Espressomaskin under 10.000 kr


mollien

New member
Jag har idag en billigare helautomatisk espressomaskin. Jag tycker kaffet är rätt bra, är ingen kaffeexpert dock (ännu).
Men när den började strula så började jag kolla runt lite på ny helautomatisk. Men sen kom jag in på Gaggia Classic och såg kommentarer om att det var den bästa kaffemaskin man kan få för under 10.000 kr.

Den går att få för ca 4.000 som jag tycker är ett rätt lagom pris för en kaffemaskin med mitt nuvarande intresse. Men sen såg jag ju tyvärr att den inte har en kvarn och att flera skriver att man behöver en bra kvarn på runt 2-3.000 kr.

Då är vi uppe på 7.000 kr och det börjar svida lite. Då finns även alternativ som Sage Barista Pro med inbyggd kvarn.

Vilken maskin skulle ni rekommendera i prisklassen 4-7.000 kr? Är det Gaggia Classic? Vilken kvarn skulle ni då rekommendera?
 

ArvidB

Active member
Välkommen till den manuella kaffevärlden! :)
Jag kom hit för två år sedan 😁
Fördelen med en separat kvarn är att du kan köpa en ny och sälja den gamla om du inte gillar den. Köper du en kombinerad maskin måste du byta hela maskinen - eller köpa en kvarn utan att kunna sälja den gamla.

Kvarnen spelar förvånansvärt mycket roll för smaken.
Man kan ofta byta själva kvarnhjulen också om man vill förändra hur kaffet mals - och smakar.

Jag har själv inte provat gaggiga glassic, men min kompis hade en innan han bytte till en Rancilio Silva som är snäppet upp i pris. Jag ska fråga honom vad han tycker, men min uppfattning är att han gillade Gaggian, men nu verkligen fastnat vid Rancilion.
Går nog att precis få in en kvarn och en rancilio under 10 000 :)

Gällande kvarn har jag själv en DF-64 som jag är supernöjd med, men då är man ju inne på single dose (och nog lite väl dyr kvarn för din budget). Och det är ju lite mer projekt att mäta upp bönor för varje kopp (jag mäter upp hela påsen i glasburkar)
Det är ju klart mindre fix och trix med en kvarn med bönor i tratt.
 
Senast ändrad:

Mayhem

Well-known member
Framgår inte var du bor, men om det är på en hyfsat stor ort med god omsättning på begagnatmarknaden hade jag börjat där. Med lite tålamod borde du kunna få tag i en maskin av värmeväxlartyp med E61-grupp till bra pris som kanske bara kräver lite kärlek i form av rengöring. Hade framförallt tittat på Blocket, använd deras app och lägg in en bevakning med pushnotiser så du kan vara snabb när det dyker upp ett riktigt fynd.

Men ja sedan måste du ha en bra kvarn för att få ut bra kaffe…
 

Jonken

Well-known member
Gaggia Classic är aningen lättare att använda effektivt utan modifiering, men är verkligen ingen höjdare att skumma mjölk med.

Silvia håller bättre i längden och har i alla fall potential till mycket bättre skum, men bygger på mer trixande om man inte installerar en s.k. PID.

Då tycker jag Lelit PL41TEM är bättre valuta för pengarna, lite ett mellanting mellan de båda samt har PID och tryckmätare installerad från fabrik.

Vill du bara komma undan så billigt som möjligt finns Picopresso och Flair Classic. Helt manuella maskiner har faktiskt bättre kontroll*, mindre underhåll och är enklare att lyckas med. Ännu smidigare blir det med en Cafelat Robot - av ett dussin maskiner jag haft blev den herre på täppan för mig ;)
Nackdelen är att man får lösa mjölk separat, så det är kanske främst om man prioriterar espresso-kvalité. Det går att skumma mjölk med t.ex. mikro och en franskpress eller nanofoamer v2 men ett ångrör blir ju smidigare.

Man får mer för pengarna om man väljer en handkvarn. Just nu är det svårt att slå Kingrinder K2 och K3 för 1040:- respektive 1250:- (gillar man traditionell espresso, dvs. prioriterar att det inte ska smaka "surt" tror jag att K3 är ett bättre val, medan K2 lär fungera lite bättre för övriga bryggmetoder och modern espresso)

*under ~20-30k
 

mollien

New member
Välkommen till den manuella kaffevärlden! :)
Jag kom hit för två år sedan 😁
Fördelen med en separat kvarn är att du kan köpa en ny och sälja den gamla om du inte gillar den. Köper du en kombinerad maskin måste du byta hela maskinen - eller köpa en kvarn utan att kunna sälja den gamla.

Kvarnen spelar förvånansvärt mycket roll för smaken.
Man kan ofta byta själva kvarnhjulen också om man vill förändra hur kaffet mals - och smakar.

