Espressomaskin under 10.000 kr


mollien

Member
Var bor du? Jag har en spakmaskin som jag ska sälja med. Enkelkokare.

Rengöring kommer du behöva göra regelbundet vad du än väljer. Lite olika ofta beroende på var i landet du bor. I Växjö där jag bor har vi mjukt vatten så jag behöver inte kalka av så ofta. Dock i Kristianstad, där jag är uppvuxen, blir det kakor av kalk i vattenkokaren efter bara någon månad.

Sen när det handlar om skick och så så finns ju alltid risken att du får ett måndagsex från en tillverkare. En beggad har ju fått "bevisa" sig under tiden den använts. Så att ställa frågan varför någon säljer nåt brukar löna sig.
Norrköping
 

Jonken

Well-known member
Sedan vill jag slänga in en fråga om vilken den bästa helautomatiska maskinen är? Går det att få tag i en bra för max 10.000 kr? Hur står den sig i sånt fall om man jämför mot alternativen ovanför?
Eversys har nämnts i tidigare trådar. För ett par hundra tusen får man ju verkligen hoppas att de är bra ;) I min erfarenhet är svaret på den andra frågan däremot nej. Kan du få en bättre än den du redan har under 10k? Kanske, men ta det inte för givet. De står sig slätt mot riktiga espressomaskiner.

Efter denna sammanställning ser det iaf ut för mig som att Lelit PL41TEM och Cafelat Robot är mest intressant. Men där verkar ju Lelit:en vara klart mer automatisk för samma peng. Men den kanske har andra nackdelar?
Jag har haft båda och förväntar mig i genomsnitt godare espresso från Roboten. Det är inte för att Lelits maskin på något vis är dålig, men Roboten erbjuder intuitiv kontroll över hela processen istället för att bara stå bredvid och hoppas på det bästa. Nördigt och nybörjarvänligt samtidigt.

Dricker man mest cappuccino är det sen ett rejält minus att inte ha ett ångrör. En del verkar visserligen nöjda med t.ex. nanofoamer och även om det blir meckigt är du ändå klar med allt innan PL41TEM har värmt upp ordentligt (minst 20min)
 

basiecally

Well-known member
Ett alternativ som ger dig både den manuella känslan OCH ett ångrör är ju dock en leva-maskin. Som Creminan FBygden skrev om. Eller Zacconin jag skrev om. Eller Europiccola. Finns lite att välja på.
 

basiecally

Well-known member
Det är min maskin, bara att höra av dig om du är intresserad eller har frågor.
Jag har varit grymt nöjd med den men fastnat för att göra processen så manuell som möjligt så det blir en levermaskin för mig istället (Cremina)
Spännande med Cremina! Hur gick tankarna när du skaffade den? Finns ju lite annat att välja på, för under 30k. Bara nyfiken, har varit lite fascinerad av Cremina ett tag. Aldrig testat en men nånting måste ju skilja den från resten tänker jag.

Övervägde du en spring lever?
 

FBygden

Active member
Spännande med Cremina! Hur gick tankarna när du skaffade den? Finns ju lite annat att välja på, för under 30k. Bara nyfiken, har varit lite fascinerad av Cremina ett tag. Aldrig testat en men nånting måste ju skilja den från resten tänker jag.

Övervägde du en spring lever?
Har varit sugen på att testa en Cremina i många år och hållit ögonen efter en begagnad utan att få tag på någon. Efter James Hoffmans review blev jag ännu mer säker på att det är en maskin för mig, men tyckte fortfarande inte att priset var rättfärdigat.
Jag har kollat efter andra alternativ men i mitt tycke så finns det inget, visst t.ex en Lapavoni är ju funktionsmässigt väldigt lik men för mig är känslan när man använder maskinen och byggkvalitet viktig och där står den sig slätt.
Spring lever är grymt men inget jag var intresserad av, vill få full manuell kontroll.
Efter att haft den i tankarna så länge gissar jag att jag till slut helt enkelt kom till freds med priset och slog till!
 

