Wilderwein
Well-known member
Nej en kvarn som är bra på precis allt finns nog inte idag. Men du borde komma undan med 3 kan man tycka. Vilken kvarn var den bästa inom budget till slut?
Förstår faktiskt inte riktigt diskussionen om att DF64 skulle vara osmidig. Jag har samma workflow som du beskriver för Niche. Bälgen har jag för att få ut sista 0.1 grammen och ffa som en urdammning när jag byter mellan brygg och espresso.Till espresso? Jag skulle valt mellan en Niche för bekymmersfritt arbetsflöde eller DF64 + SSP brew om du föredrar väldigt ljus espresso och dessutom prioriterar bryggkaffe i toppklass över smidighet.
Det är väl främst i jämförelse med Niche, helt utan modifikationer:Förstår faktiskt inte riktigt diskussionen om att DF64 skulle vara osmidig.
Den enda insatsen jag har behövt göra som var någotsånär krånglig var att byta klumpkrossaren.
I think the static (technically, the triboelectric effect) is kinda inevitable. There are things I can do to that will mitigate it, such as RDT, but I'm not gonna make it go away. BTW, after I spray the beans and drop them into the grinder, I let them sit in the chamber for about a minute to give the beans more time to electrically equalize with the grinder - not a huge difference, but does help a bit.
The mass of the grind particles is very low compared to the amount of charge they can hold, and because they have the same polarity charge they're aggressively repelled from each other - like a static electricity explosion. Hence the funky downspout/expansion chamber that's nested inside the dosing cup - let the grinds do what they wanna do and just control the space in which it happens.
Ja om det blir slätt så - plus att man kan passa på att använda livsmedelsgodkänd lack.Kanske om man printar på tillräckligt låg lagerhöjd och sen lackar insidan på tratten att det skulle funka.
Skrapar tratten efter malningen - hittar ingen bra bild på det men jag tror att Kopi Deva fått inspiration därifrån:Hur menar du att Versalab skrapar sidorna? Är det en del i tillverkningsprocessen eller en del i malningsprocessen?
Det kanske kan vara värt ett försök. Inte säker på att det skulle fungera likadant i en trång passage utan 'wiper'. Blir lite sugen på att vaxa min Mazzer för att se om det hjälper.På Versalabs hemsida nu så skriver de att de dessutom har behandlat ytan i utkastet med "food safe wax". Man kanske kan vaxa insidan på ett 3dprintat utkast ist för att lacka det?
Håller med. Jag har en Cimbali Max - dvs. en tidigare version av det malverket - och det gör intressanta saker med kaffet. Antagligen inte på riktigt samma sätt, för styrkan med Cimbalin verkar snarare vara att få mörkrost att smaka bättre (sötare och mjukare).(intressant kvarn med hybridmalverket förresten!)
Här ett exempel med låg rpm och plast som problem:Dock: Weber Key och Versalab har väldigt låga rpm om man jämför med min DF64. Undrar om det bidrar till hur statiskt laddat malet blir.
Den har faktorerna jag nämnde gemensamt med DF64. Att den är mer välbyggd på diverse sätt tänker jag inte argumentera mot. Men tänker att det är de stora faktorerna som borde spela störst roll? Kvarnar maler ju på många olika sätt och kvarnhusen är byggda på många olika sätt. Där är ju ändå DF64 och Levercraften liknande.Kan inte tycka att Levercraft har mycket gemensamt med DF64 .. Den kan ju dessutom köra med låg rpm, ska kräva ganska mycket vatten för att få bukt med det statiska och ändå skräpa ner: https://thewearycup.com/blog/mid-term-review-of-the-levercraft-ultra
Det är kanske min drömkvarn ändå, men i den klassen verkar Lagom P100 ha valt en smartare design just för kaffets väg från malverket. Bara att knäppa till hela utkastet för att få loss det som fastnar.
Sen är det ju svårt att veta hur mycket sånt här stör en innan man har kvarnen hemma och använder den varje dag. Men nog kan det vara lite segt om man har lagt väldigt mycket pengar på en kvarn och den beter sig såhär: