segt om man har lagt väldigt mycket pengar på en kvarn och den beter sig såhär:
Den har faktorerna jag nämnde gemensamt med DF64. Att den är mer välbyggd på diverse sätt tänker jag inte argumentera mot. Men tänker att det är de stora faktorerna som borde spela störst roll? Kvarnar maler ju på många olika sätt och kvarnhusen är byggda på många olika sätt. Där är ju ändå DF64 och Levercraften liknande.
 
Topp