basiecally

Well-known member
Kan förstå känslan! Jag köpte en Zacconi Riviera Baby och renoverade för något år sen. Första leva-maskinen jag haft. Kort därefter hittade jag en Europiccola för ett bra pris och eftersom jag läst så mycket bra om den köpte jag den, med tanken att den skulle få ersätta Zacconin om den var bättre. Blev uppriktigt förvånad över hur mycket sämre den var byggd. Saker var nitade istället för skruvade, inte minst själva spakens infästning. Passningar och ytfinish var klart sämre på EPn. Så kan klart förstå att känsla och byggkvalité är ett starkt argument! Mycket bättre än Cremina är nog svårt att få nyproducerat nu. Skulle det vara nånting så är det väl renoverad vintage från Italien isf.

Hoppas du kommer trivas med Creminan!
 

Jonken

Well-known member
Den var synd att Pavoni bytte ut den stabila aluminium-basen ~1978 och satte in plast i gruppen ~1999 (som till viss del kvarstår) - visst gör det en del med känslan att man måste hålla mot med portafiltret på nyare exemplar för att den inte ska flexa. Gott kaffe kan man brygga i alla fall.

Finns nog exemplar som kan tävla med Creminas byggkvalitet, t.ex. Lapera - men då handlar det om ännu mer pengar.
 
Jag har en E61-maskin. Jag köpte en wifi-plugg för elkontakten på Kjell&Co. När jag vaknar säger jag "Hey google, turn on coffee". När jag väl vaknat till ordentligt och pallrat mig ur sängen och klätt mig etc är maskinen varm. Den tar längre tid än min Sage Barista Pro som blev varm på några sekunder men det är inget jag tänker på direkt. Det går ändå lite tid på att annat. Det beror väl lite på vad du har för morgonrutiner. Vill du kan du sätta en timer på kontakten som slår till maskinen en halvtimme innan du vaknar. Det finns nog andra skäl till att välja bort en E61 i så fall.
 

mollien

Member
Jag har en E61-maskin. Jag köpte en wifi-plugg för elkontakten på Kjell&Co. När jag vaknar säger jag "Hey google, turn on coffee". När jag väl vaknat till ordentligt och pallrat mig ur sängen och klätt mig etc är maskinen varm. Den tar längre tid än min Sage Barista Pro som blev varm på några sekunder men det är inget jag tänker på direkt. Det går ändå lite tid på att annat. Det beror väl lite på vad du har för morgonrutiner. Vill du kan du sätta en timer på kontakten som slår till maskinen en halvtimme innan du vaknar. Det finns nog andra skäl till att välja bort en E61 i så fall.
Ja okej, så det räcker att man slår på strömmen på den?
 
På min är strömbrytaren en vippkontakt som jag alltid låter stå på "On" så då är det lätt att ha en timer eller wifi-plugg till att starta den.
 

mollien

Member
Jag har omvärderat mina krav lite allt eftersom jag blivit mer påläst. Men de kraven kanske sänks igen senare.
Men just nu känner jag att det vore skönt med både PID och att kunna skumma mjölk samtidigt eller direkt efter.

Detta ledde mig in på en Oscar 22 (eller Oscar 2? Inte förstått skillnaden på dem) som jag blev väldigt sugen på. Dock upptäckte jag senare att den saknade PID. För att få PID behöver man gå upp till en Oscar 22 Mood. Men det verkar skilja ca 4-5000 kr dem emellan. Den stora skillnaden är PID, båda verkar numera komma med OPV.

Så min fråga är: vilka populära maskiner finns det som har både PID och hx/dual boiler?
Oscar Mood ligger runt 14 000 kr. Så gärna i den prisklassen eller billigare om det går.
 

Timpolanen

Well-known member
Tycker absolut en Gaggia classic är ett bra insteg! Och köper man vettigt ångrör till tycker jag den är super att skumma med :) Om man nu gör 1-2 koppar i stöten, annars går de bort !
 