Jag har själv inte provat gaggiga glassic, men min kompis hade en innan han bytte till en Rancilio Silva som är snäppet upp i pris. Jag ska fråga honom vad han tycker, men min uppfattning är att han gillade Gaggian, men nu verkligen fastnat vid Rancilion.
Går nog att precis få in en kvarn och en rancilio under 10 000 :)

Gällande kvarn har jag själv en DF-64 som jag är supernöjd med, men då är man ju inne på single dose (och nog lite väl dyr kvarn för din budget). Och det är ju lite mer projekt att mäta upp bönor för varje kopp (jag mäter upp hela påsen i glasburkar)
Det är ju klart mindre fix och trix med en kvarn med bönor i tratt.
Tack :) Nu lutar det åt en kvarn vid sidan av.
Fråga gärna om Silvan, den kan också vara intressant.

Framgår inte var du bor, men om det är på en hyfsat stor ort med god omsättning på begagnatmarknaden hade jag börjat där. Med lite tålamod borde du kunna få tag i en maskin av värmeväxlartyp med E61-grupp till bra pris som kanske bara kräver lite kärlek i form av rengöring. Hade framförallt tittat på Blocket, använd deras app och lägg in en bevakning med pushnotiser så du kan vara snabb när det dyker upp ett riktigt fynd.

Men ja sedan måste du ha en bra kvarn för att få ut bra kaffe…

Bra tips. Ska kolla hur det ser ut. Dock lägger jag gärna några tusingar extra för att få en icke-begagnad (tyvärr). Men det kanske skiljer sig mer än så mellan ny vs begagnad.

Gaggia Classic är aningen lättare att använda effektivt utan modifiering, men är verkligen ingen höjdare att skumma mjölk med.

Silvia håller bättre i längden och har i alla fall potential till mycket bättre skum, men bygger på mer trixande om man inte installerar en s.k. PID.

Då tycker jag Lelit PL41TEM är bättre valuta för pengarna, lite ett mellanting mellan de båda samt har PID och tryckmätare installerad från fabrik.

Vill du bara komma undan så billigt som möjligt finns Picopresso och Flair Classic. Helt manuella maskiner har faktiskt bättre kontroll*, mindre underhåll och är enklare att lyckas med. Ännu smidigare blir det med en Cafelat Robot - av ett dussin maskiner jag haft blev den herre på täppan för mig ;)
Nackdelen är att man får lösa mjölk separat, så det är kanske främst om man prioriterar espresso-kvalité. Det går att skumma mjölk med t.ex. mikro och en franskpress eller nanofoamer v2 men ett ångrör blir ju smidigare.

Man får mer för pengarna om man väljer en handkvarn. Just nu är det svårt att slå Kingrinder K2 och K3 för 1040:- respektive 1250:- (gillar man traditionell espresso, dvs. prioriterar att det inte ska smaka "surt" tror jag att K3 är ett bättre val, medan K2 lär fungera lite bättre för övriga bryggmetoder och modern espresso)

*under ~20-30k

Nu blev jag sugen på Silva eller Lelit istället. Det ska vara smidigt att göra t.ex. cappuccino.

Angående kvarnen, hur står de sig jämfört med en Kinu M47 Phoenix?
 

Mayhem

Well-known member
Bra tips. Ska kolla hur det ser ut. Dock lägger jag gärna några tusingar extra för att få en icke-begagnad (tyvärr). Men det kanske skiljer sig mer än så mellan ny vs begagnad.
En sprillans ny värmeväxlare med E61 brukar börja någonstans runt 15000:- i butik. Med lite tålamod och snabb avtryckare på Blocket går det ibland att få tag i en begagnad nere vid 5000:- eller så. Mycket mer värde för pengarna än att köpa en ny Gaggia eller Silvia runt samma prisklass om du frågar mig.
 

Jonken

Well-known member
Instämmer med Mayhem. Ibland går äldre modeller för så lite som 3000:- (men man ska ha i åtanke att det kan behövas en del underhåll som avkalkning, rengöring, grupprenovering om det är en E61 och att t.ex. ny elektronikbox lätt kostar en tusenlapp om den går sönder).

Speciellt om man vill göra mer än en cappuccino och latte i taget ger Oscar II mest för pengarna ny (om inte frakten är för dyr). Grym ånga, på bekostnad att man behöver lära sig en spolningsrutin för att tämja temperaturen (ungefär samma svårighetsgrad som Gaggia Classic men snabbare).

Kingrinder K3 lär ha mer eller mindre samma malverk som Kinu M47. Nackdelen är klick istället för steglös inställning, men det bör finnas tillräckligt många steg för att det inte ska vara något riktigt problem.
 

mollien

New member
En sprillans ny värmeväxlare med E61 brukar börja någonstans runt 15000:- i butik. Med lite tålamod och snabb avtryckare på Blocket går det ibland att få tag i en begagnad nere vid 5000:- eller så. Mycket mer värde för pengarna än att köpa en ny Gaggia eller Silvia runt samma prisklass om du frågar mig.
Instämmer med Mayhem. Ibland går äldre modeller för så lite som 3000:- (men man ska ha i åtanke att det kan behövas en del underhåll som avkalkning, rengöring, grupprenovering om det är en E61 och att t.ex. ny elektronikbox lätt kostar en tusenlapp om den går sönder).

