Espressomaskin under 10.000 kr


Jonken

Well-known member
Ja och ja. Det går ibland att sätta in en termometer till hjälp, t.ex. i E61-maskiner.. så att man ser vad som händer när man spolar.
 

basiecally

Well-known member
Det finns HX-maskiner med PID. Kollade det när jag renoverade min Mondiale, den har sålts med PID. Men det är som Jonken skriver, de värmer gruppen och bryggvattnet enligt lite olika principer.

Ett alternativ är ju en Gaggia Classic (eller liknande) där du kan lägga till en PID och sen tillfälligt höja genom att trycka på ångningsknappen när du vill skumma mjölk. Den funktionen har den i originalutförande med men då är det bara att den använder "låg" eller "hög" effekt i värmeelementet. Med en PID-modd kan du välja spannet inom "låg"-intervallet. Men då har du just problemet med att kunna göra mer kaffe direkt efter att du har skummat mjölk.

Det är väl en prisfråga. Tror du kommer undan med under 6k med en Classic med PIDmodd. Ska du ha en dubbelkokare (som inte är Sage) så börjar de väl nånstans på knappt tre gånger det.
 

mollien

Member
Då borde en Oscar 22 bli perfekt för mig. Ska bara hitta en kvarn till.

Det fanns några set med Oscar 22 och kvarn:
1. Grinta AMMT, 12 000 kr
2. Rancilio Rocky SD, 12.000 kr
3. Quamar Q50 E, 12 600 kr.

Jag blev först sugen på setet med Quamar Q50e, eftersom den var dyrast att köpa separat till ungefär samma pris som de andra. Men när jag kollade lite mer på den så såg jag några som inte rekommenderade den.
Så nu vet jag inte längre... Några tips på kvarn?
 

basiecally

Well-known member
Haha... Det här kaninhålet blir djupare och djupare. :)
Det finns en myriad av trådar om kvarnrekommendationer om du tittar under forumet "Kaffekvarnar" här. Många som har varit i nästan precis din situation nyligen.

Själv har jag en DF64 med SSP Cast i och är nöjd med den efter lite moddande.
 

Jonken

Well-known member
Ja jag tror också att en Oscar 22 är ett bra val för dig. Du behöver göra något i stil med det här före bryggning bara:
..så blir temperaturen inom spannet.

Den går även att göra extra stabil om du skulle känna behov för det senare (en del av justeringarna kanske redan ingår i '22'):

Jag har haft en Nuova Simonelli Musica som har i stort sett samma delar. Inte svårt att brygga bra kaffe och som sagt rejält tryck i ångan. Du bör slå på den en 20-25 minuter innan om jag minns rätt, kanske lite mindre om du spolar vatten genom gruppen när den tycker sig vara 'redo'.

Quamar Q50E är den bästa av de kvarnar du nämner, men kanske inte den jag skulle valt i första hand. I längden kan det vara värt att lägga mer pengar på en kvarn men om du bara vill ha en klart godkänd att börja med är det inte ett tokigt alternativ*. Beroende på vad frakten går på kan du kanske spara lite på Elektro's annars.

*nackdelen är främst att du lär behöva offra en 5g eller så varje gång du byter inställning eller i början på dagen om du vill dricka färskt kaffe utan att blanda i gamla rester
 

mollien

Member
Haha... Det här kaninhålet blir djupare och djupare. :)
Det finns en myriad av trådar om kvarnrekommendationer om du tittar under forumet "Kaffekvarnar" här. Många som har varit i nästan precis din situation nyligen.

Själv har jag en DF64 med SSP Cast i och är nöjd med den efter lite moddande.
Hehe japp. Känner det själv också. Ett steg i taget :D
 

mollien

Member
Ja jag tror också att en Oscar 22 är ett bra val för dig. Du behöver göra något i stil med det här före bryggning bara:
..så blir temperaturen inom spannet.

Den går även att göra extra stabil om du skulle känna behov för det senare (en del av justeringarna kanske redan ingår i '22'):

Jag har haft en Nuova Simonelli Musica som har i stort sett samma delar. Inte svårt att brygga bra kaffe och som sagt rejält tryck i ångan. Du bör slå på den en 20-25 minuter innan om jag minns rätt, kanske lite mindre om du spolar vatten genom gruppen när den tycker sig vara 'redo'.