Jonken

Well-known member
Så min fråga är: vilka populära maskiner finns det som har både PID och hx/dual boiler?
PID är ointressant i en HX (värmeväxlare) eftersom den inte påverkar bryggtemperaturen på samma sätt. Om något kan det vara en nackdel eftersom en gammal hederlig pressostat är snabbare på att reagera.

I en dubbelkokare brygger man däremot med den temperaturen som PIDen är satt till. Lelit Elizabeth och Profitec Pro 300 är de två billigaste alternativen jag känner till.
 

mollien

Member
PID är ointressant i en HX (värmeväxlare) eftersom den inte påverkar bryggtemperaturen på samma sätt. Om något kan det vara en nackdel eftersom en gammal hederlig pressostat är snabbare på att reagera.

I en dubbelkokare brygger man däremot med den temperaturen som PIDen är satt till. Lelit Elizabeth och Profitec Pro 300 är de två billigaste alternativen jag känner till.
Jaha! Det var ju positivt. Men varför skulle man då vilja lägga på några tusenlappar från Oscar 22 till Oscar mood?

Jag trodde snarare att PID var till för att hålla en jämnare temperatur? Håller en värmeväxlare jämnare temperatur bättre än en single eller dual boiler?
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Men varför skulle man då vilja lägga på några tusenlappar från Oscar 22 till Oscar mood?
Det skulle inte jag vilja 🙃

Jag trodde snarare att PID var till för att hålla en jämnare temperatur? Håller en värmeväxlare jämnare temperatur bättre än en single eller dual boiler?
Ja, en PID håller jämnare temperatur. Men i en värmeväxlare är det temperaturen i ångkokaren som regleras och den är alltid betydligt hetare än vad man vill att bryggvattnet ska vara. Det hjälper föga att PIDen i Oscar Mood håller ångkokaren kontant runt 120C mot t.ex. 118-123C i en Oscar 22 när man vill brygga sin espresso med säg 95C. Värmeväxlare för hemmet har i regel inte lika jämn temperatur som enkel/dubbelkokare med PID som reglerar själva bryggvattnet. Värmeväxlare är däremot mycket bättre på det än enkelkokare utan PID..

Med det sagt kan det bli lite för mycket fokus på den här sortens detaljer. Det går att brygga god espresso så länge temperaturen är inom ett godtagbart spann vare sig den är jämn, stigande, fallande eller någon slags kombination. Det du däremot får med en enkel/dubbelkokare med PID är ett garanterat enkelt handhavande och en slags trygghet så att du kan fokusera på annat än temperatur.
 

mollien

Member
Det skulle inte jag vilja 🙃


Ja, en PID håller jämnare temperatur. Men i en värmeväxlare är det temperaturen i ångkokaren som regleras och den är alltid betydligt hetare än vad man vill att bryggvattnet ska vara. Det hjälper föga att PIDen i Oscar Mood håller ångkokaren kontant runt 120C mot t.ex. 118-123C i en Oscar 22 när man vill brygga sin espresso med säg 95C. Värmeväxlare för hemmet har i regel inte lika jämn temperatur som enkel/dubbelkokare med PID som reglerar själva bryggvattnet. Värmeväxlare är däremot mycket bättre på det än enkelkokare utan PID..

Med det sagt kan det bli lite för mycket fokus på den här sortens detaljer. Det går att brygga god espresso så länge temperaturen är inom ett godtagbart spann vare sig den är jämn, stigande, fallande eller någon slags kombination. Det du däremot får med en enkel/dubbelkokare med PID är ett garanterat enkelt handhavande och en slags trygghet så att du kan fokusera på annat än temperatur.

Ok. Men med en värmeväxlare finns inget sätt att riktigt styra temperaturen? Utan man får prova sig lite fram med att spola eller något sånt?
Men som standard håller den sig oftast inom ett bra intervall?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,164
Inlägg
151,765
Medlemmar
18,956
Senaste medlemmen
Magnus T
Topp