Speciellt om man vill göra mer än en cappuccino och latte i taget ger Oscar II mest för pengarna ny (om inte frakten är för dyr). Grym ånga, på bekostnad att man behöver lära sig en spolningsrutin för att tämja temperaturen (ungefär samma svårighetsgrad som Gaggia Classic men snabbare).

Kingrinder K3 lär ha mer eller mindre samma malverk som Kinu M47. Nackdelen är klick istället för steglös inställning, men det bör finnas tillräckligt många steg för att det inte ska vara något riktigt problem.

Hur kan man ta reda på vilka som är E61 (medger att jag inte förstår riktigt vad E61 är) ? Vad är det som gör den gruppen bättre?

De är alltså även bättre än en Lelit PL41TEM?
 

Jonken

Well-known member
Om man vill experimentera med temperatur är E61 snarare en nackdel. Men en stor fördel med E61 är att det finns mycket fler tillbehör till och en slags inbyggd pre-infusion (på PL41TEM kan det improviseras genom att öppna ångröret, effektivt men lite meckigt). Den viktiga biten är "värmeväxlare" eller "dubbelkokare" om man vill kunna ånga mjölk direkt utan väntan eller t.o.m. medan espresson bryggs.
 

basiecally

Well-known member
E61gruppen tar 58mm portafilter och är betraktad som något av en industristandard, iaf när det kommer till mer avancerade maskiner för hemmabruk. Så vill du kunna byta filterkorgar eller lägga till bryggruppstermometer eller manometer, till och med flödeskontrollmodul, så är E61 ett bra sätt att se till att möjligheten finns. Sen är det en rejäl klump mässing som ska värmas upp varje gång du startar maskinen.

Min Isomac Mondiale är en HXmaskin (värmeväxlare) och har en väldig tendens att överhetta. Så man måste spola gruppen en massa innan man ska brygga för att undvika att vattnet stötkokar i portafiltret. Med en dubbelkokare med PID kan du ställa ner bryggvattentemperaturen så att du slipper det problemet, men de maskinerna kostar därefter. Du kan ställa ner en HX också genom att skruva ner pressostaten men då blir det på bekostnad av ångtrycket, vilket kan bli ett problem om du gillar att göra cappucinos och latte.

För- och nackdelar!
 
Jag hade Sage Barista Pro som du nämner. Jag blev aldrig riktigt kompis med den utan sålde den efter 6 månader och köpte en E61-maskin istället. Jag tror att Sage gör bra maskiner men då ska man helst ha separat kvarn och köpa "Dual Boiler" eller kanske "Bambino". Finns så klart fördelar också, Sage blir ju varm snabbt och det kan betyda mycket på morgonen.

Om jag haft 10,000:- i budget hade jag nog försökt att hitta något begagnat på blocket som folk här redan tipsat om. Helst en säljare som säljer både kvarn och maskin i paket.

Skulle jag köpa ny kvarn hade det blivit Specialita eller DF-64 beroende på om jag vill ha trattmatad kvarn eller inte. En ny maskin hade kanske blivit Nuova Simonelli OSCAR II eller liknande. Det blir definitivt svårt att få båda grejorna bra och hålla sig till budget.
 
Jag har idag en billigare helautomatisk espressomaskin. Jag tycker kaffet är rätt bra, är ingen kaffeexpert dock (ännu).
Men när den började strula så började jag kolla runt lite på ny helautomatisk. Men sen kom jag in på Gaggia Classic och såg kommentarer om att det var den bästa kaffemaskin man kan få för under 10.000 kr.

Den går att få för ca 4.000 som jag tycker är ett rätt lagom pris för en kaffemaskin med mitt nuvarande intresse. Men sen såg jag ju tyvärr att den inte har en kvarn och att flera skriver att man behöver en bra kvarn på runt 2-3.000 kr.

Då är vi uppe på 7.000 kr och det börjar svida lite. Då finns även alternativ som Sage Barista Pro med inbyggd kvarn.

Vilken maskin skulle ni rekommendera i prisklassen 4-7.000 kr? Är det Gaggia Classic? Vilken kvarn skulle ni då rekommendera?
Lägg mer på kaffekvarnen än på maskinen. En rancilio kaffemaskin kostar 5.800, en mahlkönig vario kan du få för ca 2000 begagnad.( köpte från tyskland för 180 euro, porto tillkommer) Barazza har reservdelar till kvarnen.
 

Forumstatistik

Trådar
14,100
Inlägg
151,241
Medlemmar
18,892
Senaste medlemmen
Vispen74
Topp