Quamar Q50E är den bästa av de kvarnar du nämner, men kanske inte den jag skulle valt i första hand. I längden kan det vara värt att lägga mer pengar på en kvarn men om du bara vill ha en klart godkänd att börja med är det inte ett tokigt alternativ*. Beroende på vad frakten går på kan du kanske spara lite på Elektro's annars.

*nackdelen är främst att du lär behöva offra en 5g eller så varje gång du byter inställning eller i början på dagen om du vill dricka färskt kaffe utan att blanda i gamla rester
Frakten på elektros var ca 700 kr. Jag hittade dock en Oscar 2 på baristashoppen för bra pris. Dock är det inte uppenbart att det är 22-versionen så jag får anta att det inte är det.

Jag tycker mig ha sett att även Eureka Mignon Specialta är bra? Hur står den sig mot de andra nämnda tidigare? Sen har jag ju även sett att Niche Zero rekommenderas, men det priset känns lite för saftigt just nu :)
 

Jonken

Well-known member
Den viktigaste skillnaden mellan 2 och 22 är att den senare äntligen har OPV installerad från fabrik. Det vill man definitivt ha, men går ju att göra själv om man känner för det. Att 22 har svalare ångrör gör att man inte behöver ha lika brått att göra rent röret, men försämrar egentligen kraften en aning. Skönt att inte riskera att bränna sig förvisso.
 

eobet

New member
Sitter själv här nu i valet och kvalet... vårt krav är egentligen mest supersnabb uppstart, 5-10 minuter, väldigt god reparerbarhet och att den skall vara gjort någonstans i EU. Vägrar att vänta (och slösa energi) på 20-30 min på ett stort och tungt klassiskt grupphuvud, även om det är nördigt och kul, för vi gör mest en kopp per dag (dvs jag gör en kopp till min fru med AeroPress... själv dricker jag te... fast osäker på hur bra det är att erkänna i sitt första inlägg på denna sidan, haha).

Så nu väger vi mellan:

* Profitec Go som har trevlig PID men gräsliga färger och helt idiotiskt lock på vattentank
* ECM Casa V som är samma maskin som ovan, fast då kommer i stål utförande men utan PID
* Quick Mill Pippa som är något långsammare, något skrangligare och med oerhört dum droppbricka (bara se på vilken video som helst hur det stänker), men stål och trevlig sidoaccess på vattentank som väger tungt

Maskiner som vi diskvalificerat:

* Allt från Lelit, för de är inställda på 12 bar och har inte extern OPV
* Ascaso Steel trots att den är supersnabb med väldigt låg strömförbrukning, för att den tydligen också sjukt nog har för högt tryck (och vill inte hålla på att joxa med ånga samtidigt för att kompensera själv som vissa gör)
* ECM Classika II PID är egentligen den jag helst av allt vill köpa, men så oerhört långsam jämfört med de andra i listan, både på uppstart och när man skall skumma mjölk att den tyvärr går bort (och jösses vad ofta man skall köra backflush i denna maskinen... 10 cykler varje vecka... vem har tid för det)
* Bellezza hade också någon maskin som funkade för oss, men tar bara med dem i listan som varning för andra att det är gjort i Kina på en del modeller

Sedan är det där med inköpsställen också. Vissa sidor har bra pris med riktigt dåligt rykte (Coffeefriend) och andra är inte helt Svenska (Coffeitalia), lite osäker på om det ens finns några inköpsställen som överhuvudtaget har service på plats i Sverige... men där har jag inte sett så djupt ännu.

Har tittat så länge att jag nästan är beredd att köra på en manuell Flair istället, men frun tycker den ser för gräslig ut. 😅

Men om någon känner till en maskin med roterande pump istället för vibrerande för runt 10 papp så är jag nog villig att köpa den oavsett övrig funktionalitet, bara för att få en tyst och lugn maskin på mornarna...
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Om jag inte har missat något så är de där 5-10 minuterna mest marknadsföring. Ja, det går absolut snabbare att värma upp maskinen med en kokare direkt ovanför gruppen, precis som Lelit Anna och Elizabeth (kanske var Isomac först med det?) men utan element i själva gruppen kommer det göra viss skillnad om du väntar t.ex. 5, 10 eller 20 minuter. Visst blir de helt uppvärmda snabbare än t.ex. Rancilio och maskiner med E61.

