För snabb process espresso

Wolek

Member
Hej,
Jag köpte en begagnad Alex Duetto II för en tid sedan men har ännu inte kommit till skott för att köpa en kvarn. Kör nu på färdigmalet espressokaffe (Lavazza Espresso). Det jag funderar på är att kaffet kommer för snabbt: Det tar bara 2-3 s innan det kommer igenom portafiltret och sedan tar det bara några (5-6) s för en dubbelespresso-volym att rinna igenom.
Jag misstänker att det har att göra med att jag använder färdigmalet kaffe men tänkte kolla här med alla er kunniga i ämnet, om det kan ha med något annat (t ex gud förbjude själva espressomaskinen :D)?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Nej, det är moka-malet kaffe. På sin höjd avsett för att använda i s.k. trycksatt korg.

Du kan köpa Zoegas Espresso Della Casa som säljs lite finare malet. Men i förlängningen behöver du en kvarn.
 

Wolek

Member
Nej, det är moka-malet kaffe. På sin höjd avsett för att använda i s.k. trycksatt korg.

Du kan köpa Zoegas Espresso Della Casa som säljs lite finare malet. Men i förlängningen behöver du en kvarn.
Tack, ska prova men tror du att den snabba genomrinningen är enbart/mest pga själva kaffet?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ja. Om du vill sakta ner det hela en aning kan du packa korgen så mycket det bara går, genom att nutera tampern:

 

Jonken

Well-known member
Moderator
För att förtydliga kan du alltså klämma något extra gram eller så på det viset.. Eller bara genom att tampa flera gånger, i lager om du vill (säg att du skopar i dosen med flera skedar och trycker till lite efter varje).

En nödlösning.
 

basiecally

Well-known member
Förbipasseringsventilen i din Alex är förhoppningsvis ställd på 9 bar. Tills den kommer upp i det trycket kommer pumpen bara mata fram vatten så snabbt den kan till din kopp. Det enda som bromsar vattenflödet är kaffepucken. Du justerar hur mycket motstånd vattnet får med hur fint du maler ditt kaffe. Det är därför man brukar säga att kvarnen är viktigare än maskinen när det kommer till espresso. En espressomaskin är egentligen bara en varmvattenpump (om man bortser från ångdelen). Det som spelar störst roll för hur kaffet smakar är kvarnen.
 

Wolek

Member
Förbipasseringsventilen i din Alex är förhoppningsvis ställd på 9 bar. Tills den kommer upp i det trycket kommer pumpen bara mata fram vatten så snabbt den kan till din kopp. Det enda som bromsar vattenflödet är kaffepucken. Du justerar hur mycket motstånd vattnet får med hur fint du maler ditt kaffe. Det är därför man brukar säga att kvarnen är viktigare än maskinen när det kommer till espresso. En espressomaskin är egentligen bara en varmvattenpump (om man bortser från ångdelen). Det som spelar störst roll för hur kaffet smakar är kvarnen.

Perfekt! Mycket bra förklarat. Ja, jag ska investera i en bra kvarn. Går i valet och kvalet mellan Eureka Speialitá och deras Zero 65. Ena dagen lutar det år det ena och den andra åt det andra :)
 

Wolek

Member
Specialita är en bra kvarn men den kommer bara funka till espresso. Men det kanske är målet?
Ja, jag köpte maskinen mest för espresso; som det är nu (med färdigmalet) blir det ändå bra för en cappuccino på morgnarna men espresson blir inte lika bra.
Jag vet inte om jag kommer att tröttna på endoskvarnar; det är därför jag har beslutsångest nu :)
 

Sp00k

Well-known member
Ja, jag köpte maskinen mest för espresso; som det är nu (med färdigmalet) blir det ändå bra för en cappuccino på morgnarna men espresson blir inte lika bra.
Jag vet inte om jag kommer att tröttna på endoskvarnar; det är därför jag har beslutsångest nu :)
Han menar att Specialitan inte funkar för pour over/filter (dvs "vanligt") kaffe. Cappuccino, latte osv är ju alla espresso-baserade så där är det ingen skillnad mot "ren" espresso.
Det är därför inte ovanligt att ha flera kvarnar som är bra på olika sorters kaffe. Jag har tex 4...
 

Wolek

Member
Han menar att Specialitan inte funkar för pour over/filter (dvs "vanligt") kaffe. Cappuccino, latte osv är ju alla espresso-baserade så där är det ingen skillnad mot "ren" espresso.
Det är därför inte ovanligt att ha flera kvarnar som är bra på olika sorters kaffe. Jag har tex 4...
Tack! Jag förstod vad Basiecally menade, men om man gör cappuccino, behöver inte espresson vara tiptop i och med att mjölken tar över nyanserna, t ex creman. Det var så jag menade :)
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Moderator
Med tanke på att du inte verkar lida så mycket med färdigmald Lavazza tycker jag att du borde slå till på en Specialità. Då kan du välja sen hur du ska göra. Ser att de finns för 3899kr oanvänd men utan originalkartong på https://www.cremashop.se/sv/outlet
 

Forumstatistik

Trådar
15,081
Inlägg
158,792
Medlemmar
19,656
Senaste medlemmen
LinusG
Topp