Även om det är europeiska företag med fabriker i Europa kan det fortfarande delvis vara komponenter från Kina. Inte för att det behöver säga mycket om kvalitén i sig. Hon kanske tycker att en Cafelat Robot ser gulligare ut? ;)
cafelatrobot.jpg

Annars om det är snabb cappuccino/latte som är målet finns Pavoni Europiccola. Om något har den ju problem med överhettning, men har man lärt sig en rutin går det att repeterbart vara helt färdig på 7-8 min.
 

eobet

New member
Om jag inte har missat något så är de där 5-10 minuterna mest marknadsföring.
Pratade med en jobbarkompis idag och han har en Rocket som han säger att han kör på 10 minuter och gjort så i en hel del år och E61 skall väl vara bland det slöaste som finns? Han hade dock aldrig mätt temperaturen på grupphuvudet så vi får se om han börjar kolla närmare på det nu...
 

Jonken

Well-known member
Efter 10 minuter lär ångkokaren vara uppe i önskat tryck, men som du ser i grafen nedan (visserligen en annan E61) är gruppen långt ifrån redo då.
13508_warm-up_magica__covered_.jpg
Går det att göra espresso redan? Visst, men bryggtemperaturen kommer vara lägre än rekommenderat. Beroende på vad man gillar för bönor och stil kan det bli okej väldigt lågt visserligen, för längre utläggning se t.ex.
Själv har jag gått så lågt som ~75C för Mandheling, inte alls tokigt - men man utnyttjar ju inte direkt sin dyra E61 på det viset och kan lika gärna satsa på en Sage Bambino om man inte orkar vänta. Eller med t.ex. en Robot kan man komma upp rätt högt på ett par minuters förvärmning:
robot_preheat.png
(gäller antagligen Flair också, fast där smakar det riktigt illa om den inte förvärms)

De flesta maskiner tar rejält lång tid att värma upp helt, men kommer ganska nära långt innan dess såklart:
269_machine_warmup.jpg
 

Mayhem

Well-known member
Förstår överhuvudtaget inte de som tycker uppvärmningstid på någon halvtimme är ett stort problem. Har ni ingen framförhållning alls? Handlar det om att kunna ta en kaffe direkt när ni kliver ur sängen, köp en smart plug och automatisera så den startar i lagom tid innan ni vaknar. Också praktiskt att kunna aktivera värmning av maskinen från mobilen när man är på väg hem, eller stänga av den om man glömt den på.
 

Estrobeda

Member
Pratade med en jobbarkompis idag och han har en Rocket som han säger att han kör på 10 minuter och gjort så i en hel del år och E61 skall väl vara bland det slöaste som finns? Han hade dock aldrig mätt temperaturen på grupphuvudet så vi får se om han börjar kolla närmare på det nu...
Hemma maskiner brukar ha en kokare på 1-2L och funkar likt en vattenkokare. Man är ju van vid att en vanlig vattenkokare kan koka 1l vatten på 1-2 minuter ungefär så då kan man ju anta att vattnet i en hx maskin tar ca 1-8m att koka. Sedan ska vattnet idealt cirkulera några minuter för att värma upp brygg gruppen osv så 10-15 minuter är nog ett ca minimum för att temperaturen ska stabiliseras i maskinen.
Vill man vara säker på att maskinen kommit upp i ordentlig temp så är det nog 20-30min man får vänta sig men då får man nog nästan garanterat flusha ut överhettat brygg vatten innan bryggning också.
 

Jonken

Well-known member
nog 20-30min man får vänta
Som det går att se på graferna lite högre upp är det skillnad på 20-30 min och 45-60. Jag tänker att man inte ska känna sig tvingad att vänta så länge, men i normalfallet hellre över spannet än för kort.

Kan också tycka att problemet är lite överdrivet med tanke på att lösningen är enkel. Med det sagt var det en skön känsla att byta till en maskin som alltid är redo utan att behöva planera i förväg eller känna sig lite skyldig av att ha igång en maskin flera timmar ibland och komma fram till att det inte blev något kaffe ;)
 

Wilderwein

Well-known member
Kan bara hålla med. Det är ju ett icke problem om man har en tidsstyrd elkontakt. Den som påstår att 30 min räcker har faktiskt inte mätt tempen i brygghuvudet. Min maskin tar ca 45 min på sig. Innan den är helt i temp.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,164
Inlägg
151,765
Medlemmar
18,956
Senaste medlemmen
Magnus T
Topp